Αυτοκίνηση

Μια διαφορετική προσέγγιση της αυτοκίνησης για όσους, ενδεχομένως, δεν καλύπτονται απ' ότι συναντούν.Κεραυνοί (blitz) εν αιθρία (04.12.2012) PDF Print E-mail

Το Μάιο του ’77, ο πρώτος «δόκιμος» βαμμένος στα κιτρινόμαυρα της ομάδας Euro handler έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα. Ξεκινούσε την κατατακτήρια ειδική του 24ου Δ.Ρ.Α. στη Δεκέλεια. Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, οδηγώ το ίδιο όχημα, στην ίδια διαδρομή, βάζοντας δίπλα το σημερινό του διάδοχο.

Για να θυμηθούμε το πλαίσιο εκείνης της εποχής, το Kadett με το νούμερ 3 στις πόρτες οδηγούσαν oι W. RohrlW.P. Pitz και ανήκε στο γκρουπ 2. Τεχνικά μεθερμηνευόμενον, σήμαινε ένα απλό, όχι cross flow, 8βάλβιδο καπάκι απέδιδε γύρω στους 160 ίππους, υπολειπόταν δηλαδή σε ισχύ, από τα οχήματα της ομάδας 4 που ανταγωνιζόταν, τουλάχιστον 40 ίππους.

Κυριακή 29 Μαίου 1977. Το Kadett των RohrlPitz με το νούμερο 3 στις πόρτες, φωτογραφημένο λίγο πριν την λίμνη της κατατακτήριας ε.δ. της Δεκέλειας. Αν εξαιρεθεί ο νικητής Waltegaard που ειδικά στην κατατακτήρια ήταν σε άλλο αγώνα, οι Γερμανοί έχασαν μόνο από τους σαφώς ισχυρότερους συνδυασμούς :Alen (131), Andersson (Celica,) Verini (131) με ελάχιστες μάλιστα διαφορές από ένα έως πέντε δεύτερα για τα 13,27 χλμ της διαδρομής, τα μισά από τα οποία ήταν άσφαλτος. Άφησαν δε, αρκετά πίσω τους ισχυρότερα οχήματα με εκλεκτούς χειριστές, όπως οι Lampinen (131), Clark (Escort), Kallstrom (Violet), Wittman (Kadett), Γ. Μοσχούς (Alfetta), “Σιρόκο” (Violet). Στην εξέλιξη του αγώνα, όπου τα προβλήματα νεότητας του Kadett άφηναν το πλήρωμα, ανεπηρέαστο, συνέχισαν τους εξαίρετους χρόνους (3οι σε Αλιάκμωνα, Βέρμιο, Λουκίσια ΙΙ, 2οι στο Οινοχώρι, στις κατηφορικές Καρρούτες και στην Αλική ΙΙ).

Ένα χρόνο αργότερα, ο Rohrl οδηγεί 131 και κερδίζει ενώ στα δυο κιτρινόμαυρα Kadett βρίσκονται οι Γερμανοί Achim WarboldHans Sylvan και οι Σουηδοί Anders KullangBruno Berglund. Ο Kullang στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, ξεκινά με πυροτεχνήματα (3ος Λουκίσια, 4ος Αλική), τουμπάρει, στο flying της Ξηρονομής (5ος), συνεχίζει ακάθεκτος χωρίς παρμπρίζ με μάσκα υποβρυχίου ψαρέματος (4ος Αλυκή, στον Ελικώνα στο Δίστομο) μέχρι την Καλαμπάκα. Εγκαταλείπει στο Βέρμιο. Ο Γερμανός ακολουθώντας πιο συνετό ρυθμό, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα θα καταφέρει να τερματίσει στην 5η θέση, πίσω από τα δυο 131 των Rohrl και Alen και τα δύο 160J των Mehta και Kallstrom. Η εικόνα είναι από την τεχνική, κατηφορική Τσούκα, όπου σημείωσε τον 7ο χρόνο, ίδιο με τον 6ο Κallstrom, 14 δεύτερα πίσω από τον νικητή Rohrl, 2 μπροστά από τον Milan  Zapadlo (Skoda 130 RS).

Read more...
 
911 υποθέσεις στην πορεία του χρόνου (30.10.2012) PDF Print E-mail

Ένα αεράκι θρόιζε τις βελόνες των κωνοφόρων καθώς περίμενα στη βάση του βουνού τους συντρόφους μου για την φωτογράφιση της 911 Carrera S. Στο ίδιο Βουνό, πριν από 55 χρόνια άλλες Porsche άρχισαν να υφαίνουν το μεταπολεμικό τους μύθο.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, των 55 ετών, άλλαξαν τόσα, πολλά τόσο πολύ ώστε η εικόνα του κόσμου να έχει ελάχιστα κοινά στοιχεία. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 η Porsche δεν αποτελούσε κάποιον κατασκευαστή που τραβούσε μαζικά το ενδιαφέρον. O Enzo είχε ήδη επιβάλει τα δημιουργήματά του σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνος κορυφαίος εκπρόσωπος πια από την Ιταλία, μετά την αγωνιστική έκπτωση των Maserati και Lancia. Αντίθετα το “νησί” έκανε αισθητή την παρουσία του με Vanwall, Cooper, B.R.M. Lotus. Η Γερμανία μετά την αποχώρηση της Mercedes από το τραγικό Le Mans του '55, δεν είχε αγωνιστική εκπροσώπηση σε κορυφαίο επίπεδο.

