TellingStories
Διότι… (28.05.2010) PDF Print E-mail

Ψάχνοντας για απαντήσεις σε συγκεκριμένο ερώτημα, μπορούμε να δώσουμε τις ακόλουθες απαντήσεις:


Read more...
 
Ιστορίες έλλειψης ντροπής (08.05.2010) PDF Print E-mail

“Αν η σκλαβιά δεν είναι σφάλμα, τότε τίποτα δεν είναι σφάλμα»

Abraham Lincoln

Όπως τεκμηριωμένα έχει αποδείξει η Ιστορία από τα πρώτα της βήματα, εκείνα του Αιγυπτιακού, του Ελληνικού, αλλά και του Ρωμαϊκού πολιτισμού σε κάθε λαμπερή της στιγμή συνυπήρχε με μια αντίστοιχα σκοτεινή. Όσο πιο λαμπερή η μία, τόσο πιο σκοτεινή η άλλη,

Έτσι δεν μπορούμε να λησμονήσουμε το μεγαλείο της Ακρόπολης, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα λόγια του Περικλή στον Επιτάφιο: «Αγαπούμε το ωραίο, αλλά μένουμε απλοί και φιλοσοφούμε χωρίς να είμαστε νωθροί», αναλογιζόμαστε τις στιγμές που ο Σωκράτης πήγαινε στο θέατρο και καθόταν δίπλα στον Σοφοκλή, στον Ευριπίδη, στον Αριστοφάνη, στο Θουκυδίδη, όλοι σύγχρονοι του, ένα πραγματικό πάν-θεο. Καταλαβαίνουμε πια, ότι ο Βιεννέζος ιατρός άργησε μερικούς αιώνες, καθώς ο μύθος του Οιδίποδα αποδεικνύει ότι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες εκείνοι που πρώτοι ψυχαναλύθηκαν, για να μην κάνουμε λόγο για τις θετικές επιστήμες (Θαλής, Πυθαγόρας, Ευκλείδης).

Όλα τούτα ήταν το εκτυφλωτικό φως που φώτισε σύμπασα την οικουμένη, που συνυπήρξε όμως με την παχιά σκιά του. Τη δουλεία.

Σαν μια σειρά από τύψεις που επιζητούσαν κάθαρση ήρθαν πάλι οι Έλληνες στο πρώτο τους σύνταγμα με την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό, και όρισαν το μεγαλειώδες: «εις την ελληνική επικράτειαν ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται άνθρωπος. Αργυρώνητος δε παντός γένους και πάσης θρησκείας, άμα πατήσας το Ελληνικό έδαφος, είναι ελεύθερος και από τον δεσπότην αυτού ακαταζήτητος». Τα μπαϊράκια της εξέγερσης είχαν υψωθεί ψηλότερα και από τα εθνικά θέματα, για όσους δηλαδή πίστεψαν ότι το αθάνατο ‘21 δεν είχε ταξικό χαρακτήρα. Πως ήταν δυνατόν, τέσσερις αιώνες δουλείας αλλά και κοτσαμπασισμού να μην είχαν κάνει τη δουλειά τους;

Read more...
 
Ιστορίες Οικονομίας, Χρήματος και Πιέσεων (27.03.2010) PDF Print E-mail

«Οικονομία είναι, η τέχνη του να περνάς το χρήμα από χέρι σε χέρι, μέχρι να εξαφανιστεί.»

Robert W. Sarnoff

 

Η τρέχουσα πραγματικότητα στην Ελλάδα, σχεδόν μας αναγκάζει να ασχοληθούμε με την οικονομία με τρόπο διαφορετικό απ’ ότι στο παρελθόν. Ολότελα διαφορετικό απ’ ότι το, όχι και τόσο μακρινό, καλοκαίρι του ’99.

Αν υποτεθεί ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια απολάμβανε ένα βοιωτικό επίπεδο σημαντικά υψηλότερο απ’ ότι δικαιούταν, ήρθε η ώρα της καταβολής του αντιτίμου.

Απομένουν όμως τα ερωτήματα πως, πότε και γιατί κλιμακώθηκε, (ή μήπως μεθοδεύτηκε;) το γλίστρημα της Ελλάδας στον άμετρο καταναλωτισμό, (διότι περί αυτού πρόκειται) αλλά και γιατί έχει γίνει ο στόχος ανηλεών επιθέσεων.

Ο Ronald Wilson Reagan, 40ος πρόεδρος των Η.Π.Α. το είχε θέσει πολύ απλά:

Read more...
 
Η αντοχή της κοινωνίας (06.05.2010) PDF Print E-mail

Τα χθεσινά γεγονότα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας κατέδειξαν ότι η χώρα και η κοινωνία της διέρχονται τη βαθύτερη κρίση της από το πέρας του εμφυλίου πολέμου.

Σχεδόν 61 χρόνια μετά τη λήξη της εμφύλιας συμπλοκής και στο επίκεντρο διάφορων περίπλοκων πολιτικών και οικονομικών καταστάσεων η Ελλάδα και οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα όλο και πιο απειλητικό μέλλον.Στη δίνη κολοσσιαίων εξελίξεων, το εύρος των οποίων δεν έχουμε αντιληφθεί, ένα είδος αχαρακτήριστης βίας πλήττει την καθημερινότητα, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα. Ο πόνος των οικογενειών που έχασαν τους αγαπημένους τους χθες, στην πυρπόληση του τραπεζικού καταστήματος δεν είναι παρά η κορφή του παγόβουνου.

Read more...
 
Περί "κανονιών" και άλλων τινών (17.03.2010) PDF Print E-mail

Σε μια αγορά και κατ’ επέκταση σε μια κοινωνία με χρόνια νοσήματα, η κατάρρευση επιχειρήσεων δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Όσο και αν αποτελεί ένα δυσάρεστο γεγονός είναι κάτι το αναμενόμενο. Αν μάλιστα εξερευνηθεί σε βάθος, ίσως να αποτελεί και το πρώτο αχνό σημάδι υγείας ή καλύτερα την πρώτη ένδειξη εξυγίανσης. Σαν ένα απόστημα που έσπασε.

Προφανώς η αναφορά έχει να κάνει με την, αγορά του αυτοκινήτου. Η αναμενόμενη κατάρρευση ενός γνωστού και μεγάλου ονόματος στο χώρο της λιανικής, τροφοδότησε άλλη μια φορά παρόμοιες συζητήσεις, δημοσιεύματα και αποτελεί την αφορμή για τούτο το σημείωμα.

Στο μικρό χρονικό διάστημα που η ύφεση πλήττει τον τόπο μας είναι η τρίτη μεγάλου μεγέθους επιχείρηση του κλάδου που υποκύπτει και προφανώς υπάρχουν πολύ περισσότερες μικρότερης επιφάνειας των οποίων η κατάρρευση δεν έγινε αισθητή και ενόχλησε μόνον τους λιγοστούς θιγμένους.

Η κάθε μία είναι ξεχωριστή περίπτωση, με αρκετά όμως κοινά χαρακτηριστικά και κυρίως με κοινή κατάληξη. Ποιοι να ήταν άραγε οι λόγοι που τόσο μεγάλα σχήματα οδηγήθηκαν σε τόσο επώδυνο τέλος; Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, ξεκινώντας από την κορφή:

 

Read more...
 
<< Start < Prev 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 Next > End >>

Page 395 of 400