Λέγοντας ιστορίες

Λένε πως η ιστορία είναι ένα παραμύθι που όλοι πιστεύουν. Λένε επίσης ό,τι το παραμύθι είναι μια ιστορία που κανείς δεν πιστεύει. Αν τα πράγματα είναι έτσι, οι ιστορίες μπορεί να λειτουργήσουν και σαν κοινόχρηστο νόμισμα της ανθρωπότητας. Από κοντά και ο Shakespeare, καθώς με την Miranda, την ηρωίδα του από το Tempest, δηλώνει ότι: «Η ιστορία σας, κύριε, θεραπεύει τη κουφαμάρα.»

Είναι η δύναμη της αφήγησης που, αιχμαλωτίζει αλλά ταυτόχρονα λυτρώνει, που δείχνει το δρόμο αλλά συνάμα εγκλωβίζει σε αδιέξοδα, που διδάσκει αλλά την ίδια στιγμή αποδεικνύει πως όσα και αν μάθεις, θα είναι πάντα λίγα. Όπως και να έχει το θέμα, δεν υπάρχουν πολλά άλλα που να γοητεύουν τόσο, όσο  

Read more...
 
Πριν επτά μέρες – (Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Θα έπρεπε να το είχα ρωτήσει πιο διακριτικά. Δεν το έκανα, καθότι η αφέλειά  με είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα, ότι θα εισέπραττα την επιθυμητή απάντηση. Ατυχώς οι επιθυμίες μας, συχνά δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Δεν είχα προσέξει καν τα μαύρα ρούχα της κυρίας στην οποία απηύθυνα το ερώτημα.

«Ζει ο «Φατό»;» ξεστόμισα, έτσι με άνεση
«Δυστυχώς τον χάσαμε πριν επτά μέρες», ήρθε η απάντηση, για να συμπληρωθεί με την πρόταση: «Είχε φτάσει 92 βέβαια, αλλά πάντα δυσάρεστο είναι».


Με τον εκλιπόντα δεν ήμουν φίλος, ούτε είχαμε υφάνει καμιά ιδιαίτερη σχέση. Ιδιοκτήτης καταστήματος στο βουνό των Κενταύρων ήταν. Από εκείνα τα καταστήματα, που στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 όταν τον γνώρισα, ήταν ολόκληρα, σαν μια μικρή Ελλάδα.

Read more...
 
Voy bien, Camilo? – (Σαββάτο 17 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2018. Οι barbudos (γενειοφόροι) των αδελφών Castro, του Ernesto Guevara, του Camilo Cienfuegos, του Huber Matos και τόσων άλλων έχουν επικρατήσει. Οι  πρώτοι δέκα αξιωματικοί του καθεστώτος του F. Batista  έχουν εκτελεστεί την προηγούμενη μέρα. Ταυτόχρονα με την αναγνώριση, από πλευράς Η.Π.Α., της νέας κυβέρνηση της Κούβας.

Εκείνη την Πέμπτη λοιπόν, ο Fidel μιλάει σε πλήθος κόσμου, σε μια πρώτες, μακράς διάρκειας ομιλίες του. Κάποια στιγμή σταματά, γυρίζει δίπλα του και ρωτά:

- Voy bien, Camilo? (τα πάω καλά Καμίλο;)
Για να πάρει την απάντηση:
- Vas bien Fidel (καλά τα πας Φιδέλ)

Ο Camilo Cienfuegos τότε ήταν παρά ένα μήνα 27 ετών. Παιδί ράπτη είχε προσπαθήσει να σπουδάσει αλλά δεν τα κατάφερε λόγω οικονομικών δυσκολιών, είχε πραγματοποιήσει δυο ανεπιτυχείς απόπειρες να βρει δουλειά στις Η.Π.Α. Πήρε τις πολιτικές του αποφάσεις, που τον έθεσαν ενάντια στο καθεστώς  στις 5 Δεκεμβρίου του 1955. Τότε,  στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας φοιτητών στην οποία συμμετείχε, μετά κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Maceo, ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας από τον 19ο αιώνα. Εκτοτε δεσμεύτηκε να  απαλλάξει την πατρίδα του από την δικτατορία του Μπατίστα.

Ένα χρόνο αργότερα, υπήρξε ένας από τους 82 ημίτρελους που επιβιβάστηκαν στο Granma  στο Μεξικό για να βρεθούν στις 2 του Δεκέμβρη του ‘56 στην Kούβα και να κηρύξουν αντάρτικο ενάντια στον Batista.

Read more...
 
