Λέγοντας ιστορίες

Λένε πως η ιστορία είναι ένα παραμύθι που όλοι πιστεύουν. Λένε επίσης ό,τι το παραμύθι είναι μια ιστορία που κανείς δεν πιστεύει. Αν τα πράγματα είναι έτσι, ο Shakespeare έχει δίκιο καθώς με την Miranda, την ηρωίδα του από το Tempest, δηλώνει ότι: «Η ιστορία σας, κύριε, θεραπεύει τη κουφαμάρα.»

Είναι η δύναμη της αφήγησης που, αιχμαλωτίζει αλλά ταυτόχρονα λυτρώνει, που δείχνει το δρόμο αλλά συνάμα εγκλωβίζει σε αδιέξοδα, που διδάσκει αλλά την ίδια στιγμή αποδεικνύει πως όσα και αν μάθεις, θα είναι πάντα λίγα. Όπως και να έχει το θέμα, δεν υπάρχουν πολλά άλλα που να γοητεύουν τόσο, όσο

Read more...
 
Με αφορμή τα 90χρονα της Shell - (Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Ο πολιτισμός του 20ου αιώνα έχει ανάδοχο. Είναι μαύρος, άφθονος,. Έχει ανυπολόγιστη ισχύ, κινεί την οικονομία. Μπορεί να ανατρέπει και κυβερνήσεις, να δημιουργεί κρίσεις αλλά και να προφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Έδωσε επίσης μια άνευ προηγουμένου επιτάχυνση στις ανθρώπινες δραστηριότητες και μίκρυνε τις διαστάσεις του πλανήτη. Τέλος, δημιούργησε ογκώδη θέματα οικολογικής μορφής.

Είναι το πετρέλαιο, ο αποκαλούμενος και μαύρος χρυσός.


.1900.                                  .1930.                           .1948.                           .2016.

Η ύπαρξή, η εξόρυξη, η μεταφορά και η εκμετάλλευσή του άλλαξαν τον πλανήτη. Χρυσός τω όντι και η απορία γιατί, χώρες με πλούσια κοιτάσματα όπως η Αγκόλα, η Νιγηρία, η Αλγερία, η Νιγηρία,  και η Βενεζουέλα ταλανίζονται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πρέπει να αναζητηθεί στις παγκόσμιες πολιτικές ισορροπίες. Το αυτό και για τον Ιράκ και τη Λιβύη που παρά τον πλούτο των κοιτασμάτων τους αδυνατούν να προσφέρουν στους κατοίκους στοιχειώδεις προοπτικές.

Read more...
 
K. Κουτσομύτης Ε. Μαυρουδής: Το κόκκινο τανγκό - (Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Προσωπική άποψη εκφράζω ως εκ τούτου και υποκειμενική.

Έχω, λοιπόν, ένα είδος φόβου, που με αναγκάζει να αποφεύγω βιβλία, ή ταινίες που βασίζονται μεν σε πραγματικά γεγονότα ή ιστορικές ακολουθίες, αλλά  είναι μυθιστορήματα.

Aς μου επιτραπεί η άποψη, ότι δεν πρέπει να αναμειγνύεται η Ιστορία με οποιαδήποτε στοιχεία φαντασίας.

Η Ιστορία είναι πολύ σεβάσμιο μέγεθος. Μπορεί να δέχεται διάφορες, έως και εκ διαμέτρου ετερόκλητες, ερμηνείες, αλλά το γεγονός είναι ένα.

Μπορεί να αγνοούμε κάποια στοιχεία της, μπορεί κάποια να μην τα μάθουμε ποτέ, αλλά το πάντρεμα της με ένα είδος ανεξέλεγκτης μυθοπλασίας όσο γοητευτικό και να είναι, γεννά κινδύνους.

Αυτό σαν πρώτη προσέγγιση για το πόνημα των Κώστα Κουτσομύτη Ευάγγελου Μαυρουδή.

