auto stories

Κάποιες φορές είναι προσωπικές, ιστορίες. Κάποιες άλλες είναι κάτι οικουμενικότερο, γνωστότερο.
Στην πλοκή όμως υπάρχει πάντα ένα τετράτροχο ή και περισσότερα.
Ο ρόλος τους δεν είναι ούτε αμελητέος, ούτε άψυχος.
Λειτουργεί σαν δομικό στοιχείο, συμμετέχοντας και όχι διακοσμώντας, γεννώντας συναισθήματα, παρέχοντας ερείσματα.

 Φθινοπωρινό, δεξιοτεχνία & άλλα (Β' μέρος) – (Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Δεύτερο μέρος από τις Φθινοπωρινές ιστορίες δεξιοτεχνίας στην Μαγνησία.

Στο πέρασμα, από τα μέσα της δεκαετίας του '60 στην δεκαετία του '70, παραμόνευαν πολλές και μεγάλες αλλαγές. Λίγες από αυτές φαίνονται κι εδώ, στην παραλία του Βόλου.

Read more...
 
Φθινοπωρινό, δεξιοτεχνία & άλλα (Α' μέρος) – (Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Από την θεσμοθέτηση των Ελληνικών αγώνων αυτοκινήτου, το ’56, το «Φθινοπωρινό» αποτέλεσε το δεύτερο σημαντικότερο ράλυ. Μετά το «Ακρόπολις», ήταν το απαιτητικότερο για τουλάχιστον μια δεκαπενταετία.

Επειδή, όπως μαρτυρά και η ονομασία του γινόταν το Φθινόπωρο και μάλιστα το πιο βροχερό μήνα του χρόνου, τον Νοέμβριο, συχνά οι συνθήκες ήταν σκληρότερες του Δ.Ρ.Α. Από την δεκαετία του ’50, τόσο το τρίτο ('57) όσο και το πέμπτο ('59), τερμάτιζαν στον Βόλο. Πόλη γνωστή για τους συμμετέχοντες, καθώς από εκεί περνούσε και το «Ακρόπολις».

Στην παραλία του Βόλου μετά τον τερματισμό,  διεξαγόταν δεξιοτεχνία όπως σχεδόν σε κάθε ράλυ, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60. Ήταν κάτι το απαραίτητο, πρώτον διότι έλυνε τα χέρια των διοργανωτών σε περίπτωση ισοβαθμίας. Δεύτερον, διότι σε εποχές όπου την εξέλιξη του αγώνα παρακολουθούσαν μόνον οι κάτοικοι των περιοχών όπου περνούσε η διαδρομή, η δεξιοτεχνία αποζημίωνε το ευρύτερο κοινό καθώς γινόταν σε αστικό χώρο.

Κάθε Νοέμβρη λοιπόν, η παραλία του Βόλου γέμιζε από πλήθη κόσμου που ερχόταν να θαυμάσει από κοντά τα αγωνιστικά αυτοκίνητα και της δεξιότητες των χειριστών τους.  Σε εκείνη την τελευταία δοκιμασία του αγώνα, μπορούσαν να συμμετάσχουν και όσοι είχαν εγκαταλείψει αλλά και λίγοι τοπικοί οδηγού που δεν είχαν αγωνισθεί στο ράλυ.

Μια σειρά από εικόνες από το αρχείο των Φ Φ/Γ.Κ. και ρεπορτάζ από το '60 έως το '68 δίνει το κλίμα, εκείνης της περιόδου. Σήμερα. το πρώτο μέρος, από το '60 έως το '64.

Read more...
 
Τα MGA στην Ελλάδα του '50 - (Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018) PDF Print E-mail

Το MGA μπήκε στην παραγωγή, στο νεφοσκεπές Abington,  το ’55, αντικαθιστώντας το προπολεμικό MG TF. Ο κόσμος το πρωτογνώρισε στην έκθεση της Φρανκφούρτης τον Σεπτέμβριο, εκείνης της χρονιάς, ενώ αντικαταστάθηκε από το MGB, τον Ιούλιο του ’62.

Σε αυτά τα επτά χρόνια, μόλις το 5,7% (5.869 μονάδες) από το σύνολο της παραγωγής (101.081) διατέθηκαν στην Βρετανική αγορά. Όλα τα υπόλοιπα εξήχθησαν. Είναι το μοντέλο, με το πιο χαμηλό ποσοστό  πωλήσεων στην ημεδαπή αγορά. Η συντακτική ομάδα του περιοδικού The Motor δοκίμασε το 1959, ένα 1600άρι στο οποίο μετρήθηκε η τελική ταχύτητα (154.7 km/h), η επιτάχυνση (0–100 km/h από στάση 13΄΄:3), η κατανάλωση (9.5 L/100 km).