Η δημιουργία της 550 έδωσε το δικαίωμα στη μεταπολεμική Γερμανία να κατακτήσει νίκες γενικής σε σημαντικούς αγώνες όπως το Targa Florio. Όχι ιδιαίτερα ισχυρή, αλλά ελαφριά και τόσο χαμηλή, ώστε ο Hans Hermann να την περάσει κάτω από τις μπάρες που έκλειναν γραμμές τραίνου στο Mille Miglia του ΄54, ήταν ένα δημιούργημα που σκόπευε σε αγωνιστικές διακρίσεις.


Τα χρόνια περνούσαν και μέχρι την εμφάνιση της 911, το '63 στο σαλόνι της Φρανκφούρτης η Porsche παρέμενε μια μικρή, ελιτίστικη εταιρεία. Στη συνέχεια, κράτησε τον ελιτίστικο χαρακτήρα της αλλά έπαψε να είναι μικρή.

Η 911,

ήταν ένα αυτοκίνητο - προϊόν σταθμός, για την παγκόσμια παραγωγή. Μια αντισυμβατική κατασκευή (κινητήρας πίσω), που αντίθετα με τα εξ' ίσου πετυχημένα και όμορφα παρόμοια οχήματα (Α110), κέρδισε το μοναδικό χάρισμα της διαχρονικότητας. Λίγα είναι τυχαία και ακόμα λιγότερα εύκολα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Έτσι ελάχιστα πριν από τα πεντηκοστά της γενέθλια, η 911 παραμένει πέρα από ένα απολύτως πετυχημένο προϊόν, μια επιδίωξη, ένα απωθημένο χιλιάδων και είναι περίπου βέβαιο ότι συμβαίνει αυτό που συμβαίνει με όλα τα δυσεύρετα πράγματα. Πως την αποκτούν πολύ λιγότεροι απ' ότι την επιθυμούν. O χρόνος κυλά, τα μοντέλα αλλάζουν και η 911 όχι μόνον δεν υποχωρεί, αλλά ισχυροποιεί τη θέση της τόσο στην αγορά, όσο και στην συνείδηση των αυτοκινητόφιλων.

Read more...
 
Μικρές Παρισινές, εικονογραφημένες ιστορίες (04.10.2012). PDF Print E-mail

Στον απόηχο της Παρισινής έκθεσης 14 εικόνες και οι λεζάντες τους, σαν ένας είδος σχολίου για μερικά από αυτά που είδαμε, νοιώσαμε εκεί.

1. Η Βροχή, το κρύο, το μποτιλιάρισμα και η μιάμιση ώρα για τις λίγες δεκάδες χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο C. de Gaulle ως το ποτάμι, δημιουργούν μια γλυκιά αίσθηση για τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα του μνημονίου των 32 βαθμών και της σχετικά άνετης (λόγω κρίσης πια) προσπέλασης των αστικών αρτηριών.

Read more...
 
Paris 2012. Άλλα δυο χρόνια μετά (02.10.2012) PDF Print E-mail

Μόλις 22 χρόνια μετά την άρση του πενταετούς στρατιωτικού νόμου, στο Παρίσι διοργανώνεται η πρώτη έκθεση αυτοκινήτου. Είχαν ήδη παρέλθει 27 ανοίξεις από την οδυνηρή Παρισινή Κομμούνα και η Γαλλική πρωτεύουσα όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη ανέπνεε τη σταθερότητα της Belle Epoque.
Σχεδόν απίστευτο πως μετά από τόσο σύντομο χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή αυτή πόλη μπόρεσε να ανακάμψει, ιδιαίτερα σε εκείνες τις εποχές, στα τέλη του 19ου αιώνα όπου οι εξελίξεις έρχονταν σε εξαιρετικά αργούς, σε σύγκριση με το σήμερα, ρυθμούς

