Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Καθημερινή & Δ.Ρ.Α. – (Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018) PDF Print E-mail

Τον Μάιο του ’78, η εφημερίδα «Καθημερινή» αφιέρωνε πεντάστηλο στην πρώτη σελίδα της, προκειμένου να καλύψει δημοσιογραφικά, τις εξελίξεις της πρώτης μέρας του Δ.Ρ.Α. Ο αγώνας γιόρταζε το Αργυρό Ιωβηλαίο του. Την  Κυριακή 25 Νοεμβρίου '18, σαράντα χρόνια και έξι μήνες από τότε, η εφημερίδα επανήλθε με τετράστηλο, πάλι στην πρώτη της σελίδα, προκειμένου να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και την πιθανή πια, ένταξη του αγώνα στις δέλτους της ιστορίας.


Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε κατατεθεί επερώτηση στο Κοινοβούλιο των Ελλήνων, το οποίο ο Ρένος Αποστολίδης το έγραφε με ύψιλον, από βουλευτή παράταξης, που δεν πιστεύει στις δημοκρατικές διαδικασίες, για να το θέσω έτσι πολύ κομψά, για το ίδιο θέμα. Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτική ιδιοφυία για να καταλάβεις ότι ακόμα και το Δ.Ρ.Α. έγινε, γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης σε ένα ήδη πολύ φορτισμένο προεκλογικό κλίμα.

Read more...
 
Από το καραντουζένι – (Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018) PDF Print E-mail

Από το καραντουζένι (το μαύρο κούρδισμα), στην μαύρη Παρασκευή (black Friday), μας χωρίζουν μερικές δεκαετίες.  Ο Μάρκος Βαμβακάρης έγραφε και ηχογραφούσε το ομώνυμο άσμα το ’33:  «Νά `κουγες το αραμπιέν / και το καραντουζένι / και σε λιγάκι θά `λεγες / ο αργιλές θα γένει».


Αργότερα θα συνέθεταν, θα ερμήνευαν για τα καραντουζένια, οι Πρόδρομος Τσαουσάκης, Μιχάλης Γενίτσαρης, Παντελής Αμπαζής, Γιάννης Λεμπέσης, Μιχάλης Μενιδιάτης και άλλοι. Ήταν ο σφυγμός μιας εποχής, ο παλμός μιας τάξης. Και τα δύο θα παρασύρονταν από την παλίρροια μιας μετάβασης, που κατέφθανε, εκ δυσμών, ως μια γοητευτική αποπλάνηση.

Έτσι, μέσα στον 21ο αιώνα, σε ένα κόσμο που το Καρτεσιανό  «Cogito, ergo sum», μεταφράζεται σε «καταναλώνω άρα υπάρχω», βαδίσαμε με χάρη και με φούρια από το μαύρο ντουζένι, στην μαύρη Παρασκευή. Εντάσσεται και αυτή, όπως π.χ. η 14η του Φεβρουαρίου, σε μια εισαγωγή εορτολογίας με σκοπό την τόνωση της αγοράς.

Read more...
 
Ο χρόνος, το κομπολόι & οι Klein – (Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018) PDF Print E-mail

Στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του, «Ταξίδια με τον Επίκουρο» (για το οποίο θα υπάρξει αργότερα εκτενής αναφορά), ο Daniel Martin Klein, τακτικός επισκέπτης και βαθύς μελετητής  του τόπου μας, κάνει λόγο, ανάμεσα σε πολλά άλλα, για το κομπολόι.


«…ενώ παίζει με το κομπολόι του, έναν δακτύλιο από σχοινί στο οποίο είναι περασμένες τριάντα τρείς κεχριμπαρένιες χάντρες, γνωστό στα αγγλικά ως worry beads». Σε υποσημείωση, ο μεταφραστής Πέτρος Γεωργίου, μας πληροφορεί για την Αγγλική έκφραση πως: «Κυριολεκτικά σημαίνει οι χάντρες της ανησυχίας».

Read more...
 
Στο μεσοδιάστημα – (Σαββάτο 3 Νοεμβρίου 2018) PDF Print E-mail

Οι αρχές του Νοεμβρίου, αποτελούν το χρονικό μεσοδιάστημα ανάμεσα στην Πηγάδα και το Σύνταγμα. Η αναφορά γίνεται για την μάχη του Μελιγαλά (13 – 15 Σεπτεμβρίου του ’44) και την μάχη του Συντάγματος Μακρυγιάννη (6- 18 Δεκεμβρίου ’44), που όχι απλώς σημάδεψαν την νεότερη ιστορία του τόπου αλλά υπήρξαν, ιδίως η δεύτερη, καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις.

Έχουν κατατεθεί πολλές εκδοχές και περισσότερες ερμηνείες. Έχουν επίσης καταβληθεί προσπάθειες να επουλωθούν τα τραύματα. Έχει γίνει και το αντίθετο και μάλιστα από πολιτικούς. Ένας από αυτούς διεκδίκησε και έφθασε στο ανώτατο αξίωμα της εξουσίας.

Read more...
 
Ο Γιώτης & ο δικός μου - (Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2018) PDF Print E-mail

Δυόμιση το μεσημέρι Παρασκευής. Οι  καστανιές φυλλορροούσαν και στο βάθος,  κάτω από έναν μεγαλοπρεπή ήλιο, λαμπύριζε αρυτίδωτο το πέλαγος. Η δουλειά μας, ο λόγος που βρεθήκαμε εκεί, είχε τελειώσει,

Γύρισα να χαιρετήσω τον Γιώτη. Μου έδωσε μια ξέπνοη παλάμη στρέφoντας αλλού το κεφάλι, για να μην δω τα δάκρυα και να προλάβει τους λυγμούς του. Στα 60 ο Γιώτης, από παιδί στο μεροκάματο, δεν ήταν κανάς αδοκίμαστος.

