Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Της Ζωοδόχου Πηγής - (Παρασκευή 6 Μαίου 2016) PDF Print E-mail

Κινητή γιορτή αυτή της  Ζωοδόχου Πηγή. Η Ορθόδοξη πίστη την εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Είναι η ονομαστική επέτειος της μητέρας μου. Γιορτάζει, λοιπόν, σήμερα, έτσι, σαν μια αντίφαση, για ένα παιδί που βαφτίστηκε Ζωή, αλλά ποτέ κανείς δεν το αποκάλεσε έτσι.Μέρα που' ναι, σκέφτομαι πως ισχύει αυτό που λέγεται, ότι αν είσαι καλή μητέρα, όλα συγχωρούνται. Μόνο που η Μάνα μου παρά το γεγονός ότι υπήρξε και παραμένει ιδιαίτερα καλή μητέρα δεν έχει κάμει οτιδήποτε για το οποίο απαιτείται να ζητήσει συγχώρεση από οποιονδήποτε.  

Εννοείται βεβαίως, ότι ως παιδί δεν τα έβλεπα ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου, ήρθαν και οι πληροφορίες, μαζί με τις εμπειρίες και οι απόψεις άλλαξαν, ωρίμασαν, καταστάλαξαν. Δεν είναι απαραίτητα ευχάριστη αυτή η διαδικασία. Είναι όμως χρήσιμη και πολύ συχνά οριοθετεί ένα καθεστώς συνειδητής αυτογνωσίας. Ας το κατατάξουμε στα σπουδαιότερα έπαθλα τούτης της ζωής.

Read more...
 
Μαρίνος & Farabundo – (Πέμπτη 5 Μαίου 2016) PDF Print E-mail

Την ημερομηνία γέννησης του Μαρίνου Αντύπα δεν την γνωρίζουμε με ακρίβεια και πιστότητα. Μόνον το έτος. Ήταν 1872. αντίθετα ο Agustín Farabundo Martí Rodríguez γνωστότερος ως Φαραβούντο Μαρτί, γεννήθηκε εικοσίενα χρόνια αργότερα, μια μέρα σαν την σημερινή. Ήταν Τετάρτη 5 Μαίου του 1893. 

- Μαρίνος Αντύπας .- Agustín Farabundo Martí Rodríguez

Οι δυο άνδρες έζησαν σε δύο εντελώς διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Ο Μαρίνος στο βόρειο ημισφαίριο και στην πολύπαθη Ελλάδα ο Φαραβούντο στην κεντρική Αμερική και στο ταλαιπωρημένο Ελ Σαλβαδόρ. Εδώ σταματούν οι διαφορές και αρχίζουν οι ομοιότητες τους.

Ο Μαρίνος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και αφού ολοκλήρωσε με στερήσεις τις εγκύκλιες σπουδές φοίτησε στην Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία δεν ολοκλήρωσε. Ο Φαραβούντο γεννήθηκε στο σχεδόν παραθαλάσσιο Teotepeque εισήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ελ Σαλβαδόρ, για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, αλλά και αυτός δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

Και οι δύο εξελίχτηκαν σε πολύ ανήσυχα ριζοσπαστικά μυαλά με άκρως τολμηρές κινήσεις. Τόσο τολμηρές που το πλήρωσαν με τις ζωές τους. Ο Έλληνας δολοφονήθηκε στα 35 του το 1907, ο κεντροαμερικανός στα 39 του το '32.

Read more...
 
Πασχαλάκι & Πρωτομαγιά – (Κυριακή 1η Μαίου 2016) PDF Print E-mail

Δημιουργείται, ως πρώτη εικόνα, έτσι, μια αντίφαση.Από την μια η ανθρώπινη πλευρά, η παραχωρητικότητα της Ορθοδοξίας, η προσφορά του άλλου μάγουλου μετά το πρώτο χαστούκι, το Θείο δράμα, το μαρτύριο, το τέλος και στο βάθος η Ανάσταση, με βαθύ το μήνυμα της μετά θάνατον ζωής, της επερχόμενης Δευτέρας Παρουσίας κλπ.

