Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Έθνος ανάδελφον – (Κυριακή 22 Απριλίου 2018) PDF Print E-mail

Χαμογελούσαμε τότε με τούτη την προεδρική ρήση, αλλά και για το πως ένας άκαμπτος ανακριτής και αργότερα, ένας εξίσου ανυποχώρητος εφέτης βρέθηκε, στο ύπατο πολιτικό αξίωμα.


Κι όμως η άποψή του φαίνεται να ισχύει ακόμα. Στο ακέραιο μάλιστα.

Δυο πρόσφατα γεγονότα το αποδεικνύουν.

Read more...
 
Λαμπρή – (Κυριακή 8 Απριλίου 2018) PDF Print E-mail

Η πιο σπουδαία, η πιο αισιόδοξη γιορτή της Ορθοδοξίας έρχεται κατά τεκμήριο μέσα στην άνοιξη. Πάσχα λοιπόν και με περισσότερη ελληνικότητα, χωρίς να ξεφεύγουμε από το ορθόδοξο θρησκευτικό πλαίσιο, Λαμπρή.

Κατά πως διαβάζουμε έθιμο διαμορφωμένο από την Βυζαντινή περίοδο, όπως όλα τα Χριστιανικά.  Σε τούτο το πλαίσιο, καθάριζαν, έβαφαν τα σπίτια τους και φρόντιζαν την περιβολή τους, ώστε να αποτελείται από αχρησιμοποίητα ρούχα. Έτσι προέκυψε και η έκφραση λαμπριάτικα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τόσο στην Πόλη όσο και στην μητροπολιτική Ελλάδα το έθιμο διατηρήθηκε. Καταγραφές Ευρωπαίων περιηγητών αναφέρουν ότι οι εορτασμοί γίνονταν με την ανοχή του κατακτητή.

Read more...
 
Ντίνος Χριστιανόπουλος (02.04.2011) PDF Print E-mail

Με τη χαρακτηριστική διαμόρφωση της φωνής του, παρέμεινε στον τηλεοπτικό αέρα επί δίωρο σε μια εκπομπή (Στα άκρα) που οι συντελεστές της (παρουσιάστρια Βίκυ Φλέσσα) εργάστηκαν με  σύνεση.

Ο λόγος για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και το χθεσινό πρωταπριλιάτικο πρόγραμμα του δεύτερου κρατικού καναλιού.

Ότι ο στοχαστής, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από φτωχούς γονείς, πρόσφυγες, Κωνσταντινουπολίτες, σκέφτεται φωναχτά δεν είναι είδηση.

Τούτο όμως, έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Ότι τουλάχιστον δημόσια, δεν διατηρεί καμιά θεατρικότητα. Δεν κουνάει τα χέρια του, δεν μορφάζει, δεν εκνευρίζεται. Ούτε καν ο προφορικός του λόγος δεν απομακρύνεται από το αρχικό, ήρεμο τόνο με την μακρόσυρτη προφορά κάποιων φθόγγων και την έντονη χρησιμοποίηση μερικών συμφώνων, σε μια γλώσσα γαλήνια, πλούσια που εύκολα κυριαρχεί στα ώτα των ακροατών.

Read more...
 
Περί Θητείας – (Παρασκευή 6 Απριλίου 2018) PDF Print E-mail

Δεν την θυμήθηκα μόνον λόγω της πρόσφατης επίσκεψης στην Τρίπολη. Είναι που σαν σήμερα παρουσιάστηκα. Κι όταν κάνουμε λόγο για θητεία, εννοούμε χακί. Κάτι γαλάζια, κάτι λευκά, ...δεν. Ασφαλώς και εκεί υπάρχουν, ειδικότητες που είναι βαριές και ζόρικες, αλλά ο οδηγός του Ναυάρχου, ή ο σμηνίας που μεταφέρει αλληλογραφία και τα τοιαύτα δεν είναι θητεία.


Στο ερώτημα τι είναι θητεία, απαντώ: Είναι τάγμα στο βορρά, αναφορά υπό βροχή, νυκτερινές περιπολίες με το χιόνι να τρίζει κάτω από τα άρβυλα. Eίναι καλός λοχαγός και στραβόξυλο αν/χης διοικητής, ή αντιστρόφως. Είναι να μετράς ανάποδα για το πελώριο δώρο που λέγεται 4ήμερη. Είναι το υπό μάλης μεγάλη Παρασκευή, στο προαύλιο της εκκλησίας με τα χειμερινά, όταν οι 26 βαθμοί μιας πρώιμης άνοιξης σε λιώνουν επί δυο ώρες.

