Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Ο Θεσμός - (Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022) PDF Print E-mail

Υπάρχουν πολίτες που πιστεύουν ότι ο θεσμός της Βασιλείας είναι ξεπερασμένος. Άλλοι, πάλι,  θεωρούν ότι είναι όμορφος. Υπάρχουν και εκείνοι που δεν τους έχει απασχολήσει το ζήτημα. Ας υποτεθεί ότι ζούσαμε τον πέμπτο αιώνα π.Χ. και ο σχεδόν εξηκοντούτης βασιλιάς, μάς οδηγούσε στο πεδίο της μάχης όπου του έλεγε ο αντίπαλος, με υπέρτερες δυνάμεις, βασιλιάς να παραδώσει τα όπλα του. Ο βασιλιάς μας του απαντούσε: «έλα πάρτα», έχοντας κατά νου ότι οι πιθανότητες να επικρατήσει στη μάχη όσο ανδρεία και αν έδειχναν τα στρατεύματά του, όσο ευφυή στρατηγική ταχτική εκπονούσε και ο ίδιος ήταν μηδαμινές.


Λίγες ώρες αργότερα ο βασιλιάς μας, ηγείται της μάχης και φονεύεται από τους αντιπάλους, όπως και όλοι οι αξιωματικοί και οπλίτες του. Με αυτό τον τρόπο καταδεικνύει στο διηνεκές τις υποχρεώσεις της Μοναρχίας. Με τον ίδιο τρόπο η ηγεσία του δεν αμφισβητείται και οι πολίτες της πολιτείας του τον αποδέχονται, τον σέβονται, τον υπακούουν. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθεί ο θεσμικός του ρόλος. Αλλά ειλικρινά τώρα, στον 21ο αιώνα ποια είναι η θέση της Βασιλείας, στα έθνη του Πλανήτη; Γιατί μπορεί να συγκινείται ένας πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου, του Μπαχρέιν, του Εσουατίνι, του Βελγίου, της Τόνγκα, της Νορβηγίας, της Καμπότζης και των υπολοίπων 22 κρατών που διατηρούν το θεσμό της Μοναρχίας;

Read more...
 
Δεκαπενταύγουστο – (Τρίτη 16 Αυγούστου 2022) PDF Print E-mail

Θεμελιώδης γιορτή της Ορθοδοξίας και κατά συνέπεια του νεοελληνικού κράτους ως επίσημη αργία. Είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι πιστοί γιορτάζουν με λαμπρότητα τον θάνατο, την ταφή, την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς. Σε σχετική εικονογραφία του 12ου αιώνα εμφανίζεται και το επεισόδιο του Εβραίου Ιεφωνίου, ο οποίος επιχείρησε να σπάσει το φέρετρο της Παναγίας αλλά ο άγγελος επενέβη και απέκοψε τα χέρια του φιλόδοξου δράστη. Αναφέρεται επίσης ότι κατά τη μεταφορά του λειψάνου, για την ταφή, στον κήπο της Γεθσημανής άλλοι φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά τυφλώθηκαν. Αυτά για τους πιστούς. Για τους υπόλοιπους τα προηγούμενα είναι είτε άγνωστα, είτε απίστευτα. Οι πιστοί θα γεμίσουν τους ναούς, οι υπόλοιποι τις παραλίες. Υπάρχει και ένα μικρό κοινό σύνολο που θα κάμει και τα δυό.


Αξημέρωτα πάντως, οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν άδειοι και η πόλη στα πιο ήρεμά της. Ελάχιστες αναπνοές ζωής από ολίγιστους περιπτεράδες που είχαν φωτίσει και ανοίξει τα λιλιπούτεια πολυκαταστήματά τους.

Read more...
 
για έναν ήσυχο Αύγουστο – (Κυριακή 31 Ιουλίου 2022) PDF Print E-mail

Ήρθε ο καθηγητής στα Μέσα και μας είπε πως ότι δεν έχει καεί έως τώρα θα καεί στο μέλλον. Ήταν μια συγγενής άποψη με εκείνη που κυκλοφορεί για την Πανδημία. Πως δηλαδή όσοι δεν έχουν νοσήσει, εμβολιασμένοι ή όχι, θα νοσήσουν.


Αν σε αυτά προστεθεί ο πόλεμος που μαίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, οι θεατρικές παραστάσεις των ποινικολόγων, οι δικονομικές απόψεις των ηθοποιών, η βία που αναδύεται από την κοινωνία και περνά μετά πάσης επισημότητας στα Μέσα, οι δέουσες δόσεις φόβου με καύσωνες, τσούχτρες, φονικούς ιχθείς, τους μόνιμα απειλούντες γείτονες και μια πρωτόγνωρη μορφή άσκησης εξουσίας, δεν απομένουν και πολλά περιθώρια θερινής ησυχίας.

Read more...
 
