Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Η τεχνητή λίμνη - Σαββάτο 22 Φεβρουαρίου 2014 PDF Print E-mail

«Τραβηγμένη» με το μέσο που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εκατομμύρια ανθρώπους φωτογράφους, με κινητό τηλέφωνο, η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει κυριολεκτικά και μεταφορικά την τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Δημιουργημένη στην καρδιά της Φωκίδας, πριν από 33 χρόνια με σκοπό να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες υδροδότησης του λεκανοπεδίου της Αττικής, αποτελεί έναν σημαντικό και ασφαλή αποταμιευτήρα.

Από τον ταμιευτήρα του Μόρνου ξεκινά ο υδραγωγός μήκους 188 χιλιομέτρων για να καταλήξει στα διυλιστήρια του Μενιδίου, τα μεγαλύτερα από τα τέσσερα που εξυπηρετούν την Αθήνα, αφού πρώτα στο 146ο χλμ. διακλαδώνεται και ο δευτερεύων κλάδος κατευθύνεται προς τον αποταμιευτήρα Υλίκης Μαραθώνα.

Read more...
 
Η φύση των παιδιών - Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 PDF Print E-mail

Εργάσιμη μέρα. Tέλη του Γενάρη. Είχε σκοτεινιάσει. Στο αρτοπωλείο και όχι αρτοποιείο, η αλλοδαπή πωλήτρια ευγενική και υπηρεσιακή εξυπηρετούσε ένα ζευγάρι παιδιά ηλικίας περίπου δέκα ετών. Πλήρωσαν, παρέλαβαν το σοκολατούχο γάλα τους, προχώρησαν προς την έξοδο και την ώρα που είχα κερδίσει το βλέμμα της και ήμουν έτοιμος να ζητήσω ψωμί, γυρνά ασθμαίνων ο διοπτροφόρος πιτσιρικάς και φωνάζει κάπως αγχωτικά : «Την απόδειξη παρακαλώ!». Την ώρα που την παραλαμβάνει από την κοπέλα του ταμείου και εξαφανίζεται προς την έξοδο, εκείνη μονολογεί χαμογελώντας με ξενικά, αλλά σωστά ελληνικά: «Έχει γίνει μπει στη φύση τους»


Πήρα το ψωμί, γύρισα σπίτι και προσπάθησα να βάλω σε τάξη τα πράγματα. Δεν είναι ότι δεν πιστεύω οτιδήποτε από αυτά που ακούω από δημόσια χείλη, δεν είναι ότι νομίζω πως δεν βγαίνει ο λογαριασμός με τα Μνημόνια, ούτε που είμαι πεπεισμένος πως η πλειοψηφία όσων έχουν περάσει από υψηλές θέσεις της δημόσιας διοίκησης δεν είχαν και δεν απέκτησαν τα προσόντα. Στο κάτω – κάτω όλα αυτά είναι προσωπικές εκτιμήσεις και ενδέχεται να είναι λανθασμένες.

Read more...
 
Επτά εικόνες του φετινού Γενάρη - Σαββάτο 25 Ιανουαρίου 2014 PDF Print E-mail

1.

Έχοντας εκτελέσει την αποστολή του, βρισκόταν πεταμένο και αξιολύπητο αναμένοντας (ποιος ξέρει πόσο;), την αποκομιδή του. Όπως χιλιάδες άλλα που, πιθανότατα, φυτεύτηκαν επί τούτου, μεγάλωσαν, ξυλεύτηκαν και είχαν το ίδιο τέλος.

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα 15 περίπου ημερών, έζησαν το πιο λαμπρό κομμάτι της ζωής τους, σε κάποιο σπίτι. Στολισμένα, φορτωμένα με φωτάκια, φιλοξενώντας στη βάση τους τη φάτνη με την αναπαράσταση της θείας γέννησης και βέβαια τα δώρα, εκπέμποντας ενίοτε και τη χαρακτηριστική ευωδιά τους.

Λαμπρό κομμάτι όμως για μας τους εορτάζοντες, διότι όλες αυτές οι κορφές αν είχαν βούληση προφανώς θα επιθυμούσαν να βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο.

Αναπόσπαστο τμήμα και τίμημα των Χριστουγεννιάτικων εορτών ο έλατος, μας θυμίζει τη σκληρή πορεία όλων των πραγμάτων που διέπουν τη ζωή μας, δηλαδή το μικρό διάστημα της ύπαρξης και το βέβαιο τέλος.

