μ/α Ιστορίες

Μαυρόασπρες ή Ασπρόμαυρες ιστορίες και εικόνες.

Έρχονται από το παρελθόν, φορτωμένες με αναμνήσεις, νοσταλγία και χαμένες ευκαιρίες.…εσύ ΄σαι σκέτος θυρωρός - (Σαββάτο 7 Απριλίου 2018) PDF Print E-mail

Ακούγεται έτσι κάπως ειρωνικό που σαν σήμερα, παγκόσμια ημέρα της υγείας, μετράμε τέσσερις οδυνηρές απώλειες. Η κάθε μια για διαφορετικούς λόγους, με αλλότριο φορτίο, με άλλο πόνο.


Να τις θυμηθούμε:

Read more...
 
Ο καλοκάγαθος Παύλος - (Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Ένα χρόνο μετά το πέρας του Εμφυλίου,  το θέρος του ’50 φθάνει στην Ελλάδα μέσω Αργεντινής με το ονοματεπώνυμο  Ερρίκος Πανόζ, ο Νίκος Μπελογιάννης. Σκοπός του ήταν να ζωντανέψει τους εξαρθρωμένους μηχανισμούς του παράνομου, από τα Χριστούγεννα του ’47,  Κ.Κ.Ε.

Πέντε μήνες κατάφερε να μείνει ασύλληπτος. Ο Εμφύλιος είναι παρελθόν, αλλά το μετεμφυλιακό κλίμα παρόν και κραταιό. Διαδοχικές κυβερνήσεις του Κέντρου διαχειρίζονται την εξουσία και τα πρόβλημα του Τόπου, αλλά δεν αποτελεί μυστικό ότι οι πολιτικές καθορίζονται από τον αμερικάνικο παράγοντα.

Δικάζεται δυο φορές. Την πρώτη τον Οκτώβριο του ‘51 με τον αναγκαστικό νόμο  509 του ’47 (είναι αυτός που είχε κηρύξει παράνομο το Κ.Κ.Ε.  «Περὶ μέτρων ἀσφαλείας τοῦ Κράτους, τοῦ πολιτεύματος, τοῦ κοινωνικοῦ καθεστῶτος καὶ προστασίας τῶν ἐλευθεριῶν τῶν πολιτῶν». Καταδικάζεται σε θάνατο, μαζί με άλλους 11 κατηγορούμενους.

Πρωθυπουργός είναι ο γηραιός και εύθραυστης υγείας, Νικ. Πλαστήρας ο οποίος, μετά από έντονες αντιδράσεις, δεσμεύεται ότι δεν θα εκτελεσθούν οι καταδικασθέντες σε θάνατο.

Ακολουθεί δεύτερη δίκη τον Φεβρουάριο του ’52 όπου προσάγεται με την ακόμα πιο σοβαρή κατηγορία της κατασκοπείας και του Μεταξικού νόμου 357/1936, «περί τιμωρίας των εγκλημάτων κατασκοπείας και των εγκληματικών ενεργειών των απειλουσών την εξωτερικήν ασφάλειαν της χώρας»

Read more...
 
Voy bien, Camilo? – (Σαββάτο 17 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2018. Οι barbudos (γενειοφόροι) των αδελφών Castro, του Ernesto Guevara, του Camilo Cienfuegos, του Huber Matos και τόσων άλλων έχουν επικρατήσει. Οι  πρώτοι δέκα αξιωματικοί του καθεστώτος του F. Batista  έχουν εκτελεστεί την προηγούμενη μέρα. Ταυτόχρονα με την αναγνώριση, από πλευράς Η.Π.Α., της νέας κυβέρνηση της Κούβας.

Εκείνη την Πέμπτη λοιπόν, ο Fidel μιλάει σε πλήθος κόσμου, σε μια πρώτες, μακράς διάρκειας ομιλίες του. Κάποια στιγμή σταματά, γυρίζει δίπλα του και ρωτά:

- Voy bien, Camilo? (τα πάω καλά Καμίλο;)
Για να πάρει την απάντηση:
- Vas bien Fidel (καλά τα πας Φιδέλ)

Ο Camilo Cienfuegos τότε ήταν παρά ένα μήνα 27 ετών. Παιδί ράπτη είχε προσπαθήσει να σπουδάσει αλλά δεν τα κατάφερε λόγω οικονομικών δυσκολιών, είχε πραγματοποιήσει δυο ανεπιτυχείς απόπειρες να βρει δουλειά στις Η.Π.Α. Πήρε τις πολιτικές του αποφάσεις, που τον έθεσαν ενάντια στο καθεστώς  στις 5 Δεκεμβρίου του 1955. Τότε,  στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας φοιτητών στην οποία συμμετείχε, μετά κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Maceo, ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας από τον 19ο αιώνα. Εκτοτε δεσμεύτηκε να  απαλλάξει την πατρίδα του από την δικτατορία του Μπατίστα.

