Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.



Πετράν & Tζων – (Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Είχαμε μείνει στο Mεξικό. Κάτι που λησμόνησα να αναφέρω, είναι η περιπέτεια του Πετράν. Εκεί στο Μεξικό. Ομορφόπαιδο και τυπάς ο Πέτρος πέρασε τον Ατλαντικό για μια μισότριβη Αμερικανίδα. Το ’80 όλα αυτά, και εξαφανίστηκε 22 χρονώ παιδί για κάποιες εβδομάδες, όταν τον κατέβασε ο έρωτας ακόμα πιο νότια, στο Μεχίκο.

Και αγωνία εμείς εδώ στην αιωνία Ελλάδα, και τηλέφωνα στην μητέρα του Κώστα που εργαζόταν στην Αμερικάνικη πρεσβεία, αν μπορούσε να μας βοηθήσει, και στεναχώρια, τι έγινε, τι συνέβη. Και ανησυχία και το μυαλό πήγαινε στα χειρότερα, όσην ώρα τον ξεζούμιζε εκείνη η δραστήρια, εξ' όσων αντιληφθήκαμε εκ των υστέρων, αλλοδαπή. Ωραίος ο Πετράν, αλλά ούτε ένα τηλέφωνο. Τέλος πάντων κάποτε έδωσε σημεία επαφής, κάποτε επέστρεψε και η ζωή συνεχίστηκε ομαλά.

Read more...
 
Νοέμβριος – (Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Ολότελα δικός μου άνθρωπος, με τον οποίον σπάνια δεν συνεννοούμαστε. Σχεδόν συνομήλικος. Το σχεδόν, χωράει στο ότι άλλες φορές προηγείται της εποχής του, αλλά το συνηθέστερο έπεται αυτής. Όχι  επειδή είναι βραδύνους. Μάλλον το αντίθετο.

Αλλά συχνά αρέσκεται να μην αποδέχεται το παρόν, να μην προσμένει στο μέλλον, να αναζητά τις λύσεις στο παρελθόν, να ψάχνει εκεί για ερμηνείες και γενικώς στο να βολεύεται να το ψαχουλεύει να το γνωρίζει και να το αναλύει.



Έτσι ήταν η δεύτερη φορά που μου εξηγούσε, την αντιπάθειά του για τον Νοέμβριο. Κατ' αρχάς τα φαινόμενα, τα καιρικά. Παιδί του καλοκαιριού, μα όχι απαραίτητα της καλοκαιρίας, πέρναγε ανέκαθεν δύσκολα στο χρονικό διάστημα από την μία παρέλαση της 28ης, έως την άλλη 25ης. Αυτό το πεντάμηνο του ερχόταν βαρύ.

Παιδικό κατάλοιπο, απ' ότι έχω καταλάβει, αυτή η χειμωνοαπέχθεια. Το σχολείο είχε παίξει κάποιο σοβαρό ρόλο σε αυτό τη στάση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων εκείνα τα 12 χρόνια του ήταν αδιάφορα. Στην χειρότερη (και από ένα σημείο και μετά η συνηθέστερη περίπτωση), ήταν εφιάλτης.

Read more...
 
O επόμενος Πρόεδρος - (Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Σε ένα ενδιαφέρον, από πλευράς τοποθέτησης ντοκυμαντέρ, σχετικά με το έργο που άφησε πίσω του ο Lyndon Baines Johnson,  ο 36ος πρόεδρος των Η.Π.Α., αποκαλούμενος και ως Ελ Μπι Τζέι, αναφέρεται ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πέρασε, μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δεν κατάφερε ο J.F.K.

O μονοκόμματος Τεξανός, o συντηρητικός Johnson, πέτυχε εκεί που σκόνταψε  ο ελιτίστας, o διακεκριμένος, ο προερχόμενος από ισχυρή οικογένεια, ο νυμφευμένος με την φινετσάτη Jacqueline Bouvier, J.F.K.

Στο τέλος του σεναρίου του ντοκυμαντέρ, ευδοκιμεί, συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι αν ο  Ελ Μπι Τζέι δεν είχε προχωρήσει στο έργο που είχε εμπνευστεί ο J.F.K., o Obama δεν θα είχε εκλεγεί, καθώς οι συνθήκες δεν θα είχαν ωριμάσει.