Ίσως να ήταν καλύτερα αν τεμαχίζονταν, και καίγονταν σαν μια τελευταία προσφορά, εκείνη της ζεστής θαλπωρής, μπροστά σε μια εστία, αντί να το αντικρίζουμε πεταμένο στο πεζοδρόμιο.

Read more...
 
Περί της τέχνης της πολιτικής - Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 PDF Print E-mail

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αιθαλομίχλης με συστάσεις, κλείσιμο των σχολείων, απαγόρευση κυκλοφορίας, αρνούμενη πεισματικά να χαμηλώσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης καθώς ομολογεί, πως δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων.

Η κατάσταση θυμίζει το αφελές σόφισμα που απευθύναμε στον δάσκαλο των Θρησκευτικών στην 5η Δημοτικού: “Είναι ο θεός τόσο παντοδύναμος ώστε να φτιάξει μια τόσο μεγάλη πέτρα που δεν θα μπορεί να σηκώσει;” Ότι και να απαντούσε ο δυστυχής διδάσκων θα κατέρριπτε τον μύθο της παντοδυναμίας του Πλάστη. Έτσι και οι εξουσιάζοντες. Ότι και να πράξουν αποδεικνύουν ότι δεν κατέχουν το χάρισμα της τέχνης της πολιτικής..

Τι είδους πολιτική ασκείς όταν επιβάλεις φόρο κατοχής στα ακίνητα; Επειδή εκεί ξεπλύθηκαν χρήματα, άρα, εξομοιώνεις απατεώνες και τίμιους, ενώ την ίδια στιγμή αφήνεις τις off shore να αλωνίζουν;

Ποια είναι η πολιτική του να δεσμεύεις καθημερινώς 500 τραπεζικούς λογαριασμούς; Τι είδος ευνομούμενης πολιτείας είναι;

Read more...
 
To γιορτινό κλίμα - Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013 PDF Print E-mail

Μπορώ να φανταστώ ότι οποιαδήποτε αντίθεση, σε κάθε κλίμα που θεωρείται γιορτινό, εμφανίζει στοιχεία κατάθλιψης. Δεκτόν. Ας τεθεί όμως υπ’ όψιν και η altera pars. Δηλαδή το τεχνητό του εορτασμού. Ότι το όλο κλίμα σε μεγάλο βαθμό ωθείται, δεν έρχεται αφ΄εαυτού. Είναι μια συνθήκη που δεν γεννάται αλλά σε μεγάλο βαθμό επιβάλλεται. Δεν γνωρίζω τα θέματα αυτά, πως λειτουργούν στην επαρχία, στην πρωτεύουσα όμως της κατανάλωσης του κενού και του καινού, στα μάτια μου τουλάχιστον φαντάζουν, εδώ και δεκαετίες, ως μια σαπουνόφουσκα.

Οφείλω βέβαια, να αποδεχτώ ότι είναι ένας τρόπος να γυρίσει το μαγκανοπήγαδο της οικονομίας, ότι θα κυκλοφορήσει το χρήμα. Ότι ο κόσμος ταξιδεύοντας, ξεφαντώνοντας, ξενυχτώντας, ξεφεύγοντας από την όποια καθημερινότητα, πρωτίστως θα ξοδέψει.

Από τα ρεπορτάζ των αντίστοιχων περιοδικών για «λαμπερά ρεβεγιόν», σε όλη την κλίμακα μάλιστα, από τις χασαποταβέρνες στης Φυλής έως τις αναλυτικές περιγραφές για τις «άγιες μέρες» των επωνύμων στα θέρετρα του εξωτερικού. Από τις προτάσεις του τι «θα φορέσετε», τι «θα σερβίρετε», πως «θα ξεχωρίσετε», έως τους στολισμούς που πλέον κρατάνε περισσότερο από έναν μήνα, επιτρέψτε μου να ισχυρίζομαι ότι όλα δείχνουν επίπλαστα, θεατρινίστικα.

Read more...
 
