Λέγοντας ιστορίες

Λένε πως η ιστορία είναι ένα παραμύθι που όλοι πιστεύουν. Λένε επίσης ό,τι το παραμύθι είναι μια ιστορία που κανείς δεν πιστεύει. Αν τα πράγματα είναι έτσι, οι ιστορίες μπορεί να λειτουργήσουν και σαν κοινόχρηστο νόμισμα της ανθρωπότητας. Από κοντά και ο Shakespeare, καθώς με την Miranda, την ηρωίδα του από το Tempest, δηλώνει ότι: «Η ιστορία σας, κύριε, θεραπεύει τη κουφαμάρα.»

Είναι η δύναμη της αφήγησης που, αιχμαλωτίζει αλλά ταυτόχρονα λυτρώνει, που δείχνει το δρόμο αλλά συνάμα εγκλωβίζει σε αδιέξοδα, που διδάσκει αλλά την ίδια στιγμή αποδεικνύει πως όσα και αν μάθεις, θα είναι πάντα λίγα. Όπως και να έχει το θέμα, δεν υπάρχουν πολλά άλλα που να γοητεύουν τόσο, όσο  

Read more...
 
Hannu – (Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021) PDF Print E-mail

Λίγες, σύντομες,  ιστορίες για τον προσφάτως εκλιπόντα Hannu Mikkola.

To 1982, είναι σαράντα χρονών και πάνω στην αγωνιστική του ακμή. Οδηγεί, ορίζει εκείνες τις φοβερές κατασκευές τα quattro με τις βάρβαρες ιπποδυνάμεις και τις πρωτόλειες τεχνολογίες που ζήτημα είναι αν πάνω στον πλανήτη τιθάσευαν περισσότεροι από πέντε – έξι χειριστές. Έρχεται για το 29ο Δ.Ρ.Α. Μέχρι τότε μας έχει επισκεφθεί οκτώ φορές. Το ’68, ’69, ’72, ΄76, ΄77, ΄79, ΄80, ΄81. Με Datsun, ΜΚΙ, Levin, ΜΚΙΙ, Celica , quattro.

Οκτώ συμμετοχές, επτά εγκαταλείψεις και ο αποκλεισμός του ’81 για τη γνωστή υπόθεση των αεραγωγών που έθεσαν όλα τα quattro εκτός αγώνα. Εννοείται πως σε όλες αυτές τις εμφανίσεις, και μέχρι να εγκαταλείψει από διάφορα τεχνικά προβλήματα, είχε λάμψει με τις επιδόσεις του. Η ατυχία θα συνεχιστεί και το ’82. Άλλη μια συμμετοχή, άλλη μια εγκατάλειψη. Όπως και το ’83. Ο κύκλος του abandon στα ελληνικά χώματα, θα κλείσει το ’84, στο 31ο Δ.Ρ.Α. με τη δεύτερη θέση.

Read more...
 
Τέταρτο υπόγειο – (Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2020) PDF Print E-mail

Εκεί στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του ’70, είκοσι χρονώ παιδάκι θεωρούσα τον εαυτό μου τυχερό. Τυχερό διότι ένιωθα ότι τα πράγματα ήταν αισιόδοξα. Η επταετία είχε περάσει, άφησε βέβαια στίγμα γερό εδώ στον τόπο, άφησε και παρακαταθήκη ένα διχοτομημένο τόπο με βαριά δυστυχία κάτω στην Κύπρο, αλλά ότι είχε να κάνει το είχε κάνει. Ήταν παρελθόν.


Έβλεπα και στο μαυρόασπρο κουτί που πάνω ψηλά έγραφε ΕΙΡΤ κάτι όμορφες κοινοβουλευτικές κουβέντες μεταξύ του Εθνάρχη και του Ανδρέα και αναλογιζόμουν πόσο καλύτερα ήταν τα πράματα από τότε που, καμιά δεκαριά  χρόνια νωρίτερα αντί να ανταλλάσσουν προτάσεις αντάλλασσαν γρόνθους  οι πατέρες του Έθνους εκεί στο λίκνο της Δημοκρατίας, στο ελληνικό κυνοβούλιο όπως το είχες αποκαλέσει ο Ρένος, o οποίος είχε κάνει και ένα ντού εντός.

Read more...
 
Spotlight & άλλα – (Σαββάτο 20 Φεβρουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Οσκαρική ταινία, σε όσους τέλος πάντων λέει κάτι αυτό, πέρα από τις έξι υποψηφιότητες και τα δυο χρυσά αγαλματίδια που τελικά κέρδισε, της καλύτερης ταινίας και του καλύτερου πρωτοτύπου σεναρίου, είχε πολύ πιο σημαντικό ρόλο και αντίκτυπο, καθώς περιέγραφε ένα πραγματικό γεγονός.