Διότι ο Johnson, ο Νότιος, ήταν εκείνος που πέρασε τον νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων, κόντρα στις σφοδρές αντιδράσεις των συμπατριωτών του. Το ότι ενεπλάκη στον αιματηρό, φαύλο κύκλο του πολέμου της Ινδοκίνας είναι άλλο κεφάλαιο. Εξ άλλου, (αν εξαιρεθεί ο Ford, ο οποίος δεν είχε εκλεγεί) ποιος Αμερικάνος πρόεδρος δεν ενεπλάκη σε πόλεμο από τον F.D.Roosvelt και έπειτα;

Σε μια προβολή στο σήμερα, ο απερχόμενος Obama, αν και πολύ το πάλεψε, δεν κατάφερε, όπως είχε υποσχεθεί, να κλείσει το Γκουαντάναμο, δεν μπόρεσε να φέρει Ειρήνη στην Μέση Ανατολή, προχώρησε κατά το ήμισυ στην τολμηρή εξαγγελία του, στο να μην υπάρχει ανασφάλιστος Αμερικανός,

Read more...
 
Θαυμαστός, παλιός κόσμος - (Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Μαρόκο. Τρεις φορές μεγαλύτερο σε πληθυσμό και έκταση από την Ελλάδα, μέλος του Μαγκρέμπ, χώρα Αραβική και Μουσουλμανική. Στους διεθνείς χάρτες υφίσταται ως κράτος πέντε αιώνες, μα από το 1912 έως το 1956 υπήρξε προτεκτοράτο της Γαλλίας και σε λίγες μέρες, στις 18 Νοεμβρίου, θα εορτάσει 56 χρόνια ανεξαρτησίας.


Στις αρχές τρέχοντος μηνός πάντως, δυο θέματα έτρεχαν στη ειδησεογραφία που το αφορούσε. Το ένα λαμπρό τω όντι. Στην Ouarzazate, πόλη γνωστή στους σινεφίλ, καθώς εκεί γυρίστηκαν σημαντικές κινηματογραφικές επιτυχίες, άνοιξαν οι πύλες του ενεργειακού μέλλοντος. Εκεί εδράζεται το εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας με κάτοπτρα, Νοor, το μεγαλύτερο στον κόσμο. Ένα έργο που θα παράσχει στη χώρα, καθαρή, βιώσιμη ενέργεια.

Read more...
 
...ένεκα η ημέρα – (Σαββάτο 28 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Δεν είναι λίγες οι αναφορές, σε τούτο τον ιστότοπο για την συγκεκριμένη μέρα.

Υπάρχουν και δυο αφιερώματα για να θυμηθούμε με μια κριτική ματιά, αυτά που νομίζουμε ότι έχουμε καταλάβει για την 28η Οκτωβρίου και το μήνυμά της.

Από παλιότερες αναρτήσεις (του '12 και του '15) μεν, αλλά ακόμα, επίκαιρα.

Βρίσκονται εδώ:

Read more...
 
Περί Αγαλμάτων - (Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Στην πρωτεύουσα της νεοσύστατης κρατικής οντότητας του Κοσυφοπεδίου, την Πρίστινα, υπάρχει η λεωφόρος Bill Clinton όπου φιλοξενείται και το άγαλμα του πρώην Αμερικανού προέδρου.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την πρώτη Νοεμβρίου του 2009, κατά τη διάρκεια τελετής που παρέστη ο τιμώμενος, ο οποίος εκφώνησε και ομιλία.

Για να τύχει τέτοιας τιμής ο πολιτικός από το Άρκανσω είχε προχωρήσει στην βομβιστική εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, την επιχείρηση Allied Force, χωρίς μάλιστα να τυγχάνει της εγκρίσεως του συμβουλίου ασφαλείας του Ο.Η.Ε., σε αυτό που χαρακτηρίστηκε στην ιστορία, ως πρώτη επίθεση της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους.