Λίγα σχόλια για τον Μ. Λιάπη - Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 PDF Print E-mail

Δεν προτίθεμαι να «σταυρώσω», τον Μιχάλη Λιάπη. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί για αυτό. Δεν επιθυμώ επίσης να αποδομήσω τους πολιτικούς εν γένει, καθότι έτσι βολεύονται σκοτεινότερες δυνάμεις.

Οι ασχολούμενοι με τον παραπολιτικό ρεπορτάζ έχουν καταγράψει ότι ο Μιχάλη Λιάπης ήταν ο αγαπημένος ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τούτο τεκμαίρεται και από την πρώτη εμφάνιση του αποκαλούμενου και Εθνάρχη, μετά από 10 έτη στην μητέρα πατρίδα εκείνη τη θυελλώδη νύκτα της 24ης Ιουλίου του '74. Βγαίνει λοιπόν ο Καραμανλής από το Γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος, που είχε ευγενικά παραχωρήσει ο Ζισκάρ ντ' Εσταίν και ακολουθεί ο και ο Λιάπης. Πλήθος κόσμου, από κάτω, παραληρεί  πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα και την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας.

Read more...
 
Οι ακροβασίες του πολιτευτή - Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 PDF Print E-mail

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω επακριβώς τα προσόντα του Χρήστου Παπουτσή. Δεν ξέρω ούτε τα τυπικά, τι «χαρτιά» και τίτλους δηλαδή κατέχει και πολύ περισσότερο τα ουσιαστικά, δηλαδή την εντιμότητα, το ήθος, την εργατικότητα, την ευφυία, το ειδικό του βάρος ως προσωπικότητα.

Υποπτεύομαι ότι σαν πολιτευτής που υπήρξε, όπως βουλευτής, υπουργός, επίτροπος, εν συντομία πρόσωπο της εξουσίας, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί. Όχι απαραίτητα διότι μετέχουμε μιας ευρύτερης αντιεξουσιαστικής κριτικής, αλλά κυρίως διότι στα δημόσια πρόσωπα η αποτίμηση πραγματοποιείται με την κρίση του παραγόμενου έργου, της παρουσίας, του χαρακτήρα, της εικόνας, ακόμα και της πορείας, τους, δηλαδή τινί τρόπω έφτασαν, όπου έφτασαν.

Μπορούμε, επίσης να τον συνεκτιμήσουμε σε σύγκριση με τι συμβαίνει δίπλα του, διότι, ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν ήταν καπετάνιος ώστε να φέρει ευθύνη για τα 81 πτώματα που σκόρπισε το "Σάμινα" στις Πόρτες της Πάρου, εκείνη τη νύκτα της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000, αλλά:

Read more...
 
Ευτυχώς που στην βάρδια ήταν ο S. Petrov – Σαββάτο 26 Οκτωβρίου 2013 PDF Print E-mail

Τριάντα χρόνια νωρίτερα, η ανθρωπότητα ισορρόπησε στο χείλος της αβύσσου. Μια πυρηνική αναμέτρηση καταστροφικής κλίμακας, αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή. Την παρτίδα έσωσε ένας Σοβιετικός πολίτης.


Ξημέρωνε η Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και μπροστά στις οθόνες των τερματικών της έγκαιρης προειδοποίησης της Σοβιετικής Ένωσης για πυρηνική επίθεση, καθόταν ως υπεύθυνος βάρδιας ο Stanislav Petrov. Ξαφνικά το σύστημα εντόπισε έναν εισερχόμενο Διηπειρωτικό πύραυλο που είχε εκτοξευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στιγμές αργότερα ο υπολογιστής έδωσε σήματα για μια συστοιχία πυραύλων που είχαν μόλις απογειωθεί. Το πρωτόκολλο αντίδρασης της Σ.Ε. ήταν περισσότερο από σαφές. Σε αυτές τις περιπτώσεις προέβλεπε άμεση απάντηση με πυρηνικά. Για να συμβεί αυτό όμως, έπρεπε ο αξιωματικός βάρδιας να αναφέρει άμεσα τα δεδομένα στους ανωτέρους του. Αυτό εξάλλου ήταν το καθήκον του. Ο Petrov όμως κόντρα σε κάθε λογική, ενάντια στην αυστηρή εκπαίδευση που είχε λάβει δεν το έπραξε. Παίρνοντας ένα πελώριο ρίσκο, αποφάσισε ότι ο συναγερμός ήταν ένα τεχνικό σφάλμα, αποφάσισε να σιωπήσει και να μην το αναφέρει στους προϊσταμένους του.

