Αθλητικά

Ο αθλητισμός αποτελεί πλέον ένα τεράστιο παγκόσμιο κίνημα, με μια πελώρια οικονομική ισχύ, την αντίστοιχη αδράνεια αλλά και αδιαφάνεια.

Πέρα από business, είναι θέαμα, δημιουργεί ακραία συναισθήματα, γεννά βία και όλα δείχνουν ότι ο O. Wilde το είχε δει να συμβαίνει πριν συμβεί, τουλάχιστον στην έκταση των ημερών μας, διατυπώνοντας την άποψη πως : «είναι πόλεμος δίχως όπλα.»

Παρακολουθούμε αυτές τις σύγχρονες εκφράσεις των αθλητικών γεγονότων και σχολιάζουμε.



Athetics & άλλα - (Τρίτη 5 Μαρτίου 2024) PDF Print E-mail

Όλα τα είχε το περασμένο τετραήμερο ο μπαχτσές του επαγγελματικού αθλητισμού. Εναρκτήριο αγώνα f1, Παγκόσμιο κλειστού στίβου, τελευταία αγωνιστική Super League, Basket League κλπ.


Ρίχνουμε μια ματιά.

Read more...
 
Παρακαταθήκη - (Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023) PDF Print E-mail

Άκουσα προσεκτικά το podcast του Θέμη Καίσαρη για την περίπτωση του Γιώργου Γεωργίου.  Διάβασα την άποψη του Νίκου Τζιανίδη στο «Έθνος», έριξα και μια ματιά στα υπόλοιπα, σχεδόν ομοιότυπα, κομμάτια που προσπαθούσαν κατά τον συνήθη πρόχειρο τρόπο να συλλέξουν κλικ στον ωκεανό του διαδικτύου.


Μπαίνω στο κόπο να συντάξω τις λίγες επόμενες αράδες προκειμένου να υπογραμμίσω τα εξής:

Read more...
 
Η φρεσκάδα μόνο – (Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022) PDF Print E-mail

Το ότι οι παίκτες δεν ήταν ξεζουμισμένοι από μια ολόκληρη σεζόν, από δεκάδες δυνατές αναμετρήσεις και είχαν φρεσκάδα, ήταν το μόνο θετικό πρόσημο του 22ου Παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου. Απότοκο της φρεσκάδας, ήταν μια σειρά από συναρπαστικά παιχνίδια, αντάξια της φήμης του θεσμού.

Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά ή ενοχλητικά ή αδιάφορα. Ήταν το πρώτο τουρνουά που διοργανώθηκε μεσούντος του χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου. Το πρώτο που κόστισε περισσότερα από 200 δις. ευρώ. Το πρώτο που στοίχισε κάτι περισσότερο από 6.000 ανθρώπινες ψυχές. Για δε τον τόπο μας, ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε από ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, το πρώτο για το οποίο απαιτήθηκε συνδρομή, το πρώτο που απέτυχε αυτή η συνδρομητική προσέγγιση και πιθανότατα το πρώτο όπου έγκριτοι αθλητικογράφοι διαφήμισαν λαχταριστές πίτσες, ζουμερά πιττόγυρα και νόστιμες κοτομπουκιές.

Read more...
 
Μουντιάλ – (Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022) PDF Print E-mail

Γλυκό Σαββατάκι Νοέμβρη. Επαρχία. Κωμόπολη που οικονομικά αναπνέει από ένα υβρίδιο τουρισμού και βιομηχανίας. Ατάκτως ειρημένα πάνω στη γη  τόσο το πελώριο  πετροχημικό εργοστάσιο όσο και  η φιλόδοξα ακριβή αλλοδαπή τουριστική επένδυση που έχει πλανηθεί τόσο, ώστε να υφίσταται και η σκέψη  για πλυντήριο. Διάσπαρτες από δίπλα και οι θερινές, ημεδαπές προσπάθειες στο λαϊκό κλίμα του θορυβώδους  διασκεδαστηρίου τύπου beach bar που λόγω εποχής σιωπούν, αλλά και οι πιο οικουμενικές στο μοντέλο του café - bar.

