Αθλητικά

Ο αθλητισμός αποτελεί πλέον ένα τεράστιο παγκόσμιο κίνημα, με μια πελώρια οικονομική ισχύ, την αντίστοιχη αδράνεια αλλά και αδιαφάνεια.

Πέρα από business, είναι θέαμα, δημιουργεί ακραία συναισθήματα, γεννά βία και όλα δείχνουν ότι ο O. Wilde το είχε δει να συμβαίνει πριν συμβεί, τουλάχιστον στην έκταση των ημερών μας, διατυπώνοντας την άποψη πως : «είναι πόλεμος δίχως όπλα.»

Παρακολουθούμε αυτές τις σύγχρονες εκφράσεις των αθλητικών γεγονότων και σχολιάζουμε.Εθνική μπάσκετ Σεπτέμβριος 1979 – (Παρασκευή 11 Μαίου 2018) PDF Print E-mail

Χωρίς να έχει παρουσιάσει κάποια  διάκριση, αν εξαιρεθεί ένα χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του ’49 στην Αίγυπτο(;), η Ελληνική Εθνική ομάδα μπάσκετ κάνει διαδοχικά το Φθινόπωρο του ’79, δυο άριστα τουρνουά, κερδίζοντας δυο χρυσά μετάλλια

Πρώτα στους 17ους Βαλκανικούς αγώνες που τελούνται στην Αθήνα μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου και μόλις πέντε μέρες αργότερα, ταξιδεύει στο Σπλιτ και εξασφαλίζει άλλο ένα χρυσό στους Μεσογειακούς.

Στους εννέα συνολικά αγώνες που έδωσε, τέσσερις στους Βαλκανικούς και πέντε στους Μεσογειακούς σημείωσε ισάριθμες νίκες.

Στον πάγκο της Εθνικής καθόταν ο Αμερικανός Richard Dukeshire (αριστερά). Ήταν η δεύτερη, τελευταία και πιο πετυχημένη θητεία του στην ομάδα των ανδρών, καθώς είχε προηγηθεί άλλη μια το ’72. Κατεβάζει μια δωδεκάδα διαφορετική από το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Μέστρε, Ιούνιος ’79) αφήνοντας έξω τους Χάρη Παπαγεωργίου, Μιχάλη Γιανουζάκο, Στηβ Γιατζόγλου

Στην Αθήνα, η Εθνική είχε κερδίσει κατά σειρά, στις 14/9ου την Τουρκία (92 – 71 Κοκκολάκης 24), την επόμενη μέρα την Ρουμανία (71 – 64 Κορωναίος 19), στις 17/9ου την Βουλγαρία στο καλάθι (64 – 62 Γιαννάκης 21) και στις 18/9ου την Γιουγκοσλαβία (66 – 62 Κορωναίος 21)

Read more...
 
Αίας & Αργώ - (Τετάρτη 18 Απριλίου 2018) PDF Print E-mail

Φλεβάρης του ’73. Η καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα της Ευρώπης εκείνης της εποχής, ο Άγιαξ από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, έρχεται για δυο φιλικά παιχνίδια στην Ελλάδα. Στις 14 στην Τούμπα απέναντι στον Π.Α.Ο.Κ. και στις 16 στο Καραϊσκάκη με  αντίπαλο τον Ολυμπιακό.


Η Ολλανδική ομάδα, έχει δυο συνεχείς κατακτήσεις του κυπέλλου Πρωταθλητριών, που σήμερα αποκαλείται Champions League. Την πρώτη στις 2 Ιουνίου του ’71 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό του Φέρεντς Πούσκας στο παλιό Wembley των δυο πύργων και την δεύτερη την τελευταία μέρα του Μαΐου του ΄72, που φιλοδώρησε επίσης με δυο τεμάχια την Ίντερ στο Ρότερνταμ. Στον πάγκο των Ολλανδών κάθεται ο Στέφαν Κόβατς, ο οποίος  συνεχίζει και αξιοποιεί το δόγμα του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου που έφερε ο Ρίνους Μίχελς.

