Λέγοντας ιστορίες

Λένε πως η ιστορία είναι ένα παραμύθι που όλοι πιστεύουν. Λένε επίσης ό,τι το παραμύθι είναι μια ιστορία που κανείς δεν πιστεύει. Αν τα πράγματα είναι έτσι, ο Shakespeare έχει δίκιο καθώς με την Miranda, την ηρωίδα του από το Tempest, δηλώνει ότι: «Η ιστορία σας, κύριε, θεραπεύει τη κουφαμάρα.»

Είναι η δύναμη της αφήγησης που, αιχμαλωτίζει αλλά ταυτόχρονα λυτρώνει, που δείχνει το δρόμο αλλά συνάμα εγκλωβίζει σε αδιέξοδα, που διδάσκει αλλά την ίδια στιγμή αποδεικνύει πως όσα και αν μάθεις, θα είναι πάντα λίγα. Όπως και να έχει το θέμα, δεν υπάρχουν πολλά άλλα που να γοητεύουν τόσο, όσο

Read more...
 
Παύλος Ι. Ιωαννίδης: Κι αν δεν είσαι θα γίνεις - (Σαββάτο 22 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Με την αφιέρωση στον συνώνυμο εγγονό του: «για να θυμάται...» ο Παύλος Ι. Ιωαννίδης, αφηγείται όσα έζησε σε έναν μακρύ, περιπετειώδη, δραστήριο και τελικά μυθιστορηματικό βίο.

Ξεκινά από την καταγωγή του, μας μεταφέρει τον πόθο του για αντίσταση στην γερμανική Κατοχή, αρχικά με τον Ε.Λ.ΑΣ., αργότερα με την Force 133, μια βρετανική αντιστασιακή δύναμη που δρούσε στην Ελλάδα.

Εξιστορεί το πως, ενεπλάκη τους κινδύνους, τις ταλαιπωρίες, όλο το βαρύ φορτίο που σήκωσε όπως και χιλιάδες συνομήλικοί του σε μια τρυφερή ηλικία, σε τόσο σκληρές εποχές, αναμφίβολα σημαντικό εφόδιο για το μέλλον.

Ακολουθεί ο τρόπος που εισχώρησε  στην αεροπορία, όπου μας εξηγεί και τον πολύ ξεχωριστό τρόπο της τιτλοφορίας του πονήματος του.

Παρά το απλό ύφος της αφήγησης, εντυπωσιάζει ευθύς εκ πρώτης στιγμής, με το πλήρες των περιγραφών και την αξιοθαύμαστη μνήμη του, καθώς ανακαλεί από τόσο περασμένες εποχές, γεγονότα, τοπωνύμια, ονόματα και χρόνους με λεπτομέρειες.

Λόγω θέσης είχε σχέση, αν όχι συμμετοχή σε μερικές από τις πιο σημαντικές σελίδες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, και αυτό είναι το όφελος για τον αναγνώστη, καθώς του παρέχεται άλλη μια αφήγηση για κάποια ξεχωριστά γεγονότα.

Μας ξεναγεί στον τρόπο που η Ολυμπιακή αεροπορία γεννήθηκε, γιγαντώθηκε, τις σοβαρές διαφωνίες του με την διοίκηση της Ε.Χ.Π.Α., την άποψη του για αυτές.

Πέρα από αυτό μας παρέχει πολύ ενδιαφέρουσες ενίοτε και χιουμοριστικές πληροφορίες για μια άλλη αντίληψη του πως λειτουργούν κάποια πράγματα. Όπως μια συνάντηση του Μίμη Ιωαννίδη στο σύντομο διάστημα της κυριαρχίας του, με τον Αριστοτέλη Ωνάση, (σ.233). Ο δικτάτορας απευθύνεται στον επιχειρηματία:  

- Θέλω να διώξεις τον Παύλο Ιωαννίδη
- Γιατί;
- Διότι δεν είναι φίλος μας.
- Νομίζεις ότι έχετε πολλούς φίλους για να είναι και ο Ιωαννίδης φίλος σας;


Παραθέτει αναλυτικά την διελκυστίνδα ανάμεσα στην Ολυμπιακή του Ωνάση και την πρώτη αιρετή κυβέρνηση Καραμανλή της μεταπολίτευσης.