Εκείνο το μοντέλο στοίχιζε τότε 940 λίρες, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων που ήταν  277. Στις μέρες μας για ένα αντίστοιχο, σε άψογη κατάσταση ζητούνται και περισσότερες από 40.000, ενώ η τιμή σχεδόν πέφτει στην μέση, αν το αυτοκίνητο είναι σε μια απλώς καλή κατάσταση.

Αγωνιστικά, τα MGΑ, δεν έλαμψαν σε υψηλό επίπεδο, αλλά συμμετείχαν, κέρδισαν την κατηγορία τους, γνώρισαν  διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο. Το ’55 στις 24 ώρες του Le Mans σε επίσημη συμμετοχή του εργοστασίου, οι Ken Miles - John Lockett, έφεραν ένα πρωτότυπο ΜG EX182, στην 12η θέση της γενικής κατάταξης και πέμπτο στην πολύ ανταγωνιστική του κλάση.  Ήταν μια αξιοπρεπέστατη επίδοση σε ένα αγώνα με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Στην πατρίδα μας, είχαν σημαντική παρουσία, λαμβανομένων υπ’ όψιν των συνθηκών, συμμετείχαν σε πλειάδα αγώνων, από την θεσμοθέτηση του Πανελλήνιου τίτλου το ’56, και για τα επόμενα επτά έτη.

Μια σειρά από εικόνες, μας θυμίζει την εποχή και ανθρώπους της.

Read more...
 
Κάλυμμα – (Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018) PDF Print E-mail

Ελλάδα 1957. Οι εκτελέσεις έχουν σταματήσει. O τόπος ψάχνει απεγνωσμένα για μια κανονικότητα, που δυσκολεύεται όμως να βρει καθώς η καθημερινότητα αλλά και το μέλλον δεν ορίζονται, ούτε από το πνεύμα συμφιλίωσης, ούτε από την λογική. Ο Εμφύλιος  είναι παρελθόν. Η σύγκρουση ακόμα παρούσα, όπως και η εξουσία του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων.

Στο ευρύτερο πλαίσιο, υπάρχουν ελάχιστες εκδηλώσεις που επιχειρούν να βγάλουν το τόπο από την απομόνωση και το πρόσφατο βίαιο παρελθόν του. Μια από αυτές είναι και το Δ.Ρ.Α. ή το ράλεϋ της Ακροπόλεως όπως συχνά αναγράφεται στα φύλλα της εποχής. Η πιο ξεχωριστή στιγμή του, με ένα βαρύ ιστορικό στίγμα είναι η απονομή, η οποία διεξάγεται στο λόφο του Φιλοπάππου, όπου στο φόντο ξεχωρίζει το πιο εκλεκτό μνημείο του δυτικού πολιτισμού. Η Ακρόπολις των Αθηνών.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες από το αρχείο των  Φ. Φ./Γ.Κ. είναι εκείνη που αποτυπώνει το τραπέζι με τα τρόπαια σε ένα ηλιόλουστο πρωινό. Με φόντο τις κληρονομιές από τα λευκά μάρμαρα του Πεντελικού το οποίο διακρίνεται ελαφρά στο βάθος, μας θυμίζουν πάντα την κορύφωση του χρυσού αιώνα και της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.


Μάιο του '57 λοιπόν, τελείται η απονομή του Ε' Δ.Ρ.Α. κι ανάμεσα από το τραπέζι και τα έπαθλα, έχει στρωθεί ένα κάλυμμα. Ατυχώς δεν έχουν διασωθεί έγχρωμες εικόνες, ώστε να καταλάβουμε τις αποχρώσεις του. Δεμένο περιμετρικά κάτω από τις κόγχες του τραπεζιού ώστε να μην κινδυνεύσει από κάποιο αιφνίδιο άνεμο.

Περιουσιακό, ίσως, κομμάτι της Λέσχης, ή αντικείμενο κάποιου στελέχους της, που πρόθυμα το προσέφερε για την εκδήλωση. Η Λέσχη μετράει κάποια 34 χρόνια ζωής, αλλά σε εκείνη την  πρώτη  μετεμφυλιακή περίοδο κάνει τα πρώτα διστακτικά μεταπολεμικά της βήματα. Είναι ένα συντηρητικό σωματείο και βρίσκεται  σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική εξουσία. Oι αγώνες της, τελούνται «υπό την αιγίδα της Α.Μ. του Βασιλέως».

Ταυτόχρονα, διαμόρφωνε αποκλειστικά το αγωνιστικό προφίλ του τόπου, σε μια εποχή όπου όλα είναι συμμαζεμένα και οι συμπεριφορές με μια συστολή. Η παρουσία του καλύμματος έρχεται να υπογραμμίσει όλα τα ανωτέρω. Ας την παρακολουθήσουμε.

