Αθλητικά

Ο αθλητισμός αποτελεί πλέον ένα τεράστιο παγκόσμιο κίνημα, με μια πελώρια οικονομική ισχύ, την αντίστοιχη αδράνεια αλλά και αδιαφάνεια.

Πέρα από business, είναι θέαμα, δημιουργεί ακραία συναισθήματα, γεννά βία και όλα δείχνουν ότι ο O. Wilde το είχε δει να συμβαίνει πριν συμβεί, τουλάχιστον στην έκταση των ημερών μας, διατυπώνοντας την άποψη πως : «είναι πόλεμος δίχως όπλα.»

Παρακολουθούμε αυτές τις σύγχρονες εκφράσεις των αθλητικών γεγονότων και σχολιάζουμε.



Για το μεγαλείο της ήττας - Τετάρτη 7 Μαίου 2014 PDF Print E-mail

Αν πρέπει να σταθούμε στη ρήση «Οι ήττες διαμορφώνουν το χαρακτήρα οι νίκες τον αναδεικνύουν» οι εικόνες από τον προχθεσινό (5/5ου) αγώνα της Crystal Palace με την Liverpool στο Selhurst Park του Λονδίνου έχουν πολλά να μας πουν.

Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα έχει η Liverpool να δει πρωτάθλημα στο νησί και όλα δείχνουν ότι οι τελευταίες μαθηματικές πιθανότητές της εξανεμίσθηκαν εκεί, στα νότια της Βρετανικής πρωτεύουσας, μέσα σε εννέα λεπτά.

Βεβαίως είχε προηγηθεί η ήττα στο Anfield με κεντρικό πρόσωπο τον αρχηγό Steven Gerrard. Μια λάθος πάσα, ένα γλίστρημα και το δράμα να ολοκληρώνεται με σφύριγμα της λήγης στο 90'+.

Αυτός που πιθανότατα το ήθελε και το άξιζε περισσότερο από όλους, κάνει το σφάλμα και όλοι οι υπόλοιποι αδυνατούν να το διορθώσουν. Από εκείνο το σημείο, η υπόθεση ξεφεύγει από τα πόδια των 11 του Brendon Rogers.

H City έχει το προβάδισμα. Λίγες μέρες μετά ο 27χρονος Ουρουγουανός παίκτης της Liverpool, Luis Alberto Suárez Díaz, αξίας στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, με τιμές Ιανουαρίου του '11, 26,5 εκατομμυρίων ευρώ (και πολύ μεγαλύτερης σήμερα), βραβεύεται ως ο καλύτερος παίκτης της χρονιάς από τους συναδέλφους του, στη σκληροτράχηλη Premiership

Read more...
 
Περί Εθνικής, Μουντιάλ και άλλων – Σαββάτο 23 Νοεμβρίου 2013 PDF Print E-mail

Δεν έχω καμιά διάθεση να μειώσω το αθλητικό κατόρθωμα της Εθνικής ομάδας του ποδοσφαίρου που κατάφερε να προκριθεί σε ένα ακόμα μεγάλο τουρνουά.

Ομολογώ μάλιστα, ότι έτυχε να παρακολουθήσω, μόνον τα τελευταία τριάντα λεπτά  της αναμέτρησης, αλλά με αρκετή αγωνία και προσμονή για την επιτυχία. Xάρηκα για την επιτυχία, ενώ αντίθετα αν η Εθνική δεν θα ταξίδευε στο Ρίο δεν θα μου ήταν ευχάριστο.

Αισθάνομαι όμως και ένα είδος υπερβολής.

Read more...
 
Η Βασίλισσα, ο Ουαλός και η εποχή μας – Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013 PDF Print E-mail

Διάβασα στα sites για την θερμή υποδοχή του επιφύλαξαν οι Μαδριλένοι οπαδοί της Ρεάλ στο 24χρονο ποδοσφαιριστή Gareth Bale. Ο Ουαλός έφθασε στην Ισπανική πρωτεύουσα, πέρασε τις δέουσες ιατρικές εξετάσεις και ακολούθως στάθηκε κοστουμαρισμένος δίπλα στον πρόεδρο της ομάδας, Φλορεντίνο Πέρεθ για την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου.

Ο ποδοσφαιριστή Gareth Bale δίπλα στον πρόεδρο Florentino Pérez στην κοινή συνέντευξη τύπου

Διέθεσα λίγο χρόνο ώστε να δω το video όπου ντυμένος στα λευκά της “Βασίλισσας”, με το νούμερο 11 στην πλάτη, βγήκε στο χορτάρι του Santiago Bernabéu, έπαιξε λίγο με την μπάλα, γνωρίζοντας την αποθέωση.Υπήρξε ιδιαιτέρως επαγγελματίας ποζάροντας με άνεση για τους διαπιστευμένους φωτογράφους. Την ίδια ώρα το τηλεοπτικό κανάλι της ομάδας, κάλυπτε όλη την παρουσίαση με μια εκπομπή διάρκειας σχεδόν τριών ωρών με σχόλια, συζητήσεις και ζωντανή σύνδεση.

