Patrick Head (02.12.2011) PDF Print E-mail

Στις μέρες μας, με την εικόνα που έχουμε από το απαστράπτοντα κόσμο της F1, με τα ultra tec εργαστήρια εξέλιξης και την ηλεκτρονική τεχνολογία, θα μας φανεί απίστευτο ότι ο Frank Williams έκανε τα πρώτα του βήματα στο ανώτατο σκαλοπάτι του motorsport, κλείνοντας δουλειές από τηλεφωνικό θάλαμο. Τότε που ο Frank δεν ήταν ακόμα sir, αλλά περπατούσε, τότε που γνώρισε τον μηχανολόγο μηχανικό Patrick Head και έστησαν το πρώτο μονοθέσιο της ομάδας τους. Πήραν ένα σασί March 761 έβαλαν ένα Cosworth, στην πλάτη του άσημου Βέλγου Patrick Neve και έκαναν ντεμπούτο στη φοβερή και τρομερή Jarama, βόρια της Μαδρίτης, τον Μάιο του '77.

Στις πίστες μεσουρανούσαν οι μορφές των Lauda, Schecter, Andretti, Reutemann, Hunt, στα paddock οι προσωπικότητες του Mauro Forghieri στη Scuderia, του Teddy Mayer στη McLaren και ασφαλώς του Colin Chapman στη Lotus. Στον κόσμο των rally ο Bjorn Waldegard κέρδιζε το πρώτο του “Ακρόπολις”, και το MKII Escort, έκλεβε καρδιές, σαν ένα προσιτό όχημα μετά τη διαστημική Stratos. Ο κόσμος ήταν απλούστερος, τα pc άγνωστα, οι αγώνες αυτοκινήτων επικίνδυνοι και το σεξ ασφαλές.

Όσο για την Formula 1, ήταν ένα άλλο sport, συγκρινόμενη με το σήμερα. Κατέφθανε ένας εκκεντρικός, προσελάμβανε έναν ανερχόμενο σχεδιαστή, έναν ταλαντούχο οδηγό και η τράπουλα ανακατευόταν. Lord Hesketh, Harvey Postlethwaite, James Hunt, έδωσαν στο χώρο την τελευταία ίσως δόση, του που φθάνει μια ιδιωτική ομάδα. Τον Ιούνιο του '75, νίκησαν την κραταιά Ferrari και τον εξαίρετο Lauda στο Zandvoort. Η λευκή και άνευ χορηγών 308 επικρατούσε. Απίστευτο και ανεπανάληπτο.

Σε αυτό τον κόσμο ήρθε ο Patrick Head με την άσημη τότε Williams. O Frank είχε ήδη κάνει τα πρώτα του βήματα από το '69, χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες και σύστησαν τότε την Williams Grand Prix Engineering Limited, με συμμετοχή 70% του Frank και 30% του Patrick.

Οτι το κινητήριο καύσιμο στην F1 ήταν το χρήμα, για όσους τουλάχιστον ήθελαν να φθάσουν ψηλά, δεν ήταν μυστικό. Στην ομάδα τους, το καύσιμο ήρθε από την Σαουδική Αραβία. Saudi Airlines. Ο Head σχεδίασε μονοθέσιο, ο Αυστραλός Alan Jones το οδήγησε και η πρώτη νίκη ήρθε με τον Clay Regazzoni και μάλιστα εντός έδρας, τον Ιούλιο του '79 στο Silverstone. Μόλις δυο εβδομάδες νωρίτερα είχε τελεστεί εκείνη η ανεπανάληπτη Dijon με τους Gilles Villeneuve και Rene Arnoux να αφήνουν το πιο έντονο ίσως ίχνος στην ιστορία της F1, σε μια μάχη για την δεύτερη θέση.

Ακόμα τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα ο B. Waltegard κέρδιζε το δεύτερο του “Ακρόπολις” στο δρόμο για το πρώτο θεσμοθετημένο παγκόσμιο τίτλο. Τότε που το “Ακρόπολις” είχε 52 ειδικές, περνούσε από τον Όλυμπο και ήταν κάτι περισσότερο από ράλυ, ήταν περιπέτεια.

Αν όμως η τελευταία χρονιά της δεκαετίας σηματοδότησε το πρώτο ψηλότερο podium, η πρώτη χρονιά της δεκαετίας του ΄80, κόμισε τον πρώτο τίτλο στην Williams. Με άνεση μάλιστα καθώς σε επίπεδο κατασκευαστών συγκέντρωσε σχεδόν το διπλάσιους βαθμούς από τη δεύτερη Ligier, ενώ ο Jones βρέθηκε 17 πόντους μπροστά από τον δεύτερο Piquet (Brabham) και 22 από τον mate, Αργεντίνο Carlos Reutemann.

Αναπόσπαστο στοιχείο της ομάδας ήταν ο Patrick Head που από τη θέση του τεχνικού διευθυντή, ήταν το πρόσωπο που επέβλεπε, προωθούσε, τη σχεδίαση, την εξέλιξη, τις δοκιμές, τις ιδέες που γεννούσαν οι τεχνικοί.

