Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας....ένεκα η ημέρα – (Σαββάτο 28 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Δεν είναι λίγες οι αναφορές, σε τούτο τον ιστότοπο για την συγκεκριμένη μέρα.

Υπάρχουν και δυο αφιερώματα για να θυμηθούμε με μια κριτική ματιά, αυτά που νομίζουμε ότι έχουμε καταλάβει για την 28η Οκτωβρίου και το μήνυμά της.

Από παλιότερες αναρτήσεις (του '12 και του '15) μεν, αλλά ακόμα, επίκαιρα.

Βρίσκονται εδώ:

Read more...
 
Περί Αγαλμάτων - (Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Στην πρωτεύουσα της νεοσύστατης κρατικής οντότητας του Κοσυφοπεδίου, την Πρίστινα, υπάρχει η λεωφόρος Bill Clinton όπου φιλοξενείται και το άγαλμα του πρώην Αμερικανού προέδρου.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την πρώτη Νοεμβρίου του 2009, κατά τη διάρκεια τελετής που παρέστη ο τιμώμενος, ο οποίος εκφώνησε και ομιλία.

Για να τύχει τέτοιας τιμής ο πολιτικός από το Άρκανσω είχε προχωρήσει στην βομβιστική εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, την επιχείρηση Allied Force, χωρίς μάλιστα να τυγχάνει της εγκρίσεως του συμβουλίου ασφαλείας του Ο.Η.Ε., σε αυτό που χαρακτηρίστηκε στην ιστορία, ως πρώτη επίθεση της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους.

Τα Βαλκάνια συνέχιζαν να παραμένουν τόσο το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης, όσο και ένα δυσερμήνευτο πλαίσιο. Οι Αλβανοί του Κόσοβο θεώρησαν ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος νοιάστηκε για αυτούς και του έστησαν το τρίμετρο άγαλμα.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στα καθ' ημάς στην διασταύρωση Βασιλέως Κωνσταντίνου με την Βασιλέως Γεωργίου της ελληνικής πρωτεύουσας. Πολύ νωρίτερα βέβαια. Όχι διότι απαραίτητα μας διακρίνει,τουλάχιστον επί του συγκεκριμένου θέματος, κάποια ιστορική πρωτοπορία, αλλά διότι τότε παιζόταν κάποια αντίστοιχη κίνηση στη διεθνή σκακιέρα.

Δεκάξι χρόνια αργότερα, από τον Μάρτιο του '47 και την εκπόνηση του δόγματος Truman,  στήθηκε ο ορειχάλκινος ανδριάντας του,  έργο του Αμερικανού πολιτογραφημένου γλύπτη, αλλά γεννημένου στην Αυστρία, Felix de Weldon. Η φήμη του καλλιτέχνη έφτασε μέχρι την Μαλαισία όπου φιλοτέχνησε το Εθνικό της μνημείο.

Read more...
 
Ναϊτζίρια - (Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Η περίπτωση της Νιγηρίας είναι μια ακόμη ένδειξη της αποτυχίας της οικονομίας, της δικαιοσύνης και τελικά του πολιτισμού.
Έχοντας δεχτεί μέχρι το '60 τη θωπεία της Βρετανικής αποικιοκρατίας, διήνυσε τα επόμενα έτη μέσω σοβαρών θρησκευτικών διαφορών, άφθονου εμφυλιακού αίματος και ασφαλώς το όνειδος της Μπιάφρας.


Χώρα πλούσια, με μεγάλα τμήματα εύφορης γης, πυκνά εκμεταλλεύσιμα δάση και άφθονα νερά. Παλιότερα, τα γεωργικά προϊόντα ήταν ο σημαντικότερος εξαγωγικός τομέας της. Σήμερα δεν αρκούν να θρέψουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό και γίνονται εισαγωγές.