Γεννημένος τον Ιούλιο του '89 στο Cardiff, έχοντας ήδη στα πόδια του δυο σεζόν με την Soutampton, και έξι με την Tottenham, o Gareth Bale πιθανότατα κατέχει το ρεκόρ της πιο ακριβής μεταγραφής στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ξεπερνώντας τα 93,8 εκατομμύρια € που στοίχισε πάλι στους Μαδριλένους η απόκτηση του Πορτογάλου Christiano Ronaldo από την Manchester United. Πιθανότατα, διότι το ακριβές ποσόν καθώς και ο τρόπος εξόφλησης δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επισήμως.

Read more...
 
Γιατί η επιτυχία της “Κ.Α.Ε. Ολυμπιακός” είναι σημαντική - 15 Μαίου 2013 PDF Print E-mail

Στην αμερικάνικη αθλητική διάλεκτο λέγεται repeat, όπως και back to back. Έτσι αποκαλείται η επανάληψη μιας επιτυχίας, την αμέσως επόμενη σεζόν. Όλοι καταλαβαίνουν πως αν η διάκριση είναι δύσκολη, η διατήρηση στην κορφή είναι δυσκολότερη. Πόσω μάλλον όταν η κορφή είναι Ευρωπαϊκή. Εδώ ακριβώς υπάρχει υπάρχει το πρώτο τμήμα σημαντικότητας.

Τα υπόλοιπα όμως είναι πιο ενδιαφέροντα και κυρίως πιο αισιόδοξα.

Η Κ.Α.Ε., σε αντίθεση με την Π.Α.Ε. δείχνει μια ολότελα διαφορετική προσέγγιση. Δεν επιθύμησε ποτέ να συμπεριφερθεί με την δήθεν αλάνικη, την τάχα λιμανίσια τακτική που συχνά μετέρχεται ο ποδοσφαιρικός θρύλος, ο οποίος εκφράζεται από το σκληρό πυρήνα των οπαδών.

Με μια τακτική υπερβολική, πλήρως αποδεκτή, αν όχι καθοδηγούμενη από την ηγεσία του και με μοντέλο, τα λόγια του β' αντιπροέδρου, επιχειρώντας να τοποθετήσει την ομάδα στο απυρόβλητο. Στην ημεδαπή το μοντέλο δουλεύει. Στην αλλοδαπή δεν ανταποκρίνεται, πιθανότατα διότι τα κριτήρια της επιτυχίας έχουν να κάνουν πολύ περισσότερο με αγωνιστικά θέματα και πολύ λιγότερο με αλλότρια.

Read more...
 
Ολυμπιακό στάδιο Μονάχου (16.08.2012) PDF Print E-mail

Σαν πέρασα, πριν λίγες μέρες, τις πύλες του Ολυμπιακού σταδίου του Μονάχου θυμήθηκα λίγο από τα νιάτα μου. Τις μαυρόασπρες εικόνες από τους 20ους Ολυμπιακούς αγώνες και το 10ο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου.

Θυμήθηκα τον γίγαντα από την Ουγκάντα John Aki Bua που στα 23 του χρόνιια,

Read more...
 
M.J.: Αφύσικα καλός (22.02.2013) PDF Print E-mail

Ο Michael Jeffrey Jordan ήταν ένας αφύσικα καλός παίκτης του μπάσκετ. Με ύψος «μόλις» 1.98, και σωματικό βάρος κάτω των 100 κιλών, κυριάρχησε σε ανώτατο επίπεδο επί μακρόν, συλλέγοντας πλήθος τίτλων και διακρίσεων. Αυτό ήταν το ένα μέρος της επιτυχίας του. Το άλλο, που δεν μετριέται με στατιστικά, αριθμούς ή με άλλου είδους αντικειμενική αξιολόγηση, είναι η ίδια η αθλητική του παρουσία. Το γεγονός ότι έδωσε στο άθλημα μια άλλη λάμψη.

Αν και η έννοια του: “ο καλύτερος όλων των εποχών”, από τη φύση της είναι έωλη, επιδέχεται ελάχιστες εξαιρέσεις. Μια από αυτές είναι αναμφίβολα ο M.J. Ήταν η εικόνα του να καρφώνει πατώντας διαγώνια έξω από τη ρακέτα, αναγκάζοντας τους συμπατριώτες του τηλεπαρουσιαστές να φωνάζουν όλο ένταση: “Flying throw the air”.