Πραγματικό και σπαραξικάρδιο αφού αποκάλυψε ένα τεράστιο σκάνδαλο, τόσο στο ποινικό κομμάτι όσο και πολύ περισσότερο στο ηθικό. Αφορούσε μια πολύ εκτεταμένη υπόθεση κακοποίησης παιδιών που συντελείται στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Το θέμα γίνεται ακόμα πιο βαρύ, καθώς αποδεικνύεται ότι πολλοί μέσα στην εκκλησία γνώριζαν το τι συνέβαινε και όχι μόνο δεν έκαναν οτιδήποτε για να το σταματήσουν αλλά το κάλυπταν, με διάφορους τρόπους.

Read more...
 
…ακόμα και η δική σας, - (Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Γυρίζοντας προς το πίσω κάθισμα λέει με ίχνη κομπασμού: «Ακόμα και η δική σας γεωργία θα είναι λιγότερο επιστημονική από τη δική μας» και τη στιγμή εκείνη ο φωτογράφος Jack Manning ανοίγει το κλείστρο και γεννιέται αυτή η μοναδική εικόνα.


Βρισκόμαστε στο 1964, ο Φιδέλ Κάστρο στα 38 του χρόνια, είναι για μια πενταετία κυρίαρχος στο πολιτικό παιχνίδι που παιζόταν με βαριά πονταρίσματα στην Καραϊβική, το μαλακό υπογάστριο των Η.Π.Α.

Read more...
 
Αύγουστος '74 - Ιανουάριος '21 - (Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Αν και δεν θεωρείται πιθανό να καταδικαστεί ο τέως πρόεδρος των Η.Π.Α., καθώς απαιτούνται τα 2/3 της Γερουσίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι δημοκρατικοί θα χρειαστούν την ψήφο 17 ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών  τα στοιχεία που συγκεντρώνονται, τον καταδικάζουν στη συνείδηση κάθε λογικού Αμερικάνου πολίτη.

Συγκεκριμένα, τον θεωρούν 
«αποκλειστικά υπεύθυνο για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο»
διότι 
«υποκίνησε ένα βίαιο πλήθος να επιτεθεί στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών»
και 
«η βούλησή του να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος συνιστά προδοσία ιστορικών διαστάσεων»,
έτσι, 
«κάλεσε τον όχλο στην Ουάσινγκτον, υποδαύλισε τη φρενίτιδα των οπαδών του και τους έστρεψε σαν γεμάτο κανόνι προς το Καπιτώλιο».

Μια κακή περίοδος για τις Η.Π.Α. και τον πλανήτη τελείωσε με ακόμα χειρότερο τρόπο και το πιο επικίνδυνο από όλο αυτή την κατάσταση είναι ότι γίνεται μια απόπειρα, να εξισωθεί η οποιαδήποτε λαϊκή επιθυμία ή απαίτηση ή κινητοποίηση με την επίθεση στο Καπιτώλιο. Δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για το που μπορεί να οδηγήσει μια τέτοια εξίσωση.

Read more...
 
...ή και τα δύο – (Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Διαβάζω τις προτάσεις, τις μελέτες και προσπαθώ να αφουγκραστώ το άμεσο μέλλον κάποιων εκτάσεων, συμβολικών ας τις χαρακτηρίσουμε. Τόποι στην Αττική, στην Ελλάδα με γνωστό παρελθόν και κατά πως φαίνεται με προδιαγεγραμμένο μέλλον. Όλα τούτα συμβαίνουν στην πορεία μιας πελώριας οικονομικής και αντίστοιχα κοινωνικής κρίσης η οποία αφαίρεσε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την δυνατότητα μιας αυτόνομης και ακέραιας εθνικής πολιτικής.

Ανατολικός τερματικός σταθμός του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών, στο Ελληνικό. Ο θεμέλιος λίθος ετέθη από τον «Εθνάρχη» το 1962, την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν το 1969 οι αξιωματούχοι της Χούντας, και το 2001, επί των ημερών του «εκσυγχρονιστή» εγκαταλείφθηκε.

 

Σοβαρή και η συμβολή της πανδημίας, επί τω χείρω ασφαλώς, τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Ας τεθεί υπ΄ όψιν, πως στο ισχύον οικονομικό σύστημα που κινείται, πλέον, σύμπας ο πλανήτης η απειλή της χρεοκοπίας, λειτουργεί όπως η απειλή της κόλασης για τους πιστούς.

Read more...
 
Λίγες μαρτυρίες για την Πέγκυ – (Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου εγκατέλειψε τα εγκόσμια η Πέγκυ Τρικάκου Καμπέρου.

Για τους παρεπιδημούντες των αγωνιστικών και του πύργου των Αθηνών, έδρα της Λέσχης από τη δεκαετία του ’70,  ήταν γνωστό πως υπήρξε η πρώτη γυναίκα αλυτάρχης στο Δ.Ρ.Α., πιθανότατα δε και του θεσμού του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Τα ανώτερα παράσημά της όμως, ήταν πως υπήρξε ένας άνθρωπος ακέραιος, σύζυγος και μητέρα, ρόλοι πιο δύσκολοι και καίριοι από πολλά, αν όχι απ’ όλα, τα αξιώματα.