Κάτι άλλο που με δυσκολεύει να το καταλάβω, είναι η ομαδική συγγραφή. Στη συνείδησή μου η συγγραφή είναι κατ’ εξοχήν μοναχικό μονοπάτι.

Μπορεί να συμβουλευτείς, να ακούσεις, να βοηθηθείς, αλλά ο πατέρας είναι ένας (Ωσαύτως και η μήτηρ!). Τέλος πάντων, όπως ήδη σημειώθηκε αυτά αποτελούν προσωπικές απόψεις.

Επί της ουσίας, η συγκεκριμένη συγγραφική δουλειά είναι περισσότερο ένα κινηματογραφικό σενάριο και λιγότερο οτιδήποτε άλλο. Τούτη η διαπίστωση δεν μειώνει την αξία του. Την προσδιορίζει όμως.
Εξάλλου είναι κάτι που ομολογείται, ευθύς εξαρχής  και από τον Κ.Κ. στο προλογικό του σημείωμα.

Read more...
 
Σημειώσεις από την Γερμανία – (Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Η τελευταία, μέχρι στιγμής, επίσκεψη στη Γερμανία, κράτησε 36 ώρες, κι ήρθε 36 χρόνια μετά την πρώτη. Στην Στουτγάρδη, τότε, στην Στουτγάρδη και τώρα, τουλάχιστον η άφιξη και η αναχώρηση, μα για ολότελα διαφορετικούς λόγους. 

Τότε, που ζούσαμε σε έναν άλλο κόσμο. Τότε, που ήταν η Bundesrepublik Deutschland (ή Δυτική Γερμανία), το σιδηρούν παραπέτασμα και ο Brian Clough, που μέσα σε δυο σεζόν έφερε τη Forest, από τη β΄ εθνική του Νησιού, στην κορφή της Ευρώπης.
Το ΄80 όλα αυτά.Το ’16 είναι αλλιώς. Η κυρία που σπούδασε στη Λειψία, της τότε  Deutsche Demokratische Republik (ή Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας), κάνει κουμάντο στην ενοποιημένη Γερμανία και στη διχασμένη Ευρώπη, η Σοβιετία έχει καταρρεύσει και ευτυχώς που υπάρχει και το Νησί για να γίνονται θαύματα, ποδοσφαιρικού περιεχομένου, όπως αυτό της Leicester.

Read more...
 
...στην μνήμη του Νότη - (Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

O Νότης Γιαγνίσης είχε κοσμήσει τουλάχιστον μια φορά το εξώφυλλο του Car and Driver. Πριν από 19 χρόνια (τ.95 Οκτώβριος '97), όταν πολύ πρόθυμα είχε συμμετάσχει στην πρώτη 24ωρη δοκιμασία που διοργανώθηκε στην Ελλάδα από το περιοδικό.
Στο σημείωμά μας, είχαμε αναφέρει:

«Γεννήθηκε το '54. Άρχισε να συμμετέχει στους αγώνες το '73 σε χωμάτινα ράλυ. Έχει συμμετάσχει σε 19 Ακρόπολις, πετυχαίνοντας 11 τερματισμούς. Όσες φορές τερμάτισε, κέρδισε την κατηγορία του! Από το '90 έως το '95 κατέκτησε δυο φορές την πρώτη και τρείς φορές την δεύτερη θέση στην κατηγορία Ν. Στις διακρίσεις του περιλαμβάνεται και ένα πρωτάθλημα 4Χ4.»

Read more...
 
Καλή είναι. Ικανή; - (Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Αυτό είναι το καίριο ερώτημα. Η νέα Gulia, είναι ένα καλό αυτοκίνητο. Επιπροσθέτως, και καθόλου δευτερεύον, είναι και όμορφη. Ικανή όμως είναι;

Ικανή για τί; Για δυο αποστολές. Να στηρίξει, μόνη, την προσπάθεια ανασύνταξης της Alfa Romeo και να σταθεί με αξιοπρέπεια απέναντι στον Γερμανικό ανταγωνισμό.