Από την άλλη, η αντίσταση, απότοκη της χρόνιας καταπίεσης, η φιλοσοφία της εξέγερσης, το μήνυμα της σύγκρουσης. Όχι πολύ ειρηνικό και μέσα στο πέρασμα των ετών βαμμμένο  με αίμα.

Read more...
 
Чорнобиль - (Τρίτη 26 Απριλίου 2016) PDF Print E-mail

Σαββάτο 26 Απριλίου 1986 01.226΄. Η βάρους 1.200 τόνων ατσάλινη οροφή του αντιδραστήρα  # 4, στο εργοστάσιο με την επίσημη ονομασία «Πυρηνικό εργοστάσιο Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν» εκτινάσσεται. Ξεσπάει πυρκαϊά και μια στήλη καπνού ύψους ενός χιλιομέτρου διαχέει στην ατμόσφαιρα φονική ακτινοβολία από τα ραδιενεργά καύσιμα και τα υλικά του πυρήνα.
Με εξαίρεση τη φωτιά στην καρδιά του αντιδραστήρα που θα συνεχίσει να καίει για μέρες, όλες οι υπόλοιπες εστίες φωτιάς θα σβήσουν πριν ξημερώσει.Για την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι «του Λαζάρου». Έτσι ξεκίνησε αυτό που καταγράφηκε στην Ιστορία ως το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ (Чорнобиль). Μια πόλη που βρίσκεται 120 περίπου χιλιόμετρα, βόρεια του Κιέβου, πρωτεύουσας της σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας της κραταιάς και ενιαίας, τότε, Σοβιετικής Ένωσης.

Read more...
 
Εικόνες του Πειραιά, εικόνες του κόσμου - (Κυριακή 24 Απριλίου 2016) PDF Print E-mail

Πέμπτη απόγευμα. Λιμάνι του Πειραιά. Στην ακτή Μιαούλη έχει δέσει το Costa Deliziosa. Το μήκους 294 μέτρων, με 12 deck, κρουαζιερόπλοιο, ναυπηγήθηκε το 2009, κόστισε 450 εκατομμύρια ευρώ και τα 1.100 μέλη του πληρώματος φροντίζουν τους 2.890 επιβάτες.

Πέντε χιλιάδες ψυχές, μια κωμόπολη, πάνω σε ένα πελώριο σκαρί που περιπλαίει, τα Φιόρδ της Νορβηγίας, την Καραϊβική, την Ν. Ζηλανδία, τη Χαβάη, τα Σαμόα, την Μεσόγειο, τα Κανάρια. Όλο τον κόσμο.Δεν το λες όμορφο. Δύσκολα σε αυτό το μέγεθος μπορεί να χτιστεί κάτι όμορφο. Κι΄ας μην  υποπέσουμε στο ολίσθημα να το συγκρίνουμε με κατασκευές του παρελθόντος. Με εκείνα τα τα ποστάλια του μεσοπολέμου με τα αιχμηρά πλωριά και τις τις στρόγγυλες  πρύμνες. Σχεδιαστικά θαύματα, μπροστά στους σύγχρονους φραμπαλάδες των 12 deck και τις ουρές σαν άσκημες πολυκατοικίες. Τέλος πάντων.

Read more...
 
Ισλάμ & Δύση - (Σαββάτο 2 Απριλίου 2016) PDF Print E-mail

Το πρόσφατο λουτρό αίματος στις Βρυξέλες, ξανάφερε τον όλεθρο στο Ευρωπαϊκό έδαφος. Δεν είναι μόνον οι νεκροί. Είναι όσοι επέζησαν ακρωτηριασμένοι, είναι το σοκ που δύσκολα θα ξεπεράσουν οι επιζήσαντες και οι οικείοι τους, και ασφαλώς είναι η ανασφάλεια που θεριεύει σε κάθε ψυχή.

Κι αυτή η ανασφάλεια, φέρνει υποψία, φόβο, επιθετικότητα. Και η επιθετικότητα φέρνει πόλωση.

