TellingStories
Περί της Θεότητας, της (14.01.2009) PDF Print E-mail

Τέσσερις αιώνες νωρίτερα ο George Berkeley, Ιρλανδός, διανοητής και πιστός το είχε εκφράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο λέγοντας πως:

«Είναι η ιαχή των πάντων μα το παιχνίδι των λίγων.» Ο λόγος για την Αλήθεια, αυτή την μονάκριβη, δυσεύρετη, και πολλαπλώς διεκδικούμενη ως μοναδική ερωμένη, Θεά.

Ο άνθρωπος την αναζήτησε παντού. Αρχής γενομένης από τον κάπως αλαζονικό αυτοπροσδιορισμό ως homo sapiens. Στη συνέχεια από τις τραγωδίες των αρχαίων κλασσικών. Έπειτα από τα εκατομμύρια των ψυχών που χάθηκαν διεκδικώντας χίμαιρες και ένα ταπεινό τμήμα της. Αλλά και από τους σκοτεινούς αιώνες που πέρασαν θαμμένοι στη σιωπή της δεισιδαιμονίας.

Read more...
 
Περί ειδωλολατρίας (23.12.2008) PDF Print E-mail

O Γάλλος ανθρωπολόγος Claud Levi Strauss πέρα από τόσα σπουδαία που είπε και έγραψε, διατύπωσε και την άποψη πως όλα τα σημαντικά πράγματα βρίσκονται σε ζεύγη. Έτσι έχουμε τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις αυτού που αποκαλεί “τα μεγάλα ζευγάρια”. Απ' όλες τις θεμελιώδεις αντιθέσεις που οικοδομούν το πεπρωμένο, η πιο σημαντική είναι (πάντα κατά τον Strauss), αυτή της φύσης και του πολιτισμού.

Από τα βάθη της ύπαρξής του ο άνθρωπος είναι ένα διαιρεμένο σύνθετο σώμα από στοιχεία βιολογικά και από στοιχεία προερχόμενα από τις κοινωνίες ή τους πολιτισμούς. Η κατάσταση μας καθορίζεται από αυτή την αλληλεπίδραση των βιολογικών περιορισμών από την μία και των κοινωνικοπολιτισμικών παραγόντων από την άλλη. Είναι μια συνθήκη δυναμική, καθώς το περιβάλλον έρχεται σε σύγκρουση με την ανθρώπινη βιολογία μεταβάλλεται και αυτό από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Read more...
 
Tempelhof & Plaza (23.12.2008) PDF Print E-mail

O επί σειρά ετών κάτοικος του # 10 της Downing Street, Harold Wilson, είχε πεί:«αν δεν σου αρέσει κάτι άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις». Ο Βρετανός, πρώην ηγέτης του εργατικού κόμματος, εξέφρασε την πολιτική, τη ρεαλιστική πλευρά του θέματος.Πέραν όμως αυτής της άποψης για τις αλλαγές, υφίστανται κι άλλες, λιγότερο προσγειωμένες, περισσότερο επώδυνες, ολότελα αθωράκιστες.

Σε έναν κόσμο που ραγδαία αλλάζει, οι ευαισθησίες για όσα χάνονται, δείχνουν να είναι ένα περιττό συναίσθημα, μια ανώφελη αδυναμία. Συχνά όσοι υποφέρουν από τέτοιου είδους συμπεριφορές, αντιμετωπίζονται ως αναχρονιστικοί, ως ανίκανοι να συμβαδίσουν με τα νέα δεδομένα.  Ακούγεται μάλιστα και ως ορισμός της ευφυΐας, ότι, είναι η ικανότητα προσαρμογής (άρα και επιβίωσης) στις επερχόμενες αλλαγές. Μπορεί να είναι και έτσι.

Read more...
 
Menschenmatetial (07.01.2009) PDF Print E-mail

Στη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου, οι Γερμανοί στρατιώτες που πολεμούσαν στις μάταιες μάχες των χαρακωμάτων συχνά βρισκόντουσαν υπό την επήρεια ουσιών ώστε να μπορούσαν να ξεπερνούν το φόβο, την πείνα, το κρύο. Κυριαρχεί η άποψη ότι ήταν μια παραλλαγή του γνωστού πια MDMA ή μεθυλενιοδιοξυμεθαμφεταμίνη ή ακόμα πιο γνωστού ως Ε, ως Χ, ως ΧΤC ή ακόμα πιο καθημερινά «έκσταση».

Το MDMA λέγεται ότι συνετέθη για πρώτη φορά το 1898 στα γερμανικά εργαστήρια Μerck. Εκείνους τους στρατιώτες τους αποκαλούσαν και Menschenmatetial, δηλαδή «ανθρωποϋλικό».

Ο όρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον φαρμακοποιό συγγραφέα Heinrich Theodor Fontanes το 1854, αλλά χρησιμοποιήθηκε τόσο από τον Karl Marx στο «Das Kapital» όσο και από τον Adolf Hitler στο «Mein Kampf». Επίσης τον χρησιμοποίησε και ο Franz Kafka στο αφήγημά του «Beim Bau der Chinesischen Mauer».

Read more...
 
<< Start < Prev 391 392 393 394 395 396 397 398 399 Next > End >>

Page 399 of 399