Ας θυμηθούμε την τελευταία παράγραφο της πρώτης μας γνωριμίας μας στον ιστορικό χώρο του Βalocco: «Μακάρι να μπει η μιλανέζικη φίρμα γερά στο παιχνίδι των πωλήσεων, όχι μόνο για να αναβιώσει τον θρύλο της, αλλά και για να ταράξει τα σχέδια του γερμανικού επεκτατισμού».

Τα ζητούμενα δεν είναι εύκολα, ειδικά αν αναλογισθούμε τι έχει συμβεί τα τελευταία 40τόσα χρόνια. Ποια να ήταν π.χ. η τελευταία Alfa που συγκίνησε, που ταυτόχρονα ήταν ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο, ικανό να κοιτάξει στα μάτια τον ανταγωνισμό. Κι όταν λέμε να συγκινήσει δεν εννοούμε να συγκινήσει τους λίγους ή πολλούς ανά τον κόσμο Alfisti, που συχνά παρασύρονται από το συναισθηματισμό όπως οι οπαδοί των ομάδων. Εννοούμε να  συγκινήσει τον οποιοδήποτε συνειδητό οδηγό.

Μήπως πρέπει να πάμε πίσω στις αρχές της δεκαετίας του και στην Alfetta; Βγαλμένη από τα σπλάχνα του Centro Stile, είχε Ιταλικότητα, είχε χαρακτήρα και μπορούσε να περηφανεύεται για τη συνέχιση της παράδοσης. Η τετράπορτη παρά τα χονδρά ουραία τελειώματα ήταν καλλίπυγος, η δε κουπέ ίσως να μην έφθασε ποτέ μια Veloce αλλά, σχεδιαστικά, έφερε τα κελεύσματα της εποχής της, της δεκαετίας του '70.

Read more...
 
Στον Μέλανα Δρυμό με 718 - (Σαββάτο 17 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Τυλιγμένη στο ασημένιο περιτύλιγμα της ιστορίας της, δεν είναι μόνον το αμπαλάζ των τιμημένων αριθμών, το 718, που δίνει τα εύσημα στο αυτοκίνητο. Είτε Cayman είτε Boxster, τούτη η 718, έρχεται κάτι περισσότεροι από μισό αιώνα μετά τις τόσο διακεκριμένες πρόγονές της.

Δικαίως  το Τσουφενχάουζεν μας θυμίζει την σπουδαία παρακαταθήκη του παρελθόντος, αν και οι φανατικοί θα βρούν κάτι για να διαμαρτυρηθούν, κάτι για να γκρινιάξουν.

Αν όμως αποτελεί ένα είδος ιεροσυλίας που ο ατμοσφαιρικός φλατ 6, έγινε τούρμπο φλατ 4, το αμάρτημα είναι μικρότερο, από τότε που κατασκευάστηκε Porsche με τον κινητήρα μπροστά, Porsche SUV, Porsche πεντάπορτη. Ας πούμε ότι το αμάρτημα είναι περίπου το ίδιο, με εκείνο του ’98 που τα φλατ μοτέρ απέκτησαν υδροχιτώνια.   
Είναι το χάδι της τεχνολογίας, που καμιά φορά ισούται με το πικρό χάδι της αλήθειας. Να το αποφύγεις, δεν μπορείς. Και για μερικούς αυτό είναι κάπως οδυνηρό.

Read more...
 
Στο πνεύμα του Soichiro - (Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Αυτό που είχε στο μυαλό του ο ιδρυτής, από τότε που ξεκινούσε, φτωχός και άγνωστος, από το Χαμαμάτσου της Ιαπωνίας, όχι μόνον δεν έκλεισε τον κύκλο του από τότε που εγκατέλειψε τα εγκόσμια, αλλά γιγαντώθηκε. Το Type R και η CBR 1000 RR αποτελούν δυο, ακόμα, αποδείξεις.