Ο κόσμος, όσος τουλάχιστον θίγεται από ότι συμβαίνει, είναι πολωμένος, διχασμένος. Δυσκολεύεται να αντιληφθεί και ως θύμα εύκολα κατηγορεί. Όταν υπάρχει αίμα και τυφλή βία, τα περιθώρια συγκράτησης και συνεννόησης σβήνουν.

Ο Γάλλος Ιστορικός Marc Ferro, από το 2002 με το βιβλίο του «Το σοκ του Ισλάμ», προσπάθησε να εξηγήσει στον δυτικό άνθρωπο τι περίπου συμβαίνει. Ο οποίος δυτικός πολίτης, το ’79 ήταν πολύ μακριά, από τις αιτίες της Ιρανικής επανάστασης. Δυσκολευόταν να καταλάβει γιατί εκείνος ο φανατισμός, εκείνο το θρησκευτικό μένος. Μόλις 22 χρόνια αργότερα, το 2001, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μεγέθυναν τη σύγχυση της Δύσης μπροστά στην «επιστροφή του Ισλάμ».

Read more...
 
To Εικοσιένα - (Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016) PDF Print E-mail

Μια μόλις πενταετία, πριν την συμπλήρωση δύο αιώνων από το ξέσπασμα της επανάστασης της 25ης Μαρτίου, το μήνυμα εκείνου του ξεσηκωμού γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο, κατανοητό και οικουμενικό.

Δερβενάκια

Το ’21 προοικονομεί όλη τη μετέπειτα εξέλιξη της Ελληνικής Ιστορίας. Ήταν σαν ένα δρομολόγιο που έγινε για πρώτη φορά και όλα όσα ακολούθησαν και ακολουθούν, γίνονταν  και ξαναγίνονταν πάνω στην ίδια τροχιά. Άλλαζαν μονάχα τα ονόματα των πρωταγωνιστών. Οι μέθοδοι παρέμεναν ίδιες.

Read more...
 
Χωρίς κινητό! – Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 PDF Print E-mail

Τα πιο ανέμελα χρόνια, όταν έφευγες από το σπίτι, το μόνο που απαραίτητα έπαιρνες μαζί σου ήταν κλειδιά. Και λίγες δραχμές. Λίγο αργότερα προστέθηκε το πακέτο τσιγάρα και το «δίπλωμα».

Τα χρόνια παρέμεναν ανέμελα, τουλάχιστον για κάποιους, παρά το γεγονός ότι το 50άρι έγινε δυόμιση, ενώ επιπροσθέτως, υπήρχε η ελάχιστη συνείδηση, στο να κουβαλάς και ένα κράνος, στοιχείο ολίγον εξωτικό για λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Ήταν οι εποχές που οι «δίπλα» επιχειρούσαν τον Ιστορικό συμβιβασμό. Εμείς ζούσαμε την Μεταπολίτευση, ενώ κάπου εκεί ήταν η «Αλλαγή», σαν σιγανή φωτιά. Τα χρόνια πέρασαν, μαζί τους και η ανεμελιά, η σιγανή φωτιά θέριεψε αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Άλλαξαν όμως, πολλά άλλα.

Με φόντο τον μυχό του κόλπου της Ελευσίνας και το Θριάσιο πεδίο, η γαλανόλευκη κυματίζει πάνω στο ρολόι του αρχαιολογικού χώρο της πόλης, ένα νεφοσκεπές πρωινό του Οκτωβρίου του '11

Όπως, παραδείγματος χάριν, άλλαξαν περιουσίες χέρια μετά την ανακάλυψη της λαϊκότητας του Καπιταλισμού, μέσω του Χ.Α.Α. Άλλαξε επίσης η σχέση μας με την Οικονομία, καθώς γνωρίσαμε την μαγεία των δανείων και του πλαστικού χρήματος.

Πανηγυρίσαμε επισήμως, δια χειρός πρωθυπουργού, την ολόλαμπρη είσοδό μας στην Ο.Ν.Ε., ο οποίος ανέμιζε έμπλεος χαράς το ενιαίο χαρτονόμισμα με  φόντο τον τραπεζίτη που αργότερα θα γινόταν επίσης πρωθυπουργός. Τεχνοκράτης αυτός, όχι σαν τους άλλους τους συστημικούς. Μετά εντρυφήσαμε και στον ενδιαφέροντα κόσμο των Μνημονίων.

