Λέγοντας ιστορίες

Λένε πως η ιστορία είναι ένα παραμύθι που όλοι πιστεύουν. Λένε επίσης ό,τι το παραμύθι είναι μια ιστορία που κανείς δεν πιστεύει. Αν τα πράγματα είναι έτσι, οι ιστορίες μπορεί να λειτουργήσουν και σαν κοινόχρηστο νόμισμα της ανθρωπότητας. Από κοντά και ο Shakespeare, καθώς με την Miranda, την ηρωίδα του από το Tempest, δηλώνει ότι: «Η ιστορία σας, κύριε, θεραπεύει τη κουφαμάρα.»

Είναι η δύναμη της αφήγησης που, αιχμαλωτίζει αλλά ταυτόχρονα λυτρώνει, που δείχνει το δρόμο αλλά συνάμα εγκλωβίζει σε αδιέξοδα, που διδάσκει αλλά την ίδια στιγμή αποδεικνύει πως όσα και αν μάθεις, θα είναι πάντα λίγα. Όπως και να έχει το θέμα, δεν υπάρχουν πολλά άλλα που να γοητεύουν τόσο, όσο 

Read more...
 
Cartolina da Milano* – (Σαββάτο 24 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

*κάρτα από το Μιλάνο

Ήταν κάποια 17 χρόνια που είχα να περπατήσω στο ιστορικό κέντρο του Μιλάνου, στην Piazza del Duomo. Τρίτη 20 Ιουνίου, με 30-τόσους βαθμούς Κελσίου. Στίφη από Ασιάτες τουρίστες που σχεδόν έτρεχαν για να πάρουν όσες περισσότερες δόσεις Ιταλικότητας προλάβαιναν, στις μικρές μονάδες  χρόνου που είχαν διαθέσιμες. Eκατοντάδες συσκευές, που τις αποκαλούν κινητά,  σηκώνονταν στον αέρα για να συλλάβουν αντίστοιχες selfie.Δίπλα, η Galleria Vittorio Emanuele II, το πρώτο, ίσως, εμπορικό κέντρο του κόσμου, κατασκευασμένο πριν από 150 χρόνια. Στην καρδιά του, στο εμπορικότερο σημείο του, εκεί που κάποτε φιλοξενούσε ένα βιβλιοπωλέιο, με κάθε έντυπο που εξέδιδε η Hachette Rizzoli, έχει αντικατασταθεί από ένα ακόμα κατάστημα Prada. Όπως και διαγώνια απέναντι. Τι πιο άμεσο συμπέρασμα από την κυριαρχία της φιλάρεσκης κοσμικότητας πάνω στην ανά-γνωση;

Read more...
 
Datsun Cherry - (Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

H πέμπτη γενιά του Micra, συνεχίζει μια σειρά, που χαρακτηρίζεται από αλματώδη εξέλιξη, διατηρώντας το παραδοσιακό στοιχείο των Ιαπωνικών κατασκευών. Την αξιοπιστία.

Για να κάνει όμως το Micra, το '82, την εμφάνισή του στην Ιαπωνία και τον επόμενο χρόνο στην Ευρώπη, είχε προηγηθεί το Cherry. Τότε που η Nissan, εκτός Ιαπωνίας, ήταν Datsun.
Το Cherry αποτέλεσε τρόπον τινά τον καρπό της συγχώνευσης της Nissan με την Prince Motor Company, που συντελέστηκε το '66 και ήταν το πρώτο προσθιοκίνητο σούπερ μίνι που κατασκεύασε η Nissan.

Η πρώτη γενιά κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του '70, εφοδιασμένη με δύο κινητήρες χωρητικότητας 988 και 1.171 cc,  σε εκδόσεις δίπορτες, τετράπορτες σεντάν, ενώ το φθινόπωρο του επόμενου έτους προστέθηκαν δίπορτες κουπέ, αργότερα τρίπορτες χάτσμπακ καθώς με τρίπορτες βαν εκδόσεις. Όλα τα μοντέλα έφεραν με ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς, κάτι που τότε ήταν είδηση. Στην Ευρώπη έφεραν το όνομα Datsun 100/120 A.

Read more...
 
Η φτώχεια του Ηνωμένου Βασιλείου – (Τρίτη 20 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

Η γειτονιά που μεγάλωσα δεν φημιζόταν για τα πλούτη της. Υπήρχαν κάποιοι πολίτες στα κάτω όρια της μεσαίας τάξης και πολύ περισσότεροι της εργατικής.

Κι απέναντι, πέρα από το ποτάμι, που στο τέλος της δεκαετίας του ’60 καλύφθηκε και έγινε δρόμος φαρδύς και ταχύς, ήταν ο Συνοικισμός.