Λίγα λόγια για το παρελθόν της Ε.Λ.Π.Α. – (Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Μετά τον θάνατο του Παναγή Γιαννουλάτου, τον Ιούνιο του ’61, στην προεδρία της Λέσχης ανέρχεται ο Απόστολος Νικολαίδης. Η πορεία της είναι ανοδική, η διοίκηση συνετή και σφικτή, τα οικονομικά σε άνθηση.


Πολιτικά πρόσκειται στο βαθύ, βασιλικό κράτος. Η δεκαετία του ’50 έχει παρέλθει με την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση των ανακτόρων.  Οι αγώνες της τελούνται «υπό την αιγίδα της Α.Μ. του Βασιλέως». Η Λέσχη είναι συντηρητική, και το σύνολο των μελών της ανήκει στην κοινωνική ελίτ. Μπαίνοντας στην δεκαετία του '60, στηρίζει τα πρώτα βήματα του τουρισμού στον τόπο μας, παρέχοντας πληροφορίες, προσφέροντας οδική βοήθεια, σε ένα παρθένο, από κάθε άποψη, τοπίο.

Read more...
 
p.s. 18. …που μας έλεγες πως είσαι και ροκ - (Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Ένα τμήμα της άτυπης ομάδος των Απογοητευμένων, Απολυμένων, Απλήρωτων μη Αποζημιωθέντων και εν μέρει Αποκατασταθέντων του Πήγασου, συνήλθε  για μια ακόμα φορά.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε κουτούκι των νοτίων προαστίων την επαύριον των γεγονότων της Τούμπας, των αλλαγών που συμβαίνουν στο «Εθνος» (διότι ναι μεν ο λώρος εκόπη, αλλά το ενδιαφέρον δεν έσβησε) μα και τόσων άλλων θεμάτων που σε αυτό τον τόπο, μας κρατούν μονίμως της πλήξεως μακρόθεν.

Στιγμήν τινάν, ηκούσθη μετ΄ αναστεναγμού η φράσις:
- «Ααα ρε Φου που μας έλεγες πως είσαι και ροκ».


Οπότε, πέραν της αποικίας των λαχανοντολμάδων, των σουτζουκακίων, καθότι  κάποιοι επιλήσμονες δεν νηστεύουσι, αλλά και των θραψάλων και των οκταποδίων με κοφτό μακαρονάκι, διότι οι πιστοί ποτέ δεν χάνονται, ηκούσθη από την απέναντι  όχθη της υπερφορτωμένης τράπεζας:

Read more...
 
Συγκρίνοντας εποχές – (Τρίτη 13 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Το Σαββάτο 23 Νοεμβρίου του ’57 τελείται ο έκτος αγώνας του Β’ Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτου. Ήταν ο  μικρότερος και ο ευκολότερος. Επρόκειτο για μια νυκτερινή πλοήγηση. Τούτο δεν σήμαινε όμως ότι έστω και ο τερματισμός ήταν δεδομένος.

Καθώς μάλιστα διεξήχθη «υπό εκτάκτως δυσχερείς καιρικάς συνθήκας κατά ένα μεγάλο μέρος επί οδών αγροτικών πράγμα που εδυσχαίρανε μεγάλως την διεξαγωγήν του», μόλις δυο πληρώματα από τα 45 που εκκίνησαν, τερμάτισαν επιτυχώς.

Λίγο πριν την εκκίνηση της πλοήγησης. Διακρίνονται οι Μηνάς Βουρδουμπάκης, Στέλιος Μουρτζόπουλος, Γιάννης Κανάρογλου, Φλέρυ Γκολιοπούλου, Κώστας Νικολόπουλος και στο άκρο δεξιά, όρθιος με τα γυαλιά ο Π. Γιαννικώστας.

Στο περιοδικό «Βολάν», φύλλο 2 9 – 30 της 10ης Δεκεμβρίου του ’57, πέραν της περιγραφής της πλοήγησης, υπάρχει και η στήλη του «σκορπιού» όπου διακωμωδούνται διάφορα περιστατικά.

Ανάμεσα σε αυτά εγράφη:

Read more...
 
Βία ποδόσφαιρο & κοροϊδία – (Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στην Τούμπα, παραθέτω τρία περιστατικά που αφορίζουν τις συνθήκες και όχι το σπορ.


Τρία περιστατικά που μπορούν να διώξουν ένα φίλαθλο από το γήπεδο, που έχουν τη δύναμη να αποδομήσουν ένα σπορ, μια γειτονιά, μια ομάδα, μια αγάπη και πολλές Κυριακές. Και στο τέλος, ένα συμπέρασμα.

Read more...
 
