TellingStories
Enola Gay (03.03.2010) PDF Print E-mail


ήταν το παρανόμι του Β29 Superfortress που το πρωί της 6ης Αυγούστου του ’45 έρριψε την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιρόσιμα. Ήταν το όνομα της μητέρας του ταξίαρχου Paul Tibets, του κυβερνήτη που πιλοτάρισε σε εκείνη την αποστολή.

Όνομα, επίθετο, γονείς είχαν επίσης όλοι οι πιλότοι που άφησαν το θανάσιμο φορτίο τους πάνω από στρατιωτικούς και μη στόχους στη διάρκεια του δεύτερου μεγάλου πολέμου.

Read more...
 
Ιστορίες του χειμώνα (10.02.2010) PDF Print E-mail

«Στην καρδιά του Χειμώνα, τελικά έμαθα, πως μέσα μου ζει ένα ακατανίκητο καλοκαίρι.»

Albert Camus


Λένε για τον Χειμώνα, ότι δαγκώνει με τα δόντια του και μαστιγώνει με την ουρά του, ότι οι βαριές, κρύες, γκρίζες μέρες του σε βοηθούν να απολαύσεις μια κακή διάθεση, ή ακόμα ότι πρέπει να είναι κρύος για αυτούς που δεν έχουν ζεστή μνήμη.

Read more...
 
Ευχολόγιο (02.01.2010) PDF Print E-mail

Γαλάζιο ουρανό, υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες και ανοιξιάτικη διάθεση έφερε η πρώτη μέρα του νέου έτους, τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο της Αττικής, παράγοντες ικανούς να προσφέρουν μια περίεργη, προσωρινή αισιοδοξία.

Την ίδια λαμπρότητα, με δυτικούς ανέμους επεφύλαξε και η δεύτερη ανατολή του έτους, ενώ το σύνηθες των ημερών επιβάλει τις καθιερωμένες ευχές, που όπως ατυχώς αποδεικνύεται στη συνέχεια, παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό, απραγματοποίητες ως ανεκπλήρωτοι έρωτες.


Σε λίγα 24ωρα, με τα Θεοφάνια, ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων. Τους Μουσουλμάνους, τους Ινδουιστές, τους Βουδιστές και τους πάσης φύσεως "άπιστους", προφανώς τους αφήνουν αδιάφορους.

Ενίοτε αφήνουν αδιάφορους και τους Χριστιανούς. Η γνωστή ιστορία από τον

Read more...
 
Περί της αυτοκρατορίας (30.01.2010) PDF Print E-mail

Όπως είναι ευρύτερα πλέον παραδεκτό, πριν από τριάντα χιλιάδες χρόνια υπήρχαν άνθρωποι στην Αφρική, στην Ευρώπη, στην Ασία αλλά όχι στην Αμερική. Εκεί έφτασαν πριν από είκοσι χιλιάδες χρόνια, κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου των παγετώνων και καθώς η στάθμη της θάλασσας ήταν πιο χαμηλή, πέρασαν πεζή αυτό που στις μέρες αποτελεί τον Βερίγγειο πορθμό.

Όπως σημειώνουν οι J.C.Barreau, G. Bigot στο βιβλίο τους «Toute lhistoire du monde», μετά την διεκπεραίωσή τους, η στάθμη σταδιακά ανέβηκε απομονώνοντας αυτούς τους πρώτους έποικους από την υπόλοιπη ανθρωπότητα που για κακή τους, όπως αποδείχτηκε, τύχη θα την ξανασυναντούσαν τον 16ο μ.Χ. αιώνα. Οι ινδιάνοι της Αμερικής ήταν Ασιάτες πράγμα που αποδεικνύεται από τα χαρακτηριστικά τους και τις γλώσσες που μιλούν.


Πέρα από τη βία, τον τρόμο και την καταστροφή, οι Ευρωπαίοι άποικοι έφεραν και τις ασθένειες τους, που σε συνδυασμό με την ανελέητη εκμετάλλευση έφθασαν τους ντόπιους στα πρόθυρα της εξολόθρευσης και η ιστορία κατέγραψε άλλη μια γενοκτονία.

Read more...
 
Η τελευταία δύση (31.12.2009) PDF Print E-mail

Η τελευταία δύση της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, πέρασε ήσυχα στο παρελθόν, αφήνοντας την Αττική με μια διαύγεια, με μια γλύκα Αλκυονίδας μέρας, χαρίζοντας πλούσια χρώματα.

Αναμένοντας την αυγή της πρώτης μέρας της επόμενης δεκαετίας, κάθε ευχή είναι καλοδεχούμενη, κάθε αισιοδοξία απαραίτητη και κάθε καλοσύνη αναγκαία.

Η απερχόμενη δεκαετία μας χρέωσε με πολλά σημαντικά αλλά και τραγικά γεγονότα που δείχνουν την αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου να διαχειρισθεί τα προβλήματα και το μέλλον του, να μετριάσει τις ανισότητες, να περιορίσει τη βία, να θρέψει τον πλανήτη, να δώσει ευκαιρίες, να βαδίσει ειρηνικά.

Read more...
 
<< Start < Prev 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 Next > End >>

Page 396 of 400