Ήταν οι πρόσφυγες που ήρθαν εκείνην την τρομερή χρονιά ξεριζωμένοι από την Ιωνία. Πεταμένοι σε μια άλλη γωνιά της γης, που προσπαθούσαν 35 χρόνια αργότερα να ξεφύγουν από την μέγγενη της φτώχειας.

Στον δρόμο που βρισκόταν το σπίτι μας υπήρχαν δυο αυλές όπου περιφερειακά είχαν χτιστεί φτωχικά δωμάτια. Εκεί κατοικούσαν, οικογένειες, εργένηδες, επαρχιώτες φοιτητές, κάθε λογής άνθρωποι που δεν άντεχαν να νοικιάσουν κάτι ελάχιστα πιο ακριβό. Με κοινόχρηστες βρύσες, λουτρά και τουαλέτες, αν και η δόκιμη λέξη τότε, ήταν καμπινέδες. Γκαζιέρες το χειμώνα για να σπάσει η υγρασία, ελάχιστα φώτα, κεντήματα με παραστάσεις στους τοίχους, πάνω από τα σιδερένια ντιβάνια, φτώχεια αλλά και ένα είδος περήφανης, καθαρής, καθημερινότητας.

Read more...
 
Honda days - (Κυριακή 18 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

Ολιγόλος , ουσιαστικός και σοβαρός με εκείνη την απωανατολίτικη συμπεριφορά που ξέρει να κρατά την απόσταση με ευγένεια. Ο Hideki Kakinuma ο μηχανολόγος που προΐσταται του νέου Type R πολιορκήθηκε αρκετά από την  ελληνική αποστολή, κατά τη διάρκεια του δείπνου, που ακολούθησε της παρουσίασης του μοντέλου.

Έλυσε απορίες, έδωσε απαντήσεις και προετοίμασε την επόμενη μέρα που ήταν και πιο ενδιαφέρουσα καθώς δεν έχουμε συχνά την δυνατότητα να γυρνάμε τα 4,5 km του Lausitzring με 320 προσθιοκίνητους ίππους, μέσα σε ένα πολύ καλοστημένο πλαίσιο.Παρασκευή 9 Ιουνίου. Ήλιος λαμπρός, θερμοκρασίες ελληνικές. Στο τέλος της ευθείας των pits, με την ταχύτητα να έχει υπερβεί κατά τι τα 200, προσπάθησα να κερδίσω λίγα μέτρα στο φρενάρισμα και το άφησα να περάσει ελάχιστα μέτρα την πινακίδα που είχα βάλει ως σημάδι. Το δεξί πόδι σφυροκόπησε με τόση ορμή το μεσαίο πεντάλ, όση o Nik Galis έκανε στα σκαλιά του Αλεξάνδρειου βαθιά καθίσματα για να κάνει τετρακέφαλους. Κι εκεί που νόμιζα ότι πάμε ευθεία, σηκώθηκε ελάχιστα η ουρά, μπορεί και  να ταλαντεύτηκε ανεπαίσθητα, αλλά επιβράδυνε υποδειγματικά και έστριψε, όπως και τις επόμενες φορές χωρίς ίχνος κόπωσης, χωρίς να χάσει αίσθηση παρά την βαρβαρότητα.

Read more...
 
Bonnie & Clyde - (Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

Η σύντομη, αιματηρή ιστορία, ενός παράνομου ζεύγους, που έδρασε στα χρόνια του μεσοπολέμου στις Η.Π.Α. Την εποχή της μεγάλης ύφεσης.
Ήταν η Bonnie Parker και ο Clyde Barrow

Υπάρχει η πληροφορία ότι η Bonnie δεν κάπνιζε. Το πούρο της εικόνας είναι ένα εικαστικό στοιχείο.

Οι κοινωνιολόγοι σταθερά υποστηρίζουν, ότι εγκληματικότητα, έχει γονείς. Τη φτώχεια, τη βία, τον αναλφαβητισμό και ασφαλώς την αδικία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι στα τρυφερά τους χρόνια θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια πραγματικότητα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, απαραίτητα θα γλιστρήσουν στο έγκλημα. Κάποιοι όμως δεν καταφέρνουν να αντισταθούν.

Read more...
 
Χωρίς αυτά που δεν υπάρχουν ΙΙ - (Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

Μια ακολουθία έξι διαφημίσεων, που δημοσιεύτηκαν στην ετήσια έκδοση της Ηellenews, το ετήσιο αλμανάκ του Ελληνικού Τουρισμού για το έτος 1967, έχει πολλά να μας πει.

