Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Εορτές στον τόπο της ύφεσης. (24.12.3011) PDF Print E-mail

Την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα τα αναγνωρίζουμε ως χαρμόσυνες. χρονικές περιόδους. Ο κόσμος καταναλώνει περισσότερο, γελά καλύτερα, προσπαθεί να ξεχάσει τα τρέχοντα προβλήματα και χάνεται για λίγο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Κάτι η θρησκευτική κατάνυξη, λίγο η αυθαίρετη αισιοδοξία πως η νέα χρονιά θα κυλήσει καλύτερα, κάτι η οικονομική άνεση του «δώρου», οι γιορτές αποτελούν, τουλάχιστον για τα αστικά κέντρα, ένα ευχάριστο διάλειμμα.

Από τα τελευταία χρόνια του προηγούμενου αιώνα, με την επίπλαστη λαμπρότητα, την ψευδή όσο και φευγαλέα, ως αποδείχτηκε, αίσθηση της οικονομικής ευρωστίας, τον εξευρωπαϊσμό όχι μόνο της οικονομίας αλλά και του τρόπου ζωής, το εορταστικό πλαίσιο είχε απομακρυνθεί από την όποια παραδοσιακή του μορφή και είχε αφομοιωθεί από ένα καινούργιο modus vivendi. Η βαθιά ύφεση που σηματοδοτεί την οικονομία, έρχεται να δώσει και αυτή πιά, το δικό της στίγμα.

Προσπαθώ να το ερμηνεύσω, παρακολουθώντας εικόνες και σκηνές που ξετυλίγονται μπροστά μου, παραμονές Χριστουγέννων.

Read more...
 
Ο Ελληνικός Δεκέμβρης (08.12.2011) PDF Print E-mail

Τελευταίος μήνας του χρόνου, πρώτος χειμερινός με μακριές νύχτες, κρύες μέρες. Θυμίζουμε τις πρόσφατες Ελληνικές στιγμές του.

 

 

 

O φετινός Δεκέμβρης έρχεται βαρύς, όχι ως προς τα καιρικά φαινόμενα, απειλητικός και μας παραδίδει σε ένα επόμενο έτος, άδηλο όσο ποτέ. Ερευνούμε αλφαβητικά, ενότητες με δυσάρεστα συμβάντα που έπληξαν τον τόπο, κατά μήνα Δεκέμβριο.

Read more...
 
Να τελειώνουμε (04.12.2011) PDF Print E-mail

Χωρίς να υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης όχι για τον επόμενο μήνα, αλλά για την επόμενη μέρα, η Ελλάδα, από τον Μάιο του 2010, βρίσκεται σε μια πρωτοφανή περιδίνηση. Μέσα από αλλεπάλληλα κύματα πανικού έρχονταν αντίστοιχα κύματα ανακούφισης. “Καταστραφήκαμε” και “σωθήκαμε” αρκετές φορές, λύσεις όμως δεν βρέθηκαν.

Των πολεμικών αναμετρήσεων εξαιρουμένων, ο τόπος βιώνει την πιο βαριά, την πιο δυσάρεστη εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών, σε μια πραγματικότητα που οι προσβολές οι οποίες δέχεται και η επαιτεία στην οποία αναγκάζεται να προσφύγει είναι ένα, σχεδόν, καθημερινό φαινόμενο. Ο τόπος και οι πολίτες του έχουν στοχοποιηθεί ως οι υπαίτιοι των δεινών του πλανήτη. Τα τελεσίγραφα, η επιθετικότητα, οι εκβιασμοί καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς των Ευρωπαίων εταίρων, του Δ.Ν.Τ, αλλά και των «αγορών» στην οικονομική και πολιτική αυτή σκακιέρα όπου τα σενάρια είναι ασαφή αν όχι χαώδη.

Read more...
 
Βία & εγκληματικότητα στα χρόνια της κρίσης (27.11.2011) PDF Print E-mail

H κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα. Ο εγκληματίας το διαπράττει.

Ηenry Thomas

Το αστυνομικό ρεπορτάζ χρησιμοποιεί, αυτή την εποχή, χαρακτηρισμούς του τύπου “καλπάζει” ή “στο κόκκινο” ή “διπλασιάστηκε” όταν θέλει να περιγράψει την εγκληματικότητα. Όσοι, λόγω ηλικίας, έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα δεν απασχολούνται ιδιαίτερα με τα νούμερα των στατιστικών. Όχι ότι οι αριθμοί όταν χρησιμοποιούνται σωστά και δίκαια σφάλλουν, αλλά δεν αποτελούν παρά ένα τμήμα της αλήθειας. Το άλλο μισό, βρίσκεται σε συνθήκες που δεν είναι εύκολο να αποτυπωθούν ή ακόμα να ερμηνευθούν με νούμερα.

