TellingStories
W. (03.11.2010) PDF Print E-mail

Αναγκαστικά τον θυμόμαστε κάθε φορά που ταξιδεύουμε αεροπορικώς. Κάθε φορά που είμαστε υποχρεωμένοι να βγάζουμε ζώνη, υποδήματα, να κρατάμε τα παντελόνια μας, αφού βεβαίως έχουμε αφαιρέσει από οτιδήποτε μεταλλικό. Μια διαδικασία όχι ιδιαίτερα αξιοπρεπής.

Ο τέως πρόεδρος των Η.Π.Α. George W. Bush, εξέδωσε ένα βιβλίο, αυτοβιογραφικού τύπου με τίτλο Decision Points όπου βέβαια υπερασπίζεται τις επιλογές του. Το βιβλίο πούλησε την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του 200.000 αντίτυπα. Ο ίδιος δήλωσε στην Gurdian πως:

«Ήμουν υποχρεωμένος να προστατέψω την Αμερική. Οι αποφάσεις που έλαβα ήταν απαραίτητες. Είμαι ένας ικανοποιημένος άνθρωπος».

Υπεραμυνόμενος μάλιστα των θέσεων του, κατέθεσε στην εθνική εξομολογήτρια Opra Winfra με παρρησία πως:

Read more...
 
Η Ιρλανδία, το Eclipse, & o Ecclestone (01.12.2010). PDF Print E-mail

Οι τρεις έννοιες του τίτλου δεν έχουν κοινά στοιχεία. Έρχεται όμως η καθημερινότητα να τις εμπλέξει σε δυσάρεστους συνδυασμούς.

Το τι συμβαίνει στην πολύπαθη Ιρλανδία είναι λίγο πολύ γνωστό. Έχει ήδη συμβεί σε εμάς.

«Αυτό δεν είναι σχέδιο διάσωσης. Είναι απαγωγή για λύτρα. Η πιο μακρόχρονη απαγωγή της ιστορίας. Κάντε αυτό που σας λέμε και ίσως κάποτε πάρετε την πατρίδα σας πίσω»

αυτό εισέπραξε και αυτό σημείωσε στους Irish Times o αρθρογράφος Fintan O'Toole για το περιεχόμενο της συμφωνίας δανειοδοτήσης της χώρας του.

Read more...
 
Blue Moon (21.10.2010) PDF Print E-mail

Σε κάθε ημερολογιακό έτος «χωράνε» δώδεκα πανσέληνοι. Όμως από αυτούς τους δώδεκα σεληνιακούς κύκλους «περισσεύουν» κάθε χρόνο 11 μέρες. Καθώς αυτές συσσωρεύονται έχουμε μια επιπλέον πανσέληνο κάθε 2,72 χρόνια.

Read more...
 
22 Νοεμβρίου 1963 - Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 (επανάρτηση από 22.11.2010) PDF Print E-mail

 

 

 

 

 

 

 

Στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 1963 το προεδρικό αεροσκάφος Air Force one προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Love Field του Dallas. Ο λόγος της επίσκεψης ήταν πολιτικός, για την ακρίβεια προεκλογικός. Στις εκλογές του΄60 ο J.F.K. είχε επικρατήσει του αντιπάλου του R.M.Nixon με την μικρότερη διαφορά που παρατηρήθηκε σε προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. Ο συντηρητικός νότος δεν συμπαθούσε τον Kennedy, έτσι με τις εκλογές του ’64 να πλησιάζουν ήταν επιτακτική η ανάγκη να κλείσει η ψαλίδα με τους Ρεπουμπλικάνους στη δύσκολη αυτή περιοχή. Με όπλο τη χαρισματική προσωπικότητα του, ο πρόεδρος πίστευε θα κέρδιζε τους πολίτες. Το επιτελείο του σχεδίαζε την επίσκεψη από την άνοιξη.

Τέσσερις μέρες πριν φθάσει, είχε δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο η ακριβής πορεία που θα ακολουθούσε η προεδρική λιμουζίνα και η υπολοιπη πομπή των αυτοκινήτων που την συνόδευαν, από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης όπου θα εκφωνούσε λόγο. Φεύγοντας από το αεροδρόμιο μέσα στην ανοικτή Lincoln Continental του ’61 κάθισε το προεδρικό ζεύγος, ο κυβερνήτης John Connally και η σύζυγός του Nellie.

Ο πρόεδρος, λέγεται πως, αρνήθηκε την πρόταση των ανδρών της ασφαλείας του, να τοποθετηθεί στο ανοικτό όχημα μια αλεξίσφαιρη διάφανη προστατευτική προσθήκη. Με το πρόσχημα του καλού καιρού που επικρατούσε ήθελε να δείξει και ένα πιο προσιτό  πρόσωπο. Ένα μεγάλο πλήθος κατά μήκος των δρόμων τον καλωσόριζε θερμά Σχεδόν στις 12.30 η Nellie Connelly στρέφεται προς τον J.F.K. και του λέει: «κύριε Πρόεδρε δεν μπορείτε να πείτε ότι το Dallas δεν σας αγαπά.»

Read more...
 
Τριαντατρία χρόνια και μια μέρα αργότερα (18.11.2010) PDF Print E-mail

Είναι λογικό να ασχολούμαστε τέτοια εποχή με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Για εκείνους που βρέθηκαν μέσα στο γεγονός είναι επιπροσθέτως μοιραίο και ανθρώπινο. Για αρκετούς από αυτούς, τούτη η μνήμη δεν τους συνοδεύει μοναχά εκείνη την μέρα αλλά πιθανότατα κάθε μέρα. Για την ακρίβεια έχει διαμoρφώσει τις ζωές και το μέλλον τους.

Ο καθένας μπορεί να διατηρεί όποια εντύπωση θέλει, αλλά η ακριβής εικόνα είναι μια. Ο χρόνος κυλά ευεργετικά είτε επουλώνοντας τραύματα, είτε δημιουργώντας προϋποθέσεις μιας ακριβέστερης καταγραφής.

Αν συνειδητοποιήσουμε ότι, από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έχουν παρέλθει 13 χρόνια περισσότερα από όσα, από την λήξη του εμφυλίου έως το Πολυτεχνείο, τότε αντιλαμβανόμαστε, σε σύγκριση με το τι συμβαίνει σήμερα, το ειδικό βάρος της ιστορίας αυτού του τόπου.

Read more...
 
<< Start < Prev 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 Next > End >>

Page 391 of 400