Παλιότερα, δεν γνώριζαν πόσο πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων έκρυβε το υπέδαφος, ενώ σήμερα που το έχουν συνειδητοποιήσει, το 80% των δημοσίων εσόδων, προέρχονται από τον μαύρο χρυσό.
Σήμερα που η χώρα, είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο όγδοος  μεγαλύτερος εξαγωγέας, δέκατη στη λίστα με τα αποδεδειγμένα  μεγαλύτερα αποθέματα και η δωδέκατη  μεγαλύτερος παραγωγός.

Read more...
 
Το δημοψήφισμα της Κολομβίας – (Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016) PDF Print E-mail

Αυτό που τόσο πολύ έπρεπε να πρυτανεύσει στην πολύπαθη τούτη χώρα, τελικά δεν έγινε. Ένας αντικειμενικός παρατηρητής μάλιστα θα πρόσεχε ότι αποτέλεσμα τους δημοψηφίσματος είναι το λιγότερο ανησυχητικό στοιχείο.


Το γεγονός δηλαδή, ότι υπάρχει μια ελάχιστη διαφορά (50,23%, έναντι 49,76%), επικράτησε δηλαδή ένα οριακό όχι, είναι ένα αποδεκτό όσο και δυσάρεστο, για την υπόθεση της συμφιλίωσης και του τερματισμού του ένοπλου αγώνα, αποτέλεσμα.

Αλλά τέλος πάντων επιλογή τους. Επιλογή των πολιτών, που προφανώς εκτίμησαν ότι τα όποια εγκλήματα των ανταρτών του FARC δεν αξίζουν αμνήστευση ή πολύ μικρές ποινές. Ακόμα και αν κάτι τέτοιο επιφέρει οριστική κατάπαυση του πυρός.

Ας μην λησμονούμε ότι είναι ομακρύτερος σε διάρκεια πόλεμος του ταλανίζει χώρα της Αμερικής. Πενήντα δυο χρόνια τώρα. Κι ας θυμηθούμε ότι οι συνομιλίες για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κράτησαν άλλα τέσσερα χρόνια. Περισσότερα επί τούτου, εδώ: Libertad y Orden

Αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που προσήλθαν, ώστε να αποφασισθεί με την δική τους τοποθέτηση ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ένας, σχεδόν,

Read more...
 
Με αφορμή τα 90χρονα της Shell - (Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Ο πολιτισμός του 20ου αιώνα έχει ανάδοχο. Είναι μαύρος, άφθονος,. Έχει ανυπολόγιστη ισχύ, κινεί την οικονομία. Μπορεί να ανατρέπει και κυβερνήσεις, να δημιουργεί κρίσεις αλλά και να προφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Έδωσε επίσης μια άνευ προηγουμένου επιτάχυνση στις ανθρώπινες δραστηριότητες και μίκρυνε τις διαστάσεις του πλανήτη. Τέλος, δημιούργησε ογκώδη θέματα οικολογικής μορφής.

Είναι το πετρέλαιο, ο αποκαλούμενος και μαύρος χρυσός.


.1900.                                  .1930.                           .1948.                           .2016.

Η ύπαρξή, η εξόρυξη, η μεταφορά και η εκμετάλλευσή του άλλαξαν τον πλανήτη. Χρυσός τω όντι και η απορία γιατί, χώρες με πλούσια κοιτάσματα όπως η Αγκόλα, η Νιγηρία, η Αλγερία, η Νιγηρία,  και η Βενεζουέλα ταλανίζονται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πρέπει να αναζητηθεί στις παγκόσμιες πολιτικές ισορροπίες. Το αυτό και για τον Ιράκ και τη Λιβύη που παρά τον πλούτο των κοιτασμάτων τους αδυνατούν να προσφέρουν στους κατοίκους στοιχειώδεις προοπτικές.

Read more...
 
