Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Ο πόλεμος της Ινδοκίνας (2/2) – (Τρίτη 30 Απριλίου 2019) PDF Print E-mail

Η Βιετναμοποίηση του πολέμου του ’73, δεν έφερε τα ποθούμενα για τους Αμερικανούς. Σταμάτησαν μεν την αιμορραγία της νεολαίας τους, επιβλήθηκε επίσης κατάπαυση του πυρός με την συνθήκη των Παρισίων η οποία όμως,  επικρίθηκε ως αριστούργημα ασάφειας. Σαν σήμερα, σαράντα τέσσερα χρόνια νωρίτερα, έκλεινε ένας ολέθριος κύκλος, τέλειωνε ένας μακρύς, επίπονος και βαρβαρικός πόλεμος. Η πρωτεύουσα του Νότιου Βιετνάμ έπεφτε στα χέρια του λαϊκού στρατού

Μια μικρή ματιά σε εκείνες τις στιγμές, που η Σαϊγκόν άλλαζε χέρια.

Read more...
 
Ο πόλεμος της Ινδοκίνας (1/2) - (Κυριακή 28 Απριλίου 2019) PDF Print E-mail

Από τις πρώτες γνωριμίες, για τον πόλεμο του Βιετ – Ναμ, μετά τις ειδήσεις στις εφημερίδες και κάποιες μαυρόασπρες εικόνες στην καθεστωτική τηλεόραση, ήταν  μια ταινία με έντονα κατευθυνόμενο περιεχόμενο, κοινώς προπαγανδιστική, με τίτλο: The Green Berets. Πρωταγωνιστούσε ο John Wayne σε ένα γνωστό για αυτόν μοτίβο. Μόνο που αντί για κακούς ερυθρόδερμους, είχε να κάνει με κακούς αναμίτες. Όλα αυτά την άνοιξη του ’69.


Λίγο καιρό αργότερα, καθώς την παιδικότητα διαδεχόταν η εφηβεία ήρθε, το ’72, το βιβλίο της Oriana Fallaci, "Βιετ Ναμ", σε εκδόσεις Βίπερ (400 σελίδες, δραχμαί 28). Και ήταν καταπέλτης. Η Ιταλίδα πήγε και ξαναπήγε στο Βιετ Ναμ, πέταξε σε αποστολή με Φάντομ, βρέθηκε αρκετές φορές στην πρώτη γραμμή του πυρός, πήρε μια βασανιστική συνέντευξη από τον επικεφαλής της αστυνομίας τον διαβόητο ταξίαρχο  Nguyen Ngoc Loan (που έγινε παγκόσμια γνωστός αφού εκτέλεσε εν μέση οδώ και ενώπιον του φωτογραφικού φακού του Eddie Adams, τον Βιετκόνγκ αξιωματικό Nguyen Van Lem), κατάλαβε σε μεγάλο βαθμό τι συνέβαινε και τελικά, έγραψε ένα βιβλίο, δυναμίτη.

Read more...
 
Λίγο από λύπη: (M.Σαββάτο 27 Απριλίου 2019) PDF Print E-mail

Γεννημένος στη Γλασκόβη του ’59, ήταν μοιραίο να γνωρίσει το χρώμα του πλανήτη, δεκατέσσερα χρόνια αργότερα όταν, ως μαθητής πια, επισκέφτηκε την Σικελία. Αργότερα έγινε διάσημος, καταξιώθηκε καλλιτεχνικά. Τόσο πολύ είχε γοητευτεί από το Μεσογειακό νησί, ώστε πριν δέκα χρόνια, εγκαταστάθηκε εκεί. Στην Taormina, όπου απασχολείται με το ξενοδοχείο του. Ο λόγος για τον Jim Kerr.


Τον Ιούλιο του ’13 ο Mark Knopfler δίνει μια συναυλία στο Ελληνικό θέατρο της Taormina και διαμένει στο ξενοδοχείο του Kerr. Αντικρύζοντας τα φώτα της πόλης, ο επίσης γεννημένος στη Γλασκόβη Knopfler, αλλά δέκα χρόνια νωρίτερα από τον Kerr, εμπνέεται και γράφει το Lights of Taormina, που κυκλοφορεί με το άλμπουμ Τracker την άνοιξη του ’15.

Read more...
 