Δεν είναι μόνον τα νούμερα που περιγράφουν την πραγματικότητα. Είναι ο τρόπος της ζωής,

Το προφίλ του κακοποιού (του γρυλάκια, του κλεφτοκοτά, του μπουγαδοκλέφτη της δεκαετίας του '50 και του '60 που περιγράφει με λεπτομέρεια αλλά και τρόπο χαριτωμένο ο λαογράφος Ηλίας Πετρόπουλος είναι μια ξεχασμένη υπόθεση.

Read more...
 
Μόνο στην Ελλάδα. (15.11.2011) PDF Print E-mail

Αφηγητής της, αρκετά γνωστής, ιστορίας που ακολουθεί, ήταν ο Ερχαρτ Κέσνερ (Erhart Kästner), συγγραφέας και βιβλιοθηκονόμος. Απέφυγε την κόλαση του ανατολικού μετώπου και βρέθηκε στην Ελλάδα ως ένα απλό στέλεχος της Αεροπορίας.

Erhart Kästner

Η συγγραφική του δεινότητα υπήρξε η αιτία να του επιτραπεί να ταξιδέψει στην υπό κατοχή χώρα και ακολούθως να του ανατεθεί η συγγραφή βιβλίου για τις συνθήκες διαβιώσεως των στρατιωτών της Wermacht στην Ελλάδα, που προφανώς θα είχε έντονο το στοιχείο της προπαγάνδας. Η έλξη του τόπου, τον ξαναγύρισε στην Ελλάδα μεταπολεμικώς. Ας σκύψουμε σε ένα μικρό κομμάτι της αφήγησης.

Read more...
 
Περί πολιτικής (11.11.2011) PDF Print E-mail

Η ανάθεση καθηκόντων σε εντολοδόχο πρωθυπουργό, έφερε αναμφισβήτητα μια ανακούφιση στους περισσότερους πολίτες αυτού του τόπου. Η ανικανότητα εκείνων που διαχειρίζονται την πολιτική εξουσία να φθάσουν σε αξιόπιστες, ανθρώπινες και δίκαιες λύσεις κορυφώθηκε με την αδυναμία τους να βρούν έναν άνθρωπο ικανό και τίμιο να διαχειριστεί την κρίση σε ένα πολύ οριακό σημείο.

Στριμωγμένοι από έλλειψη ρευστού, απομονωμένοι με το χαρακτηρισμό του αφερέγγυου, κατηγορούμενοι για διαφθορά και ανικανότητα έχουμε καταντήσει οι επαίτες, οι παρίες του μορφώματος που φέρει τον τίτλο Ε.Ε.

Η Ελλάδα βίωσε, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες ένα οδυνηρό σκηνικό, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους κομματάρχες, οι οποίοι, αφού επί 30 χρόνια φόρτωναν τον κρατικό προϋπολογισμό με τους πελάτες ψηφοφόρους τους, αφού επέδειξαν αδιαφορία να συμμαζέψουν τα δημοσιονομικά, να θέσουν πλαίσιο ηθικής, να δημιουργήσουν το ελάχιστο αίσθημα δικαιοσύνης, να συστήσουν ένα κράτος αξιοκρατικό, συνέχιζαν να έχουν στο νου τους περισσότερο στην επόμενη εκλογική μάχη, παρά στη διάσωση εκείνου που έχει περισσέψει από την έννοια της πολιτείας, της πατρίδας.

Read more...
 
Μήλα στη Regent street (07.10.2011) PDF Print E-mail

Χθεσινές εικόνες, (της ανταποκρίτριας στη Βρετανική πρωτεύουσα) από την βιτρίνα του καταστήματος λιανικής της apple στη Regent street, αποκαλύπτουν την θλίψη των Λονδρέζων για την απώλεια του Steve Jobs. Άνθη άφησαν οι περαστικοί, φωτογραφίες του αλλά και μήλα, αποδεικτικά όλα της στεναχώριας για το θάνατό του.

Ένα 24ωρο νωρίτερα είχε προηγηθεί η λιτή ανακοίνωση από την οικογένειά του πως: «Πέθανε ειρηνικά σήμερα». Ο αποκαλούμενος και «θωμάς Έντισον της εποχής του», ή ακόμα και «Λεονάρντο Ντα Βίντσι της ηλεκτρονικής» είχε αποχωρήσει από τα εγκόσμια παρά την εγχείρηση μεταμόσχευσης ήπατος στην οποία είχε υποβληθεί, υπόφεροντας από το 2004 από καρκίνο του παγκρέατος.

