Λέγοντας ιστορίες

Λένε πως η ιστορία είναι ένα παραμύθι που όλοι πιστεύουν. Λένε επίσης ό,τι το παραμύθι είναι μια ιστορία που κανείς δεν πιστεύει. Αν τα πράγματα είναι έτσι, οι ιστορίες μπορεί να λειτουργήσουν και σαν κοινόχρηστο νόμισμα της ανθρωπότητας. Από κοντά και ο Shakespeare, καθώς με την Miranda, την ηρωίδα του από το Tempest, δηλώνει ότι: «Η ιστορία σας, κύριε, θεραπεύει τη κουφαμάρα.»

Είναι η δύναμη της αφήγησης που, αιχμαλωτίζει αλλά ταυτόχρονα λυτρώνει, που δείχνει το δρόμο αλλά συνάμα εγκλωβίζει σε αδιέξοδα, που διδάσκει αλλά την ίδια στιγμή αποδεικνύει πως όσα και αν μάθεις, θα είναι πάντα λίγα. Όπως και να έχει το θέμα, δεν υπάρχουν πολλά άλλα που να γοητεύουν τόσο, όσο  

Read more...
 
Θέαμα & σπορ – (Κυριακή 17 Μαρτίου 2024) PDF Print E-mail

Κάτι λιγότερο από οκτώ ώρες απαιτούνται για τα δέκα επεισόδια της έκτης περιόδου, που φέρνουν στο κοινό τη σεζόν του 2023 της F1, μέσα από την πλατφόρμα του Netflix. Μέσα από πολλαπλάσιο οπτικό υλικό, έχει συλλεχθεί και μονταριστεί ότι μπορεί να έλξει περισσότερο τον τηλεθεατή, ώστε να έρθει πιο κοντά στο τόσο δημοφιλές τούτο κομμάτι του διεθνούς μότορσπορ. Πρόκειται για μια ακόμα προωθητική ενέργεια.

Αντιγράφω από τον σπεσιαλίστα Π. Διαμάντη: «Η διεύρυνση του τηλεοπτικού κοινού (κυρίως) στις ΗΠΑ, ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών που θέλουν να φιλοξενήσουν ένα GP και αυξάνει τα παράβολα που καταβάλλουν, καθώς και οι χορηγικές και άλλες εμπορικές συμφωνίες της Liberty Media αύξησαν το 2023 τα έσοδα του σπορ στο αστρονομικό ποσό των 3,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι ένα νέο ρεκόρ για μία μεμονωμένη χρονιά του σπορ».

Read more...
 
Ελευθεροτυπία - (Σαββάτο 9 Μαρτίου 2024) PDF Print E-mail

Η αγορά και η ανάγνωση της εφημερίδας ήταν κάποτε ο μοναδικός τρόπος της πιο ανεξάρτητης ενημέρωσης. Ως εκ τούτου ο ρόλος της ήταν πολύ σοβαρός. Από την εποχή του μεσοπολέμου όπου το ραδιόφωνο ήταν αποκλειστικά κρατικό, στην εποχή της τελευταίας στρατιωτικής δικτατορίας που έπληξε τον τόπο, οπότε αναδύθηκε η τηλεόραση, ο μόνος τρόπος να μάθαινε ο πολίτης, τουλάχιστον εκείνος που γνώριζε ανάγνωση, το τι συνέβαινε εκτός της κρατικής ενημέρωσης ήταν οι εφημερίδες.


 

Οι εφημερίδες που ασφαλώς αγκάλιαζαν κάποια πολιτική ιδεολογία ή ήταν προσκείμενες σε κάποια παράταξη, που προφανώς έκαναν συμβιβασμούς, που ναι ήταν δύσκολο να είναι αντικειμενικές, αλλά γράφονταν από δημοσιογράφους όχι από δημοσιοσχεσήτες, διευθύνονταν από διευθυντές σύνταξης όχι από γιέσμεν, ανήκαν σε εκδότες και όχι σε επιχειρηματίες.

Read more...
 
Athetics & άλλα - (Τρίτη 5 Μαρτίου 2024) PDF Print E-mail

Όλα τα είχε το περασμένο τετραήμερο ο μπαχτσές του επαγγελματικού αθλητισμού. Εναρκτήριο αγώνα f1, Παγκόσμιο κλειστού στίβου, τελευταία αγωνιστική Super League, Basket League κλπ.


Ρίχνουμε μια ματιά.

Read more...
 