Στο πρώτο παιχνίδι μέσα στην κατάμεστη Τούμπα οι δυο ομάδες έρχονται ισόπαλες, αλλά είναι γενική η εντύπωση πως ο Άγιαξ παίζει σε αυτό που περιγράφουμε στις μέρες μας ως σέιφ μόουντ. Μολοντούτο γεμίζει και το Καραϊσκάκη, όπου ο Ολυμπιακός θα γνωρίζει την ήττα με 2 – 1. Πελώριο αστέρι των Ολλανδών ο Johan Kruyff, ο οποίος θα αποχωρήσει και στα δύο παιχνίδια πριν το πρώτο ημίωρο.

Read more...
 
Βία ποδόσφαιρο & κοροϊδία – (Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στην Τούμπα, παραθέτω τρία περιστατικά που αφορίζουν τις συνθήκες και όχι το σπορ.


Τρία περιστατικά που μπορούν να διώξουν ένα φίλαθλο από το γήπεδο, που έχουν τη δύναμη να αποδομήσουν ένα σπορ, μια γειτονιά, μια ομάδα, μια αγάπη και πολλές Κυριακές. Και στο τέλος, ένα συμπέρασμα.

Read more...
 
Από τον Mane στον CR7 – (Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2017) PDF Print E-mail

Μπορεί να είναι γνήσια, καθώς ενεφανίσθη σε θεωρούμενους  σοβαρούς ημεδαπούς ιστότοπους. Από την άλλη δεν επαληθεύτηκε από αντίστοιχα σοβαρούς  αλλοδαπούς. Χωρίς να σημαίνει ότι οι σοβαροί ιστότοποι δεν κάνουν σφάλματα.  Οι διαφορά με τους μη σοβαρούς έγκειται ότι οι δεύτεροι τα προκαλούν, πανηγυρίζουν για αυτά και γενικώς κινούνται στον πάτο του πάτου, της όποιας έννοιας της δήθεν δημοσιογραφίας.

...με πιθανότατα επεξεργασμένο τον ουρανό η νήσος Σοφία.

Η είδηση λοιπόν, αναφέρει δήλωση του μεσιτικού γραφείου Proto Group Ltd πως : «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο παίκτης Λέο Μέσι αγόρασε ένα νησί στην Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα, το νησί Σοφία». Και αυτό δια στόματος Αλεσάντρο Πρότο, επικεφαλής του εν λόγω γραφείου. Από την πλευρά του παίκτη δεν έχει τίποτα δημοσίως και επισήμως κατατεθεί και από την πλευρά μας οφείλουμε μια μικρά επιφυλακτικότητα σε μεσίτες και δη Ιταλούς.

Το αντικείμενο δεν είναι ακριβώς αυτό, αν, δηλαδή,  αγόρασε ή όχι ο Αργεντίνος που παίζει σε Ισπανική ομάδα ένα ελληνικό νησί, αλλά μια μεγάλη μεταβολή συνθηκών που ξέραμε.

Read more...
 
Με τι κριτήρια; - (Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016) PDF Print E-mail

Με τι κριτήρια; Επιπέδου συνοικιακού καφενείου. Αυτά ήταν τα κριτήρια, με τα οποία αποφάσισα να δείξω την προτίμησή  μου για την ομάδα της Γαλλίας στον τελικό του Γιούρο.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα ήμουν ένας από τους τόσους χιλιάδες θεατές, στον τελικό του «Ολιμπίσκι» στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Τότε που η Ισπανία του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε σκόρπισε την Ιταλία του Τσεζάρε Πραντέλι, κυριολεκτικά στους τέσσερις ανέμους (Τέσσαρα -  μεδέν ας υπενθυμίσω). Φέτος, καναπές κρατική τηλεόραση και ένα άλλο ζευγάρι να διεκδικεί το τρόπαιο.

