Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.25η Μαρτίου. Το μήνυμα. (25.03.2011) PDF Print E-mail

Σε δέκα χρόνια θα συμπληρωθούν δύο αιώνες από τη στιγμή που ξέσπασε ο απελευθερωτικός αγώνας ενάντια στην Τουρκική κατοχή. Για τους «πενηνταφεύγα»της σήμερον αυτή η ημερομηνία σημαίνει αναμνήσεις από τη δεκαετία του ’60. Ανακαλεί από τη μνήμη απαγγελίες ποιημάτων, φουστανέλες αλλά και σοβαρότητα, δοξολογίες και σκετσάκια για «τ’ αθάνατο το Εικοσίενα» , παρελάσεις και λοιπούς σχολικούς εορτασμούς.

Σήμαινε επίσης Παλαιών Πατρών Γερμανό (τι περίεργο όνομα!), κρυφό σχολειό, Ορθοδοξία αντάμα με ένα συγκεχυμένο κράμα ελληνισμού, ηρωισμό και στο βάθος πάντα η Ελλάδα που ποτέ δεν πεθαίνει.

Δεν είχε την αμεσότητα της 28ης, που την είχαν βιώσει οι δικοί μας, που είχαμε οπτικοακουστικό υλικό, που βλέπαμε τους ανάπηρους πολεμιστές να παρελαύνουν μεσήλικες πια, πίσω από τα ένοπλα τμήματα.

Είχε όμως κάτι το εξωτικά μακρινό, το ελπιδοφόρο. Στο κάτω - κάτω δεν ήταν ένας πόλεμος που χάθηκε, που μεταφράστηκε σε 4ετή σχεδόν κατοχή και ολοκληρώθηκε με τα ανεπούλωτα ακόμα τραύματα ενός εμφυλίου - άλλο αν αυτά δεν μας τα έλεγαν τότε!

Ήταν ένας επιτυχημένος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας. Οι περισσότεροι, δηλαδή όλοι, καταπίναμε αμάσητη αυτή την εθνική τροφή. Ιδιαίτερα τα παιδιά της επαρχίας (να υποθέσω), καθότι είχαν πιο σοβαρά προβλήματα και έπαιρναν δύναμη από την όλη υπόθεση, αν δεν αδιαφορούσαν πλήρως, ακριβώς διότι είχαν προβλήματα επιβίωσης. Αυτά θα ξέρουν καλύτερα.

Read more...
 
Τα ελληνόπουλα (15.03.2011) PDF Print E-mail

είναι τα πιο παχιά παιδιά (μαζί με εκείνα της Ισπανίας) σε όλη τη Ευρώπη.

Το κατέθεσε ο καθηγητής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής παιδιατρικής εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. Αν όμως, η είδηση είναι δυσάρεστη, ακόμα πιο οδυνηρές είναι οι αιτίες που κρύβονται από πίσω της. Συνοψίζουμε τις τοποθετήσεις του:

Read more...
 
Ελληνογερμανικές ιστορίες.(14.02.2010) PDF Print E-mail

Γερμανός είναι κάποιος που αδυνατεί να πει ένα ψέμα, αν δεν το έχει πιστέψει και ο ίδιος.

Theodore Adorno


Οι σχέσεις μας με τους Γερμανούς δεν έχουν ιδιαίτερα βαθιές ρίζες στο παρελθόν πλην όμως γνώρισαν διαστήματα μεγάλης έντασης.

Αν υποτεθεί ότι ξεκίνησαν στις αρχές του 19ου αιώνα με την ανάδειξη κάποιου γερμανικού φιλελληνισμού κατά τη διάρκεια της επανάστασης του ’21, συνεχίστηκαν με τις θερμές εκδηλώσεις υποδοχής του Βαυαρού Όθωνα στο Ναύπλιο τον Ιανουάριο του 1833, αλλά και τη σκληρή, συγκεντρωτική, γραφειοκρατική περίοδο της αντιβασιλείας (των επίσης Βαυαρών Armansperg, Maurer, Eideck), τη διάλυση των ελληνικών στρατιωτικών σχηματισμών και τις καταδίκες των Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα. Η αδιαφορία για τις τοπικές ιδιαιτερότητες, η αυταρχική αντιμετώπιση των ημεδαπών και η ευρύτερη δυσαρέσκεια έφεραν την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου και τη μεταβολή του πολιτεύματος σε συνταγματική μοναρχία.

Read more...
 