Ακολουθούν τρεις εικόνες και λίγες μαρτυρίες για την εκλιπούσα.

Read more...
 
Έξι χρόνια & άλλα – (Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Στον τόπο μας θεωρείται δεδομένο ό,τι τις ταραγμένες περιόδους θα διαδέχονται ταραχώδη χρόνια. Επέτειος σήμερα καθώς πριν έξι χρόνια, την Τρίτη 27 Ιανουαρίου του 2015, βρέθηκε στην εξουσία το πιο αλλόκοτο σχήμα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.

Ένας συνασπισμός με καθαρά αριστερή ρητορική, η πρακτική ως απεδείχθη είναι άλλο βαρύ καπέλο, συνεργάστηκε ή καλύτερα ορκίστηκε να συγκυβερνήσει με ένα συντηρητικό, λαϊκό, δεξιό κόμμα.

Από εκείνες τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, διακρίνουμε ότι περισσότερα από τα μισά κόμματα που βρέθηκαν το ελληνικό κοινοβούλιο (κυνοβούλιο όπως αρεσκόταν να το αποκαλεί ο Ρένος Αποστολίδης) δεν υφίστανται πλέον.

Ήγουν τo Πα.Σο.Κ, oι Αν.Ελ., το Ποτάμι, η Χ.Α.  Έκτοτε μόνον η κυβερνούσα Ν.Δ., ο Συ.Ριζ.Α. ως αξιωματική αντιπολίτευση και το αρχαιότερο όλων, το Κ.Κ.Ε. παραμένουν στο πολιτικό προσκήνιο.

Read more...
 
Τραγούδια στον κινηματογράφο - (Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Από τότε που ο κινηματογράφος ήταν βωβός, υπήρχαν στις αίθουσες προβολής, ορχήστρες που συνόδευαν με νότες τις εικόνες. Από τη στιγμή που η τεχνολογία έδωσε ήχο στο πανί, η μουσική έγινε πρωταγωνιστής και στην 7η Τέχνη. Κι έτσι μαζί με τις εμπνεύσεις των σκηνοθετών, των ηθοποιών, όλων των συντελεστών, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου η μουσική κυριολεκτικά απογείωσε συγκεκριμένες σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου.


Ταίριαξε τόσο πολύ, σαν ο καλύτερος ράφτης να έφτιαξε ένα ρούχο ακριβώς και μόνο για σένα ώστε να το φορέσεις με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για τον πιο κατάλληλο σκοπό. Ακολουθεί ένα πολύ μικρό δείγμα, μια δεκάδα από τραγούδια που σε αντίστοιχες ταινίες, έστω και για λεπτά έδωσαν μια τεράστια δυναμική στις σκηνές που ακούστηκαν. Η σειρά που παρατίθενται ακολουθεί την χρονική εμφάνιση των τραγουδιών.

Read more...
 
Αθλητικά δρώμενα – (Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Η αθλητική επικαιρότητα μας κόμισε τις τελευταίες μέρες, όλως ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Από το χώρο του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και των μηχανοκίνητων σπορ.

Read more...
 
Επικαιρότητα - (Σαββάτο 9 Ιανουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Σχόλια για την επικαιρότητα, όπως μας προέκυψε την αυγή του νέου έτους.


Read more...
 
...σαν πλεξούδα – (Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Οκτώβρης του '18. Μόνος στην μικρή παραλία Μοναστήρι του Πόρου, Σαββατιάτικα. Στέγνωνα κάτω από το ζεστό ήλιο. Μια ανάσα μακριά από την ευτυχία, που όπως σε όλες σχεδόν τις παρόμοιες περιπτώσεις, το καταλαβαίνουμε αργότερα.


Ως αδιαπραγμάτευτος υπερασπιστής της επικοινωνίας, κουδούνισε το κινητό. Αριθμός άγνωστος, ευγενική γυναικεία φωνή, που κόμισε πρόταση για συνεργασία. Ήθελε ένα κείμενο για έντυπο, ένα από εκείνα τα, …πώς να τα χαρακτηρίσω;

Εταιρικά; Μπα. 
Προβολής δραστηριοτήτων; Ούτε.
Λαμπερό; Ίσως.

Τέλος πάντων, ήταν μια ετήσια έκδοση συστημικού τραπεζικού ιδρύματος που προοριζόταν για τους εκλεκτούς πελάτες του. Η θεματολογία γνωστή, εδραζόταν σε αυτά που μπορεί να ακουμπήσει η ιντελιγκέντσια του χρήματος. Είναι όσα μπορεί να αποκτήσει και να χαρεί (;) η οικονομική ελίτ. Είναι εκείνα που λίγοι αποκτούν, αρκετοί είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να αποκτήσουν, πολλοί ζηλεύουν, κάποιοι φθονούν και λίγοι αδιαφορούν. Περιττό να τα αναφέρω. Όλοι καταλαβαίνουμε.

Read more...
 
More Articles...