Τα Βαλκάνια συνέχιζαν να παραμένουν τόσο το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης, όσο και ένα δυσερμήνευτο πλαίσιο. Οι Αλβανοί του Κόσοβο θεώρησαν ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος νοιάστηκε για αυτούς και του έστησαν το τρίμετρο άγαλμα.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στα καθ' ημάς στην διασταύρωση Βασιλέως Κωνσταντίνου με την Βασιλέως Γεωργίου της ελληνικής πρωτεύουσας. Πολύ νωρίτερα βέβαια. Όχι διότι απαραίτητα μας διακρίνει,τουλάχιστον επί του συγκεκριμένου θέματος, κάποια ιστορική πρωτοπορία, αλλά διότι τότε παιζόταν κάποια αντίστοιχη κίνηση στη διεθνή σκακιέρα.

Δεκάξι χρόνια αργότερα, από τον Μάρτιο του '47 και την εκπόνηση του δόγματος Truman,  στήθηκε ο ορειχάλκινος ανδριάντας του,  έργο του Αμερικανού πολιτογραφημένου γλύπτη, αλλά γεννημένου στην Αυστρία, Felix de Weldon. Η φήμη του καλλιτέχνη έφτασε μέχρι την Μαλαισία όπου φιλοτέχνησε το Εθνικό της μνημείο.

Read more...
 
Ναϊτζίρια - (Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Η περίπτωση της Νιγηρίας είναι μια ακόμη ένδειξη της αποτυχίας της οικονομίας, της δικαιοσύνης και τελικά του πολιτισμού.
Έχοντας δεχτεί μέχρι το '60 τη θωπεία της Βρετανικής αποικιοκρατίας, διήνυσε τα επόμενα έτη μέσω σοβαρών θρησκευτικών διαφορών, άφθονου εμφυλιακού αίματος και ασφαλώς το όνειδος της Μπιάφρας.


Χώρα πλούσια, με μεγάλα τμήματα εύφορης γης, πυκνά εκμεταλλεύσιμα δάση και άφθονα νερά. Παλιότερα, τα γεωργικά προϊόντα ήταν ο σημαντικότερος εξαγωγικός τομέας της. Σήμερα δεν αρκούν να θρέψουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό και γίνονται εισαγωγές.

Παλιότερα, δεν γνώριζαν πόσο πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων έκρυβε το υπέδαφος, ενώ σήμερα που το έχουν συνειδητοποιήσει, το 80% των δημοσίων εσόδων, προέρχονται από τον μαύρο χρυσό.
Σήμερα που η χώρα, είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο όγδοος  μεγαλύτερος εξαγωγέας, δέκατη στη λίστα με τα αποδεδειγμένα  μεγαλύτερα αποθέματα και η δωδέκατη  μεγαλύτερος παραγωγός.

Read more...
 
Το δημοψήφισμα της Κολομβίας – (Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Αυτό που τόσο πολύ έπρεπε να πρυτανεύσει στην πολύπαθη τούτη χώρα, τελικά δεν έγινε. Ένας αντικειμενικός παρατηρητής μάλιστα θα πρόσεχε ότι αποτέλεσμα τους δημοψηφίσματος είναι το λιγότερο ανησυχητικό στοιχείο.


Το γεγονός δηλαδή, ότι υπάρχει μια ελάχιστη διαφορά (50,23%, έναντι 49,76%), επικράτησε δηλαδή ένα οριακό όχι, είναι ένα αποδεκτό όσο και δυσάρεστο, για την υπόθεση της συμφιλίωσης και του τερματισμού του ένοπλου αγώνα, αποτέλεσμα.

Αλλά τέλος πάντων επιλογή τους. Επιλογή των πολιτών, που προφανώς εκτίμησαν ότι τα όποια εγκλήματα των ανταρτών του FARC δεν αξίζουν αμνήστευση ή πολύ μικρές ποινές. Ακόμα και αν κάτι τέτοιο επιφέρει οριστική κατάπαυση του πυρός.