11 Φεβρουαρίου. (11.02.2011) PDF Print E-mail

Μόνο άσσοι, διπλά και μηδενικά σε αυτή την ημερομηνία, με μια συμμετρία που διαβάζεται όμοια και με τις δυο φορές (αρχή τέλος, τέλος αρχή, δηλαδή "καρκινική").

Σαν σήμερα λοιπόν, πριν 91 χρόνια γεννήθηκε ο τελευταίος μονάρχης της Αιγύπτου, ο Φαρούκ, ο δέκατος εκπρόσωπος της δυναστείας Muhammad Ali. Επίκαιρο ασφαλώς στις μέρες μας, το θέμα.

Ορκίστηκε στα 17 του, μετά το θάνατο του πατέρα του, τυπικά ανέλαβε την επόμενη χρονιά, αλλά ουσιαστικά δεν κατάφερε να παρακολουθήσει τις υποθέσεις του βασιλείου του. Στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων του ήταν η χαρτοπαιξία, η αμφιβόλου αισθητικής πολυτελής, τρυφηλή ζωή του, το γυναικείο φύλο και τα λουκούλλεια γεύματα.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι πέθανε κατά τη διάρκεια ενός από αυτά τα γεύματα στο εστιατόριο il de France της Ρώμης τον Μάρτιο του 65, στα 55 του χρόνια.

Οι διάφορες φήμες που κυκλοφόρησαν, ότι δηλητηριάστηκε με εντολή του Νάσερ, προφανώς δεν ευσταθούν. Ο τέως βασιλιάς, ή χοντρό πλέυ μπόυ, ή Λουί - Φαρούκ λόγω της αδυναμίας του στα πομπώδη, όπως περιπαιχτικά τον αποκαλούσαν,  μόνον απειλή δεν αποτελούσε για τον Αιγύπτιο αξιωματικό, πραξικοπηματία και πρόεδρο. Ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ είχε τελειώσει με αυτόν από τον Ιούλιο του ’52 όταν και τον ανέτρεψε.

Read more...
 
Οι Γυναίκες του Φλεβάρη (06.02.2011) PDF Print E-mail

Γράφτηκε στην Guardian, αναδημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία». Στο Bangaldesh, την ίδια χώρα που τραγούδησε ο George Harrison πριν 40 χρόνια (όταν υπέφερε από λοιμό)  με ρεφρέν: "Relieve the people of Bangla Desh",  (ανακουφίστε το λαό του Μπανγκλαντές) εκδόθηκε φετφά για ένα κορίτσι 14 χρονών που κατηγορήθηκε για μοιχεία. Οι ισλαμιστές κληρικοί εξέδωσαν το θρησκευτικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο το κορίτσι έπρεπε να τιμωρηθεί με 101 ραβδισμούς, παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους διατάγματα απαγορεύονται.

η μητέρα της 14χρονης

Read more...
 
Ω! Silvio (04.02.2011) PDF Print E-mail

Άκουγα, από ακουστικά, Paul Desmond και χάζευα (χωρίς να ακούω) την TV στο βάθος της αίθουσας, όπου πρόβαλε ένα ημερήσιο δελτίο ειδήσεων ή κάτι τέτοιο.

Οι εικόνες μιλούσαν. Νεαρό αλλά περπατημένο προσωπάκι, βορειοαφρικανή με πληθωρική εμφάνιση από την πλανεύτρα Maghreb, φωταγωγημένη από τα φλας και με τις σχετικές πόζες που παίρνουν όλα τα ανειδίκευτα κορίτσια που ενδιαφέρονται, χωρίς να αγωνιούν για το άμεσο μέλλον τους.

Read more...
 
Κάτι σαν γενέθλια (02.02.2011). PDF Print E-mail

Το δεύτερο λεπτό, της δεύτερης ώρας, της δεύτερης μέρας του δεύτερου μήνα του 2009 ξεκίνησε την πορεία του στους ωκεανούς του διαδυκτίου το tellingstories.gr.

Περισσότερο τυχαίο, λιγότερο συμβολικό αυτό το κουιντέτο του διπλού με εννέα, σηματοδότησε την εκκίνηση άλλης μιας ιστοσελίδας. Η ευρύτερη ιστορία της πλημμυρίδας των ιστοσελίδων είναι άλλο ένα δείγμα των σύγχρονων τάσεων.

Άλλοτε σαν χρηστικά εργαλεία, ή σαν επιχειρηματικές απόπειρες, συχνά ως ενημερωτικές προσπάθειες ή σαν πλατφόρμες έκφρασης αποτελούν αναμφίβολα την πλέον ανερχόμενη, την πιο δυναμική επικοινωνιακή πρακτική του 21ου αιώνα.

Read more...
 