Μετά το πραξικόπημα – (Δευτέρα 22 Απριλίου 2019) PDF Print E-mail

Μετά από όσα είπαμε για το πραξικόπημα, ας πούμε κάτι ευρύτερα αποδεκτό. Ότι, όσοι είχαν πρόβλημα με το καθεστώς της επταετίας, και όσο περνούσε ο καιρός, γίνονταν όλο και περισσότεροι, ζούσαν ταυτόχρονα με την ελπίδα. Με την ελπίδα ότι μόλις απαλλαγεί ο τόπος από το καθεστώς, όλα θα πάνε καλύτερα. Ότι οι επόμενες γενιές θα ζήσουν ειρηνικά, φιλικά, με συνεννόηση, με λογική.

Ήταν μια δικτατορία, ένα καθεστώς που επιβλήθηκε δια της βίας και της ισχύος των αρμάτων, που βασίστηκε στους περιορισμούς, στα βασανιστήρια και ήταν ξενοκίνητο. Ταυτόχρονα όμως είχε τόσο αδύνατα σημεία, που αργά ή γρήγορα θα έπεφτε. Θα το αμφισβητούσε ο λαός, ή έστω η πρωτοπορία του, θα το κλόνιζε π.χ. το φοιτητικό κίνημα (Νομική Φεβ. '72, Πολυτεχενίο Νοε. '73), παρά τις  αντίθετες θεωρίες περί της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης σε τέτοιου είδους θέματα. Αλλά δεν θα έπεφτε από τον λαό. Θα το ξεπερνούσε η ίδια η πραγματικότητα.

Read more...
 
Το πραξικόπημα - (Σαββάτο 20 Απριλίου 2019) PDF Print E-mail

Εκείνη η νύχτα ολοένα και απομακρύνεται από το τώρα, με την ίδια ταχύτητα που θολώνουν οι μνήμες, που χάνονται οι πρωταγωνιστές, αλλά και που πυκνώνουν οι μαρτυρίες. Όπως κάθε σημαντικό σκαλοπάτι της Ιστορίας, που μοιραία σφραγίζει όχι μόνον το μέλλον μυριάδων ανθρώπων αλλά και την τύχη ενός ολόκληρου τόπου.


Το στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών, που πρόλαβε κατά πως λέγεται εκείνο των στρατηγών προκειμένου να άρει το προμηνυόμενο δυσμενές, για αυτούς και την ευρύτερη συντηρητική παράταξη, αποτέλεσμα των εκλογών του Μαίου, βαφτίστηκε «Επανάστασις» και το σχήμα που ανέλαβε την εξουσία αποκλήθηκε «Εθνική κυβέρνησις». Ως κίνημα ήταν επιτυχημένο. Ο αιφνιδιασμός υπήρξε καθολικός και πλήρης. Το επιχείρημα περί του αναίμακτου ασφαλώς και δεν είναι ακριβές. Τα επόμενα επτά χρόνια, ως απεδείχθη, θα αποτελούσαν ένα πελώριο πισωγύρισμα για τον τόπο.

Read more...
 
Με αφορμή το 1000ο GP – (Δευτέρα 15 Απριλίου 2019) PDF Print E-mail

Κάτω από έναν καταθλιπτικό ουρανό, με λιγοστό γκρίζο φως σχεδόν χωρίς σκιές, με τον ήλιο σαν σπάνιο είδος, τελέστηκε το 1000ο GP της Ιστορίας. Από κοντά και το λογότυπο της  μπύρας σε πράσινο φόντο να δεσπόζει.

Σε πράσινο φόντο με κόκκινο αστέρι ο ζύθος, χρυσά αστέρια σε κόκκινο φόντο η σημαία της της Κίνας. Ο ζύθος κυκλοφορεί 159 συναπτά έτη, ενώ ο Μεγάλος τιμονιέρης, μόλις πριν 70 έτη, εγκαθίδρυσε τη Λαϊκή Δημοκρατία που μπορεί να μην ήταν και τόσο Δημοκρατική και μπορεί να μην είναι ούτε τόσο λαϊκή. Ιδιαιτέρως μετά την πρόσφατη περιπέτειά της, στους δρόμους της ανακάλυψης των αγαθών του καπιταλισμού.

Read more...
 