Read more...
 
Περί της Ολυμπιακής ιδέας (31.07.2012) PDF Print E-mail

Διαβάζοντας τον απόηχο των κρίσεων για την τελετή έναρξης των 30ων Ολυμπιακών αγώνων, κάμω μια μικρή αναδρομή ερευνώντας την Ολυμπιακή ιδέα. Ούτως ή άλλως, το μεγαλείο του αθλητισμού συνυπήρχε ανέκαθεν, στις εικόνες της μνήμης μου, με αλλότρια θέματα.

Read more...
 
Συνέβη το αναμενόμενο (24.06.2012) PDF Print E-mail

Και μάλιστα, συνέβη, με τον πλέον ευπρεπή τρόπο. Η Γερμανία, ανώτερη ποδοσφαιρική δύναμη, επικράτησε δίκαια της Ελλάδας στην προημιτελική φάση του Euro 2012. Τα ημέτερα όνειρα για περαιτέρω πορεία στο τουρνουά έσβησαν με το σφύριγμα της λήξης του Σλοβένου διαιτητή, Damir Skomina.

«Είναι σαν τρέχει ο ένας με Ferrari, ο άλλος με γκολφάκι και να του βάζουμε και χέρι, γιατί δεν δεν έβαλε σούπερ αμόλυβδη», είναι ένα πετυχημένο από τα χιλιάδες σχόλια που γραφτήκανε στον ωκεανό του διαδικτύου.

Έχοντας ήδη υπερβάλει η Εθνική Ελλάδος με την νίκη απέναντι στη Ρωσία, έχοντας εκτός ομάδας τόσο τον αρχηγό της που με την εμπειρία του θα μπορούσε να προσφέρει, να κρατήσει μπάλα, να αφαιρέσει πίεση όσο και τον Αβραάμ που σε ένα τέτοιο παιχνίδι ήταν απαραίτητος, υποτάχθηκε φυσιολογικά.

Ήταν και τυχερή διότι θα μπορούσε στο πρώτο ημίχρονο να πήγαινε στα αποδυτήρια με βαρύτατο σκορ, καθώς η υπεροχή των Τευτόνων ήταν ασφυκτική.

Μας έδωσε τεράστια χαρά και τρελές ελπίδες, όταν για μια ακόμα φορά, κόντρα στα προγνωστικά έφερε στα ίσια το παιχνίδι, αξιοποιώντας την μοναδική μέχρι τότε ευκαιρία, αλλά το όνειρο κράτησε μόλις έξι λεπτά.

Αν εξαιρεθεί αυτή η φάση, η ομάδα μας ποτέ δεν μπήκε στο παιχνίδι, ήταν αναποτελεσματική, φοβισμένη και δεν μπορούσε να αξιοποιήσει ούτε την καλή αμυντική της τακτική. Καταιγιστική η Γερμανία σκοράρισε άλλες τρεις φορές (το 2-1 του Sami Kedhira ήταν σεμιναριακό) και μας προσγείωσε στη σκληρή πραγματικότητα. Είναι καλύτεροι, ταχύτεροι, τεχνικότεροι και το απόδειξαν. Στο τέλος, ο συμπαθέστατος, ικανός και μαχητής Δημήτρης Σαλπιγγίδης περιόρισε την έκταση της ήττας.

Ήταν σημαντική επιτυχία που φτάσαμε στις καλύτερες οκτώ ομάδες της Ευρώπης, αλλά δεν είχαμε τις δυνατότητες για κάτι περισσότερο. Η απρόσμενη επιτυχία του 2004, δεν μπορούσε να επαναληφθεί.

Η καγκελάριος βρέθηκε στις κερκίδες του Gdansk Arena, συμμετείχε στην αγωνία και στους πανηγυρισμούς. Πετάχτηκε από τη θέση της, σήκωσε τις γροθιές και αποκαλύπτοντας ένα ασουλούπωτο γυνακείο κορμί, μέσα από ένα μάλλον ακαλαίσθητο φυστικί σακάκι, παρασύρθηκε ενστικτωδώς από τη άγρια χαρά της επιτυχίας παραμερίζοντας το σοβαρό πρωτόκολο.

Read more...
 
Ποδόσφαιρο, Πολιτική & φανατισμός (20.12.2012) PDF Print E-mail

Πέρα από το ύφος των επίσημων ανακοινώσεων, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστούμε ότι η ποδοσφαιρική αναμέτρηση της Παρασκευής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία είναι μόνον ένα αθλητικό γεγονός.