Τις μαραθώνιες συζητήσεις ανάμεσα στα επιτελεία του Ωνάση και σε αυτά της κυβέρνησης. Την προσπάθεια του επιχειρηματία αλλά και το θυμό του με τα κυβερνητικά πισωγυρίσματα. Σε μια από αυτές τις συσκέψεις ο Ωνάσης προσπαθώντας να σπάσει τον πάγο, απευθύνεται στον τότε υπουργό Συντονισμού Παναγή Παπαληγούρα και ακολουθεί ο εξής διάλογος όπως τον καταγράφει ο Ιωναννίδης:

Read more...
 
Πιο Αμέτοχο - (Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Όλως τυχαίως και εκτός προγράμματος, το έχουμε ξαναπεί εξάλλου, ότι η ανατροπή των προγραμμάτων είναι το κυρίως πρόγραμμα στην επαγγελματική καθημερινότητά μας, περιήλθε εις τα χείρας μου η 7άρα. Όπου 7άρα βεβαίως, η BMW η 740 Le. Drive.

Μια λιμουζίνα υψηλών προδιαγραφών, με πολύ περιορισμένο ασφαλώς κοινό και φορτωμένη με τις τελευταίες λέξεις της εφαρμοσμένης αυτοκινητικής τεχνολογίας. Στην κορφή όλων αυτών η ημι-αυτόνομη οδήγηση. Την πρακτική αυτής, της οπωσδήποτε ρηξικέλευθης και προ ολίγων ετών ανήκουσα στην επιστημονική φαντασία εφαρμογής, είχα την τύχη να πρωτογνωρίσω στην νέα σειρά E Mercedes τον Μάρτιο στους δρόμους πέριξ της Λισαβόνας και στην πίστα του Estoril.  Μαζί με το ενθουσιασμό για την τεχνολογία δεν παρέλειψα να διατυπώσω και μια μάλλον απαισιόδοξη και σίγουρα μελαγχολική άποψη για  το μέλλον της αυτοκίνησης.Έτσι λοιπόν ήταν η πρώτη φορά που χειριζόμουν αυτοκίνητο με τέτοιο σύστημα στην Ελλάδα, και η πολύ πρώτη γνωριμία, συνέβη μεταμεσονύκτες ώρες.  Αττική, Εθνική οδός, μηδαμινή κίνηση το cruise control, ρυθμισμένο στο όριο των νόμιμων ταχυτήτων και το σύστημα ημί - αυτόνομης σε εμπλοκή.

Read more...
 
στην μνήμη του Γ. Ραπτόπουλου - (Tρίτη 18 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Ενα χρόνο νωρίτερα, ο Γιώργος Ραπτόπουλος, εγκατέλειπε τον μάταιο κόσμο μας.
Μετά από μια ζωή πλήρη, από χαρές και από λύπες. Ύστερα από βίο γεμάτο.

Παρέμεινε εργατικός, παραγωγικός, δραστήριος και ζωηρός έως το τελευταίο λεπτό της γήινης παρουσίας του. Θα το χαρακτηρίζαμε ως ιδανικό και ευλογημένο. Ας τον μνημονεύσουμε, λοιπόν, με ένα πεντάλεπτο

Read more...
 
στην κεντρική Πελοπόννησο - (Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Ανεβαίνοντας από τον Αργολικό κόλπο, ταξιδεύοντας κάπως άναρχα μέχρι το Κυπαρισσιακό, ο ταξιδιώτης, έχει πολλά να δει και ίσως περισσότερα να νιώσει. Κάποια από αυτά, περιγράφονται στις επόμενες αράδες.

Read more...
 
από την 718 στην 718 - (Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Είναι μια άποψη την οποία πολλές φορές με έχει τυρρανήσει. Τη δυνατότητα, δηλαδή, που έχουν κάποια εργοστάσια να αμπαλάρουν τα τρέχοντα προϊόντα τους με το περιτύλιγμα παλαιότερων, διαφορετικών μοντέλων. Το Zuffenhauesn το πράττει. Δικαίως άραγε;


Το 1957 η Porsche μπορεί να είχε ήδη ως φίρμα, ζωή ενός τετάρτου του αιώνα, αλλά ήταν ένα μικρών διαστάσεων εργοστάσιο. Ο ιδρυτής, είχε αποχωρήσει από τα εγκόσμια το '51, ενώ λίγοι είχαν αντιληφθεί το σύνολο της μηχανολογικής του ιδιοφυΐας, πλην όμως πρόλαβε να δει την 356, το πρώτο μοντέλο με το όνομά του, να μπαίνει στην παραγωγή.