Ad victor spolia - (Δευτέρα 8 Απριλίου 2019) PDF Print E-mail

Σκράπας και κουμπούρας, ανάμεσε σε άλλα,  ήμουν στα Λατινικά στο Γυμνάσιο, και αυτό το σημειώνω για να μην περάσει, ο τίτλος ως επίδειξη γνώσεων.

Αυτές οι τρείς λέξεις ερμηνευμένες στην Νεοελληνική, μας λένε:

«Στο νικητή τα λάφυρα».

Δυο αποσπάσματα από δυο βιβλία, για δυο πολύ κρίσιμα ιστορικά σκαλοπάτια της Ελληνικής Ιστορίας που έρχονται να επαληθεύσουν, να δικαιώσουν στο έπακρο, το λατινικό αυτό ρητό.

Read more...
 
Εθνεγερσία & Μεγάλη Ιδέα – (Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019) PDF Print E-mail

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση του ‘98, που ενέχει θέση διατριβής, με τίτλο «Η παράδοση του Διαφωτισμού στην Ελλάδα – η περίπτωση του Αδαμάντιου Κοραή και του Ευάγγελου Παπανούτσου», ο συγγραφέας Παναγιώτης Ν. Χιώτης, μας κομίζει μερικές απόψεις, ιδιαιτέρως επίκαιρες σε σχέση με την σημερινή επέτειο.

Θα πρέπει να γυρίσουμε στα τέλη του 18ου αιώνα, για να εννοήσουμε την ιδέα που έστειλε τον Ρήγα Βελεστινλή, νωρίτερα στον θάνατο. Το πιο σημαντικό και ταυτόχρονα πιο ενοχλητικό για την Οθωμανική αυτοκρατορία έργο του, εκδόθηκε το 1797, αντλούσε τις ιδέες του από τον Γαλλικό διαφωτισμό και την Γαλλική επανάσταση. Απαρτιζόταν από μια επαναστατική Διακήρυξη τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Σύνταγμα και τον Θούριο.

Ο Ρήγας απευθύνεται σε όλες τις εθνικότητες που στενάζουν υπό τον Οθωμανικό ζυγό και τις προτρέπει  για τον αγώνα της λύτρωσης. Ταυτόχρονα συγκροτεί και την Μεγάλη Ιδέα.

Οραματίζεται την  ελευθερία των Ελλήνων, τον σχηματισμό κράτους και μέσω αυτού την δημιουργία έθνους, το οποίον θα αποτελείτο από όλες τις εθνικότητες της Βαλκανικής οι οποίες θα εξελληνίζοντο.

Read more...
 
Πίστη & Γνώση - (Σαββάτο 23 Μαρτίου 2019) PDF Print E-mail

…μικρό σημείωμα με αφορμή τα συμβάντα στην Ν. Ζηλανδία.

Μαζί με τις εντυπωσιακές ανακαλύψεις, τις μοναδικές εφευρέσεις, τις υψηλές επιδόσεις στις επιστήμες και στις Τέχνες, οι πρόγονοί μας, αυτοί που δίκαια θεωρούνται ως εκείνοι που έθεσαν τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού, επέμεναν και στη θρησκευτική πίστη.


Το ιδεολογικό τους κατασκεύασμα, το δωδεκάθεο, όπως τεκμαίρεται στις μέρες μας, είχε ταυτόχρονα μια απλοϊκή δομή αλλά και ένα πολύπλοκο έργο. Διατύπωσε κανόνες, επέβαλε τιμωρίες στις περιπτώσεις καταπάτησης αυτών και όριζε πέρα από τους πολιτικούς νόμους και έναν ακόμα έλεγχο στην κοινωνία τους. Τον θρησκευτικό.

Read more...
 
τι-βι – (Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019) PDF Print E-mail

Δεν είναι δύσκολο να διαγράψεις με μια κίνηση και μια λέξη την τηλεόραση. Η λέξη είναι σκουπίδι και η κίνηση είναι να μην έχεις δέκτη. Mα πιο εύκολο είναι, να παρασύρεσαι στα κανάλια, να καταπίνεις ότι σου σερβίρουν και να πιστεύεις ότι σου προβάλουν.


 

Ωστόσο, ανάμεσα από την καθολική απόρριψη και την άνευ όρων παράδοση, υπάρχουν και άλλες επιλογές.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 2 of 13