TellingStories
Δεκέμβριος 1944 (27.12.2009) PDF Print E-mail

Εξήντα πέντε χρόνια μετά από το Δεκέμβριο του ’44, σημαίνουν κάτι παραπάνω από δυο γενιές, χρονικό διάστημα σχετικά ικανό για να σβήσουν τα πάθη, ειδικά με ότι μεσολάβησε στην Ελληνική κοινωνία.

Ταυτόχρονα όμως και κάπως μικρό για ακριβείς, ψύχραιμες αποτιμήσεις, αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι το θέρος του ’74, το παρελθόν, όταν δεν αποτελούσε αντικείμενο παραποίησης και εκμετάλλευσης, ήταν απαγορευμένο.

Οι εκπρόσωποι των γενεών που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα ολοένα και λιγοστεύουν, αφού ακόμα και τα 20χρονα παιδιά που πήραν μέρος στις μάχες έχουν ξεπεράσει προ ετών τα 80 τους χρόνια και οδεύουν στα βαθιά γηρατειά.

Στους νεότερους που βρίσκονται στη ζωή, και δεν είχαν την ατυχία να βιώσουν τα γεγονότα, πλην όμως έχουν την ανησυχία να κοιτούν στο παρελθόν, τους δίδεται πλέον η ευκαιρία να το κάνουν ψύχραιμα.

Η εμφύλια σύρραξη προφανώς δεν άρχισε εκείνη την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και ασφαλώς τα πρώτα της θύματα δεν ήταν οι 23 άοπλοι διαδηλωτές.

Read more...
 
Νοέμβριος 1973 (19.11.2009) PDF Print E-mail

Μόλις 24 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου πολέμου και 29 από τη μάχη της Αθήνας, η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 θύμισε ότι οι πληγές της Ελληνικής κοινωνίας δεν είχαν επουλωθεί, τα βαθιά σημάδια της δεν είχαν φύγει.

Η εικόνα με τα πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα:

«Ε.Α.Μ. - Ε.Λ.Α.Σ. - ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ» δεν αποτελεί μόνον μια ακόμα ένδειξη της ιστορικής αλληλουχίας, αλλά εκφράζει τις ρίζες των επιδιώξεων για τους μεν αλλά και το βαθμό της απειλής για τους δε.

Read more...
 
Περί της υποθέσεως Roman Polanski (01.10.2009) PDF Print E-mail

Αν ο 76χρονος σήμερα, Roman Polanski είχε το 1977, όντως βιάσει (η επίσημη κατηγορία ήταν παράνομο σεξ με ανήλικη) την 13χρονη Samantha Geimer, οι πρωτοβουλίες υποστήριξης του σκηνοθέτη φαντάζουν ακατανόητες αν όχι ανήθικες.

Αν ο Πολωνός καλλιτέχνης είναι αθώος των κατηγοριών, πολύ σωστά του συμπαραστέκονται οι φίλοι του και εγείρουν φωνές διαμαρτυρίας.

Για να θυμηθούμε τα γεγονότα, ο σκηνοθέτης είχε τότε, παραδεχτεί την σεξουαλική πράξη με την ανήλικη, είχε προφυλακιστεί για 42 μέρες, προκειμένου να υποβληθεί και σε ψυχολογικά τεστ.

Read more...
 
Οψόμεθα... (07.10.2009) PDF Print E-mail

Στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, οι κρίσεις είναι πολλές, οι περισσότερες από αυτές αυθαίρετες, αρκετές κακοπροαίρετες και συχνά απαισιόδοξες. Είναι το παρελθόν που εγγυάται για το μέλλον, είναι τα περασμένα που στοιχειώνουν τα μελλούμενα.

Έχουν ήδη κυλήσει 28 χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες τότε είχαν δείξει την προτίμηση τους στον Ανδρέα Παπανδρέου που με τέχνη μεγάλου πολιτικού κατήγαγε σπουδαία εκλογική νίκη. Στις πρώτες του δηλώσεις είχε αναφέρει:

«Ξέρω ότι πέρα από κομματικές τοποθετήσεις υπάρχουν μερικά πράγματα πολύ σημαντικά τα οποία ο λαός θέλει να τα κατακτήσει. Όπως είναι το πλάτεμα και το βάθεμα της δημοκρατίας μας, όπως είναι μια περήφανη εξωτερική πολιτική, όπως είναι όχι μόνον ο εκσυγχρονισμός αλλά και μια δικαιότερη κατανομή του εθνικού μας εισοδήματος, μια νέα παιδεία, ένα σύστημα υγείας που πράγματι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας μας. Πιστεύω ότι θα την βγάλουμε πέρα την αλλαγή. Είμαι αλήθεια αισιόδοξος ότι το όραμά μας θα γίνει πραγματικότητα.»

Read more...
 
Περί εκλογών 2. (28.09.2009) PDF Print E-mail

Σε έξι μέρες, οι πολίτες αυτής η χώρας θα κληθούν να επιλέξουν το σχήμα που θα τους κυβερνήσει. Όσοι έχουν βιώσει τη βία των απολυταρχικών καθεστώτων, θεωρούν ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι μια μεγαλειώδης κατάκτηση. Το αυτό μπορούν να ισχυριστούν και οι γυναίκες της Ελβετίας που απόκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν μόλις το 1971.

Read more...
 
<< Start < Prev 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 Next > End >>

Page 397 of 400