Ο Ταντάο Μπάμπα (αριστερά στη φωτό) γεννήθηκε στη δίνη του δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου. Τότε που συμπατριώτες του έχαναν κάθε πιθανότητα να κερδίσουν αυτό που ξεκίνησαν στο Περλ Χάρμπορ και οι πρώτοι καμικάζε έκαναν την εμφάνιση τους στην μάχη των Φιλιππίνων. Ένα χρόνο αργότερα, ήρθαν και τα χειρότερα. Η αυτοκρατορία παραδόθηκε άνευ όρων.

Το '62 ο  Μπάμπα τελειώνει ο Γυμνάσιο. Είναι δεκαοκτώ ετών και προσλαμβάνεται στην Honda, που τότε μετρά μόλις 14 χρόνια από την ίδρυσή της. Για δυο χρόνια ο Μπάμπα εργάστηκε στο μηχανουργείο κατασκευάζοντας μπλοκ και κυλινδροκεφαλές για τα CB 72 & 77.  Το '64 μεταπήδησε στο τμήμα έρευνας και εξέλιξης. Θα παράμενε εκεί, για τα επόμενα σαράντα χρόνια.

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 συνειδητοποίησε ότι οι φερόμενες ως σπορ μοτοσυκλέτες ήταν μεν γρήγορες, αλλά ήταν βαριές, μεγάλες σε διαστάσεις και επιπροσθέτως δεν έστριβαν.

Σκέφτηκε λοιπόν να χρησιμοποιήσει τον μικρότερο σκελετό από μια 750 και να χτίσει πάνω της μια μεγαλύτερου κυβισμού, ισχυρότερη αλλά όχι βαρύτερη μοτοσυκλέτα. Χρειάστηκε να δώσει μάχη με τα εμπορικά, τα μαρκετινίστικα τμήματα, να τους πείσει για το επιτυχημένο του εγχειρήματος.

Read more...
 
H παρέα στα χρόνια της ύφεσης - (Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2015) PDF Print E-mail

Διήγημα, ανάμεσα στις ρόδες ενός Talento

Όχι ότι ήταν όλα κανονισμένα, αλλά με τη φόρα των προηγούμενων ΣαββατοΚύριακων, η σύναξη της παρέας, ήταν, εκ των ων ούκ άνευ, όπως μας έλεγαν και στο σκολειό.
Κι΄ όλα προχείρως, της τελευταίας στιγμής. Με ένα τηλέφωνο, ή με κάποια αόριστη κουβέντα από την προηγούμενη εβδομάδα.  Για να βρεθούμε στο τουγκέδερ στα θερινά ανάκτορα του οίκου μας, που έχουν, ήδη, υποδεχτεί την τρίτη γενιά.
- Θάρθεις απ΄το βράδυ;
- Ε! μάλλον

Κάπως έτσι. Κι όσοι μαζεύονταν λίγοι ή πολλοί, αλλά ποτέ πάρα πολλοί, και πάντα αγαπημένοι, πάντα βολεύονταν. Στο που θα κοιμηθούν, πότε θα φάνε, τι θα φέρει ο καθένας, ακόμα και στο τι θα συνεισφέρει ο καθείς στη βαρκάδα. Πράγμα όχι και τόσο βολικό για το βαρκάρη. Αδιανόητο μέχρι πριν κάποια χρόνια. Ατυχώς, κοντά στο αναγκαίο στις μέρες μας.
Είτε τον πάγο και τα μπυρόπουλα, είτε το κάτι τις, είτε, ακόμα χειρότερα, τμήμα του κόστους των καυσίμων. Τι degadence! Τέλος πάντων.

Και να
η Παρασκευή, κατέφθασε το Talento. Κουνουργές, ασημόχαρο, λαμπερό και τόσο ευρύχωρο, ώστε να υποδεχτεί έως εννέα νομά συν τα μπαγκάζια τους. Αλλά αυτό που μέχρι το προηγούμενο Σ/Κ φάνταζε περισσότερο από πανευκολούρα, τώρα δεν κούμπωνε με τίποτα:

Read more...
 