31η Ιανουαρίου (31.01.2011) PDF Print E-mail

Στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα, η τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου είχε μια ιδιαίτερη σημασία σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις. Γυρίζουμε πίσω και τις ιχνηλατούμε.

31η Ιανουαρίου 1968.

Σαϊγκόν. Αμερικανική πρεσβεία. 31η Ιανουαρίου 1968

Τις πρώτες πρωινές ώρες ξεσπά στο νότιο Βιετνάμ η επίθεση του Τετ. Ήταν μια καλά σχεδιασμένη, οργανωμένη και εκτελεσμένη ευρείας κλίμακας επιθετική ενέργεια που είχε σκοπό να πλήξει Αμερικανικές θέσεις, συμπαρασύροντας σε εξέγερση το λαό του Νότιου Βιετνάμ με τελικό σκοπό την επικράτηση των Βορείων.

Επιτελικά προετοιμαζόταν σε μεγάλο βάθος χρόνου. Η ιδέα ήταν απλή. Η 31η Ιανουρίου σύμφωνα με το παραδοσιακό σεληνιακό Αναμίτικο ημερολόγιο είναι η πρώτη μέρα του χρόνου. Σημαντική αργία, κατά τη διάρκεια της οποίας εκυρήσσετο διήμερη εκεχειρία ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι, της σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο, χώρας να γιορτάσουν μακριά από τον εφιάλτη του πολέμου.

Από το ’67 είχαν αρχίσει οι προετοιμασίες των βορείων με αποστολή πολεμικού υλικού, τους κομισάριους να οργανώνουν προσεκτικά σε πολιτικό επίπεδο την κίνηση και τους επιτελείς να σχεδιάζουν με κάθε λεπτομέρεια. Οι Αμερικανικές αρχές είχαν ενδείξεις, τις οποίες όμως δεν αξιοποίησαν, όπως και τον Δεκέμβρη του 1941 (Perl Harbor), όπως και τον Σεπτέμβριο του 2001 (Manhattan).

Read more...
 
Η κατάληψη, το άσυλο και οι εξελίξεις. (27.01.2011) PDF Print E-mail

Η κατάληψη της Νομικής σχολής από ομάδα μεταναστών, λαθρομεταναστών, οικονομικών μεταναστών, παράνομων μεταναστών, (ποιος άραγε να είναι ο ακριβής όρος;) είναι ένα μείζον πολιτικό θέμα.

Απορίας άξιο είναι πως μπόρεσαν 250 αλλοδαποί να βρουν το κτίριο, να παρεισφρήσουν οργανωμένα μέσα σε αυτό και να εκμεταλλευτούν την περί ασυλίας νομοθεσία.

Προφανώς καθοδηγούμενοι, είναι μια πρώτη πρόχειρη απάντηση με το ερώτημα από ποιους και για πιο λόγο, να έπεται.

 

Η κίνηση αυτή, δοκιμάζει κοινωνικά και πολιτικά στο έπακρο στην Ελληνική κοινωνία που οι αντοχές της περνούν εδώ και μήνες σκληρή δοκιμασία σε οικονομικό επίπεδο.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τα γεγονότα που εξελίσσονται σε καθημερινή βάση τόσο στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών όσο και σε άλλα ευαίσθητα σημεία της Ελληνικής επικράτειας, (Πάτρα κλπ) δεν αποδεικνύονται  απλά σε μια διελκυστίνδα, αλλά σε ένα ευρύτερο και κυρίως άγνωστο, απειλητικό μέγεθος.

Read more...
 
Οι Γυναίκες του Γενάρη (09.01.2011) PDF Print E-mail

Μόλις τον πρόσφατο Γενάρη του ’99, απαγορεύτηκε με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας, το τεστ παρθενίας στο οποίο υποβάλλονταν οι νεαρές Τουρκάλες πριν το γάμο. Μέχρι τότε δεκάδες κορίτσια είχαν αυτοκτονήσει από ντροπή. Η Τουρκία του ριζοσπάστη Κεμάλ πάντως είχε δώσει ψήφο στις γυναίκες από το 1932, σε αντίθεση με την Ελβετία της πεφωτισμένης Ευρώπης που παρεχώρησε, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αυτό το δικαίωμα μόλις το ΄71. Στην πατρίδα μας οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά το ΄52, ενώ τον Ιανουάριο του ’53 εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής. Ήταν η Ελένη Σκούρα, με τον Ελληνικό Συναγερμό του Α. Παπάγου.

 

 

 

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 11 12 13 Next > End >>

Page 12 of 13