Ταυτόχρονα όμως με την κατασκευή της και μπανιέρα, λόγω σχήματος, αποκαλούμενης 356, οι εργατικοί, φιλόδοξοι και ρηξικέλευθοι Γερμανοί μηχανικοί κάνουν την εμφάνισή τους στους αγώνες. Με μια μάλιστα διαφορετική προσέγγιση, απότοκη προφανώς των τότε δυνατοτήτων τους. Φτιάχνουν ελαφρά, πολύ ελαφρά αυτοκίνητα με τον μικρού κυβισμού κινητήρα στο κέντρο, τα οποία σε πρώτη φάση δεν είχαν τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσουν σε επίπεδο γενικής διάκρισης. Πλην όμως ισοπέδωναν οτιδήποτε στην κλάση τους, ενώ υπό συνθήκες, μεταμορφώνονταν σε φονείς γιγάντων.

Read more...
 
Περί Αγαλμάτων - (Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Στην πρωτεύουσα της νεοσύστατης κρατικής οντότητας του Κοσυφοπεδίου, την Πρίστινα, υπάρχει η λεωφόρος Bill Clinton όπου φιλοξενείται και το άγαλμα του πρώην Αμερικανού προέδρου.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την πρώτη Νοεμβρίου του 2009, κατά τη διάρκεια τελετής που παρέστη ο τιμώμενος, ο οποίος εκφώνησε και ομιλία.

Για να τύχει τέτοιας τιμής ο πολιτικός από το Άρκανσω είχε προχωρήσει στην βομβιστική εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, την επιχείρηση Allied Force, χωρίς μάλιστα να τυγχάνει της εγκρίσεως του συμβουλίου ασφαλείας του Ο.Η.Ε., σε αυτό που χαρακτηρίστηκε στην ιστορία, ως πρώτη επίθεση της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους.

Τα Βαλκάνια συνέχιζαν να παραμένουν τόσο το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης, όσο και ένα δυσερμήνευτο πλαίσιο. Οι Αλβανοί του Κόσοβο θεώρησαν ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος νοιάστηκε για αυτούς και του έστησαν το τρίμετρο άγαλμα.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στα καθ' ημάς στην διασταύρωση Βασιλέως Κωνσταντίνου με την Βασιλέως Γεωργίου της ελληνικής πρωτεύουσας. Πολύ νωρίτερα βέβαια. Όχι διότι απαραίτητα μας διακρίνει,τουλάχιστον επί του συγκεκριμένου θέματος, κάποια ιστορική πρωτοπορία, αλλά διότι τότε παιζόταν κάποια αντίστοιχη κίνηση στη διεθνή σκακιέρα.

Δεκάξι χρόνια αργότερα, από τον Μάρτιο του '47 και την εκπόνηση του δόγματος Truman,  στήθηκε ο ορειχάλκινος ανδριάντας του,  έργο του Αμερικανού πολιτογραφημένου γλύπτη, αλλά γεννημένου στην Αυστρία, Felix de Weldon. Η φήμη του καλλιτέχνη έφτασε μέχρι την Μαλαισία όπου φιλοτέχνησε το Εθνικό της μνημείο.

Read more...
 
Πέτρος Πικρός: Τουμπεκί – (Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Το «Τουμπεκί» εκδίδεται πρώτη φορά το 1927. Ο δημιουργός του Γιάννης Γεναρόπουλος είναι 30άρης,  δεν έχουμε στοιχεία για την ακριβή ημερομηνία γέννεσής του, ενώ  έχει ήδη περάσει από σωφρονιστικά ιδρύματα (Αβέρωφ), και τα κελιά της Ασφάλειας.

Μετά την κυκλοφορία του, θα θα γνωρίσει και άλλες φυλακές (Συγγρού).