Ένα χρόνο αργότερα, υπήρξε ένας από τους 82 ημίτρελους που επιβιβάστηκαν στο Granma  στο Μεξικό για να βρεθούν στις 2 του Δεκέμβρη του ‘56 στην Kούβα και να κηρύξουν αντάρτικο ενάντια στον Batista.

Read more...
 
O Γιούρι και οι Καρυάτιδες - (Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018) PDF Print E-mail

Στις 12 Απριλίου του ’61, η ανθρωπότητα άνοιξε τις πύλες του διαστήματος. Κολοσσιαία ποσά ξοδεύτηκαν, χιλιάδες άνθρωποι εργάστηκαν για αυτό, αλλά ένα όνομα μένει ανεξίτηλα καρφωμένο στον ουράνιο θόλο. Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν (Юрий Алексеевич Гагарин στην γλώσσα του).

Ακριβώς δέκα μήνες μετά το πρωτοποριακό εγχείρημα του, στις 12 Φεβρουαρίου του ’62, σαν σήμερα πριν 56 χρόνια, αυτός o κάτοχος του ανώτατου Σοβιετικού μεταλλίου ανδραγαθίας, ο Κολόμβος του Διαστήματος όπως χαρακτηρίστηκε, ήρθε, στο πλαίσιο της περιοδείας του ανά τον κόσμο, στην Αθήνα.

Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τον υποδέχτηκε ένα πολύ μεγάλο και αντίστοιχα θερμό πλήθος, με την περιέργεια να αντικρίσει τον άνθρωπο που ξεπέρασε τα σύνορα του πλανήτη.

Read more...
 
Μάιος 1960 – (Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Γεννημένοι στο μεσοπόλεμο, τριαντάρηδες όλοι τους στην αυγή της δεκαετίας του ’60, ποζάρουν χαμογελαστοί γύρω από ένα 500αράκι.

Στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου κάτω από έναν καθαρό, λαμπρό Αττικό ήλιο λίγο πριν από την εκκίνηση του Η’ Δ.Ρ.Α.

Έχοντας επιζήσει από τη ζοφερή Κατοχή και από την Εμφυλιακή  βία, είχαν όλη την πίστη να ελπίζουν σε ένα μέλλον πιο φωτεινό, πιο αισιόδοξο, πιο ανθρώπινο.

Τέσσερις άνδρες με διαφορετικές καταβολές, με άλλα επαγγέλματα και διαφορετικές πορείες. Μα εκείνη την άνοιξη και για αρκετές ακόμα, τους συνέδεε η λέξη φιλία

Read more...
 
Για την Лайка – (Σαββάτο 4 Νοεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Θηλυκό, αδέσποτο και ημίαιμo. Γυρνούσε αμέριμνη στους δρόμους της σοβιετικής πρωτεύουσας. Ήταν ελεύθερη και το τίμημα της ελευθερίας της ήταν το κρύο στους βαρείς Ρώσικους χειμώνες και η πείνα αφού κανένα γεύμα της δεν ήταν εξασφαλισμένο.

Έτσι ανθεκτική καθώς ήταν, η θεά τύχη την επέλεξε να διαδραματίσει το ρόλο του πρώτου έμβιου όντος που θα πήγαινε στο διάστημα.

Για το σκοπό πέρασε σχετική εκπαίδευση ώστε να συνηθίσει στις υψηλές στάθμες θορύβου, την στενότητα του χώρου και τις τιμές της επιτάχυνσης.

Από εκείνες τις στιγμές, το ρολόι της ζωής της μετρούσε ανάποδα. Το τέλος της ήταν προδιαγεγραμμένο.

Read more...
 
Για κείνη την Πέμπτη – (Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017) PDF Print E-mail

Λίγες λέξεις για εκείνη την μέρα που οι Γερμανικές δυνάμεις Κατοχής, εγκατέλειψαν την Ελληνική πρωτεύουσα. Πέμπτη ήταν, όπως και σήμερα, 12 Οκτωβρίου του ’44. Από τότε έχουν κυλήσει, άλλοι 74 Οκτώβρηδες.

Στους σημερινούς έφηβους, η μέρα, η εποχή εκείνη, θα φαίνεται τόσο περασμένη, όσο φαίνονταν στη δική μας γενιά οι Βαλκανικοί πόλεμοι. Αλλά δεν είναι έτσι, όπως δεν ήταν τότε, τα αντίστοιχα γεγονότα, τόσο μακρινά.