Κουρείο. Ο κουρεύς 30άρης, ταχύς και ικανός στην τέχνη του, επιμελής αλλά και φλύαρος. Μόνοι στο χώρο ανταλλάσσουμε απόψεις και μπαλιές με κεντρικό θέμα το Μουντιάλ. Με αρκετές ποδοσφαιρικές γνώσεις και αντίστοιχες απόψεις ο κουρεύς, οι οποίες όμως περιορίζονται στον 21ο αιώνα. Αναμενόμενο. Για τα παλαιότερα, άνυδρη έρημος. Μοιραία η κουβέντα περιορίζεται. Αλλάζουμε κάπως θέμα και λίγο αργότερα έρχεται η δήλωση:

Read more...
 
Από τον Socrates στον Neymar - (Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022) PDF Print E-mail

O Socrates και ο Neymar έχουν πολλά κοινά σημεία. Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές, αγωνιζόμενοι στην ίδια, περίπου, θέση, διεθνείς, ταλαντούχοι, και διακεκριμένοι, γεννημένοι και οι δυο Φεβρουάριο. Επιπλέον αγωνίστηκαν και στην Santos, την ομάδα που έκανε γνωστή στον πλανήτη η ποδοσφαιρική φυσιογνωμία του Pele.


Σε μια χώρα που το ποδόσφαιρο αναγνωρίζεται σαν γιατρικό από την σκληρή καθημερινότητα, ανυψώνεται ως θρησκεία και θεμελιώνεται από την επιθυμία εκατομμυρίων νέων να γίνουν τα επόμενα αθλητικά ινδάλματα, η ευρύτερη στάση του πρωταγωνιστή, βιρτουόζου, πρωταθλητή ποδοσφαιριστή ενέχει ιδιαίτερη σημασία.

Read more...
 
18% – (Σαββάτο 21 Μαΐου 2022) PDF Print E-mail

Ο 79ος ποδοσφαιρικός τελικός κυπέλλου Ελλάδας διεξήχθη σήμερα ανήμερα Κωνσταντίνου & Ελένης, στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας. Ο Π.Α.Ο και ο Π.Α.Ο.Κ. διεκδίκησαν το τρόπαιο μπροστά στους οπαδούς τους που τους χώριζαν άδειες κερκίδες. Πριν ξεκινήσει η αναμέτρηση ξεκίνησαν τα επεισόδια σε μια ηλεκτρισμένη και διχαστική ατμόσφαιρα.

Το τριφύλλι μετά από οκτώ άγονα χρόνια κατάφερε να σηκώσει το 19ο κύπελλο της ποδοσφαιρικής του ιστορίας. Ο δικέφαλος του Βορρά, θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη με άδεια χέρια και την πίκρα της ήττας.

Προπονητής του Π.Α.Ο. ήταν ο Σέρβος Ivan Jovanovic που θα προσθέσει στην τροπαιοθήκη του, δίπλα στα τέσσερα Κυπριακά πρωταθλήματα, ένα κύπελλο Κύπρου και τέσσερα super cup, όλα με το A.Π.Ο.Ε.Λ., ένα κύπελλο Ελλάδας,

Προπονητής του Π.Α.Ο.Κ. ήταν ο Ρουμάνος Răzvan Lucescu που κοντά στα δυο κύπελλα Ρουμανίας, ένα ελληνικό πρωτάθλημα, δυο κύπελλα Ελλάδας όλα με τον Π.Α.Ο.Κ., ένα Ασιατικό C.L. ένα πρωτάθλημα Σαουδικής Αραβίας και ένα κύπελλο στην ίδια χώρα, δεν μπόρεσε να αποσπάσει ένα ακόμα κύπελλο Ελλάδας.

Αρχηγός του Παναθηναϊκού ήταν ο Ισπανός Fran Velez. Αρχηγός του Π.Α.Ο.Κ. ήταν ο Πορτογάλος Andre Vierinia. Σκόρερ του μοναδικού τέρματος ο Καταλανός Aitor Cantalapiedra.

Από τους 22 παίκτες που παρέταξαν οι δυο αλλοδαποί προπονητές στο χορτάρι του Ο.Α.Κ.Α., Έλληνες ήταν τέσσερις. Ένα ποσοστό της τάξης του 18%, που ασφαλώς δεν ισχύει για το πλήθος στις κερκίδες, καθότι ήταν αμιγώς γηγενές. Μολοντούτο όταν ανακρούστηκε ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος, αρκετοί θεατές συνέχισαν το εθνικό τους σπορ, να βομβαρδίζουν το ταρτάν με φωτοβολίδες και καπνογόνα.

Read more...
 