Αμέ, αλλά! – (Κυριακή 11 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Παρακολουθώ, τις εξελίξεις που αφορούν το ελληνικό μότορσπορ. Παρακολουθώ από αδράνεια και από ένα είδος αυτοτιμωρίας. Δεν νοείται αλλιώς. Εννοώ ότι κάτι που ήρθε στη ζωή σου κυριολεκτικά εξ απαλών ονύχων,  σε γοήτευσε, σχεδόν σε κατέκτησε, μα στην πορεία ολοένα και απομακρυνόταν, έχοντας φθάσει κάπου, όπου δεν αντέχεται, ποιος ο λόγος να επιμένεις να το παρακολουθείς;

Μιλάμε για αυτόν τον περιορισμένο χώρο, που  αναγεννήθηκε στην μέση της δεκαετίας του ’50, για να γνωρίσει ένα άνοιγμα την επόμενη δεκαετία, ακολούθως μια έκρηξη στο τέλος της δεκαετίας του ’70, αλλά στη συνέχεια δεν κατάφερε να διαχειριστεί την εξάπλωσή του.

Κρήτη. Χανιά. Ιούλιος 1971. Ο Γιάννης «Μαύρος» Μεϊμαρίδης στο δρόμο για την pole στο μοναδικό σιρκουί που διοργανώθηκε στην Κρητική πόλη. Στον αγώνα κράτησε την πρωτοπορία μόλις για ένα γύρο, όταν υποχώρησε στην  ορμητικότητα του Γιώργου Μοσχού. Στον 18ο γύρο η GTAm, θα εγκατέλειπε από ντίζα γκαζιού.

Στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα,  την τύχη του ελληνικού μότορσπορ  έχει αναλάβει η Ομοσπονδία. Είναι η σημαντικότερη ανατροπή από συστάσεως των αγώνων, αφού τα πρώτα, σχεδόν εξήντα  χρόνια της ύπαρξής τους, την ευθύνη έφερε η Λέσχη.

Στην μετάβαση από το ένα σχήμα στο άλλο, τεράστιο ρόλο έπαιξε η κατάρρευση της Λέσχης, τα πελώρια χρέη της και η αποψίλωσή της από ικανούς, εργατικούς, ηθικούς πρωταγωνιστές. Aν αυτά πολλαπλασιασθούν με  την ουσιαστική χρεοκοπία του Τόπου,την αδυναμία δηλαδή  να ορίσει τις πολιτικές και τον μέλλον του, έχουμε το γινόμενο που ορίζει τις τύχες των πραγμάτων.

Read more...
 
Δίτροχες ιστορίες παράνοιας – (Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Πριν ο Kenny Roberts χρισθεί «King Kenny», είχε  ήδη είχε δυο τίτλους του Grand National Championship, της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας μοτοσυκλέτας (American Motorcyclist Association). Μάλιστα ήταν ο πρώτος αναβάτης που το πετύχαινε με Γιαπωνέζικη μοτοσυκλέτα.

Σε ένα απαιτητικό θεσμό με πολλούς αγώνες σε οβάλ χωμάτινα τερέν του μιλίου, του μισού μιλίου αλλά και σε ασφάλτινες πίστες, ο βραχύσωμος Αμερικανός, πέρα από το πελώριο φυσικό ταλέντο που είχε, εξέλιξε ένα οδηγικό στυλ, που πρόσεξε στον Φιλανδό Jarno Saarinen, λίγο καιρό πριν ο προικισμένος Σκανδιναβός αναβάτης χάσει τη ζωή του στην Monza.

Έτσι τόσο το ’73, όσο και το ’74, κατέκτησε δυο τίτλους με πολλές νίκες ενώ σε κανένα αγώνα δεν βρέθηκε εκτός βαθμών. Το ταλέντο του είχε αρχίσει να αναδεικνύεται. Την επόμενη χρονιά όμως, το ’75, οι Harley εξελίχτηκαν, η Yamaha δεν μπόρεσε να ακολουθήσει, το three-peat ολοένα ξεμάκρυνε και ο άσος από την κιτρινόμαυρη ΤΖ θα χανόταν.

Read more...
 
Φθινοπωρινό, δεξιοτεχνία & άλλα (Β' μέρος) – (Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Δεύτερο μέρος από τις Φθινοπωρινές ιστορίες δεξιοτεχνίας στην Μαγνησία.

Στο πέρασμα, από τα μέσα της δεκαετίας του '60 στην δεκαετία του '70, παραμόνευαν πολλές και μεγάλες αλλαγές. Λίγες από αυτές φαίνονται κι εδώ, στην παραλία του Βόλου.

Read more...
 