Θερινοί συλλογισμοί - (Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022) PDF Print E-mail

Μικρή συλλογή θερινών συλλογισμών, ατάκτως ειρημένων έτσι όπως τους έφεραν οι εικόνες. Ελάχιστη σημασία έχει το που για αυτό και δεν αναφέρεται, αν και διόλου δύσκολο να προσδιοριστεί εφόσον γίνουν οι κατάλληλοι συνειρμοί.


Ελλάδα πάντως είναι. Ελληνικό καλοκαίρι και η έμφαση στην πρώτη λέξη, στον τόπο. Γιατί  αυτός απειλείται.

Read more...
 
Συνέδρια, κόμμα & ιδεολογίες – (Κυριακή 9 Μαΐου 2022) PDF Print E-mail

Τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν την δέουσα προσοχή στο 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ιδρυθείσα στις 4 Οκτωβρίου του 1974, ήταν το όχημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το οποίο κατήλθε στον Ελληνικό πολιτικό στίβο μετά τα έντεκα χρόνια αυτοεξορίας του στο Παρίσι. Ως ηγέτης της Ν.Δ. κέρδισε δυο εκλογικές αναμετρήσεις πρωταγωνιστώντας στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.


Απρίλιο του 1977 πραγματοποιήθηκε το προσυνέδριο του κόμματος στη Χαλκιδική όπου συζητήθηκαν προτάσεις για το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων. Στην ομιλία του Ο Κ. Καραμανλής είχε τονίσει:

Read more...
 
Πίστη, φανατισμός & βία – (Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022) PDF Print E-mail

Σε μια ταραγμένη εποχή, στην οποία επιπροσθέτως επικρατεί, αν όχι κυριαρχεί, μια ιδιαίτερα θολή εικόνα περί της αντικειμενικότητας της ειδησεογραφίας, γίνεται δύσκολο όσο και απαραίτητο ένας υπεύθυνος πολίτης να μπορέσει να αντιληφτεί τα γεγονότα με μια σχετική ακρίβεια. Ειδικά σε περιπτώσεις ένοπλης εμπλοκής μεγάλης κλίμακας. Σε αυτές τις συνθήκες, η μη πληροφόρηση είναι λιγότερο επικίνδυνη από την παραποιημένη πληροφόρηση.

Εκατομμύρια πολίτες του κόσμου μέσα στους αιώνες φανατίστηκαν και ακολούθως θυματοποιήθηκαν, επειδή πίστεψαν και ακολούθησαν σενάρια, γεγονότα και συνθήκες που δεν υφίσταντο. Το να πιστεύει κάποιος, λόγου χάριν, ως προτεστάντης, ό,τι ο καθολικός γείτονάς του είναι πράκτορας της Ρώμης και οφείλει να τον εκδιώξει αν όχι να τον εξολοθρεύσει, ή ένας Μουσουλμάνος να έχει βαθιά πίστη ότι φορώντας γιλέκο με εκρηκτικά και σπέρνοντας τον θάνατο σε μια πολυσύχναστη πλατεία θα του εξασφαλίσει την αιώνια ζωή ανάμεσα από ποταμούς μελιού, βουνά ρυζιού και αναρίθμητες παρθένες, αποδεικνύει πως πέρα από το διαζύγιο με τη λογική, έχει μεταβληθεί σε αντικείμενο.

Η εξονυχιστική έρευνα του Patrick Radden Keefe που έγινε βιβλίο με τίτλο «Μην πεις λέξη» (Say nothing) διηγείται την κρυφή ιστορία του Ι.R.A. την βία, την προδοσία στην Β. Ιρλανδία και το ντοκυμαντέρ «800 μέτρα» του Elías León Siminiani όπου αποκαλύπτεται πως μια παρέα φυσιολογικών νεαρών μετατρέπεται σε ομάδα αποφασισμένη να ζωστούν με εκρηκτικά, πέρα από σπουδαίες δουλειές αποτελούν ακλόνητες αποδείξεις όπου ο τυφλός φανατισμός και η κακοποιημένη πίστη γεννούν αχαλίνωτη βία.

Read more...
 
Περί ανεξαρτησίας – (Tετάρτη 23 Μαρτίου 2022) PDF Print E-mail

Ακούγοντας τα τύμπανα που έδιναν ρυθμό, στις πρόβες των σχολείων για την παρέλαση, συνειδητοποίησα ότι φτάσαμε σε μια ακόμα επέτειο. Προχωρήσαμε στα 200 συν ένα. Χωρίς τους ντουλαμάδες της grand dame, γνήσιας ενδυματολογικής απόγονης του Δημητρίου Βούλγαρη. Διακόσια και ένα λοιπόν χρόνια από την Εθνεγερσία, την Παλιγγενεσία, την Επανάσταση. Απo το αθάνατο μήνυμα του ’21.

Το οποίο ’21 ξεκίνησε όπως κάθε αξιοπρεπής εξέγερση. Με έκρηξη. Χωρίς υπολογισμούς και στρατηγικές. Η επανάσταση πέτυχε του σκοπού της. Το υπόδουλο κομμάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας απόκτησε την ελευθερία του, έγινε έθνος, απόκτησε κρατική οντότητα. Πλην όμως, όπως έχει σημειώσει ο Γιάννης Σκαρίμπας: «Το να μην ξαναμπέσεις σε ζυγό – αυτό είναι επανάσταση».