H παρέα στα χρόνια της ύφεσης - (Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2015) PDF Print E-mail

Διήγημα, ανάμεσα στις ρόδες ενός Talento

Όχι ότι ήταν όλα κανονισμένα, αλλά με τη φόρα των προηγούμενων ΣαββατοΚύριακων, η σύναξη της παρέας, ήταν, εκ των ων ούκ άνευ, όπως μας έλεγαν και στο σκολειό.
Κι΄ όλα προχείρως, της τελευταίας στιγμής. Με ένα τηλέφωνο, ή με κάποια αόριστη κουβέντα από την προηγούμενη εβδομάδα.  Για να βρεθούμε στο τουγκέδερ στα θερινά ανάκτορα του οίκου μας, που έχουν, ήδη, υποδεχτεί την τρίτη γενιά.
- Θάρθεις απ΄το βράδυ;
- Ε! μάλλον

Κάπως έτσι. Κι όσοι μαζεύονταν λίγοι ή πολλοί, αλλά ποτέ πάρα πολλοί, και πάντα αγαπημένοι, πάντα βολεύονταν. Στο που θα κοιμηθούν, πότε θα φάνε, τι θα φέρει ο καθένας, ακόμα και στο τι θα συνεισφέρει ο καθείς στη βαρκάδα. Πράγμα όχι και τόσο βολικό για το βαρκάρη. Αδιανόητο μέχρι πριν κάποια χρόνια. Ατυχώς, κοντά στο αναγκαίο στις μέρες μας.
Είτε τον πάγο και τα μπυρόπουλα, είτε το κάτι τις, είτε, ακόμα χειρότερα, τμήμα του κόστους των καυσίμων. Τι degadence! Τέλος πάντων.

Και να
η Παρασκευή, κατέφθασε το Talento. Κουνουργές, ασημόχαρο, λαμπερό και τόσο ευρύχωρο, ώστε να υποδεχτεί έως εννέα νομά συν τα μπαγκάζια τους. Αλλά αυτό που μέχρι το προηγούμενο Σ/Κ φάνταζε περισσότερο από πανευκολούρα, τώρα δεν κούμπωνε με τίποτα:

Read more...
 
Libertad y Orden - (Σαββάτο 3 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Ελευθερία και Τάξη. Αυτό είναι το εθνικό σύνθημα της Κολομβίας. Στα 200, σχεδόν, χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας όμως, αυτές οι δυο έννοιες, δεν κατάφεραν να βρεθούν ταυτόχρονα πάνω στη γη της, γύρω από τις ακτογραμμές της.


Από αριστερά, Juan Manuel Santos πρόεδρος της Κολομβίας, ο αδελφός του maximo lider Raul Castro και ο ηγέτης του FARC Londono «Timochenko» Echeverri

Μια ακόμα απόπειρα να συναντηθούν έγινε προ ημερών στην Αβάνα της Κούβας, όπου υπογράφηκε, μετά από διαπραγματεύσεις τεσσάρων ετών, συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντάρτικη οργάνωση Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia.

Αν η συμφωνία επικυρωθεί από το δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου θα σημάνει το τέλος για μια από τις μακροβιότερες, ισχυρότερες, ένοπλες ομάδες του πλανήτη.

Η ίδρυση της FARC ήταν πράξη απότοκη της κυβερνητικής  στρατιωτικής επίθεσης σε αριστερούς  αγροτικούς θύλακες, κατά τη λήξη της περιόδου La Violencia το 1964. Στη δίνη και στην ένταση του Ψυχρού Πολέμου δεν ήταν δύσκολο να στηθούν ένοπλα επαναστατικά κινήματα στις ζούγκλες της Νότιας Αμερικής. Για κάποιους ήταν και μονόδρομος. Δεν έχει μόνον η Ελλάδα, τη «Βάρκιζα» της.

Read more...
 
Αμέρικα! - (Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016) PDF Print E-mail

Τριανταπέντε χρόνια, κράτησαν έγκλειστο οι αμερικανικές αρχές τον John W. Hinckley Jr. Συνελήφθη στις 30 Μαρτίου του '81, μετά την απόπειρα δολοφονίας του R. Reagan, τον οποίον τραυμάτισε όπως και τρεις ακόμα άνδρες της συνοδείας του.