Φθινοπωρινό, δεξιοτεχνία & άλλα (Α' μέρος) – (Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Από την θεσμοθέτηση των Ελληνικών αγώνων αυτοκινήτου, το ’56, το «Φθινοπωρινό» αποτέλεσε το δεύτερο σημαντικότερο ράλυ. Μετά το «Ακρόπολις», ήταν το απαιτητικότερο για τουλάχιστον μια δεκαπενταετία.

Επειδή, όπως μαρτυρά και η ονομασία του γινόταν το Φθινόπωρο και μάλιστα το πιο βροχερό μήνα του χρόνου, τον Νοέμβριο, συχνά οι συνθήκες ήταν σκληρότερες του Δ.Ρ.Α. Από την δεκαετία του ’50, τόσο το τρίτο ('57) όσο και το πέμπτο ('59), τερμάτιζαν στον Βόλο. Πόλη γνωστή για τους συμμετέχοντες, καθώς από εκεί περνούσε και το «Ακρόπολις».

Στην παραλία του Βόλου μετά τον τερματισμό,  διεξαγόταν δεξιοτεχνία όπως σχεδόν σε κάθε ράλυ, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60. Ήταν κάτι το απαραίτητο, πρώτον διότι έλυνε τα χέρια των διοργανωτών σε περίπτωση ισοβαθμίας. Δεύτερον, διότι σε εποχές όπου την εξέλιξη του αγώνα παρακολουθούσαν μόνον οι κάτοικοι των περιοχών όπου περνούσε η διαδρομή, η δεξιοτεχνία αποζημίωνε το ευρύτερο κοινό καθώς γινόταν σε αστικό χώρο.

Κάθε Νοέμβρη λοιπόν, η παραλία του Βόλου γέμιζε από πλήθη κόσμου που ερχόταν να θαυμάσει από κοντά τα αγωνιστικά αυτοκίνητα και της δεξιότητες των χειριστών τους.  Σε εκείνη την τελευταία δοκιμασία του αγώνα, μπορούσαν να συμμετάσχουν και όσοι είχαν εγκαταλείψει αλλά και λίγοι τοπικοί οδηγού που δεν είχαν αγωνισθεί στο ράλυ.

Μια σειρά από εικόνες από το αρχείο των Φ Φ/Γ.Κ. και ρεπορτάζ από το '60 έως το '68 δίνει το κλίμα, εκείνης της περιόδου. Σήμερα. το πρώτο μέρος, από το '60 έως το '64.

Read more...
 
Darkest Hours - Churchill - Dunkirk – (Σαββάτο 3 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Μας ήρθαν σχεδόν ταυτόχρονα με παραπλήσιες θεματικές. Αναφέρονται σε δυο πολύ σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν τις εξελίξεις στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και στη συμμετοχή ενός άνδρα σε αυτά.

Τα πρώτα είναι η απεγκλώβιση 300.000  μάχιμων Βρετανών στρατιωτών από την Δουνκέρκη τον Μάιο του ’40 όπως και η αποστολή 250.000 στρατιωτών, τέσσερα χρόνια αργότερα, προς τις βόρειες Γαλλικές ακτές, στο πλαίσιο της γιγάντιας επιχείρησης overlord με στόχο τη δημιουργία δεύτερου μετώπου και την τελική ήττα της Γερμανίας.

Και στις δυο επιχειρήσεις πρωτεύοντα ρόλο είχε ο Winston Churchill, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Έτσι το πρόσωπο στο οποίο εστιάζονται τόσο το Darkest Hours όσο και το Churchill είναι αυτός.

Read more...
 
Σημείωμα από την Τρίπολη - (Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Οι πόλεις όπου παρουσιάζονταν οι νεοσύλλεκτοι του Ε.Σ. δεν έμεναν στην μνήμη τους ως κάτι ευχάριστο. Αναμενόμενο σε μεγάλο βαθμό. Αν εξαιρεθούν τα πολύ φτωχά παιδιά επειδή έβρίσκαν τα στοιχειώδη, όπως  τροφή, ρούχα, στέγη και οι έχοντες μια ακραία αγάπη για το στράτευμα, όλοι οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν την θητεία ως δοκιμασία, ή ως χάσιμο χρόνου και σε κάθε περίπτωση ως κάτι δυσάρεστο.

Μοιραίο. Αν εξάλλου δεν ήταν έτσι, αν  δηλαδή ήταν μια περίοδος ευχάριστη, δεν θα ήταν υποχρεωτική η θητεία. Δεν θα πούμε τώρα περί του διλήμματος καθήκον ή υποχρέωση. Είναι άλλη κουβέντα αυτή. Το θέμα είναι, οι εντυπώσεις και οι μνήμες  που συντηρούν οι νέοι που υπηρέτησαν για τις πόλεις, όπου έκαναν την βασική τους εκπαίδευση.

Read more...
 
More Articles...