Είναι ένας τολμηρός ακτιβιστής, δεινός ρήτορας, με πλούσιες παραστάσεις, από τα περάσματά του από τα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και βέβαια με σαφείς πολιτικές θέσεις.

Το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο, γεννήθηκε από το όνομα του πατέρα του, Πέτρος και την ελληνική μετάφραση του ψευδώνυμου του συγγραφέα Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πέσκοφ, που διάλεξε το Γκόρκι. Δηλαδή: Πικρός.

Μεταπολεμικά, το '45, θα εκδώσει το περιοδικό «Νέα Ζωή», έστω και για οκτώ μόνον τεύχη, όπως και ο Ρώσος συγγραφέας εξέδιδε περιοδικό με τον ίδιο τίτλο, σαράντα χρόνια νωρίτερα.
Άλλες του ομοιότητες με τον Γκόρκι ήταν ότι όχι μόνο πίστεψαν φανατικά, αλλά εργάστηκαν κιόλας σκληρά για την  διαβόητη σοσιαλιστική προοπτική, κυνηγήθηκαν για αυτή και τελικά προδόθηκαν από αυτή.

Επειδή το σωστό είναι να κρίνεται κάθε τι λαμβάνοντας υπ' όψιν το χρονικό του πλαίσιο, έτσι και το «Τουμπεκί» του Πικρού, που στις μέρες μας ακούγεται ως κάτι αν όχι σύνηθες, έστω φυσιολογικό, αν το κρίνουμε με τα ήθη της δεκαετίας του 20, του προηγούμενου αιώνα, τότε θα το χαρακτηρίζαμε επαναστατικό.

Οι ηθικές της εποχής, πολύ πιο άκαμπτες, σαφώς πιο αυστηρές, με ασύγκριτες, σε σχέση με τις σημερινές, αγκυλώσεις ήταν πελώριο εμπόδιο για συγκεκριμένες συγγραφικές προσπάθειες. Ταυτόχρονα χαρακτήριζαν, για την ακρίβεια περιθωριοποιούσαν τον δημιουργό τους.

Πέρα από το κλίμα των παρανόμων, τον τρόπο λειτουργίας των δραστηριοτήτων τους, μα και το κλίμα της φυλακής,που τόσο ζωντανά περιγράφει, υπάρχουν διάσπαρτα μηνύματα και καταγγελίες. Όπως:

Read more...
 
Η ελλάδα του Τουρισμού - (Σαββάτο 8 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Σκίτσο  φιλοτεχνημένο, πιθανότατα, από τον Μίνωα Αργυράκη, αλιευμένο από την ετήσια αγγλόφωνη έκδοση της Hellenews του ΄66, με τίτλο Tourism in Greece. Στο ίδιο έντυπο φιλοξενούνται και άλλα σκίτσα, τα οποία όμως, φέρουν  την υπογραφή του. Τούτο όχι, εξ ού και η εικασία.

Στο συγκεκριμένο ο Ερμής, μην ξεχνιόμαστε όχι ο λόγιος, αλλά ο κερδώος, με το σήμα του δολαρίου στο ραβδί, αλαφροπερπατά σκορπώντας χαρτονομίσματα. Μια πολύ πρώτη άποψη για το παραγωγικό του Τουρισμού.

Πενήντα χρόνια μετά από εκείνη την έκδοση, το πράγμα είναι αρκετά πιο σύνθετο. Σε προσωπικό επίπεδο, ήταν και κατά φαινόμενα θα παραμείνει κάτι που με απασχολεί. Έχουν κατά καιρούς γραφτεί αρκετά, επί του θέματος, εδώ, σε αυτόν τον ιστότοπο. Όλα, μακριά, πολύ μακριά από αυτά, τα «η βαριά βιομηχανία μας» και «η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» κλπ.

Άλλη μια αφορμή, ώστε να επανέλθει το θέμα, δόθηκε με τις πανηγυρικές δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας που ανέλαβε την εκμετάλλευση του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού. Κάτω από την ομπρέλα της, υφίσταται μια παγκόσμια επενδυτική ομάδα αποτελούμενη από εταιρείες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα και τον όμιλο Λάτση.

