Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Από την 20η στην 21η – (Τετάρτη 21η Απριλίου 2021) PDF Print E-mail

Μέχρι πέρσι αυτές οι διαδοχικές μέρες του Απρίλη, η 20η και η 21η, μου γεννούσαν εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα. Την 20η Απριλίου του ’35 γεννήθηκε η μητέρα μου. Μέρα και αιτία  χαράς, όπως κάθε γενέθλια ημερομηνία προσώπου, που άφηνε θετικό, γλυκό και νόστιμο, ανθρώπινο στίγμα πίσω του.


Την επόμενη μέρα το κλίμα αντιστρεφόταν. Την 21η Απριλίου του ’67, το ρολόι της Ελλάδας, άρχισε να γυρνά πίσω, σε εποχές ζοφερές. Σε μέρες ντροπής και νύχτες γελοιότητας. Ο Μεσαίωνας επέστρεφε πλήρης βίας, κακογουστιάς και παλιανθρωπιάς, με τη βοήθεια των συμμάχων μας και στήριγμα την ατολμία μας.

Read more...
 
Άνοιξη – (Τετάρτη 14 Απριλίου 2021) PDF Print E-mail

Καθώς βαδίζουμε στον δεύτερο, μετά πανδημίας, Απρίλιο με περισσότερη, ίσως, αυτοπεποίθηση αλλά με μεγαλύτερη πίεση, η φύση το αγνοεί και η Άνοιξη στήνει το δικό της σκηνικό.


Λίγα λόγια και λιγότερες εικόνες, για τούτο το φαινόμενο.

Read more...
 
αίσθηση ελευθερίας – (Κυριακή 21 Μαρτίου 2021) PDF Print E-mail

Σχεδόν μισό αιώνα νωρίτερα, εκεί ας πούμε το ’76 – ‘77. Πιτσιρής μεν,  ακαδημαϊκός πολίτης, που λέγαν, δε. Τουτέστιν και οχήματα οδηγείς και ψηφίζεις και εργάζεσαι, κάποιοι σπούδαζαν κιόλας. Είχες όσα απαιτούνταν, για το χαρακτηρισμό «ενεργός πολίτης».

Από αριστερά, κατά σειρά εμφανίσεως B. Pascal, W.A. Mozart, Β. Fisher.

Πιτσιρής όμως, διότι μπορεί ο Wollfgang Amadeus Mozart πριν από τα 20 να συνέθετε συμφωνίες και κοντσέρτα, μπορεί ο Bobby Fisher στα είκοσί του να κέρδισε το Αμερικάνικο πρωτάθλημα με το κορυφαίο σκορ στην ιστορία του θεσμού, μπορεί τέλος ο Blaise Pascal στην ίδια ηλικία να είχε ανακαλύψει την ομώνυμη αρχή και να είχε κατασκευάσει αριθμομηχανή, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των 20άριδων, είναι εικοσάρηδες

Read more...
 
Spotlight & άλλα – (Σαββάτο 20 Φεβρουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Οσκαρική ταινία, σε όσους τέλος πάντων λέει κάτι αυτό, πέρα από τις έξι υποψηφιότητες και τα δυο χρυσά αγαλματίδια που τελικά κέρδισε, της καλύτερης ταινίας και του καλύτερου πρωτοτύπου σεναρίου, είχε πολύ πιο σημαντικό ρόλο και αντίκτυπο, καθώς περιέγραφε ένα πραγματικό γεγονός.


Πραγματικό και σπαραξικάρδιο αφού αποκάλυψε ένα τεράστιο σκάνδαλο, τόσο στο ποινικό κομμάτι όσο και πολύ περισσότερο στο ηθικό. Αφορούσε μια πολύ εκτεταμένη υπόθεση κακοποίησης παιδιών που συντελείται στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Το θέμα γίνεται ακόμα πιο βαρύ, καθώς αποδεικνύεται ότι πολλοί μέσα στην εκκλησία γνώριζαν το τι συνέβαινε και όχι μόνο δεν έκαναν οτιδήποτε για να το σταματήσουν αλλά το κάλυπταν, με διάφορους τρόπους.

Read more...
 
…ακόμα και η δική σας, - (Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Γυρίζοντας προς το πίσω κάθισμα λέει με ίχνη κομπασμού: «Ακόμα και η δική σας γεωργία θα είναι λιγότερο επιστημονική από τη δική μας» και τη στιγμή εκείνη ο φωτογράφος Jack Manning ανοίγει το κλείστρο και γεννιέται αυτή η μοναδική εικόνα.