H.M. Ertzensberger: Αναβρασμός - (Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Στα 87 του χρόνια ο Η.Μ.Ε. για τρία πράγματα Δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Ότι δεν έχει παραστάσεις, ότι δεν κατέχει την τέχνη του γράφειν, κι ότι θα πλήξεις καθώς διαβάζεις κείμενά του.

Μέτοχος μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εποχής, με εικόνες που εκκινούν από τον δεύτερο Μεγάλο Πόλεμο του 20ου αιώνα και συνεχίζονται έως τις μέρες μας, στο πλαίσιο μια απολύτως αντισυμβατικής και ασυνήθιστης ζωή.

Στον «αναβρασμό» μας αποκαλύπτει τα ταξίδια του στην Ε.Σ.Σ.Δ., στην Κούβα, στην Τσεχοσλοβακία, τις όποιες σχέσεις του με τα αντίστοιχα καθεστώτα, τις περιπέτειές του στην γενέτειρά του. Διαπραγματεύεται όλη την ιδεολογική του τοποθέτηση και ασφαλώς την μόχλευση των ιδεών του, στην πορεία του χρόνου.

Εκφράζει συχνά τις απόψεις του ωμά, σχεδόν κυνικά, ενίοτε και χιουμοριστικά. Είναι διάχυτη η εντύπωση της απόρριψης του σοσιαλιστικού, «μετασχηματισμού», «όνειρου», «πειράματος» ή όποια λέξη περιγράφει το εγχείρημα. Στον αναγνώστη μένει η ερμηνεία αν αυτή η συμπεριφορά, κρύβει περισσότερο απογοήτευση ή κάτι άλλο.

Το γεγονός ότι αρέσκεται να λοιδορεί τον σοσιαλιστικό παράδεισο, δεν σημαίνει βέβαια, ότι βολεύεται ή πιστεύει στο ιδεώδες του καπιταλιστικού κόσμου. Σε ότι αφορά κατά πόσο το δικαιούται, να είναι έντονα κριτικός, η απάντηση είναι  αρκετά έως πολύ περισσότερο από πολλούς άλλους.

Διότι ότι όχι μόνον έζησε μεγάλα χρονικά διαστήματα εκεί, αλλά ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε, μπήκε σχεδόν παραγωγή, συζήτησε, συναναστράφηκε  με πολύ υψηλά ιστάμενους του συστήματος, αλλά και με εκπροσώπους της ταπεινής βάσης.

Read more...
 
W. von Trips: Η ιστορία του Λυκόπουλου – (Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

H Γερμανία, ενοποιημένη πια,  είδε τον πρώτο της οδηγό να κατακτά το παγκόσμιο πρωτάθλημα F1, το '94. Toν Michael Schumacher. Ήταν ο 24ος πιλότος της ιστορίας που στεφόταν τιτλούχος.

Θα περνούσαν άλλα 16 χρόνια για να αντικρίσει τον δεύτερο, και τελευταίο μέχρι στιγμής,  με την ύψιστη αυτή διάκριση. Τον Sebastian Vettel, ο οποίος ήταν ο 32ος πρωταθλητής.

Όταν οι δυο αυτοί τιτλούχοι ήταν αγέννητοι, οι γονείς τους ακόμα ανύμφευτοι, η πατρίδα τους διχοτομημένη και ο πλανήτης ζούσε στους ρυθμούς του ψυχρού πολέμου, ένας άλλος Γερμανός κέρδισε για πρώτη φορά GP και διεκδίκησε με πολλές πιθανότητες τον τίτλο.

Ήταν ο Wolfgang von Trips, απόγονος ευγενούς οικογένειας με έδρα την περιοχή του Ρήνου.

Ο Trips έχασε την ζωή του στο Ιταλικό GP, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1961. Εκείνον τον αγώνα, κέρδισε ο Αμερικανός Phill Hill, επίδοση που του χάρισε τον τίτλο εκείνης της χρονιάς με συνολικά 34 βαθμούς έναντι 33 του Trips. Όσους και τα χρόνια που έζησε ο von (!)