Έχουμε φτάσει, ήδη, στις 366 και… - (Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024) PDF Print E-mail

Πίσω στα τέλη του Φλεβάρη του 2022, το παιδί ενός φίλου, ποδηλάτης επιπέδου προεθνικής ομάδας, φοιτητής στην Πολυτεχνική του Α.Π.Θ. είχε ένα σοβαρότατο τροχαίο, με το ποδήλατο, και οι ιατροί δεν άφηναν πολλές πιθανότητες επιβίωσης, καθώς υπέφερε από σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, χώρια τα κατάγματα στα άκρα και στα πλευρά. Ο σχεδόν συνομήλικος φίλος μου έφυγε σαν τρελός, μαζί με τη σύζυγό του και μητέρα του παιδιού τους, οδικώς για τη Θεσσαλονίκη. Εννοείται ότι στο δρόμο τον σταμάτησαν για υπερβολική ταχύτητα, του την χάρισαν διότι κάπου υπάρχει και ανθρωπιά, έφτασε στο νοσοκομείο και το ζευγάρι άρχισε να βιώνει το Γολγοθά του.


Όλα τα άλλα προβλήματά τους, που δεν ήταν και ήσσονος σημασίας, ξεχάστηκαν, όλες οι προτεραιότητες παραμερίστηκαν και  στην καθημερινότητα αυτού του ζευγαριού πλέον, υπήρχε ένα, μόνο ένα θέμα. Το παιδί. Από κοντά και η μικρότερη αδελφή του πολυτραυματία, τελειόφοιτη στο Φαρμακευτικό της Αθήνας που βίωνε το συμβάν. Κι έτσι μια μέρα σαν σήμερα, πριν δυο  χρόνια, μαζί με έναν άλλο φίλο, αφού μας έδωσε η θυγατέρα κάτι ρούχα, κάτι χρειώδη, βγήκαμε στην εθνική αρτηρία προς βορά για να τα ανεβάσουμε στο ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη.

Read more...
 
Ferrari – (Σαββάτο 24 Φεβρουαρίου 2024) PDF Print E-mail

Λίγα λόγια για μια ταινία που αναμενόταν με ανυπομονησία από τους λάτρεις της εμβληματικής Ιταλικής φίρμας, αλλά και γενικότερα της αυτοκίνησης, που αφορά τη ζωή, τις δραστηριότητες, τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ιδρυτής της, Enzo Ferrari, για μια μικρή χρονική περίοδο, το 1957.


Ο Commendatore ήταν τότε σχεδόν 60 ετών. Στην ταινία τον υποδύεται ο Adam Driver, κατά 20 έτη νεότερος με τελείως διαφορετική σωματοδομή. Μπορεί να είναι εξαίρετος ηθοποιός, αλλά αταίριαστος για το συγκεκριμένο ρόλο. Το γκριζάρισμα της κόμης ένα παρεμφερές κούρεμα, χτένισμα μαζί με τα γυαλιά ηλίου δεν δημιουργούν την εικόνα ταύτισης.

Read more...
 
κάτι Κυριακές - (Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024) PDF Print E-mail

Υπάρχουν κάτι Κυριακές, κάπως άχαρες, χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, άνευ καλών καιρικών συνθηκών, λίγο αμήχανες, με περιορισμένες  προοπτικές, οπότε θυμάσαι τον Τύπο. Όχι εκείνον που περιέγραφε ο Τζιμάκος, πως μαζί με το cd, έπαιρνες ως δώρο την εφημερίδα. Δηλαδή κοντά σε αυτόν, αλλά σε πιο ευπρεπή μορφή.


Αυτές τις Κυριακές λοιπόν, αποφασίζεις να ξοδέψεις σκάρτα δέκα έουρος, τουτέστιν παραπάνω από τρεις χιλιάδες δραχμές, τους παλαιού εθνικού νομίσματος, για να το θυμηθούν όσοι το λησμόνησαν, ή όσοι δεν το γνώρισαν, προκειμένου να προμηθευτείς δυο Κυριακάτικες εκδόσεις που υποστηρίζουν διαφορετικές πολιτικές θέσεις, αλλά καμία το κυβερνητικό έργο.

Read more...
 
In motor racing … – (Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024) PDF Print E-mail

In motor racing, emotion is dangerous. Τάδε έφη sir Jackie Stewart, που σε ελεύθερη μετάφραση μας λέει ότι: στα μηχανοκίνητα σπορ, το συναίσθημα είναι επικίνδυνο. Αυτή ήταν με τόσες λίγες λέξεις η αιτία και η αφορμή, που σφράγισε το δράμα της σχέσης ανάμεσα στον Gilles Villeneuve και τον Didier Pironi. Με την ευθύνη του σεναρίου στον Gabriel Clarke και την σκηνοθετική επιμέλεια του Torquil Jones, γυρίστηκε το 2022 ντοκυμαντέρ με τίτλο VILLENEUVE PIRONI και υπότιτλο, «το αγωνιστικό δράμα που δεν έχει ειπωθεί».