Ο Hinckley ήταν τότε 26 χρονών, είχε δει κάμποσες φορές τον ταξιτζή του Μ. Scorsese και είχε πάθει μια ψύχωση με την πιτσιρίκα, τότε, Alicia Christian "Jodie" Foster . Όταν η ηθοποιός άρχισε να φοιτά στο Yale, ο Hinckley την ακολούθησε. Της έγραφε ποιήματα, σημειώματα, τα άφηνε κάτω από την πόρτα της, της τηλεφωνούσε. Πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα. Αποφάσισε λοιπόν να κάμει κάτι σπουδαίο προκειμένου να την εντυπωσιάσει. Έτσι πραγματοποίησε την απόπειρα κατά του προέδρου.

Read more...
 
Οι αναγνώσεις της Ιστορίας – (Κυριακή 17 Ιουλίου 2016) PDF Print E-mail

Το τελευταίο Σαβατοκύριακο του Ιουνίου η εφημερίδα «τα Νέα» φιλοξένησε κείμενο μουσικοσυνθέτη, με επιμέλεια συντάκτη της εφημερίδας

Το αντικείμενο ήταν, για το πώς ο χρόνος και οι προστιθέμενες πληροφορίες, μπορούν να αλλάξουν άρδην την εντύπωσή (μας) για μια ιστορική προσωπικότητα και τα αντίστοιχα γεγονότα που σημάδεψε με την παρουσία της.

Προφανώς δεν θα κρίνουμε τον συνθέτη ως κειμενογράφο. Ασφαλώς και δεν έχουμε κανένα λόγο να τον κρίνουμε γενικώς. Έχει όμως ενδιαφέρον για το πώς ο χρόνος, τα νέα στοιχεία, η ερμηνεία τους και η όποια ωριμότητα, είτε απότοκη συντηρητισμού, είτε γνώσης έρχονται να μεταστρέψουν απόψεις και πεποιθήσεις.

Ο συγγράψας στηρίζεται σε μια εικόνα της παιδικής ηλικίας του Θανάση και του αδελφού του Μπάμπη Κλάρα. Θέτει μια σειρά ερωτήματα, με τελικό στόχο, την αποδόμηση  του Θανάση,  ευρύτερα γνωστού ως  Άρη Βελουχιώτη, με την ταυτόχρονη, ας πούμε, αποκατάσταση του Δημήτρη Ψαρρού.

Δεν γίνεται, άμεσα, αντιληπτό γιατί συμβαίνει αυτή, η ας τη χαρακτηρίσουμε, πολιτική εξομολόγηση (του).

Ο συνθέτης, κατ' αρχάς, μας ομολογεί ότι ο Άρης, ήταν ο ήρωας των νεανικών του χρόνων και δεν δίσταζε να τραγουδά τ’ αντάρτικα που τον εξυμνούσαν, μπροστά στους χαφιέδες της δικτατορίας στα κουτούκια της Καισαριανής.

Read more...
 
Υπερβολή - (Κυριακή 3 Ιουλίου 2016) PDF Print E-mail

Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, στοιχείο από το πρόσφατο Δημοψήφισμα στην Μεγάλη(;) Βρετανία ήταν η ηλικιακή ανάλυση της ψήφου. Όσο πιο νέοι, τόσο πιο πολύ υπέρ της παραμονής, όσο γηραιρότεροι τόσο υπέρ της εξόδου.

Να είναι άραγε πιο πραγματιστές, πιο προσαρμοστικοί, πιο οραματιστές οι νέοι; Η μήπως οι μεγαλύτεροι γνωρίζουν, αισθάνονται κάτι παραπάνω;
Άλλος ένας, πολύ σαφής διαχωρισμός είναι ο γεωγραφικός. Ο Βορράς υπέρ της παραμονής ο Νότος υπέρ της Εξόδου.
Όποιες και να είναι οι ερμηνείες σε αυτές τις παρατηρήσεις, αυτό που νιώθει ένας σχετικά ενημερωμένος πολίτης, είναι το στοιχείο της υπερβολής.

Από τη προδημοψηφισματική δήλωση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ότι η ενδεχόμενη επικράτηση του Brexit θα μπορούσε να επιφέρει «το τέλος του δυτικού πολιτικού πολιτισμού», έως τον εκνευρισμό των αγορών.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 6 of 13