Read more...
 
Η γέφυρα - (Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022) PDF Print E-mail

Ο συγκεκριμένος τόπος είναι το αρχαιότερο σημείο αναφοράς μου. Μικρή σημασία έχει το που. Τόπος θερινός. Ο καθένας έχει κάπου μια Ιθάκη. Πήγαιναν εκεί τα γονικά μου πριν παντρευτούν. Λίγα χρόνια αργότερα, στο ίδιο σημείο, μια μικρή σειρά από μαυρόασπρες φωτογραφίες που έχει διασωθεί, εικονίζει την τροφαντή ταπεινότητά μου, μηνών τότε, στη ζέση του πρώτου καλοκαιριού της ζωής της, ανάσκελα στο πορτ μπεμπέ. Ένδοξα φίφτυς στην πρώτη καραμανλική οκταετία, γεμάτα ελπίδα για όλους, μα και με τιμωριτικό κατατρεγμό για κάποιους.


Έκτοτε, καθώς κύλησαν 64 χρόνια, εκείνος ο τόπος αποτέλεσε προσωπικό πεδίο δόξης λαμπρόν δια πάσαν ανησυχία, αμαρτία, ανδραγαθία και ηλιθιότητα. Εσχάτως δε και από νοσταλγία για το παρελθόν, ως αποτέλεσμα σημαντικών αλλαγών, αχώνευτων και μη αναστρέψιμων.

Read more...
 
Περί λειτουργήματος – (Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022) PDF Print E-mail

Σε μια ισόρροπη, ευνομούμενη πολιτεία, οι γιατροί, δεν ασκούν επάγγελμα, αλλά λειτούργημα. Το αυτό και για τους δημοσιογράφους καθώς υπηρετούν την αποκαλούμενη και τέταρτη εξουσία. Το αποτύπωμα της ανιδιοτελούς, απερίσπαστης, αντικειμενικής, έγκυρης ενημέρωσης είναι βασικός πυλώνας μιας υγιούς, σεβαστής διακυβέρνησης. Αντίθετα, μια δημοσιογραφία καθοδηγούμενη και ιδιοτελής είναι δομικό στοιχείο καταπιεστικών καθεστώτων.


Τίποτα καινούργιο σε όλα τα παραπάνω. Η αναφορά γίνεται διότι όσο πιο απειλητική είναι η επικαιρότητα, όσο πιο σημαντικά είναι τα γεγονότα, τόσο πιο πολύ ο πολίτης έχει ανάγκη την ειλικρινή και ακριβή ενημέρωση. Η διεκδίκηση της εξουσίας, οι πολεμικές συγκρούσεις, οι μεγάλες αναταραχές αποτελούν κατά μείζονα λόγο πεδίο επικίνδυνης, αν όχι ολικής παραπληροφόρησης. Ένα τρανό παράδειγμα μας δίνεται από τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι πληροφορίες σε ότι συνέβη στην Σμύρνη πριν έναν αιώνα.

Read more...
 
Η πτώση – (Τρίτη 22-2-22) PDF Print E-mail

Πριν δυο χρόνια περίπου, είχα προσέξει το ντοκυμαντέρ Last Days in Viet Nam. Ήταν μια καταπληκτική δουλειά και το όνομα του σκηνοθέτη ήταν Rory Kennedy. Κοίτα να δείς, σκέφτηκα, κάποιος Ιρλανδός που προφανώς βρέθηκε στις Η.Π.Α., έφτιαξε μια τόσο δυνατή και κυρίως μια τόσο τεκμηριωμένη ιστορία.

.Rory Kennedy.                                                                .Boeing 737 MAX.

 

Μέχρι που είδα και το  Downfall: The Case Against Boeing και χρειάστηκε να μάθω κι άλλα. Πρώτο και κυριότερο το Rory, ένα όνομα με Ιρλανδική Γαελική ρίζα, δεν παραπέμπει μόνο σε αγόρια, όπως π.χ. στον Ιρλανδό μπλουζ ροκ μουσικό Gallagher αλλά απαντάται και σε κορίτσια. Και αυτή η Rory Kennedy δεν είναι παρά το ενδέκατο παιδί του Robert και της Ethel. Ενδέκατο και τελευταίο, εκείνο που δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του, καθότι όταν ο διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών και κατά πάσα πιθανότητα ο 37οε πρόεδρος των Η.Π.Α. έπεφτε νεκρός, τον Ιούνιο του ’68, στην κουζίνα του ξενοδοχείου Αmbassador στην πόλη των Αγγέλων, η σύζυγος Ethel κυοφορούσε το τελευταίο τους παιδί. Η μητέρα της επέλεξε το όνομα Rory από τον τελευταίο βασιλιά της Ιρλανδίας, Rorry O'Connor που κυβέρνησε τον 12ο αιώνα.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 14