Αναφέρεται στη διαμάχη δυο πιλότων της F1 που ανήκαν στην ίδια ομάδα, τη Ferrari, και παρά το γεγονός μιας πρώιμης φιλίας, οδηγήθηκαν σε μια ανεπίστροφη σύγκρουση και από εκεί στο μοιραίο τέλος και των δύο που δεν ήταν και τόσο ασύνδετο παρά το χρονικό σκαλοπάτι των θανάτων τους.

Read more...
 
Σταύρος Λυγερός: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου – (Σαββάτο 10 Φεβρουαρίου 2024) PDF Print E-mail

Με υπότιτλο «Μια ξεχασμένη υπόθεση», ο Σ.Λ. επανέρχεται στην μαζικότερη αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια επταετίας, επανατοποθετείται, φωτίζει την υπόθεση τόσο με τις προσωπικές του εμπειρίες όσο και με εμπεριστατωμένες απόψεις για ότι συνέβη, αλλά και ότι δεν έτυχε αναγνωρίσεως εκείνο το τριήμερο.

Επανατοποθετείται, διότι το 1977 είχε εκδοθεί δίτομο έργο του, που ήταν χρονικά το πρώτο που κυκλοφόρησε σαν πολιτική κατάθεση για το φοιτητικό κίνημα κατά της δικτατορίας και ειδικότερα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στα 20 του χρόνια, τον Νοέμβριο του ’73, ο συγγραφέας, φοιτητής τότε στη Φυσικομαθηματική σχολή του Καποδιστριακού, είχε ενεργό, ρόλο, καθότι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Το περιεχόμενο της έκδοσης στο σύνολό δεν είναι εύκολο να γίνει θελκτικό για όσους δεν έζησαν τα γεγονότα ή δεν έχουν την επιθυμία να σκύψουν με επιμέλεια στο παρελθόν. Τούτο σε τίποτα δεν σημαίνει ότι δεν είμαι σημαντική αν όχι απαραίτητη κατάθεση, και τούτο διότι μας προσφέρει μια αναλυτική περιγραφή των συνθηκών που διαμόρφωσαν το φοιτητικό κίνημα, με αντίστοιχη επιχειρηματολογία αποφεύγοντας, όπως ο ίδιος σημειώνει, την ξύλινη γλώσσα.

Έτσι, καταθέτει λεπτομερείς περιγραφές, σκιαγραφεί τις δράσεις και τους πρωταγωνιστές της καταλήγοντας στα συμπεράσματά του. Κυριότερα των οποίων είναι τα εξής:

Read more...
 
Nascar, Netflix …κι έτσι – (Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024) PDF Print E-mail

Πιτσιρικάς είχα δεί το «κόκκινη γραμμή 7.000», περιέργως πιστή μετάφραση του γνήσιου τίτλου «Red Line 7000». Εντυπωσιακό στα μάτια ενός εννιάχρονου παιδιού που είχε ήδη πλούσιες παραστάσεις από τους ημεδαπούς αγώνες, αλλά κομμάτι υπερβολικό και εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Ο πρωταγωνιστής James Caan θα την αποκήρυσσε αποκαλώντας την «ανέκδοτο», αντίθετα ο Quentin Tarantino, χρόνια αργότερα υπήρξε υποστηρικτικός χαρακτηρίζοντας την ταινία του Howard Hawks, ως cool.


Αυτή ήταν η πρώτη επαφή με τον κόσμο του Nascar σε μια εποχή όπου οι οδηγοί δεν ήταν rock stars και οι μηχανικοί ήταν βουτηγμένοι στη μουτζούρα. Έκτοτε πέρασαν κάποιες δεκαετίες, έκανα μια χαλαρή απόπειρα να παρακολουθήσω από κοντά έναν αγώνα στα τέλη της δεκαετίας του '90, δεν ευοδώθηκε, μα τον Ιούνιο του 2000 με συγκίνησε η περίπτωση του Adam Petty, τόσο όσο να του αφιερωθεί μια αναφορά τον επόμενο μήνα στη σελίδα de profundis που φιλοξενείτο, σε συμπαθές έντυπο, με αντιπαθή διεύθυνση. Ιδού:

Read more...
 
Μάρτυς - (Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024) PDF Print E-mail

Όσο ωριμάζει κάποιος, αν υποτεθεί ότι ωριμάζει και δεν γηράσκει μόνον, τόσο μεγαλύτερη επίδραση έχουν πάνω του όλα σε όσα παρίσταται. Όχι αυτά που του είπαν ή που διάβασε, αλλά εκείνα που είδε, άκουσε, που έζησε. Εκείνα στα οποία ήταν παρών. Μάρτυς.