Συμπάθεια λοιπόν, στους τρικολόρ διότι κράτησαν έξω από το τουρνουά την Γερμανία. Οποιαδήποτε ομάδα, βγάζει έξω από οποιαδήποτε διοργάνωση, σε οποιαδήποτε σπορ την Γερμανία, είναι αναπόφευκτο ότι κερδίζει την συμπάθεια φυσιολογικών ανθρώπων. Αν μάλιστα κατάφερνε να την βγάλει έξω και από ότι έχει περισσέψει από την Ε.Ε. ακόμα καλύτερα. Στην συνταγή συμπάθειας προς την Γαλλία, ενυπήρχε και ολίγη δόση από το σύνδρομο «Ελλάς - Γαλλία συμμαχία», υπόλοιπον παλαιοτέρων ενδοξοτέρων εποχών, άλλο αν ξεθώριασε μόλις μας έπιασε η θάλασσα της ύφεσης

Read more...
 
Περί Αθλητισμού και Θεάματος – (Τρίτη 6 Ιουνίου 2017) PDF Print E-mail

Σωρευτικά ήρθαν κάποια γεγονότα, μερικές ειδήσεις που μας δίνουν ένα μέτρο του τι συμβαίνει στην πανίσχυρη, παγκόσμια βιομηχανία του αθλητικού θεάματος. Μοιραία, εξάγονται και κάποια συμπεράσματα. Το θέαμα υπερισχύει του αθλητισμού. Και ο αρχιερέας του θεάματος, δεν είναι, παρά η τηλεόραση.

Ιδού, μερικά παραδείγματα:

Read more...
 
Milos & Max - (Τρίτη 17 Μαίου 2016) PDF Print E-mail

Η πρώτη στις επτά του Μilos και η πρώτη με την πρώτη του  Μax!

Τι αθλητικό τριήμερο!

Σε Βερολίνο και Βαρκελώνη, στο Final 4 της Eurolegaue και στην πίστα του Montmelo της Καταλανίας,  ζήσαμε δυο παραμυθένιες ιστορίες. Στο βουτηγμένο σε τεράστια προβολή πανάκριβο αθλητισμό, στην κορυφαία Ευρωπαϊκή εκδήλωση σε επίπεδο συλλόγων στο μπάσκετ μπολ και στον πρώτο Ευρωπαϊκό φετινό αγώνα της F1, είδαμε, να συμβαίνουν σενάρια είτε απίθανα είτε με μέσα από μια αναπάντεχη πλοκή.

O Milos Teodosic από το ξεχασμένο Βάλιεβο της Σερβίας και ο Max Vertappen από το Hαllset του Βελγίου μας λένε τις ιστορίες τους.

Read more...
 
Diego & los Ιndios - (Tετάρτη 4 Μαίου 2016) PDF Print E-mail

Μπήκε, ο Diego Simeone ο αθεόφοβος, μέσα στην Allianz Arena, κρατώντας με το αριστερό χέρι τα καλαμπαλίκια του και το δεξί  προς τα κάτω με τον δείκτη και το μικρό δάκτυλο τεταμένα. Τσαμπουκάς στα όρια του προβοκάτορα.

Λατινοαμερικάνος με όλη το βάρος της καταγωγής, ευέξαπτος, δυσιδέμων, εκρηκτικός. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του μαρτυρούν πολλά. Η συμπεριφορά του, τα υπόλοιπα.

Κι όλα αυτά, σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο είναι περισσότερο σόου και λιγότερο λαϊκό παιχνίδι, όπου οι ποδοσφαιριστές σε ανώτατο επίπεδο φλερτάρουν περισσότερο με την έννοια του σταρ και λιγότερο με τον ορισμό του λαϊκού αθλητή.

Όπου τις διακρίσεις, τις φέρνουν περισσότερο οι προϋπολογισμοί και οι χορηγίες και λιγότερο το πηγαίο ταλέντο ή ο έρωτας για τα χρώματα της φανέλας.

Σε αυτή την εποχή, της τηλεοπτικοποίησης και της αχαλίνωτης προβολής, χαρακτήρες σαν αυτόν του Αργεντίνου προπονητή  είναι σχεδόν απαραίτητες και σαφώς πιο συμπαθείς από κάθε είδους σταρ. Αν και κάποιοι, θα υποστηρίξουν ότι τελικά και αυτές είναι, με ένα τρόπο, συμπεριφορές σταρ.

Read more...
 