Read more...
 
Δευτέρα 28η Οκτωβρίου 1940 – (Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018) PDF Print E-mail

Προσφάτως έχει έρθει η συζήτηση για το παράδοξο, όπου σε όλες τις άλλες χώρες γιορτάζουν το τέλος του πολέμου και εμείς εδώ στην Ελλάδα, γιορτάζουμε την έναρξη. Έχει λόγο ύπαρξης τούτο το παράδοξο. Από την άλλη πλευρά βέβαια, αυτό που γιορτάζεται δεν είναι μόνον η εμπλοκή.

Ήταν η παράλογη εκείνη μέθη της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού, να βρεθεί στο μέτωπο, να πολεμήσει, να νικήσει. Και βέβαια η εξέλιξη, όπου η απρόσμενη Ελληνική προέλαση, μετά την αμυντική επιτυχία, ήταν και η πρώτη συμμαχική νίκη κατά των δυνάμεων του άξονα.

Read more...
 
…ας πούμε – (Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018) PDF Print E-mail

Ας υποθέσουμε ότι τον Οκτώβριο του ’81 είσαι 24 χρονών. Δηλαδή, η δικτατορία σε πήρε 10 χρονών παιδάκι και σε άφησε 17 χρονών έφηβο. Στο μεσοδιάστημα έζησες και από σπόντα τον Νοέμβριο του '73.

Ας πούμε, πως έχεις μιλήσει με λίγους ανθρώπους που τους ξεφτίλισαν στα διάφορα κρατητήρια. Ας πούμε ότι ήρθε και ένας ασφαλίτης στο σπίτι σου, στη νέα γειτονιά που μόλις μετακόμισες το ΄74, μετά την μεταπολίτευση και ήθελε να μπουκάρει στο δωμάτιό σου να δει τι αφίσες το κοσμούσαν. Ήταν οι Led Zeppelin ή μήπως καμιά μαυρόασπρη με μουσάτο; Ήταν το σήμα της ειρήνης, ή εκείνο της Μερσεντέ.

Και περνούν οι μήνες και γίνεται η πορεία στην πρώτη μεταπριλιανή επέτειο (21 4ου ’75) και οι θερμόαιμοι του Ε.Κ.Κ.Ε. εκφράζοντας τον βαθύτερο αντιαμερικανικό πνεύμα της εποχής, μπουκάρουν σε εκείνη την πρεσβεία με σημαία την αστερόεσσα. Γίνεται το σώσε. Πάλι δακρυγόνα, ποδοβολητά, κάτι ψιλές και το γνωστό ρεπερτόριο.

Ας πούμε, τέλος, ότι το καλοκαίρι του ’77 σου την έπεσε ένας ασφαλίτης ανοικτά, μέσα στο ίδιο σου το μαγαζί, με την προτροπή «να προσέχεις ρε παιδάκι μου μην σε βρούνε σε κανά χαντάκι». Στο ευγενικό, στο αβόζο όλο αυτό, όχι με αγριάδες και τσαμπουκάδες, έτσι;

Read more...
 
Οκτώβριος ’68 - (Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018) PDF Print E-mail

Λίγα λόγια και λιγότερα σχόλια για τον Οκτώβριο του ’68. Πενήντα χρόνια νωρίτερα, προς τα τέλη του 20ου αιώνα, τα γεγονότα μας αποκαλύπτουν έναν διαφορετικό κόσμο. Με την βία να είναι το βασικό χαρακτηριστικό του.


Οι δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις και η έντονη διεκδικητικότητα, παρούσες σε πρωτόγνωρες δόσεις. Απέναντί τους συναντούν αποφασισμένες κρατικές καταστολές. Από αυτές τις δραστηριότητες όμως γεννιούνται και αντίστοιχες ελπίδες. ας θυμηθούμε κάτι από όλα αυτά.

Read more...
 
περί αντιΕυρωπαϊσμού – (Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018) PDF Print E-mail

Αναμενόμενο, τη σήμερον ημέρα, να είναι κάποιος Έλληνας, λογικά αντιευρωπαϊστής. Το επίρρημα "λογικά" τοποθετείται στο πλαίσιο μιας συμπεριφοράς, ενάντια στον φανατισμό, στην αγνωσία και τον εθνικισμό. Να μπορεί να εκφράζει δηλαδή τον όποιο αντιευρωπαϊσμό του με νηφαλιότητα, με επιχειρήματα και ευρωπαϊκά, όχι μόνον Ελληνικά.

Τα γράφω όλα αυτά διότι παραβρέθηκα σε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία συστήθηκε απολύτως απρογραμμάτιστα, ανάμεσα σε εκπροσώπους από τέσσερις διαφορετικές ενότητες, αυτής της μεγάλης μα και ετερόκλητης ...ευρωπαϊκής φαμίλιας.

Read more...
 
Σεπτέμβρης – (Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018) PDF Print E-mail

Τρυγητής ή Σταυρίτης, οπωσδήποτε γλυκός, αλλά και πιεστικός, για τους μαθητές τουλάχιστον που επιστρέφουν στις υποχρεώσεις τους. Από κοντά και οι γονείς που μοιραία θα αναπροσαρμόσουν τα ωράρια και τους προγραμματισμούς τους.

Λίγα λόγια και λιγότερες εικόνες για τον φετινό Σεπτέμβρη που μας εγκατέλειψε, όλως προσφάτως

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 3 of 13