Μάρτυς, λοιπόν, αυτόπτης και αυτήκοος σε μια επινόηση που ήρθε από την  πολιτεία, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2011 αποτελώντας μια πρωτοβουλία του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας. Ο στόχος του ήταν η αναβάθμιση των κατοικιών και η εξοικονόμηση ενέργειας, με σκοπό την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Ο τίτλος του: «εξοικονομώ».

Read more...
 
David Grann: Γουέϊτζερ – (Σαββάτο 27 Ιανουαρίου 2024) PDF Print E-mail

Με υπότιτλο ναυάγιο, ανταρσία, φόνος, ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντέιβιντ Γκραν, μας παραδίδει μια ιστορία που αξίζει πέρα ως πέρα τον χαρακτηρισμό απίστευτη. Ο συγγραφέας δαπάνησε χρόνια στην μελέτη των στοιχείων, βυθίστηκε σε πολλά και σπάνια αρχεία, επισκέφτηκε τις εσχατιές της γης, συνομίλησε με ειδικούς πάνω σε διάφορα θέματα, διάβασε αναρίθμητες αναφορές και επιστολές ισχυροποιώντας έτσι σε ύψιστο βαθμό το αποτέλεσμα της εργασίας του. Όλα τούτα τα τύλιξε με ένα λιτό λόγο, και μια καθηλωτική αφήγηση που είναι απίθανο να μην έλξουν το ενδιαφέρον ακόμα και του πιο ιδιότροπου αναγνώστη.

Το πιο σπουδαίο μήνυμα του βιβλίου όμως, πέρα από τις αναλυτικές περιγραφές μιας ναυτικής εποποιίας που κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία και τον χαμό χιλιάδων ψυχών, είναι μια ακριβής αντίληψη για το πώς λειτουργούσαν τα συμφέροντα που κυριαρχούσαν στον κόσμο, ο κυριολεκτικά ληστρικός, καταστροφικός τρόπος που συμπεριφέρθηκαν τα ευρωπαϊκά κράτη στις Αμερικανικές κτήσεις, αλλά και η μέθοδος στρατολόγησης και πειθούς των πολιτών να εκτελέσουν τις φιλοδοξίες των κυβερνήσεών τους.

Εν ολίγοις, βρισκόμαστε στoν 18ο αιώνα, που χαρακτηρίζεται από τον αποικιοκρατικό ανταγωνισμό. Στόλοι ναυπηγούνται από τις ευρωπαϊκές χώρες και αποστέλλονται χιλιάδες μίλια μακριά προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον πλούτο άλλων ηπείρων. Μαίνεται, ως προς τούτο, ο πόλεμος ανάμεσα στην Ισπανία και την Μ. Βρετανία.

Read more...
 
επ’ ευκαιρία - (Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024) PDF Print E-mail

Καθώς έγινε λόγος, στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, για το Hilton των Αθηνών, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε έναν καθηγητή μου στο Γυμνάσιο. Φιλόλογος - ιστορικός, από τις κλασσικές περιπτώσεις του λάθους ανθρώπου στη λάθος θέση. Ηθικά ανέστιος και χυδαία εκδικητικός απέναντι στους τους μαθητές του. Δεδομένης συζητήσεως είχε πει, περί το ’72, για το Hilton ότι οι πελάτες του είχαν την μοναδικότητα να αντικρίζουν την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό, το Φιλοπάππου και τον Σαρωνικό. Ήταν το μόνο σημείο που συμφωνούσαμε.


Είχε σχολιάσει κάτι και για τις ανάγλυφες συνθέσεις στα μάρμαρα, δεν νομίζω να είχε αναφερθεί το όνομα του Γ. Μόραλη. Στο αντικείμενό του πάνω, είχε ρητορικά διερωτηθεί με έμφαση: «τι ήτο βρε η Αγριππίνα;» και συμπλήρωσε, δίνοντας την απάντηση: «Μια πόρνη ήτο». Για να επανέλθουμε στο ξενοδοχείο, ας πούμε ότι στη συνειδητή μου ζωή ήταν πάντα εκεί. Δεν υπήρξα πελάτης, ούτε από εκείνους που πήραν το πρωινό τους την πρώτη μέρα του χρόνου μετά το ολονύκτιο reveillon. Δεν έτυχε. Περαστικός, επισκέπτης ναι. Έτυχε. Όπως τότε, στα μέσα της δεκαετίας του ΄80.

Read more...
 
More Articles...