Read more...
 
Τρέχουσα επικαιρότητα. (05.11.2011) PDF Print E-mail

Στην τρέχουσα επικαιρότητα, όλα μοιάζουν τόσο ρευστά και αναπάντεχα, τόσο επιπόλαια και απειλητικά, όσο δυσάρεστα και απίστευτα. Μολοντούτο, κάπου αλλού, με άλλον τρόπο, με άλλους θύτες και άλλα θύματα έχουν ξανασυμβεί, κυρίως διότι η πολιτική έχει πάγια χαρακτηριστικά και οι πολιτικοί χρόνιες ασθένειες.

Read more...
 
Μια εικόνα της ύφεσης.(01.11.2011) PDF Print E-mail

Οδηγούσα στην παραλιακή οδό της Ιτέας, 28η Οκτωβρίου το όνομά της, ανήμερα μάλιστα της εθνικής επετείου, με έναν λαμπρό ήλιο να φωτίζει τον Κορινθιακό και τους ορεινούς όγκους της Παρνασσίδας και της Γκιώνας.

Θυμούμενος τα επικά «Ακρόπολις» της δεκαετίας του ’70 , με το"ήσυχο" κομμάτι Itea in - Itea out, έστριψα δεξιά στην οδό Μεταμορφώσεως, όπως ακριβώς και οι τότε αγώνες, που κατέβαιναν από τον παλιό στενό δρόμο της Δεσφίνας για να ανέβουν προς Άμφισσα για τις περίφημες Καρρούτες. Πριν τη διασταύρωση με τον πρώτο κάθετο, στα αριστερά εγκαταλελειμένος μικρός σταθμός υγρών καυσίμων. Οι τιμές ακόμα αναρτημένες. 0.87 η super, 0.82 η αμόλυβδη, 0.72 το diesel.

Read more...
 
Η 29η Οκτωβρίου, άλλοτε & τώρα (30.10.2011) PDF Print E-mail

Μια Κυριακή μισό αιώνα νωρίτερα, στις 29 Οκτωβρίου 1961, διενεργούνται εκλογές. Είναι η έκτη φορά μετά τη λήξη του εμφυλίου που καλούνται οι Έλληνες στις κάλπες και στην ιστορία έχουν καταγραφεί ως «εκλογές βίας και νοθείας». Σε κάθε περίπτωση αποτελούν σημείο εκκίνησης πολιτικής έντασης που θα κορυφωθεί με τα «Ιουλιανά» του ’65 και το στρατιωτικό πραξικόπημα του Απριλίου του ’67.


Τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαίου του ’58 είχαν αποτελέσει ένα σοκ για τις συντηρητικές δυνάμεις, αφού η νόμιμη εκπροσώπηση της Αριστεράς, με την Ε.Δ.Α. υπό την ηγεσία του Γιάννη Πασσαλίδη, είχε συγκεντρώσει το 24,42% των ψήφων και είχε αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση. Εννιά μόλις χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου και μετά από απηνείς διωγμούς η αριστερά ήταν ακόμα παρούσα και κοινοβουλευτικά ισχυρή. Μάλιστα ο εκλογικός νόμος του ‘58 αποτέλεσε και την αφορμή προσωρινής διακοπής της πολιτικής συνεργασίας του Κ. Καραμανλή και του Γ. Ράλλη, καθότι ο τελευταίος είχε προβλέψει την πιθανότητα της εκλογικής ανόδου της Ε.Δ.Α. μέσα από εκείνον τον νόμο.

Το Φθινόπωρο του ’61, το κλίμα είναι βαρύ ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο παλάτι, με αντικείμενο την επιλογή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, καθώς ο τότε βασιλιάς Παύλος, απορρίπτει την επιθυμία του Κ. Καραμανλή (για τον στρατηγό Θρ.Τσακαλώτο) και επιβάλει έναν άλλο στρατιωτικό, δικής του επιλογής, τον στρατηγό Κ. Δόβα. Ο Καραμανλής εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Πέραν της Ε.Ρ.Ε. και της Ε.Δ.Α. τη ψήφο διεκδικούν η νεοσύστατη, υπό τον Γ. Παπανδρέου, Ένωση Κέντρου και άλλα μικρότερου εκτοπίσματος πολιτικά σχήματα.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 11 12 13 Next > End >>

Page 11 of 13