Read more...
 
Τα κορίτσια και τα μηνύματα του 24ου Δ.Ρ.Α. - (Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018) PDF Print E-mail

Πρωί Σαββάτου 28 Μαίου 1977. Αθήνα, στην διασταύρωση των οδών Αγ. Άννας & Ορφέως, στο Βοτανικό, στις εγκαταστάσεις Ηλιόπουλου, αντιπρόσωπου τότε, μεταξύ άλλων, των  Σοβιετικών Lada, τελείται ο τεχνικός έλεγχος των αυτοκινήτων που έλαβαν μέρος στο 24ο Δ.Ρ.Α.

Ένα από τα 167 πληρώματα που δήλωσαν συμμετοχή ήταν το Kadett ομάδας δύο του γυναικείου πληρώματος που συγκροτούσαν η οδηγός Heidi Hetzer και η συνοδηγός Helga Bauer. Ασφαλώς και δεν ήταν οι πρώτες. Ο δρόμος για τα αμιγώς γυναικεία πληρώματα είχε ανοίξει από την δεκαετία του '50. Η Hetzer είναι παρά ένα μήνα 40 ετών, γεννημένη Βερολινέζα, και ποιος ξέρει που ήταν στα οκτώ της, τον μακρινό Απρίλιο του ’45,  όταν πάνω από Reichstag υψωνόταν το σφυροδρέπανο στο κόκκινο φόντο.


Εκείνο το Σαββάτο πάντως στην Ελληνική πρωτεύουσα, την πόρτα του γερμανικού κουπέ, διακρίνεται ένα αυτοκόλλητο που αναφέρει: «Ganz Berlin ist eine Wolke», όπερ μεθερμηνευόμενον εις την Ελληνικήν: «Όλο το Βερολίνο είναι ένα σύννεφο», μήνυμα που μας οδηγεί σε μια ποιητική προσέγγιση ενοποίησης, παίζοντας με τις λέξεις Wolke (σύννεφο) Volk (λαός) και οπωσδήποτε αρκετά μακριά από το διαβόητο «Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer», (ένας λαός, ένα έθνος, ένας ηγέτης) του Αδόλφου, που κόστισε, μαζί με άλλα, κάποια 50τόσα εκατομμύρια νεκρούς.

Read more...
 
Ιστορίες ελαφρών κραμάτων (β΄μέρος) - (Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Δεύτερο και τελευταίο μέρος των ιστοριών με ελαφρά κράματα, όπως τα συναντήσαμε τη δεκαετία του '70 στους θόλους αγωνιστικών αυτοκινήτων που κύλησαν τους τροχούς τους στην Ελλάδα. Πρωταγωνίστριες εδώ, κατ' αλφαβιτική σειρά, οι Gotti, οι Minilite και οι Ronal.

 

Δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και μια αναφορά για τις σιδερένιες, τις εργοστασιακές ζάντες, που αποτέλεσαν την πιο οικονομική, την πιο προσιτή λύση.

Read more...
 
Ιστορίες ελαφρών κραμάτων (α' μέρος) – (Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Σχεδόν τριάντα οκτώ  χρόνια χωρίζουν αυτές τις δυο εικόνες. Στην αριστερή, η φαρδιά Minilite μέσα σε κάποιο racing Goodyear, γεμίζει το θόλο της Ascona του Τζώνυ,  στο Τατόι του Ιουνίου του ’72.

Στη δεύτερη, οι χύδην Ronal που κάποτε φορούσαν φρέσκα RC για να κυλήσουν κάποια Opel του ίδιου οδηγού, βρίσκονταν  σε απομαχία σε γκαράζ του Πειραιά, επτά χρόνια μετά τη φυσική απώλεια του ιδιοκτήτη τους και τέσσερα μετά το γκρέμισμα του κτιριακού συγκροτήματος της «Ελφίνκο», στη λεωφ. Συγγρού.

Ακολουθεί μια συλλογή από έξι φημισμένες μάρκες ζαντών ελαφρού κράματος που τις είδαμε σε ελληνικούς αγώνες την δεκαετία του ’70, πάνω σε, ή μάλλον κάτω από αυτοκίνητα Ελλήνων ή αλλοδαπών οδηγών.

Κατά αλφαβητική σειρά, είναι οι: Campagniolo, Enkei, Fuchs, Gotti,  Minilite, Ronal.

Μια πεντάδα εικόνων, από την κάθε φίρμα θα μας θυμίσει πρόσωπα και γεγονότα. Μαζί τους και μια πεντάδα εικόνων από αυτοκίνητα με σιδερένιες ζάντες, που σήκωσαν και το κυρίως βάρος των πιο ταπεινών συμμετοχών.

Read more...
 