Στο μεταξύ, προστέθηκε στη ζωή μας κάτι απαραίτητο. Ξεκίνησε ως σούπερ εξωτικό αξέσουαρ πριν 20κάτι χρόνια μα σήμερα σπάνια θα συναντήσεις πολίτη χωρίς αυτό. Ήταν το...

Read more...
 
Ο εγγύς Διός, εγγύς κεραυνού - Σαββάτο 5 Μαρτίου 2016 PDF Print E-mail

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που είχα μια πεποίθηση, πως για μερικά προβλήματα τα οποία ταλάνιζαν τον δημόσιο βίο και την κοινωνία, είχα μια πρόταση λύσης, συχνά πιο δίκαιη, πιο αποτελεσματική από εκείνη που εφαρμοζόταν.

Ταυτόχρονα αντιλαμβανόμουν ότι και πολλοί άλλοι σκέφτονταν, με συγγενή τρόπο, ακόμα και εκείνοι που είχαν την ευθύνη των αποφάσεων, μα για διάφορους λόγους, του  τύπου «πολιτικό κόστος», ή «αναπόφευκτοι συμβιβασμοί» και τα τοιαύτα, δεν εφάρμοζαν την κατά τεκμήριο καλύτερη πρόταση.

Στις μέρες μας, αυτό δεν συμβαίνει πια. Εννοώ, ότι όχι μόνον δεν καταφέρνω να αρθρώσω μια άποψη, μια πρόταση λύσης για ότι συμβαίνει δίπλα μας, αλλά πολύ χειρότερα, νιώθω πως όλοι εκείνοι που έχουν την ευθύνη λήψης αποφάσεων, ότι όχι απλώς λαμβάνουν τις ολότελα λάθος αποφάσεις, αλλά επίσης πολύ χειρότερα δεν κατανοούν καν τα προβλήματα. Δεν περιορίζω το θέμα στα στενά πλαίσια

Read more...
 
Μια ντουζίνα Xειμώνας - Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 PDF Print E-mail

Δώδεκα εικόνες από έναν χειμώνα που ακόμα δεν ξέρω αν πρέπει να θυμόμαστε ή αν θα είναι καλύτερα να ξεχάσουμε. Σαν μην αρκούσε η δική μου σύγχυση ήρθε η απάντηση γνωστού τινός, όπου στο καθημερινό ερώτημα (μου):

«τι κάνεις;»
απάντησε με τρόπο ασυνήθιστα ποιητικό:
«Προσπαθώ να χωρέσω ένα ποτάμι δουλειάς σε ένα ποτήρι αντοχής και χρόνου.»

Κι επειδή είναι κάποιος που εκτιμώ, τον οποίον επιπλέον θεωρώ αδικημένο, άτυχο και ταλαιπωρημένο, αφού ελάχιστο προσωπικό φταίξιμο τον βαραίνει, για ότι του έχει συμβεί, θεώρησα ότι τα λόγια του προσπαθούσαν να ισορροπήσουν και να χαμογελάσουν πάνω από ένα χάος απαισιοδοξίας.


Στο ίδιο περίπου μοτίβο, κινούνται οι εικόνες που έπονται. Τέσσερις εικόνες από τον κάθε χειμερινό μήνα της φετεινής σεζόν, τοποθετημένες με χρονολογική σειρά, σύνολο μια ντουζίνα, μαζί με τις ερμηνείες τους.

Απόπειρα ισορροπίας, σε έναν τόπο που αιωρείται εδώ και χρόνια πάνω από ένα πειραματικό πολεμικό πεδίο, τώρα που ο Μάρτης πλησιάζει, η μέρα μεγαλώνει και τα πρώτα όχι και τόσο δειλά δείγματα μιας, ολότελα απρόβλεπτης, άνοιξης πυκνώνουν.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 6 of 13