Brain doping! Να ανησυχούμε; - (Παρασκευή 8 Απριλίου 2016) PDF Print E-mail

Ο Μενής, την έστειλε και πολύ καλά έκανε, διότι ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα είδηση. Αλιευμένη από την ιστοσελίδα aipsmedia.com που τα αρχικά της σημαίνουν,  Assosation Internationale De La Presse Sportive. Ήταν ένα άρθρο γραμμένο από τον Gainni Merlo πρόεδρο της ΑΙΡS που αναφερόταν στο πελώριο θέμα του doping των αθλητών.Έκανε κατ' αρχάς μια παρατήρηση ιδιαιτέρως πονηρή και άκρως ενδεικτική της πνευματικής ένδειας που διακατέχει αρκετούς αθλούμενους.

Με αφορμή την πρόσφατη περίπτωση της Maria Sharapova, μας θύμησε ότι μόλις αναδύθηκε η περίπτωση Ben Johnson στους περιπετειώδεις εκείνους Ολυμπιακούς αγώνες του '88, ήταν οι 24οι σύγχρονοι θερινοί, στη Σεούλ, σημειώθηκε τεράστια αύξηση της διάθεσης του  συνθετικού στερεοειδούς αναβολικού που χρησιμοποίησε ο, πολιτογραφημένος, Καναδός σπρίντερ. Ήταν το Stanazolol. To αυτό αναμένεται να συμβεί για το αναβολικό της  Sharapova που ήταν επίσης απαγορευμένο Meldonium.

Με αυτόν τον τρόπο, η δημοσιοποίηση των αναβολικών λειτουργεί ως η καλύτερη προβολή τους, σαν η πιο φτηνή μαζική διαφήμιση.

Read more...
 
Για την μνήμη, την τετράτροχη προτίμηση του Johan & άλλα - (Δευτέρα 4 Απριλίου 2016) PDF Print E-mail

Στο Ιστορικό Wembley με τους δύο πύργους του να δεσπόζουν, το '66, ο Bobby Moore είχε σηκώσει το “Jules Rimet”. Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τιμή, από το να είσαι αρχηγός στην ομάδα που που κέρδισε το παγκόσμιο κύπελλο εντός έδρας. Αν μάλιστα προσθέσουμε και το γεγονός ότι η Αγγλία «ανακάλυψε» το ποδόσφαιρο έ τότε κάνουμε λόγο για μια και μοναδική στιγμή.

Στο ίδιο ποδοσφαιρικό πεδίο μάχης, έμπαινε και  το τριφύλλι, σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, την Τετάρτη 2 Ιουνίου του ’71 με τον Μίμη αρχηγό. Για να παίξει τελικό κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Απέναντί του ο χαρισματικός Αίαντας που ο πρωτοπόρος Marinus "Rinus" Michels του είχε διδάξει το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και το τεχνικό off side.
Στημένος βρισκόμουν, μπροστά στον μαυρόασπρο δέκτη με την φωνή του Διακογιάννη να μας «ενώνει, να μας δονεί» γεμάτος ελπίδα για την ύψιστη διάκριση.
Αμ δε! Ο van Dijk το κόλλησε μόλις στο 5΄, και ογδόντα, μάλλον, άνοστα λεπτά αργότερα έγινε το μηδέν δύο, από αυτογκόλ του Άνθιμου. Τέλος.Κι εκείνος ο σατανάς με το δεκατέσσαρο, χορευτής περισσότερο παρά μπαλαδόρος, τεχνίτης άφθαστος, το μάγευε το τόπι.  Μορφή ξεχωριστή και τόσο μακρινή από το σωματότυπο ενός ας πούμε Φώντακα, ενός Παπαμανώλη, ενός Καίσαρα, αυτών των Ελλήνων σχεδόν σύγχρονων του Ολλανδού. Λεπτός, σχεδόν ισχνός, έτρεχε στις μύτες, αν τον φυσούσε ο Αρίσταρχος, θαρρείς θα τον ξάπλωνε.
Αλλά δεν ήταν καθόλου έτσι. Τέχνη δύναμη σημειώσατε άσσο.
Johan Cruyff!

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 1 of 2