Βαπόρια & αυτοκίνητα - (Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Τρείς εικόνες για τη σχέση που διέπει τα βαπόρια με τα αυτοκίνητα.  Αρκετά παλιές και χαρακτηριστικές. Δυο από αυτές έχουν να κάνουν με Ελληνικά νησιά. Η μια στα Δωδεκάνησα και ή άλλη στο Σαρωνικό. Η τρίτη μας πηγαίνει αρκετά μακρύτερα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.


Ας ξεκινήσουμε από την αλλοδαπή.

Read more...
 
Ψηφίδες μια άλλης εποχής; - (Σαββάτο 2 Δεκεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

(με την ευκαιρία της ματαίωσης του 5ου Rally Sprint «Άγιος Μερκούριος» όπου προβλεπόταν και νυκτερινό πέρασμα)

Βρέθηκα για πρώτη φορά στην εκκίνηση για τον ανηφορικό Αγ. Μερκούριο, την τελευταία βραδιά του θέρους του ‘79. Ράλυ «Σκορπιός», όλος ο αγώνας νυκτερινός, και μετά τις ε.δ. της Πεντέλης, του Μαραθώνα του Καλάμου, νάμαστε στον Μερκούρη. Μέσα σε ένα μικρό κόκκινο κουτί, με δεξί κάθισμα τον Ευθύμη Σάσσαλο, αγωνιζόμενο τότε με το ψευδώνυμο «Άγγελος».

Παλάδιο ράλυ 1976. Αγ. Μερκούρης.  Οι «Ιαβέρης» Κ. Στεφανής πριν εγκαταλείψουν από αντλία νερού είχαν κερδίσει με την εικονιζόμενη ομάδας ένα Veloce, επτά από τις οκτώ ειδικές του αγώνα, από την Porsche Carrera του «Λεωνίδα».

Ασφάλτινος αγώνας, που εκείνη την περίοδο, έφερε και τον υποτιμητικό προσδιορισμό «μαϊμού». Μόνον τα χωμάτινα ράλυ ήταν γνήσια. Τα άλλα ήταν απομιμήσεις. Σωστό ή λάθος άλλο θέμα, αλλά εκείνη την εποχή, αυτή ήταν καθεστηκυία άποψη.

Read more...
 
Minilite. Τι φετίχ! – (Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Το ‘67 ήταν, όταν πρωταντίκρυσα το χαρακτηριστικό σχήμα των minilite. Στα Cortina των Clark και Sodestrom και στο Cooper του Hopkirk. Μέσα στην ίδια χρονιά θα ομόρφαιναν και τους θόλους αυτοκινήτων, Ελλήνων οδηγών.

Πρώτα στο πράσινο Cooper Γιώργου «Μέλα» Μεϊμαρίδη και ακολούθως στο κόκκινο του Σταύρου. Μεγάλη καινοτομία τότε, κάθε άλλο παρά οικονομική πρόταση, αλλά πέρα από την ασυναγώνιστη αισθητική προσέφερε πολύ μικρότερο αναρτώμενο βάρος και πρωτίστως πολύ υψηλότερη αντοχή.

Μαγνήσιο ήταν η μαγική λέξη – απάντηση στο γιατί αυτή η ζάντα έγινε γρήγορα δημοφιλής, πριν 50 χρόνια. Αλλά κάθε άλλο παρά γρήγορα γεννήθηκε, καθώς, οι δημιουργοί της, εργάστηκαν περισσότερο από δυο χρόνια, πειραματιζόμενοι και εξελίσσοντας κράματα και τεχνικές.

Το αποτέλεσμα ήταν το λανσάρισμα κατ’ αρχάς 32 διαφορετικών προτάσεων για 5 διαφορετικές διαστάσεις από 10 έως 15 ίντσες διαμέτρου.

Το κράμα της αποτελείται από 91% μαγνήσιο, 8% αλουμίνιο, ενώ το υπόλοιπο 1% καλύπτεται από ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Οι κατασκευαστές της έκαναν λόγο για τα σημαντικά πλεονεκτήματα της, όπως:

Το ελαφρύ της κατασκευής, αφού ηταν 75% ελαφρύτερες από τις σιδερένιες και 33% πιο ελαφριές από τις αλουμινένιες. Την δυναμική αντοχή σε όλες τις θερμοκρασίες, την ικανότητα απόσβεσης και την απαγωγή θερμοκρασίας.

Πέρα από τα θαυμαστά τεχνολογικά ήταν και όμορρφες. Λιτά όμορφες με τα οκτώ μπράτσα που συνέδεαν τον αφαλό με τη στεφάνη, σχέδιο καθαρό που συνήθως μας ερχόταν σε ματ ασημένια απόχρωση, χωρίς να λησμονούμε και τις χρυσές.

Λίγες εικόνες μας θυμίζουν το παρελθόν:

Read more...
 
More Articles...