Αυτοκίνηση

Μια διαφορετική προσέγγιση της αυτοκίνησης για όσους, ενδεχομένως, δεν καλύπτονται απ' ότι συναντούν.



Πριν από 124 μήνες - (Τρίτη 28 Ιουνίου 2022) PDF Print E-mail

Μου εστάλη link από την ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής. Το ανέγνωσα μετά προσοχής, το άφησα να μεταβολιστεί μερικές μέρες και το ξαναδιάβασα. Τα συναισθήματα στεναχώριας, με ολίγον από αγανάκτηση δεν έλεγαν να υποχωρήσουν. Η είδηση αφορούσε την κατασκευή ελληνικού αυτοκινήτου που έλαβε πιστοποίηση από το ελληνικό κράτος. Το σύνολο των δηλώσεων των επισήμων, υπευθύνων και γενικώς κρατικών λειτουργών, ήταν εκείνα που προκάλεσαν τα παραπάνω συναισθήματα. Το σημειώνω, διότι εκείνοι που έκαμαν την προσπάθεια της κατασκευής αγωνίζονται μια ντουζίνα χρόνια, να ξεπεράσουν τα κάθε είδους εμπόδια που θέτει η πολιτεία.

Η οποία πολιτεία ήρθε στο προσκήνιο κομπάζοντας με τους λαλίστατους εκπροσώπους της. Ειδικά ο εις εξ αυτών είναι πιστοποιημένος καθώς δηλώνει και ποζάρει επί  παντός επιστητού με τα γνωστά ευχολόγια. Για το αμαρτωλό κρατικό παρελθόν στο κεφάλαιο μονάδα κατασκευής οχημάτων στην Ελλάδα, δεν λέμε τίποτα. Απαιτούνται τόνοι γιγαμπάιτ. Σε ότι αφορά  την ουσία, δηλαδή την προσπάθεια των δημιουργών, ιδού ένα κείμενο που τους αφορά γραμμένο πριν από 124 μήνες. Ήταν Μάρτιος του 2012, όταν  συναντηθήκαμε, μιλήσαμε, είδα και οδήγησα την κατασκευή τους, με τίτλο: Η ασυνήθιστη περίπτωση του Παύλου Κεραμπού

Read more...
 
Τα Τρία Κάπα – (Κυριακή 29 Μαίου 2022) PDF Print E-mail

Σύντομη αφήγηση μιας ιστορίας εκτροχιασμού με πρωταγωνιστές τρία Kάπα:  Κουρσάκι, Καύσιμο, Κορόιδο.

Read more...
 
Ο Ove και τα Saab – (Παρασκευή 12 Απριλίου 2019) PDF Print E-mail

Η αφορμή για τούτο το σημείωμα, δόθηκε από μια καταπληκτική ατάκα που εκστομεί ο Rolf Holger Lassgård, υποδυόμενος τον δύστροπο ηλικιωμένο πρωταγωνιστή, Ove, στην ταινία A man called Ove

Επιχειρεί λοιπόν ένας νεότερος, σε κάποιο Σουηδικό οικισμό, μια μανούβρα με την όπισθεν μέσα σε ένα Audi, στο οποίο είναι κοτσαρισμένο ένα τρέυλερ. Δεν τα καταφέρνει οπότε επεμβαίνει ο ηλικιωμένος Ove, κάθεται στα πηδάλια και φέρνει εύκολα, το σύνολο εκεί που πρέπει. Κατεβαίνοντας μουρμουρά τo ανεπανάληπτo: «Τι περιμένεις, από ένα αυτοκίνητο που έχει στην μάσκα του τέσσερα μηδενικά και άλλο ένα πίσω από το τιμόνι;».

Read more...
 
Λίγες λέξεις για τον Johann Statopulos – (Πέμπτη 4 Απριλίου 2019) PDF Print E-mail

Σπαταλούσα ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα  του κόσμου μου. Χρόνο. Το κάνω συχνά και μερικές φορές ανταμείβομαι. Όπως πριν λίγες μέρες νωρίτερα, που ξόδευα πολύτιμα δευτερόλεπτα πάνω σε σάιτ με εκατοντάδες χιλιάδων ημερήσιων επισκέψεων, μπορεί και εκατομμυρίων.

Και εκεί που μετά από βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις, αντικρίζω άλλη μια:  «Πετάει η Οικονομία της Κύπρου: Παραδόθηκε το πρώτο NSX», ακολουθεί ένα ακόμα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με τίτλο: «Το μυστικό της Cindy Crawford για ζουμερά και απαλά χείλη», γλιστρώ ακόμα πιο κάτω και βλέπω κάτι τω όντι ενδιαφέρον.