Όπως: Κραταιές βιομηχανίες που δεν υπάρχουν πια. Ακτοπλοϊκές γραμμές που έσβησαν μέσα σε θλιβερές συνθήκες. Ξενοδοχειακά συγκροτήματα που χάθηκαν μέσα στον εκσυγχρονισμό. Τράπεζες που απορροφήθηκαν όταν η οικονομία μας έπαψε να είναι εθνική και προϊόντα που κάποτε έδιναν πνοή, μα τώρα ολοένα και χάνουν έδαφος.

Εξι ρεκλάμες, έξι μικρές ιστορίες, με έξι σημαντικά επιχειρηματικά σχήματα σε βάθος μισού αιώνα.Έξι μεγάλες αποδείξεις για το πόσο άλλαξε ένας τόπος, πόσο μεταλλάχτηκε ένας λαός

Read more...
 
Χωρίς αυτά που δεν υπάρχουν I – (Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

Τυπωμένη από τον Δεκέμβρη του ’66,  η αγγλόφωνη ετήσια έκδοση της Hellenews LTD με τίτλο «Τourism in Greece – 1967». Ήταν η έβδομη, κατά σειρά, καθώς η πρώτη είχε κυκλοφορήσει το ’61. Σκοπός της ιδιωτικής αυτής πρωτοβουλίας, να υπενθυμίσω ότι η Hellenews ήταν εταιρεία που ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες της, εξέδιδε την οικονομική εφημερίδα «Εξπρές» και το αυτοκινητικό περιοδικό «autο – ΕΞΠΡΕΣ», ήταν η προβολή του Ελληνικού Τουρισμού.

Η έκδοση απευθυνόταν τόσο στους επαγγελματίες του χώρου, που την χρησιμοποιούσαν ως εργαλείο, όσο και στους αλλοδαπούς επισκέπτες για τους οποίους αποτελούσε ένα σημαντικό βοήθημα.Το έγχρωμο εξώφυλλο κοσμούσε η παρουσία μιας λιγνής, νόστιμης μελαχρινής, πάνω σε ψαρόβαρκα. Μια καθ’ όλα μίνιμαλ, αντικομφορμιστική εικόνα, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την σύγχρονη παρέλαση της ευτελούς πολυτέλειας.
Στο ίδιο ύφος, περιστρέφονται και οι υπόλοιπες 218 μαυρόασπρες σελίδες, διακοσμημένες ενίοτε από το πενάκι και την ευαισθησία του Μίνωα Αργυράκη.

Read more...
 
Τεχνολογία & απομόνωση – (Σαββάτο 10 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

Ένας από τους γεννήτορες της επιστημονικής φαντασίας, ο Arthur Clark, είχε αποφανθεί ότι: «Οποιαδήποτε επαρκώς προηγμένη τεχνολογία δεν διακρίνεται από τη μαγεία».

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι αντίκτυπο στην κοινωνία, είχαν οι τεχνολογικές εφαρμογές στα πρώτα 20 χρόνια του 20ου αιώνα. Υποθέτω σημαντικό. Έζησα, ζω, όμως, τις επιπτώσεις  της τεχνολογίας σε αυτά τα πρώτα 18 χρόνια του 21ου αιώνα.

 Κι έτσι, οι επιστολές έγιναν e-mail, το φωτογραφικό χαρτί μεταβλήθηκε σε ψηφιακή εικόνα και οι εφημερίδες σε μεγάλο βαθμό μεταμορφώθηκαν σε sites. Κάθε είδους αρχεία μεταφέρονται στην άλλη άκρη του κόσμου με ασύλληπτη ταχύτητα. Ένας θαυμαστός κόσμος αναδύθηκε με εκπληκτική ορμή, επιβεβαιώνοντας τον A. Clark. Οι  χθεσινές μαγείες, έγιναν σημερινή καθημερινότητα.

Read more...
 
Garçon ! - (Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

Από παιδική ηλικία έτρεφα ένα αίσθημα συμπάθειας και συστολής απέναντι στους σερβιτόρους. Συμπάθειας διότι συχνά διαπίστωνα την αδικαιολόγητα αγενή συμπεριφορά κάποιων πελατών απέναντί τους. Συστολής διότι ένιωθα αμήχανα όταν ένας ενήλικος σερβίριζε ένα παιδί. Ένιωθα δε ακόμα πιο αμήχανα όταν παιδιά κοντινής μου ηλικίας (με) σερβίριζαν.

To «Ελλάς» στην πρώτη πρωτεύουσα της νεώτερης Ελλάδας, τον Δεκέμβριο του '15.