Η ακολουθία των ιστορικών δεδομένων έχει μια βαρύτητα δύσκολα εκτιμούμενη επακριβώς και τα σημάδια της δεν είναι εύκολα αναγνώσιμα. Είναι όμως παντού.

Read more...
 
Οι πρώτες ώρες της 30ης Μαρτίου του ΄52 – (Τετάρτη 29 Μαρτίου ’17) PDF Print E-mail

Η εκτέλεση των τεσσάρων τις πρώτες ώρες της 30ης Μαρτίου του ΄52, είναι, κατ’ αρχάς, μια από τις αποδείξεις του πόσο η Ελλάδα είχε απωλέσει κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας.

Με τον πρωθυπουργό Νικ. Πλαστήρα ασθενή, κλινήρη και αδύναμο, τον βασιλιά Παύλο παγερά αδιάφορο στις διεθνείς παρακλήσεις για χάρη και τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης τουλάχιστον απρόθυμους για οποιαδήποτε δράση, η τύχη των 4 ήταν προδεδικασμένη.  Ακόμα και ο τρόπος που εκτελέστηκαν, μέρα Κυριακή και πριν το πρώτο φως της μέρας, δείχνει αφ’ ενός, ό,τι την τύχη του τόπου δεν την όριζαν Έλληνες, αφ’ ετέρου ότι το ζητούμενο δεν ήταν η απονομή δικαιοσύνης.

Φυλακές Καλλιθέας. από εδώ οδηγήθηκαν στο απόσπασμα στο Γουδή οι τέσσερις.

Το μετεμφυλιακό κράτος διαμορφωνόταν πάνω στη ίδια φιλοσοφία του εμφυλίου, όπως σχηματίσθηκε μετά την Βάρκιζα. Δεν επιθυμούσε ηττημένους αντιπάλους. Επιδίωκε την εξολόθρευση τους, τον ολοκληρωτικό αφανισμό τους και την τρομοκρατία των όποιων συμπαθούντων.

Read more...
 
Σιδηρούν Παραπέτασμα - (Κυριακή 5 Μαρτίου 2017) PDF Print E-mail

Σαν σήμερα ήταν, πριν 71 χρόνια. Τρίτη 5 Μαρτίου του '46, όταν ανέβηκε πάνω στο βήμα του Westminster College στο Μιζούρι των Η.Π.Α., ο Winston Churchill και στην διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο iron curtain ο οποίος στα καθ' ημάς ερμηνεύτηκε ως Σιδηρούν Παραπέτασμα:

«Από το Στεττίν της Βαλτικής, έως την Τεργέστη στην Αδριατική, ένα σιδηρούν παραπέτασμα έχει κατέβει σε όλη την ήπειρο. Πίσω από αυτή τη γραμμή βρίσκονται όλες τις πρωτεύουσες των αρχαίων κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», είπε ανάμεσα σε άλλα ο, και πατέρας της νίκης αποκαλούμενος, Βρετανός πολιτικός. Τότε ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης και θα παρέμενε έτσι μέχρι τον Οκτώβριο του '51 οπότε και εκλήθη, από το εκλογικό αποτέλεσμα να αναλάβει για δεύτερη φορά την πρωθυπουργία στα 77 του χρόνια.

 

Από εκείνο το σημείο, της ομιλίας  στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ο όρος έμεινε ισχυρός και χαρακτήρισε σε μεγάλο βαθμό τον επερχόμενο «ψυχρό πόλεμο», ανάμεσα στις δυνάμεις της Δύσης και τον Σοβιετικό συνασπισμό.

Read more...
 
… και του απέκαμε το ους – (Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017) PDF Print E-mail

Μισόν αιώνα και πέντε χρόνια νωρίτερα, την πρώτη μέρα της άνοιξης, το θέμα που κυριαρχούσε στην Ελληνική πολιτική σκηνή, ήταν ο ανένδοτος, που είχε κηρύξει ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου, Γ. Παπανδρέου για τις εκλογές βίας και νοθείας που είχαν διεξαχθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα.


Βεβαίως, τις εφημερίδες της εποχής απασχολούσαν και διάφορα άλλα κοινωνικά νέα που συχνά αποκτούσαν κωμικοτραγικές διαστάσεις. Περιέργως σε εκείνη την πρώτη Μαρτίου του ’62, στην εφημερίδα «Βραδυνή», βλέπουν το φως τις δημοσιότητας τρεις όχι και τόσο συνηθισμένες ειδήσεις και μας αποκαλύπτουν αρκετά.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 2 of 2