Πρόκειται για έκδοση με τίτλο  «Tο χρονικό των Ελλήνων μεταναστών στην BMW 1960-2018». Αντιγράφω: «Το εξέδωσε πρόσφατα ο ελληνικός σύλλογος Δορυφόρος που εδρεύει στο Μόναχο. Μέσα από προσωπικές αυθεντικές μαρτυρίες ζωντανεύουν βιώματα της πρώτης και δεύτερης γενιάς των Ελλήνων μεταναστών, που άφησαν τα πάντα πίσω τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στη Γερμανία».

Read more...
 
Καυσαέρια & Πειράματα - (Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018) PDF Print E-mail

Μιλώντας για τα θέματα που ανάγει ή υποβαθμίζει ή  αγνοεί ο Τύπος, το παράδειγμα της VW και το σύστημα αναστολής των καυσαερίων,  είναι χαρακτηριστικό.

Όχι μόνον για την καταδίκη της. στις Η.Π.Α. για κακουργήματα  (συνωμοσία για εξαπάτηση  του Αμερικανικού δημοσίου, παράβαση του νόμου καθαρού αέρα,  παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης, εισαγωγή αγαθών με ψευδείς δηλώσεις), αλλά και για την έκθεσή της στο θέμα των πειραμάτων με πρωτεύοντα θηλαστικά πλην ανθρώπου (Non Human Primates). Μπορεί πολλά από τούτα να είδαν χθες το φως της δημοσιότητας,  έχουν  όμως ομολογηθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα από την σειρά Dirty Money (βρώμικο χρήμα - Netfix) η οποία ξεκινά με το ντοκιμαντέρ Hard Nox, μια παραγωγή που αναφέρεται επακριβώς στην περίπτωση αυτή.


Τα γεγονότα αφηγούνται λεπτομερώς. Ιδρύθηκε μια εταιρεία ερευνών (ΕUGT), με κεφάλαια από τους Γερμανούς κατασκευαστές (B.M.W. Mercedes, VW). Σκοπός ήταν η μελέτη των επιπτώσεων των καυσαερίων. Η  ΕUGT καταβάλει 730.000 δολάρια, στο Ινστιτούτο Ερευνών Αναπνευστικού Λάβλεις (L.R.R.I.), προκειμένου να διεξάγει την μελέτη και να αποδείξει πόσο πιο καθαροί είναι οι τελευταίας τεχνολογίας πετρελαιοκινητήρες.

Το πείραμα λαμβάνει χώρα στο Αλμπουκέρκι του Ν. Μεξικό, τον εξοπλισμό (δυναμόμετρο) παρείχε ο Stuart Johnson (33 χρόνια απασχολούμενος στην VW) επικεφαλής το τμήματος μηχανολογίας και περιβάλλοντος της εταιρείας στην Αμερική. Αυτά και άλλα καταθέτονται σε ένορκη κατάθεση που έκανε ο S. J. στις 8 Αυγούστου του 2017, η οποία μάλιστα είχε διάρκεια πέραν των έξι ωρών. Υπάρχει η υπόνοια ότι ο Johnson συνεργάστηκε με τις αρχές, για αυτό και δεν του έχει απαγγελθεί κατηγορία. Ας σημειωθεί, ότι η VW, είχε γνώση των αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο. Πράγμα πρωτοφανές, σύμφωνα με την γνώμη του επικεφαλής του πειράματος Dr. Jacob McDonald.

Read more...
 
Κ.Ο.Κ. & άλλα - (Σαββάτο 27 Ιανουαρίου 2018) PDF Print E-mail

Αν, ξεφυλλίσει κάποιος την Βικιπαίδεια, στην ελληνική της έκδοση και στο λήμμα Κ.Ο.Κ. θα διαβάσει τα εξής:

«Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (συντ: ΚΟΚ) είναι το νομοθέτημα που ρυθμίζει τη δημόσια κυκλοφορία οχημάτων, πεζών και ζώων στο οδικό δίκτυο και σε ορισμένους άλλους χώρους. Ο νέος Κ.Ο.Κ. τέθηκε σε ισχύ με τον νόμο 2696 στις 23 Μαΐου 1999 και έκτοτε έχει τροποποιηθεί κυρίως με τους νόμους 3542 το 2007 και 3710 το 2008. Ο κάθε οδηγός υποχρεούται να τον τηρεί καθώς σε περίπτωση παραβίασης του επιφέρει πρόστιμα, ποινές στο ΣΕΣΟ, μέχρι και φυλάκιση.»

Χωρίς να είναι λανθασμένα τα αναγραφόμενα δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια τα γεγονότα. Τον περίφημο Κ.Ο.Κ., που η τελευταία του έκδοση επιχειρεί να συνδέσει τα πρόστιμα με την οικονομική θέση του παραβάτη, τον πρωτογνωρίσαμε

Read more...
 