Read more...
 
Στις 18, Σοσιαλισμός – Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013. PDF Print E-mail

Δονούσε τούτο το σύνθημα προεκλογικά τους αιθέρες της Ελλάδας. Μεγάλες προσδοκίες, μεγαλύτερες ελπίδες και σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες πολίτες, τίμησε με την ψήφο του το Πα.Σο.Κ. του Ανδρέα Παπανδρέου. Τριάντα δυο χρόνια αργότερα τι αποτιμήση μπορεί να γίνει;

Ο προσδοκόμενος Σοσιαλισμός δεν προέκυψε ποτέ, σύμφωνα τουλάχιστον με την προεκλογική συνθηματολογία. («ΕΟΚ & ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «Αλλαγή εδώ και τώρα», «Έξω οι βάσεις του θανάτου» κλπ.). Γρήγορα το κίνημα μεταβλήθηκε σε κόμμα εξουσίας, ακόμα γρηγορότερα εφθάρη, τα συνθήματα ξέφτισαν και ο ρόλος του Μεσσία μεταλλάχτηκε σε έναν πολιτικό που απέτυχε να προσφέρει καινούργια ήθη και να ανταποκριθεί στην περίφημη “Αλλαγή” που αυτός είχε προσδιορίσει.

Read more...
 
Λίγο πριν τα έξι, λίγο μετά τα πενήντα έξι – Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013 PDF Print E-mail

Αμυδρά, τα θυμάμαι, πολύ αμυδρά και είναι βέβαιο πως αν δεν ήταν τόσο σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός παιδιού θα ήταν ολότελα λησμονημένα. Πάσχα του 1963 στη Γαλήνη, στον Πόρο. Φιλοξενούμενοι της Έρας και του Στέφανου Ζάννου, ανάμεσα σε άλλους. Η μητέρα του Στέφανου, Άλεξ (το γένος Γιαννηκώστα), έχει στήσει ένα καταπληκτικό σκηνικό για τους μικρούς, κι ήμαστε αρκετοί. Ένα κυνήγι Θησαυρού. Παιδί ακόμα προσχολικής ηλικίας, είχα ενθουσιαστεί με την περιπέτεια να ψάχνεις στο υπερκείμενο της Γαλήνης πευκοδάσος, ώστε να βρεις μέσα από γρίφους πασχαλινά αυγά και παιχνιδάκια. Εξαιρετικά ευχάριστη ανάμνηση.

Λίγους μήνες αργότερα, θέρος της ίδιας χρονιάς, κινδύνευσα να πνιγώ, σε ένα από τα θαλασσινά παιχνίδια που σκαρφίζονται οι ζωηροί πιτσιρικάδες  και "σώθηκα" ολίγον τρομαγμένος και μπλε από τα χέρια φίλης της μητέρας μου που κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Μολοντούτο και πάλι, η συνολική αποτίμηση ήταν άκρως θετική. Η δική μου “Γαλήνη” είχε αμετάκλητα κλείσει μέσα της ανεμελιά, περιπέτεια, εξερεύνηση σε ένα περιβάλλον ασυνήθιστο ευχάριστο για παιδί της πόλης.

Τα χρόνια περνούσαν, οι ζωές άλλαζαν και μόλις φέτος, η τύχη μ' έφερε εκεί, για μια σύντομη επίσκεψη, τέλος του Αυγούστου. Ευγενέστατο ως συνήθως το ζεύγος Ζάννου μας υποδέχτηκε και όταν αποχαιρετηθήκαμε, δόθηκε εκατέρωθεν υπόσχεση να τα λέγαμε εκτενέστερα το Φθινόπωρο.

Όπερ και εγένετο. Το καλοκαιρινό, από απόψεως καιρικών συνθηκών, τριήμερο της “28ης”, ανταμώσαμε πάλι εκεί μετά από 50 χρόνια.

Εννοείται ότι το χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλο και οι απουσίες πολλές. Κάποιες από αυτές, σημαντικές. Αντίστοιχα και οι νέες παρουσίες. Αρκετές και σημαντικές. Το κρυφτούλι των γενεών μέσα στο χρονικό πλαίσιο μισού αιώνα.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 10 of 14