Από τον Μάρτιο του 1986, μετά το σοβαρό τραυματισμό του Williams σε ένα τροχαίο στη διαδρομή από το Paul Ricard προς το αεροδρόμιο της Νίκαιας, που του στοίχισε μια μόνιμη παράλυση, ο Patrick είχε ακόμα μεγαλύτερες αρμοδιότητες.

Τα συστατικά της μεγάλης ομάδας είχαν ήδη δημιουργηθεί . Το 1990 με την έλευση του Adrian Newey από την Leyton Ηouse, η ομάδα θα σαρώσει. Τέσσερα “ντάμπλ” σε οκτώ χρόνια. Θα βιώσει όμως και την μεγαλύτερη, απώλεια όλων των εποχών. Διπλούς τίτλους το '92, '93 που χωρίς υπερβολή εκείνα τα μονοθέσια (FW 14 & 15) κέρδιζαν μόνα τους, με την τεχνική υπεροχή που τα διέκριναν, πόσω μάλλον όταν τα οδήγησαν πιλότοι επιπέδου Prost και Mansell αντίστοιχα.

Την πρωτομαγιά του '94 η ομάδα έζησε το σοκ της απώλειας του A. Senna. Ο Βραζιλιάνος είχε βρεθεί εκεί ελπίζοντας σε μια εύκολη χρονιά, ανάλογη με εκείνες των Prost και Mansell. Η τεχνική υπεροχή των μονοθεσίων όμως, με την κατάργηση των ενεργητικών αναρτήσεων, ήταν παρελθόν ενώ το παρόν επιφύλαξε τα θυελλώδη πρώτα βήματα του τεράστιου ταλέντου από τη Γερμανία, του M. Schumacher. O Ayrton έσβησε στην Taburello και η F1 άλλαζε πρόσωπο. Υπήρξαν νομικά επακόλουθα καθώς μεσολάβησαν αρκετά χρόνια ώστε να αθωωθούν οι συντελεστές της ομάδας, ανάμεσά τους ασφαλώς και ο Head. Παρ όλα αυτά η Williams ήταν εκεί και τη διετία '96 97, διατράνωσε την κυριαρχία της. Damon Hill και Jacques Villeneuve θα εξασφαλίσουν τόσο τους τίτλους των οδηγών τα αντίστοιχα χρόνια, όσο και τα πρωταθλήματα κατασκευαστών.

Η ομάδα περνούσε στην τριάδα των πιο πετυχημένων όλων των εποχών, δίπλα στην Ferrari που υπήρχε στο χάρτη του σπορ από τη θεσμοθέτησή του και στην McLaren που είχε ξεκινήσει 11 χρόνια νωρίτερα. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα o Patrick Head ήταν εκεί, παρών, ρυθμίζοντας, χαράζοντας πολιτική, σχεδιάζοντας, εφαρμόζοντας, διευθύνοντας.

Η ομάδα κέρδισε εννέα τίτλους κατασκευαστών, χαρίζοντας σε επτά διαφορετικούς οδηγούς, επτά διαφορετικών εθνοτήτων τους αντίστοιχους τίτλους οδηγών. Ταυτόχρονα γιγαντώθηκε, έγινε χρηματιστηριακό προϊόν με σημερινή αξία κοντά στα 270 εκατομμύρια €, ακολουθώντας την μοιραία τύχη των “ζωντανών” εταιρειών που τις θέλει ή να σβήνουν ή να απογειώνονται.

Μπορεί τα αγωνιστικά αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας να είναι φτωχά, να μην είναι αντάξια των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά η ομάδα παραμένει μέσα στις τρεις πρώτες, που έχουν συγκεντρώσει τις περισσότερες εκκινήσεις, νίκες, podium, pole positions, ταχύτερους γύρους, συνολικούς βαθμούς και πρωταθλήματα (με εννέα τίτλους, είναι δεύτερη, την ξεπέρασε η Ferrari μόλις το 2000). Σε όλη αυτή την πορεία ο Head ήταν όντως overhead (επί κεφαλής). Χωρίς υπερβολή ήταν ένας από τελευταίους, αν όχι ο τελευταίος συνδετικός κρίκος του μακρινού επικού παρελθόντος με το σύγχρονο ηλεκτρονικό παρόν.

Από τότε που δοκίμασε την τύχη στο Βασιλικό ναυτικό και σύντομα κατάλαβε ότι δεν ήταν πλασμένος για στρατιωτική καριέρα, το παγκόσμιο μότορσπορ κέρδισε έναν σημαντικό δημιουργό. Τα πανεπιστήμια του Birmingham και του Bournemouth του έδωσαν τα τυπικά προσόντα, αλλά τα πραγματικά πτυχία τα κέρδισε τα τελευταία 34 χρόνια στον σκληρό κόσμο της F1, διαχειριζόμενος τεράστιους προϋπολογισμούς, αντίστοιχα ονόματα πρωταγωνιστών κάθε επιπέδου και κομίζοντας ανάλογα αποτελέσματα.

Η ανακοίνωση απόσυρσης του, από τα αγωνιστικά δρώμενα σηματοδοτεί ακόμα ένα τέλος μιας εποχής.

 

αναρτήθηκε και στο wmotors.gr