ΒΜW 501 & 502 - (Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017) PDF Print E-mail

Αρκετά νωρίτερα, από τότε που ο Chris Bangle, ίσως με μια υποψία υπεροψίας, είχε δηλώσει πως: «Εμείς στην BMW δεν κατασκευάζουμε αυτοκίνητα σαν καταναλωτικά αγαθά. Κατασκευάζουμε κινητά έργα τέχνης», και ακόμα πιο παλιά, που το Βαυαρικό εργοστάσιο δεν αποτελούσε μία από τις κορυφές της αυτοκινητοβιομηχανίας,  τότε, την δεκαετία του '50, όταν  οι συνθήκες ήταν δύσκολες, ο δρόμος για την πορεία της , σαν να είχε διανειχτεί.


Εργαζόμενοι και διοίκηση απέκρουσαν πρόταση εξαγοράς από την Daimler-Benz και με κρατικές επιχορηγήσεις και σκληρή δουλειά κατάφεραν να βγάλουν την εταιρεία από το προσωρινό, όπως αποδείχθηκε, αδιέξοδο.

Read more...
 
Starlet - (Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017) PDF Print E-mail

Αυτή η δυναμική ανανέωση που υπέστη φέτος το Yaris, προκειμένου να παραμείνει φρέσκο στο προσκήνιο, θυμίζει σε κάποιο βαθμό ότι συνέβη με τον προκάτοχό του. Το πιο κοινό χαρακτηριστικό των δύο μοντέλων ήταν το σημαντικά μακροχρόνιο διάστημα που παρέμειναν στην παραγωγή. Το Yaris, διανύει ήδη το 18ο έτος παρουσίας του στις αγορές. Το Starlet που παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι τον τελευταίο Ιούλιο του 20ού αιώνα, συμπλήρωσε 26 συναπτά χρόνια παρουσίας.

Μπορεί να μην κατέκτησε ποτέ νίκη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλυ όπως κατάφερε το Yaris στην δεύτερη μόλις εμφάνισή του στο φετινό Σουηδικό ράλυ, γεγονός που υπογράμμισε την εμφατική επαναφορά της  Toyota στο θεσμό, αλλά ήταν τεράστιο κεφάλαιο για το Ιαπωνικό εργοστάσιο.
Εξίσου μεγάλη επιτυχία σημείωσε και στην χώρα μας, τόσο με εμπορικούς όρους, όσο και με τις ημεδαπές αγωνιστικές επιτυχίες αλλά και την ευρύτερη δημοφιλία που χαρακτήρισε όλη την πορεία του στον τόπο μας.

Read more...
 
Datsun Cherry - (Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

H πέμπτη γενιά του Micra, συνεχίζει μια σειρά, που χαρακτηρίζεται από αλματώδη εξέλιξη, διατηρώντας το παραδοσιακό στοιχείο των Ιαπωνικών κατασκευών. Την αξιοπιστία.

Για να κάνει όμως το Micra, το '82, την εμφάνισή του στην Ιαπωνία και τον επόμενο χρόνο στην Ευρώπη, είχε προηγηθεί το Cherry. Τότε που η Nissan, εκτός Ιαπωνίας, ήταν Datsun.
Το Cherry αποτέλεσε τρόπον τινά τον καρπό της συγχώνευσης της Nissan με την Prince Motor Company, που συντελέστηκε το '66 και ήταν το πρώτο προσθιοκίνητο σούπερ μίνι που κατασκεύασε η Nissan.

Η πρώτη γενιά κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του '70, εφοδιασμένη με δύο κινητήρες χωρητικότητας 988 και 1.171 cc,  σε εκδόσεις δίπορτες, τετράπορτες σεντάν, ενώ το φθινόπωρο του επόμενου έτους προστέθηκαν δίπορτες κουπέ, αργότερα τρίπορτες χάτσμπακ καθώς με τρίπορτες βαν εκδόσεις. Όλα τα μοντέλα έφεραν με ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς, κάτι που τότε ήταν είδηση. Στην Ευρώπη έφεραν το όνομα Datsun 100/120 A.

Read more...
 
Renault 11 - (Τρίτη 23 Μαίου 2017) PDF Print E-mail

H τέταρτη γενιά του Megane, δεν ήρθε στο σύμπαν της αυτοκίνησης, με παρθενογένεση. Είχε ιστορία, είχε και προγόνους, όπως όλη η «Ρεζί». Πηγαίνοντας 36 χρόνια πίσω, τότε που ένα μεγάλο ποσοστό σημερινών Γάλλων ενήλικων δεν είχαν καν γεννηθεί, βγήκε στην παραγωγή, ως αποτέλεσμα των σχεδιαστικών προτάσεων του Robert Opron. Το R 11.


Μετά τις Citroen SM, GS, και CX, ύστερα από την Α310, και το Fuego, ήρθε και το Renault 11, που ο  Opron το είδε να κυκλοφορεί στα 49 του χρόνια. Το 1982 ψηφίστηκε αυτοκίνητο της χρονιάς.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 Next > End >>

Page 1 of 5