Βρισκόμαστε στο 1964, ο Φιδέλ Κάστρο στα 38 του χρόνια, είναι για μια πενταετία κυρίαρχος στο πολιτικό παιχνίδι που παιζόταν με βαριά πονταρίσματα στην Καραϊβική, το μαλακό υπογάστριο των Η.Π.Α.

Read more...
 
Αύγουστος '74 - Ιανουάριος '21 - (Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Αν και δεν θεωρείται πιθανό να καταδικαστεί ο τέως πρόεδρος των Η.Π.Α., καθώς απαιτούνται τα 2/3 της Γερουσίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι δημοκρατικοί θα χρειαστούν την ψήφο 17 ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών  τα στοιχεία που συγκεντρώνονται, τον καταδικάζουν στη συνείδηση κάθε λογικού Αμερικάνου πολίτη.

Συγκεκριμένα, τον θεωρούν 
«αποκλειστικά υπεύθυνο για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο»
διότι 
«υποκίνησε ένα βίαιο πλήθος να επιτεθεί στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών»
και 
«η βούλησή του να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος συνιστά προδοσία ιστορικών διαστάσεων»,
έτσι, 
«κάλεσε τον όχλο στην Ουάσινγκτον, υποδαύλισε τη φρενίτιδα των οπαδών του και τους έστρεψε σαν γεμάτο κανόνι προς το Καπιτώλιο».

Μια κακή περίοδος για τις Η.Π.Α. και τον πλανήτη τελείωσε με ακόμα χειρότερο τρόπο και το πιο επικίνδυνο από όλο αυτή την κατάσταση είναι ότι γίνεται μια απόπειρα, να εξισωθεί η οποιαδήποτε λαϊκή επιθυμία ή απαίτηση ή κινητοποίηση με την επίθεση στο Καπιτώλιο. Δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για το που μπορεί να οδηγήσει μια τέτοια εξίσωση.

Read more...
 
...ή και τα δύο – (Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Διαβάζω τις προτάσεις, τις μελέτες και προσπαθώ να αφουγκραστώ το άμεσο μέλλον κάποιων εκτάσεων, συμβολικών ας τις χαρακτηρίσουμε. Τόποι στην Αττική, στην Ελλάδα με γνωστό παρελθόν και κατά πως φαίνεται με προδιαγεγραμμένο μέλλον. Όλα τούτα συμβαίνουν στην πορεία μιας πελώριας οικονομικής και αντίστοιχα κοινωνικής κρίσης η οποία αφαίρεσε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την δυνατότητα μιας αυτόνομης και ακέραιας εθνικής πολιτικής.

Ανατολικός τερματικός σταθμός του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών, στο Ελληνικό. Ο θεμέλιος λίθος ετέθη από τον «Εθνάρχη» το 1962, την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν το 1969 οι αξιωματούχοι της Χούντας, και το 2001, επί των ημερών του «εκσυγχρονιστή» εγκαταλείφθηκε.

 

Σοβαρή και η συμβολή της πανδημίας, επί τω χείρω ασφαλώς, τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Ας τεθεί υπ΄ όψιν, πως στο ισχύον οικονομικό σύστημα που κινείται, πλέον, σύμπας ο πλανήτης η απειλή της χρεοκοπίας, λειτουργεί όπως η απειλή της κόλασης για τους πιστούς.

Read more...
 
Έξι χρόνια & άλλα – (Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021) PDF Print E-mail

Στον τόπο μας θεωρείται δεδομένο ό,τι τις ταραγμένες περιόδους θα διαδέχονται ταραχώδη χρόνια. Επέτειος σήμερα καθώς πριν έξι χρόνια, την Τρίτη 27 Ιανουαρίου του 2015, βρέθηκε στην εξουσία το πιο αλλόκοτο σχήμα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.

Ένας συνασπισμός με καθαρά αριστερή ρητορική, η πρακτική ως απεδείχθη είναι άλλο βαρύ καπέλο, συνεργάστηκε ή καλύτερα ορκίστηκε να συγκυβερνήσει με ένα συντηρητικό, λαϊκό, δεξιό κόμμα.

Από εκείνες τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, διακρίνουμε ότι περισσότερα από τα μισά κόμματα που βρέθηκαν το ελληνικό κοινοβούλιο (κυνοβούλιο όπως αρεσκόταν να το αποκαλεί ο Ρένος Αποστολίδης) δεν υφίστανται πλέον.