Είναι  ο ύπνος πάνω στο θρανίο μέσα στο παγωμένο εκλογικό κέντρο και ο άγνωστος αγρότης που κουβάλησε δυο λίτρα πετρέλαιο για να τα βάλει στη σόμπα μην ξυλιάσεις νυχτιάτικα. Είναι και η κυρά του, που ΄φερε δυο κομμάτια πίττα και ένα χαμόγελο, για να μην την βγάλεις με γαλέτα, κονσέρβα και ότι προβλέπει η υπηρεσία. Είναι οι πιο μενεξεδένιες ανατολές στον παγωμένο βορά. Είναι τέλος, να ονειρεύεσαι τα μάτια που αγαπάς την ώρα που γυρνάς στο θάλαμο μετά το γερμανικό.

Να το βάλουμε όμως σε χρονικό πλαίσιο, διότι όπως γίνεται αντιληπτό ο χρόνος έχει τεράστια σημασία, καθότι άλλο πράγμα να υπηρετείς στο Αμύνταιο το ’69 και άλλο  στο Γ.Ε.Σ. το ’99. Και ασφαλώς ασύγκριτο το να υπηρετήσεις σε καιρό ειρήνης, με τη θητεία εν καιρώ πολέμου.

Read more...
 
Τεχνητή λίμνη Κρεμαστών - (Τρίτη 27 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Αναπτυξιακή διαδικασία χωρίς θυσίες και δίχως θύματα δύσκολο να νοηθεί. Αυτό που συμβαίνει σχεδόν πάντα, είναι, πως μια μικρή ομάδα ατόμων θυσιάζεται για να επωφεληθεί μια συντριπτικά μεγαλύτερη.


 

Κάποιοι το βρίσκουν σκληρό, κάποιοι φυσιολογικό, και κάποιοι αναγκαίο κακό. Τα περισσότερα, μεγάλα, δημόσια έργα κινήθηκαν πάνω σε αυτό το μοτίβο. Αναπόφευκτα. Ένα από αυτά που είχε αναγγελθεί στον τόπο μας, από την δεκαετία του ’50, ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 και ολοκληρώθηκε το ’70 ήταν η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών και η δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Κολοσσιαίο, για το Ελληνικό μέτρο, έργο, επέβαλε την απομάκρυνση όλων των κατοίκων από τα σπίτια τους, την αποζημίωσή τους με κάποια άλλη ιδιοκτησία ή με χρήματα.

Read more...
 
Περί Πατρίδος – (Κυριακή 25 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Η κουβέντα για την πατρίδα μπορεί να γίνει και παγίδα.

Γεννάει πατριδοκάπηλους, φέρνει και κατσαπλιάδες.

Άλλος θαρρεί ότι τα σύνορα είναι μαχαιριές στο κορμί της μάνας γης, και άλλος σου λέει πως θα ξοδέψει την τελευταία ρανίδα του αίματος του, στο αμύνεσθαι περί πάτρης .

Κάποιοι θέλουν γίνουν άλλο ένα αστέρι σε μια άλλη σημαία, κάποιοι  θέλουν να φύγουν από τη σημαία και να υψώσουν την δική τους παντιέρα.

Η αγάπη για την πατρίδα δεν έχει να κάνει πολλά με το μίσος για τις πατρίδες των άλλων. Ακόμα και αν οι «άλλοι» είναι βάρβαροι.

Η αγάπη για την πατρίδα δεν έχει τίποτα κοινό με τον εθνικισμό. Άλλο θέμα αν ο εθνικισμός αντλεί θύματα και ενέργεια από την έννοια της πατρίδας.

Read more...
 
Χρήμα & Φάρμακα – (Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Όλως προσφάτως (9 Μαρτίου), ήρθε η είδηση της καταδίκης του Martin Shkreli σε επταετή φυλάκιση σε ομοσπονδιακή φυλακή. Ο καταδικασθείς στα 34 του χρόνια κρίθηκε ένοχος  για εξαπάτηση των επενδυτών και για χειραγώγηση της μετοχής της φαρμακευτικής εταιρείας Retrophin, που είχε ιδρύσει.

Είχε γίνει μισητός όταν αύξησε την τιμή του Daraprim, φαρμάκου για το AIDS από 13 δολάρια σε 750. Όταν εκλήθη από το Κογκρέσο για να δώσει εξηγήσεις, η συμπεριφορά του κρίθηκε προκλητική. Κι όμως, χαρακτηρίστηκε ως μαρίδα, στον ωκεανό των φαρμακευτικών.

Ιδού ένα τμήμα από την ευρύτερη εικόνα:

Read more...
 
Μιχαήλ Σεργκέγεβιτς Γκορμπατσώφ (03.03.2013) PDF Print E-mail

Ο Μ. Γκορμπατσώφ ήταν ο 8ος (αν δεν συμπεριλάβουμε τον Αλεξέι Ιβάνοβιτς Ρίκοφ) και τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. Παρέλαβε από τον αποθανόντα Κονσταντίν Τσερνιένκο στις 11 Φεβρουαρίου του 1985 και επί των ημερών του, κατακερματίστηκε η μεγαλύτερη σε έκταση και η τρίτη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου.