Περιχαρής, λοιπόν, ο διευθύνων σύμβουλος μας επληροφόρησε πως ένα εκατομμύριο τουρίστες επιπλέον θα έρχονται στην Αττική μα πως προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο διεθνής διαγωνισμός για τη δημιουργία Καζίνο και μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή.

Ένα ακόμα εκτός Ελληνικού μέτρου έργο, έρχεται να προστεθεί στα όσα αλλάζουν δραστικά τον χαρακτήρα του τόπου.

Read more...
 
Το πικρό χάδι της TV – (Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Λίγο μετά του σκοτείνιαζε, χάζευα ένα αθλητικό κανάλι της συνδρομητικής τηλεόρασης, Σε μια εποχή που ο κόσμος διαβάζει όλο και λιγότερο, αλλά βομβαρδίζεται από εικόνες όλο και περισσότερο.


Να τα και τα πλάνα από την Κορσική. Να και ο εστεμμένος που έκανε για δεύτερη φορά φέτος δυο νίκες σερί, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις πιθανότητες για έναν τέταρτο συνεχόμενο τίτλο. Δυο οδηγοί το έχουν καταφέρει αυτό. Ο Tommi και ο συνονόματος συμπατριώτης του. Είναι τόσο καλός; Ε! οι αριθμοί αυτά μαρτυρούν.

Τέλος πάντων, έβλεπα τις συνήθεις εικόνες με τους γνωστούς φρενήρεις ρυθμούς σε αυτά τα μικρά ράλυ που συγκροτούν το παγκόσμιο ράλυ, όπου μια βροχή ακυρώνει έναν αγώνα σε μια χώρα σαν την Κίνα.

Ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα που έχει στο καλεντάρι θλιβερούς αγώνες όπως της Γερμανίας ή της Πολωνίας και δεν έχει λαμπερά δείγματα όπως το Ακρόπολις ή το Σαφάρι. Μα το θέμα δεν είναι αυτό. Εξάλλου, αν ποτέ ξαναμπούν στο καλεντάρι θα πρέπει να μεταλλαχτούν σε αυτό το άνοστο προϊόν που πουλιέται στην TV με φουσκωτές αψίδες και υπερβολική προβολή. Ειλικρινά δεν χρειάζεται. Εκτός αν δώσει κάποια μεροκάματα παραπάνω, ώστε να ενταχθεί και αυτό στην ποθούμενη ανάπτυξη.

Κι εκεί λοιπόν που χάζευα τα πλάνα από την Κορσική, να πάνω σε μια φουσκωτή αψίδα και σε άλλες διαφημιστικές πινακίδες, ρεκλάμα αναγράφουσα:

Read more...
 
Το δημοψήφισμα της Κολομβίας – (Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Αυτό που τόσο πολύ έπρεπε να πρυτανεύσει στην πολύπαθη τούτη χώρα, τελικά δεν έγινε. Ένας αντικειμενικός παρατηρητής μάλιστα θα πρόσεχε ότι αποτέλεσμα τους δημοψηφίσματος είναι το λιγότερο ανησυχητικό στοιχείο.


Το γεγονός δηλαδή, ότι υπάρχει μια ελάχιστη διαφορά (50,23%, έναντι 49,76%), επικράτησε δηλαδή ένα οριακό όχι, είναι ένα αποδεκτό όσο και δυσάρεστο, για την υπόθεση της συμφιλίωσης και του τερματισμού του ένοπλου αγώνα, αποτέλεσμα.

Αλλά τέλος πάντων επιλογή τους. Επιλογή των πολιτών, που προφανώς εκτίμησαν ότι τα όποια εγκλήματα των ανταρτών του FARC δεν αξίζουν αμνήστευση ή πολύ μικρές ποινές. Ακόμα και αν κάτι τέτοιο επιφέρει οριστική κατάπαυση του πυρός.

Ας μην λησμονούμε ότι είναι ομακρύτερος σε διάρκεια πόλεμος του ταλανίζει χώρα της Αμερικής. Πενήντα δυο χρόνια τώρα. Κι ας θυμηθούμε ότι οι συνομιλίες για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κράτησαν άλλα τέσσερα χρόνια. Περισσότερα επί τούτου, εδώ: Libertad y Orden

Αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που προσήλθαν, ώστε να αποφασισθεί με την δική τους τοποθέτηση ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ένας, σχεδόν,

Read more...
 