Ας μην λησμονούμε ότι είναι ομακρύτερος σε διάρκεια πόλεμος του ταλανίζει χώρα της Αμερικής. Πενήντα δυο χρόνια τώρα. Κι ας θυμηθούμε ότι οι συνομιλίες για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κράτησαν άλλα τέσσερα χρόνια. Περισσότερα επί τούτου, εδώ: Libertad y Orden

Αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που προσήλθαν, ώστε να αποφασισθεί με την δική τους τοποθέτηση ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ένας, σχεδόν,

Read more...
 
Με αφορμή τα 90χρονα της Shell - (Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Ο πολιτισμός του 20ου αιώνα έχει ανάδοχο. Είναι μαύρος, άφθονος,. Έχει ανυπολόγιστη ισχύ, κινεί την οικονομία. Μπορεί να ανατρέπει και κυβερνήσεις, να δημιουργεί κρίσεις αλλά και να προφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Έδωσε επίσης μια άνευ προηγουμένου επιτάχυνση στις ανθρώπινες δραστηριότητες και μίκρυνε τις διαστάσεις του πλανήτη. Τέλος, δημιούργησε ογκώδη θέματα οικολογικής μορφής.

Είναι το πετρέλαιο, ο αποκαλούμενος και μαύρος χρυσός.


.1900.                                  .1930.                           .1948.                           .2016.

Η ύπαρξή, η εξόρυξη, η μεταφορά και η εκμετάλλευσή του άλλαξαν τον πλανήτη. Χρυσός τω όντι και η απορία γιατί, χώρες με πλούσια κοιτάσματα όπως η Αγκόλα, η Νιγηρία, η Αλγερία, η Νιγηρία,  και η Βενεζουέλα ταλανίζονται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πρέπει να αναζητηθεί στις παγκόσμιες πολιτικές ισορροπίες. Το αυτό και για τον Ιράκ και τη Λιβύη που παρά τον πλούτο των κοιτασμάτων τους αδυνατούν να προσφέρουν στους κατοίκους στοιχειώδεις προοπτικές.

Read more...
 
H παρέα στα χρόνια της ύφεσης - (Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2015) PDF Print E-mail

Διήγημα, ανάμεσα στις ρόδες ενός Talento

Όχι ότι ήταν όλα κανονισμένα, αλλά με τη φόρα των προηγούμενων ΣαββατοΚύριακων, η σύναξη της παρέας, ήταν, εκ των ων ούκ άνευ, όπως μας έλεγαν και στο σκολειό.
Κι΄ όλα προχείρως, της τελευταίας στιγμής. Με ένα τηλέφωνο, ή με κάποια αόριστη κουβέντα από την προηγούμενη εβδομάδα.  Για να βρεθούμε στο τουγκέδερ στα θερινά ανάκτορα του οίκου μας, που έχουν, ήδη, υποδεχτεί την τρίτη γενιά.
- Θάρθεις απ΄το βράδυ;
- Ε! μάλλον

Κάπως έτσι. Κι όσοι μαζεύονταν λίγοι ή πολλοί, αλλά ποτέ πάρα πολλοί, και πάντα αγαπημένοι, πάντα βολεύονταν. Στο που θα κοιμηθούν, πότε θα φάνε, τι θα φέρει ο καθένας, ακόμα και στο τι θα συνεισφέρει ο καθείς στη βαρκάδα. Πράγμα όχι και τόσο βολικό για το βαρκάρη. Αδιανόητο μέχρι πριν κάποια χρόνια. Ατυχώς, κοντά στο αναγκαίο στις μέρες μας.
Είτε τον πάγο και τα μπυρόπουλα, είτε το κάτι τις, είτε, ακόμα χειρότερα, τμήμα του κόστους των καυσίμων. Τι degadence! Τέλος πάντων.

Και να
η Παρασκευή, κατέφθασε το Talento. Κουνουργές, ασημόχαρο, λαμπερό και τόσο ευρύχωρο, ώστε να υποδεχτεί έως εννέα νομά συν τα μπαγκάζια τους. Αλλά αυτό που μέχρι το προηγούμενο Σ/Κ φάνταζε περισσότερο από πανευκολούρα, τώρα δεν κούμπωνε με τίποτα:

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 7 of 14