Αυτό το μικρό πλήθος των Σοβιετικών ηγετών σε εβδομήντα έτη, που διήρκεσε το πείραμα του Υπαρκτού, όταν στον ίδιο χρονικό διάστημα στις Η.Π.Α. βρέθηκαν στο οβάλ τραπέζι 13 διαφορετικοί πρόεδροι, καταδεικνύει τη δυσκολία της αναρρίχησης στην εξουσία. Ας μην λησμονούμε ότι μέχρι την περίοδο του Χρουτσώφ, δεν ήταν εύκολο οι επίδοξοι ηγέτες ούτε να επιζήσουν. Δεν κρατούνταν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα.

Είτε ως “ελιτιστές”, είτε ως “Τροτκιστές”, σημαντικοί επαναστάτες όπως οι Ζινόβιεφ, Κάμενεφ, Μπουχάριν, Ρίκοφ αντιμετώπισαν τις κάννες των εκτελεστικών αποσπασμάτων. Την ίδια περίπου τύχη είχαν οι 1.108 σύνεδροι επί συνόλου 1.966, του 17ου συνεδρίου του Κ.Κ.Σ.Ε. Οι περισσότεροι από αυτούς εκτελέσθηκαν ή πέθαναν σε γκούλαγκ.

Read more...
 
Λίγα λόγια για το παρελθόν της Ε.Λ.Π.Α. – (Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018) PDF Print E-mail

Μετά τον θάνατο του Παναγή Γιαννουλάτου, τον Ιούνιο του ’61, στην προεδρία της Λέσχης ανέρχεται ο Απόστολος Νικολαίδης. Η πορεία της είναι ανοδική, η διοίκηση συνετή και σφικτή, τα οικονομικά σε άνθηση.


Πολιτικά πρόσκειται στο βαθύ, βασιλικό κράτος. Η δεκαετία του ’50 έχει παρέλθει με την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση των ανακτόρων.  Οι αγώνες της τελούνται «υπό την αιγίδα της Α.Μ. του Βασιλέως». Η Λέσχη είναι συντηρητική, και το σύνολο των μελών της ανήκει στην κοινωνική ελίτ. Μπαίνοντας στην δεκαετία του '60, στηρίζει τα πρώτα βήματα του τουρισμού στον τόπο μας, παρέχοντας πληροφορίες, προσφέροντας οδική βοήθεια, σε ένα παρθένο, από κάθε άποψη, τοπίο.

Read more...
 
…μικρό κολωνακιώτικο Μνημόσυνο – (Σαββάτο 24 Φεβρουαρίου 2018) PDF Print E-mail

Το πατρικό του, το χώριζε μια ευθεία 1.800 μέτρων, από την πλατεία Κολωνακίου. Mα τα λίγα αυτά μέτρα, στην πρωτεύουσα της δεκαετίας του ’60, σηματοδοτούσαν ένα ολότελα διαφορετικό σύμπαν.

Η τύχη το έφερε, να ζήσει ανάμεσα σε αυτά τα σημεία από το ’63 έως το ’69. Τις έξι τάξεις του δημοτικού που είχαν απ’ όλα. Για ένα παιδί που αρχίζει με συλλαβές και  συνεχίζει με ανάγνωση, οι εφημερίδες άνοιγαν παράθυρα σε έναν πελώριο, άγνωστο, γοητευτικό όσο και βίαιο πλανήτη, ενίοτε και ανερμήνευτο. Σε μια δεκαετία με ανατροπές και εκπλήξεις, με ελπίδες και απώλειες. Το παιδί όμως παρέμενε στο απυρόβλητο. Σαν θεατής σε μια παράσταση.

Έξι πρωινά την εβδομάδα, μέχρι το ’65, το πήγαινε ο πατέρας ή η μητέρα στο σχολείο. Από το ’66 και μετά με τον άσσο,  Καλλιθέα – Ομόνοια, ή με το πέντε  Κουκάκι - Ομόνοια, όπως έλεγε το μεγάλο κίτρινο  σιδερένιο κουτί, ψηλά στο κούτελό του με τους τρολέδες ακόμα πιο πάνω.

Κατέβαινε στο Σύνταγμα και ποδαράτο Αμερικής & Σκουφά. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Έξι χρόνια εκεί μέσα. Και κάποια Σαββατοαπογέυματα, στο Βυζάντιο. Ο μικρός με τον πατέρα. Τοστ, μεγάλη ανακάλυψη και πορτοκαλάδα.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 4 of 13