Δηλαδή οι 11 Έλληνες παίκτες που θα βγούν στο χλοοτάπητα του Arena Gdansk, οι τρείς ακόμα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν και το σύνολο το πάγκου δεν θα έχουν κάποια ιδιαίτερη φόρτιση;

Δηλαδή οι 4.500 Έλληνες που θα βρεθούν στις κερκίδες, αλλά και τα εκατομμύρια που θα τον παρακολουθήσουν τηλεοπτικά, θα αντιμετωπίσουν τον αγώνα με την ίδια συμπεριφορά, σαν να παίζαμε π.χ. με την Πολωνία;

Δηλαδή την ώρα που θα παιανίζουν οι στίχοι του Σολωμού το βραδάκι της Παρασκευής πριν το εναρκτήριο σφύριγμα και θα ακουστεί εκείνο το: «και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριάθα είναι πάλι το ίδιο;

Δηλαδή αν, λέω Αν, κερδίσει η Ελληνική ομάδα θα είναι σαν μια οποιαδήποτε νίκη;

Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα είναι: Προφανώς Όχι.

Είναι ένα παιχνίδι ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας. Είναι ένα παιχνίδι που η Γερμανία είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και η Ελλάδα το απόμακρο αουτσάιντερ. Όχι μόνον διότι οι Τεύτονες έχουν μια βαριά παράδοση, αλλά κυρίως διότι διαθέτουν τεράστια υποδομή, πελώρια δεξαμενή και πλούτο. Αντίθετα, η Ελλάδα, έχει ένα πρωτάθλημα χαμηλότερης ποιότητας, σημαδεμένο με πρόσφατα σκάνδαλα, πνιγμένο σε αλλοδαπούς παίκτες δεύτερης διαλογής (ενδεχομένως θετικό για συλλογικό επίπεδο αλλά εξαιρετικά αρνητικό σε επίπεδο Εθνικής), καθώς και ένα σκηνικό όπου ελάχιστες ομάδες δεν έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Επίσης, από το Μάιο του 2010 και μετά, όταν η πεφωτισμένη Ελληνική ηγεσία, αιχμαλωτίστηκε στους όνυχας του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Κ.Τ. ο αντιγερμανισμός είναι ένα μέγεθος που ολοένα και μεγαλώνει. Κατά πολλούς δικαίως. Είναι και οι μνήμες από τον προηγούμενο αιώνα που δεν μπορούν να σβήσουν, αυτό το μόνιμο, αγιάτρευτο, βαθύ τραύμα το οποίο σε συνδυασμό με τα σύγχρονα βάσανα, μοιραία τροφοδοτούν τον αντιγερμανισμό.

Read more...
 
Το προηγούμενο (των εκλογών) βράδυ (16.06.2012) PDF Print E-mail

H Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, ενάντια σε όλες τις αναποδιές, όπως τραυματισμοί και εχθρικές διαιτησίες, κατάφερε να επικρατήσει στην ανώτερη, ποδοσφαιρικά, αλλά πιο αδύναμη ομαδικά Ρωσσία και να περάσει στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Πιθανότατα στους προημιτελικούς της οργάνωσης θα συναντήσει την Γερμανία.

Με δεδομένο την αντιπαλότητα, που εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο ξαναζεί ανάμεσα στις δυο χώρες, η επικείμενη αθλητική αναμέτρηση αποκτά και άλλες διαστάσεις. Ασφαλώς και πρέπει να θυμηθούμε την πρόσφατη (Οκτώβριος του 2011) νίκη του Ολυμπιακού επί της πρωταθλήτριας Γερμανίας, Dortmund και το σύνθημα που ακούστηκε.

Το: «έτσι γαμάνε αυτοί που σας χρωστάνε» πέρα από τον γνήσια «πασαλιμανιώτικο» χαρακτήρα του, εκφράζει την δυσφορία ενός ολόκληρου λαού για κάτι που θεωρεί ως αδικία, ενώ το σεξιστικό του περιεχόμενο και το όχι και τόσο ευγενικό γενετήσιο ρήμα, περιγράφει την οργή του «μικρού» απέναντι στον «Μεγάλο».

Άς μην λησμονούμε ότι το σύνθημα ακούστηκε στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", το γήπεδο που, από το 1964, φέρει το όνομα του  Έλληνα πολέμαρχου. Ο στρατηγός που ο Παλαμάς αποκάλεσε ως "Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης", ήταν αψύς, αθυρόστομος και φέρεται ειπών: "Άμα ζήσω θα σας γαμήσω, άμα πεθάνω θα μου κλάσετε τον μπούτζον", άφησε την τελευταία του πνοή στα 45 του, εκεί στο Ν. Φάληρο.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 2 of 2