Η Πιπίτσα, η Λιλίκα, η Μαρίκα - (Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Την Πέμπτη 1η Μαρτίου 1923 η ήδη πενταετής Καθημερινή υπεδέχετο την υιοθέτηση του νέου Γρηγοριανού ημερολογίου. ''Ο κόσμος ο οποίος εκοιμήθη χθες με την ακλόνητον πεποίθησιν'', έγραφε η εφημερίδα, '' ότι  ήτο Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 1923, θα πληροφορηθεί σήμερον ότι είναι μεν Πέμπτη, η επομένη της Τετάρτης ημέρα, αλλά η 1η Μαρτίου. Διότι από σήμερον, ως γνωστόν, αρχίζει  η εφαρμογή του νέου ημερολογίου."

Υπεδέχετο, επίσης και συγχρόνως, η Καθημερινή το νέο ''ημερολόγιο'' με μία ''Ανακάλυψι'', πρωτοσέλιδο κείμενο υπογεγραμμένο από τον δημοσιογράφο Μπράνα. Ευθύς ο λόγος στον συντάκτη:

''

Χθες, διά πρώτην φοράν εις την ζωήν μου, επέβην αυτοκινήτου. Καλέ, τ' είν' τούτο.  Πριν ξεκινήσει εγουργούρισε στριγκά και διά μακρών γκρρρ και ολόκληρον το όχημα έκαμε επίσης γκρρρ.  Αλλά και ο στόμαχος και όλα του στήθους  τα περιεχόμενα και ο σβέρκος μου και τα αυτιά μου και το κούτελο και όλο το νευρικό μου σύστημα έκαμαν γκρρρ.  'Οταν εξεκίνησε, κι εξεκίνησεν αποτόμως,  όλος ο κορμός μου έκλινεν  προς τα εμπρός, αλλά και  πάλιν ανετινάχθην προς τα οπίσω  κι εκόλλησα  στο μαλακόν ερεισίνωτον. Τρέχει. Ο δρόμος έχει χαντάκια. Λάκκους, λακκίσκους, πέτρες, κοτρώνια και ο υποφαινόμενος χορεύει επί του καθίσματος... Χάνδαξ δεξιά, χανδάκιον αριστερά.

Read more...
 
James Byron Dean - (Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

O James Dean  εγκατέλειψε τον μάταιο κόσμο μας, νεότατος, στα 24 του, πριν καν γεννηθούν οι σημερινοί 60άρηδες. Παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας, μόνον οι 80άρηδες τον έχουν ζήσει στην εποχή του, το στίγμα του ως ηθοποιός, ως προσωπικότητα είναι μεγάλο.

Με την πρώτη του Porsche. Την 356.

Με, ουσιαστικά, τρεις μοναχά ταινίες στο ενεργητικό του, εκ των οποίων οι δύο και μεγαλύτερες επιτυχίες κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του, ο γεννημένος στην Ιντιάνα, αλλά με Καλιφορνέζικη κουλτούρα James Dean, άφησε ένα αξιοσημείωτο αποτύπωμα, που αντέχει στο χρόνο.

Οι λόγοι που συνέβη αυτό, έχουν να κάνουν ασφαλώς με τα δείγματα του ταλέντου που έδειξε, το είδος των ρόλων που ερμήνευσε, με το αδόκητο του θανάτου του, ασφαλώς με την εικόνα που είχε δημιουργήσει ως προσωπικότητα και με την καθαρότητα που είχε, καθώς ήταν πολύ νέος για να χρεωθεί με οτιδήποτε.

Αν δεν είχε συμβεί ότι συνέβη εκείνο το απόγευμα της 30ης Σεπτεμβρίου του '55, ο Dean σήμερα θα ήταν 85 ετών και ίσως να μην ήταν τέτοιο είδωλο. Ίσως, πάλι, η ιστορία της έβδομης Τέχνης, τουλάχιστον σε ότι αφορά το πολύ δυτικό της κομμάτι, να ήταν λίγο διαφορετική. Ακολουθεί η συνοπτική παράθεση των γεγονότων και των πρωταγωνιστών.

Read more...
 
More Articles...