Έτσι πάνε αυτά - (Πέμπτη 19 Μαΐου 2022) PDF Print E-mail

Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν η προτελευταία φορά, πιθανότατα έχουν παρέλθει δεκαετίες, αλλά η τελευταία ήταν σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου.  Επίσης δεν ξέρω ποια περιγραφή θα ήταν πιο αντικειμενική. Συνοικιακή πιτσαρία ή Πιτσαρία βορείων προαστίων;

Διότι εκεί μαζεύτηκε η πενταμελής (συν ένα εκφραστικό αγοράκι), αντροπαρέα για να χαζέψει τον ημιτελικό της Eurolegue. Τίγκα το κατάστημα με τα δεκάδες ζευγάρια μάτια να είναι καρφωμένα στις τρείς διαφορετικές τηλεοπτικές οθόνες.

Μετρημένες στις αρχές οι εκδηλώσεις των θαμώνων, όσο όμως περνούσε η ώρα, όσο το παιχνίδι έσφιγγε και η πορτοκαλιά ανέβαζε την μάζα της σε κάθε ζωντανό δεύτερο που κυλούσε πάνω στο παρκέ, τόσο οι αντιδράσεις γίνονταν πιο ηχηρές και ζόρικες.

Το τραπέζι μας σαφώς διεκδίκησε μια θέση στο βάθρο του πιο ήσυχου – κόσμιου, γεγονός απότοκο ίσως και της ηλικίας μας. Το παιχνίδι εξελίχτηκε ως περίπου αναμενόταν.

Ντερμπαδούρα του κερατά, σκληρό, δυνατό, και όσο ας μας στεναχώρησε, λόγω αποτελέσματος, ένεκα ότι η γαλανόλευκη υπέκυψε στην ημισέληνο, δίκαιο. Αυτό το τελευταίο ισχύει ακόμα και αν στις συνθέσεις των δυο ομάδων υπάρχουν λίγοι γηγενείς. Το εθνικό πρόσημο είναι πάντα δεδομένο. Δεν έπαιζε η Ανδόρα με το Λουξεμβούργο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλουμε να αποδεχτούμε ότι επικράτησε ο καλύτερος, ο πληρέστερος, ο ισχυρότερος και ίσως ο τυχερότερος.

Και αυτό το παλικαράκι, ο Vasilije Micić, 22 χρονών παιδί της μεγάλης των πλάβι σχολής, μας το έκλεισε και το ερυθρόλευκο και το γαλανόλευκο σπιτάκι μας. Τόβανε ο μπαγάσας κι ας τον κακολογούσε σχεδόν όλο το γήπεδο μέσα στην πατρίδα του. Έτσι πάνε αυτά. Θα περάσει κι αυτός τον Ατλαντικό, για να πάρει τις ευκαιρίες του στην μεγάλη των οπορτιούνιτις, πατρίδα.

Read more...
 
Αφιερωμένο εξαιρετικώς – (Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021) PDF Print E-mail

Αφιερωμένο εξαιρετικώς σε όλους τους Παναθηναϊκούς. Για τους βάζελους δεν θα ήταν ευκολοχώνευτο πως ένα τέτοιο παιγνίδι δινόταν σε αλλότρια έδρα και μάλιστα σε εκείνη των ερυθρόλευκων.

Σχεδόν 50 χρόνια από τα εγκαίνια της Λεωφόρου, ο σύλλογος έδινε το δεύτερο πιο σπουδαίο ματς της ιστορίας του στου Καραϊσκάκη, που μετρημένο με οπαδική ιδεολογία ήταν έτη φωτός μακριά και ασύμβατο με τη 13. Τα 35 χιλιάδες εισιτήρια όμως που κόπηκαν στο Φάληρο, σχεδόν διπλάσια από αυτά που θα έκανε στην έδρα του, ήταν ισχυρός λόγος. Το χρήμα κάμπτει ενίοτε και τις ιδεολογίες.

Μιλώντας για εισιτήρια, ένα από αυτά υπάρχει ακόμα στο αρχείο, θυμίζοντας εκείνη την νεφοσκεπή Τετάρτη, πριν μισό αιώνα. Ήμανα μέσα, όπως ελέγετο. Έσυρα τα βήματά μου, 14 χρονώνε παιδάκι, από το σταθμό του  Ηλεκτρικού της Καλλιθέας, έως εκείνο του Ν. Φάληρου και ακολούθως στη Θύρα 1, του παλιού Καραϊσκάκη.