Ήγουν τo Πα.Σο.Κ, oι Αν.Ελ., το Ποτάμι, η Χ.Α.  Έκτοτε μόνον η κυβερνούσα Ν.Δ., ο Συ.Ριζ.Α. ως αξιωματική αντιπολίτευση και το αρχαιότερο όλων, το Κ.Κ.Ε. παραμένουν στο πολιτικό προσκήνιο.

Read more...
 
... και στο φόντο τα ερείπια - Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020 PDF Print E-mail

Μετά την κηδεία είχαμε γυρίσει στο σπίτι του Παύλου. Δίπλα από τη βιτρίνα που φιλοξενούσε μια συλλογή από τουφέκια, υπήρχε ένα κολάζ από φωτογραφίες του Σωτήρη.

Η πιο ξεχωριστή ήταν μια έγχρωμη, όπου κοιμόταν ανάσκελα με σκέπασμα μια ανοικτή εφημερίδα.

«Που είναι αυτή η εικόνα»;  ρωτώ «Εδώ», απαντά ο Παύλος,  δείχνοντας μου τον καναπέ και συμπληρώνει:

«Ο Σωτήρης ήταν ο πιο στενός μου φίλος, για πολλά χρόνια με τόσες δραστηριότητες. Από τα  σχολικά χρόνια στα Ανάβρυτα μέχρι τα τελευταία του».

Θυμόμουν τον Σωτήρη από τα μικράτα μου. Πληθωρικό, ορμητικό, διαβασμένο, ενθουσιώδη με βαρύ επώνυμο, βαρύτερη βιομηχανία και δονκιχωτικά όνειρα. Αυτά ήταν που του τα στέρησαν όλα. Όλα εκτός από την μαχητικότητά του.

Είναι, μεγάλης, απορίας άξιο πως ένα οξύ πνεύμα, με σύνθετο τρόπο σκέψης, καλά πληροφορημένο, πίστευε πως θα μπορούσε να επικρατήσει σε μια αναμέτρηση με το κράτος παίζοντας στο ταμπλό της ενέργειας και της άμυνας.

Έτσι η Χρωματουργία Πειραιώς κατέρρευσε και ο ίδιος πτώχευσε. Πέρασαν μερικές δεκαετίες και ήρθε το κράτος, το ίδιο κράτος, με τα ευρωπαϊκά του πια ενδύματα, με τους απογόνους της νομής της εξουσίας και περιόδευσε πάνω στα ερείπια της ΧΡΩΠΕΙ.

Read more...
 
Για όσα δεν προλάβαμε – (Τετάρτη 11 Νοεμβρίου) PDF Print E-mail

Το ότι κάποια στιγμή θα αποχαιρετήσεις παντοτινά τους γονείς σου είναι αναμενόμενο. Η μοναδική επιθυμία, είναι να συμβεί σε χρόνο σωστό και με τρόπο όσο το δυνατόν λιγότερο οδυνηρό.

Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι δεν μπορείς να προετοιμαστείς για τη στιγμή του χωρισμού. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι ο θάνατος θα είναι περισσότερο λύτρωση, παρά στεναχώρια για τον μόνιμο αποχωρισμό. Ίσως διότι δεν υφίσταται μεγαλύτερη στεναχώρια από το να περιμένεις το θάνατο σαν λύτρωση. Για τέτοια πρόσωπα.

Υπάρχει όμως, και το βάρος μιας άλλης, αδιέξοδης στεναχώριας.

Είναι εκείνη για όσα δεν είπες, δεν έκανες, δεν άκουσες. Πιθανόν διότι έτσι ξορκίζεις το μοιραίο. Το απωθείς σε τόπο άχρονο. Ή διότι εκτιμάς ότι θα το κάνεις την επόμενη εβδομάδα, άντε το καλοκαιράκι. Είναι η στεναχώρια για όσα δεν προλάβαμε να πούμε, αν και είχαμε το χρόνο. Όσο και αν ακούγεται σαν δικαιολογία, ήταν η πεζή καθημερινότητα που μας κυνηγούσε ανελέητα. Που μας κράτησε λίγο μακριά από κάποιες ρίζες μας.

Τα γράφω αυτά, στα σαράντα από την απώλεια της μητέρας μου, όχι μόνο με τη θλίψη του θανάτου της, αλλά για όλους τους λίγους ή πολλούς, τους παντοτινά πια, χαμένους μικρούς συνδέσμους της ζωής της  που δεν πέρασαν στην επόμενη γενιά.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 13