Η Γερμανία έπρεπε να περιμένει άλλα 33 χρόνια. Όσα και τα χρόνια που έζησε ο von.(!)

Read more...
 
Θέρος 2016 (A') - (Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Δύσκολο να αποφύγεις την μελαγχολία, του τέλους του καλοκαιριού. Ας υποθέσω, ότι αν κι' όταν καταφέρεις να απαλλαγείς από αυτήν, τότε θα είναι, μάλλον, ακόμα χειρότερα.

Μισή ντουζίνα εικόνες από το φετινό καλοκαίρι, που σιγά  - σιγά μας γυρνά την πλάτη του. Εικόνες και λέξεις, για όσους χρησιμοποιούν τμήμα των καλοκαιρινών μηνών, ως άλλοθι. Ως ένα σκαλοπάτι για να αποφύγουν την καθημερινότητα. Ως ένα εισιτήριο, σε ένα κόσμο ξέγνοιαστο, μακρινό.

Ατυχώς το εισιτήριο, τούτο, προσφέρεται μετά, συντόμου, επιστροφής.Τέλος Ιουνίου. Σάμος. Σε αντίθεση με το ξημέρωμα που εμπνέει αισιοδοξία, ενέργεια και όρεξη, το ηλιοβασίλεμα προκαλεί περίπου τα αντίθετα. Μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Ανάμεσα από το αεροδρόμιο Αρίσταρχος και το Πυθαγόρειο, τούτη η λιμνοθάλασσα συντάσσεται με το πνεύμα της δύσης.

Read more...
 
The Secret Life of Pets - (Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail
Το «Μπάτε σκύλοι αλέστε» (ορίτζιναλ τίτλος «The Secret Life of Pets»), είναι μια παραγωγή κινουμένων σχεδίων που αφηγήται με τρόπο χιουμοριστικό της περιπέτειες μια παρέας ζώων.

Προφανώς προορίζεται για παιδιά, μικρά παιδιά, αλλά βλέπεται ευχάριστα από κάθε ηλικία, αν υπάρχουν αντίστοιχες ευαισθησίες.

Η υπόθεση εξελίσσεται στην Νέα Υόρκη, αυτή τη σύγχρονη μητρόπολη, και είναι έντονο το τοπικό στοιχείο. Επεξεργάζεται με τρόπο ενδιαφέροντα σημαντικά θέματα, που αφορούν τη ζωή, στο κέντρο των οποίων κυριαρχούν η αγάπη, η φιλία, ο έρωτας.

Υπάρχουν στιγμές που μπορούν να φοβίσουν την παιδική ψυχή, ή ακόμα να αγχώσουν όσα παιδικά τμήματα έχουν απομείνει σε ενήλικες ψυχές. Μα και αυτό είναι μέρος της διδακτικής ψυχαγωγίας, εφόσον συμβαίνει με σωστό τρόπο και σε σωστές δόσεις. Το τι είναι σωστό, είναι μια άλλη, μεγάλη, κουβέντα.

Όπως και να έχει, είναι μια προσεγμένη δουλειά, με πρωταγωνιστές τετράποδα, κάθε είδους τετράποδα, όπου τον κυρίαρχο ρόλο κατέχει ο Μαξ, ένα Jack Russell Terrier. Η ανταγωνιστική, κατ’αρχάς, σχέση του με τον αιφνιδιαστικά νέο συγκάτοικό του, τον Δούκα, θα γεννήσει σημαντικά προβλήματα και το περιπετειώδες της αφήγησης.

Αγωνία και χιούμορ, έχουν την τιμητική τους, σε μια αφήγηση που περνά σωρεία μηνυμάτων για τη συμβίωση οικόσιτων ζώων και ανθρώπων στο πλαίσιο μιας μεγαλούπολης. Επίσης θίγεται και ο αδιάφορος ή επιπόλαιος τρόπος που συχνά οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ζώα.

Read more...
 
More Articles...