Εκεί που πριν δυο χρόνια είχαν γίνει οι Πανευρωπαϊκοί Στίβου, εκεί που 15 μήνες αργότερα στην ντερμπαδούρα του Ο.Σ.Φ.Π. του Λάκη Πετρόπουλου με τον Π.Α.Ο. του Πάντσο έγιναν βαρβάτα επεισόδια με κερασάκι στην τούρτα το κυνηγητό του Βασίλη Κωνσταντίνου στον Τάκη Συνετόπουλο και πλήθος από  «αξιοκατάκριτους εμπτυσμούς κατ’ αλλήλων» όπως γράφτηκε με το ύφος της εποχής.

Read more...
 
Περί των πέντε κύκλων – (Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021) PDF Print E-mail

Στη συνείδησή μου οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν, τον προηγούμενο αιώνα, μια μεγάλη ειρηνική γιορτή της ανθρωπότητας.


 

Αντίκριζα με δέος τη μαυρόασπρη εικόνα του ξυπόλητου Αμπέμπε Μπικίλα στους δρόμους της Ρώμης, τη μορφή του Μπομπ Μπήμον να πετά στο Μεξικό, τα επτά χρυσά με τα αντίστοιχα παγκόσμια ρεκόρ του Μαρκ Σπιτζ στο Μόναχο, τα επτά άριστα της 14χρονης Νάντιας Κομανέτσι στο Μόντρεαλ και τις 80 φορές που ακούστηκε ο ύμνος της Ε.Δ.Σ.Δ. το ’80 στη Μόσχα με φόντο το Μίσα. Αυτά περί των αθλητικών.

Read more...
 
Aπό τον Garrincha στον Raheem - (Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021) PDF Print E-mail

Είχα σκαλώσει σε εκείνες τις εικόνες με τον  κάπτεν Bobby Moore να κρατά το χρυσό έπαθλο που έφερε το όνομα του Jules Rimet. Ασκούσαν παλαιόθεν μια γοητεία πάνω μου κι’ έτσι κάπως επαγωγικά, έβλεπα αρκετά θετικά την πιθανότητα να κατακτήσει η Αγγλία το φετινό Euro.

Στερημένοι από τότε οι λέοντες, άλλοτε από κακοτυχία, ή από αδυναμία προσαρμογής, ίσως και από έλλειψη καθαρού ταλέντου, είχαν μείνει άτιτλοι. Κι εκείνη η εικόνα από τον Ιούλιο του ’66, των παικτών με τις κόκκινες φανέλες, ήταν σαν μια κορύφωση της μεταπολεμικής ανόδου του Ηνωμένου Βασίλειου.

Στην τότε μουσική σκηνή Beatles, Stones, Animals, Troggs, Who, Cream, Fleetwood Mac, Yardbirds, Pink Floyd, και τόσοι άλλοι, έχουν έρθει σε ένα πρωτόγνωρα σπουδαίο προσκήνιο ή εκκολάπτονταν για αντίστοιχα σημαντικές στιγμές.

Στην F1, έξι από τους 10 τίτλους της δεκαετίας του '60 πάνε σε Βρετανούς και άλλοι τρείς σε οδηγούς της κοινοπολιτείας. Στους οκτώ από τους δέκα αυτούς τίτλους, πίσω από τις πλάτες των πρωταθλητών στροφάριζαν κινητήρες με βρετανικές υπογραφές.

Στους αγώνες ράλυ οι παρεμβάσεις του John Cooper δίνουν στο δημιούργημα του Αλεκ Ισιγώνη, το mini, μια σύγχρονη έκδοση του Δαβίδ που κόντρα στις προβλέψεις κατανικά τους απανταχού Γολιάθ. Λίγο αργότερα κατέφθασαν τα Escort, να υπογράψουν τις δικές τους νίκες.

Τέλος στη βρετανική πρωτεύουσα, αναδυόταν μέσα από τις ομίχλες, τις υγρασίες και τον συντηρητισμό, ότι πιο φιλελεύθερο είχε υπάρξει στον 20ο αιώνα. Ολίγον από σεξουαλική απελευθέρωση, πολύ από ποπ κουλτούρα, η Mary Quant χρησιμοποίησε πολύ λιγότερο ύφασμα για τις φούστες, η Twiggy τις έδειξε στον κόσμο, η Carnaby st. έγινε το κέντρο της νέας μόδας. Ήταν μια διονυσιακού περιεχομένου βρετανική δυναμική. Ήταν τα swinging sixties.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 1 of 2