Δεν έβρισκα, επίσης, τίποτα το ευγενές στο να χτυπά ο χορτασμένος πελάτης το πιρούνι του στο πιάτο, για να ζητήσει τον λογαριασμό. Δεν καταλάβαινα, πως μπορεί ο πελάτης να μιλήσει στον ενικό και αχαμογέλαστα σε κάποιον σερβιτόρο που δεν γνωρίζει. Ένιωθα, ότι ο σερβιτόρος βρισκόταν ανάμεσα στη Σκύλα του κακοπροαίρετου πελάτη και τη Χάρυβδη του κακόβουλου εργοδότη.

Read more...
 
Περί Αθλητισμού και Θεάματος – (Τρίτη 6 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

Σωρευτικά ήρθαν κάποια γεγονότα, μερικές ειδήσεις που μας δίνουν ένα μέτρο του τι συμβαίνει στην πανίσχυρη, παγκόσμια βιομηχανία του αθλητικού θεάματος. Μοιραία, εξάγονται και κάποια συμπεράσματα. Το θέαμα υπερισχύει του αθλητισμού. Και ο αρχιερέας του θεάματος, δεν είναι, παρά η τηλεόραση.

Ιδού, μερικά παραδείγματα:

Read more...
 
Φοιτητικές εκλογές - (Κυριακή 4 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

Σαράντα χρόνια νωρίτερα, η κυριαρχία, των παρατάξεων της Αριστεράς, στο φοιτητικό κίνημα παρέμενε συντριπτική. Έτσι στις φοιτητικές εκλογές του 1977 η Π.Σ.Κ. (προσκείμενη στο Κ.Κ.Ε.) είχε λάβει το 27% των ψήφων, η ΠΑ.Σ.Π. (Πα.Σο.Κ) 21,4%, ο Δ.Α. (Κ.Κ.Ε. εσ.) 20,9%, η Π.Π.Σ.Π. (ΚΚΕ μ-λ) 4,9%, η Α.Α.Σ.Π.Ε. (Ε.Κ.Κ.Ε.) 4%, ενώ η Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. το φοιτητικό της κυβερνώσας, τότε, Ν.Δ. του, και, Εθνάρχη αποκαλούμενου, περιορίστηκε στο 13,2%.

Είχαμε δηλαδή, ένα συνολικό 78,2% των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς έναντι 13,2% αυτών της Δεξιάς. Μιας Δεξιάς που είχε επικρατήσει στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές με το γιγάντιο ποσοστό του 54,37% έχοντας ηγέτη τον Κων/νο Καραμανλή και πρώτα ονόματα στην ιεραρχία, τον Γεώργιο Ράλλη και τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Μιας Δεξιάς που θα κρατούσε το 44% και μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του’77.

Στις μέρες μας με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αντιπρόεδρο τον Άδωνη Γεωργιάδη, η Ν.Δ. συγκέντρωσε το 41% των προτιμήσεων των φοιτητών, την ώρα που είναι αντιπολίτευση, έχοντας αποσπάσει μόλις το 28% στην τελευταία, μέχρι στιγμής, εθνική εκλογική αναμέτρηση. Πώς να ερμηνεύεται άραγε αυτή η ανακόλουθη(;) μεταστροφή, και μάλιστα πάνω σε ένα τόσο διαφορετικό σκηνικό;

Read more...
 
Δ.Ρ.Α. παρόν & προοπτικές - (Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

Από το ζοφερό κλίμα του τόπου δύσκολα θα ξέφευγε οτιδήποτε. Μέσα σε αυτή τεράστια αγκύλη δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε το ράλυ Ακρόπολις, που βιώνει την δική του κρίση.Η κρίση του, και «μεγάλου εθνικού μας αγώνα» αποκαλούμενου, είχε ξεκινήσει προ μνημονίων. Έτυχε, μόνον, να εκδηλωθεί μαζί με αυτά. Δεν θα μπορούσε να υποστηριχτεί οτιδήποτε άλλο, πέραν της άποψης ότι στο σημείο που φθάσαμε την ευθύνη φέρει η Λέσχη. Στο ξεψύχισμα του «Ακρόπολις», ανέλαβε τις τύχες του σπορ η Ομοσπονδία και πέρα από όλα τα άλλα, που μπορεί ή πρέπει να κάνει, προσπαθεί να κρατήσει εν ζωή τον αγώνα.

Με την μάχη χαρακωμάτων που ανορθόδοξα κρατεί ακόμα, ανάμεσα στην νεκρή αλλά όχι θαμμένη Λέσχη και την σθεναρά αντιστεκόμενη και φιλόδοξα εργαζόμενη Ομοσπονδία, οι απώλειες είναι δεδομένες. Έτσι το «Ακρόπολις» δεν διεξήχθη το 2010, ενώ το '13 ήταν η τελευταία χρονιά που βρέθηκε στο πιο ψηλό θεσμικό ράφι.

Read more...
 
More Articles...