Για τρίτη συνεχή φορά, από το 2008, βρέθηκα στο διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου των Παρισίων. Η παγκόσμια αυτή έκθεση που όπως προείπαμε, έχει την τιμή να είναι η πρώτη στην ιστορία της αυτοκίνησης, ξεκίνησε την πορεία της το 1898, από το όραμα ενός πρωτοπόρου. Του Μαρκήσιου Jules Félix Philippe Albert de Dion . Προσωπικά αγνοούσα την ύπαρξή του, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70. Τότε κατέφθασε η πρώτη Alfetta στην Ελλάδα και κοιτάξαμε (down under) για να δούμε το θαύμα, τον άξονα που έφερε το όνομά του: de Dion. O Γάλλος είχε ήδη αποχωρήσει από τα εγκόσμια 30 χρόνια νωρίτερα αλλά είχε αφήσει έντονα τα ίχνη του στον κόσμο της αυτοκίνησης. Πέρα από τεχνοκρατικό, εφευρετικό μυαλό όμως, υπήρξε αγωνιζόμενος, συμμετέχων, ανάμεσα σε άλλα, σε αυτό που πια θεωρείται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Είχε όμως και άτυχες στιγμές στη ζωή του όπως η φανατική του προσήλωση ενάντια στο λοχαγό Άλφρεντ Ντρέιφους και στην τεράστια υπόθεση που ταλαιπώρησε την Γ' Γαλλική Δημοκρατία.

Αν όμως η Ιστορία τον χρέωσε με την υπόθεση Ντρέιφους, σαφώς τον πίστωσε με την δημιουργία του πρώτου σαλονιού αυτοκινήτου το οποίο όχι μόνον συνεχίζει την πορεία του αλλά κάθε ζυγό χρόνο γίνεται και λαμπρότερο, ενώ επιλέγεται από ολοένα και περισσότερους κατασκευαστές για τις παγκόσμιες πρεμιέρες τους.

Read more...
 
GT 86: Άμεσα ερωτεύσιμη (19.09.2012) PDF Print E-mail

Ευτυχώς που υπάρχουν οι Iάπωνες και κατασκευάζουν ακόμα προσιτά αυτοκίνητα οδηγών. Η GT 86 αποτελεί τη πιο ευχάριστη, την πλέον ελευθεριάζουσα, προσπελάσιμη, πρόταση της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όσα μάθαμε και καταλάβαμε τον περασμένο Μάιο στην Ισπανία, όπου παρουσιάστηκε και οδηγήσαμε την GT 86 τα εμπεδώσαμε στην πατρίδα μας. Κι’ αυτό που είχε ξεκινήσει σαν μια ανοιξιάτικη συμπάθεια, μεταμορφώθηκε σε ένα θυελλώδη θερινό έρωτα. Ο τόπος και η εποχή υπήρξαν τα καταλυτικά στοιχεία που συνέτειναν στην πλήρη εφαρμογή της επιθυμίας του μηχανικού, ο οποίος ηγήθηκε της κατασκευής, Τetsuya Tada, για ένα όχημα που: “θα έφερνε πίσω το ειδύλλιο με την αυτοκίνηση”. Ακριβέστατος ο χαρακτηρισμός, αποδίδει στο έπακρο τόσο την επιθυμία τους όσο και το αποτέλεσμα.


Εν μέσω, θερμότατου, από κάθε άποψη, Θέρους, ήρθε η στιγμή που οδηγήσαμε ή για την ακρίβεια χαρήκαμε τη GT 86 στα πάτρια εδάφη. Ένα φρεσκάρισμα στις πληροφορίες ήταν απαραίτητο πριν ξαναγνωριστούμε. Μοτέρ μπροστά, επίπεδο, δίλιτρο, ατμοσφαιρικό. Δανεισμένο από την συνεργασία με τη Subaru. Διαδρομή και διάμετρος ίδια, 86 χιλιοστά. Αυτό που κάποτε αποκαλούσαμε ως σούπερ καρέ. Κίνηση πίσω, διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, κέντρο βάρους χαμηλό. Σχήμα κλασσικού, χαμηλού κουπέ, 2 + 2. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά, αλλά όπως ένας σωρός από πλίνθους δεν κάνει ένα σπίτι έτσι και ένα πλήθος από ελκυστικές ιδιότητες δεν δημιουργούν απαραίτητα ένα αληθινό αυτοκίνητο.

Read more...
 
Στo μύθο των SL (20.08.2012) PDF Print E-mail


Μόλις εννέα έτη μετά την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας, η Mercedes παρουσίασε τη σειρά SL στην έκθεση της Ν. Υόρκης. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε η παραγωγή. Σήμερα, 58 χρόνια αργότερα, και αφού εκατοντάδες χιλιάδων SL έχουν κυλήσει τους τροχούς τους απανταχού στον πλανήτη, συναντάμε τον τελευταίο εκπρόσωπο στην Αττική γη. Την SL 500 blueEFFICIENCY.


Αργά το απόγευμα στο γραφείο. Στεκόμαστε ενεοί πάνω από το κλειδί της. Είχαμε παραλάβει ένα εντυπωσιακό όχημα 200.000 ευρώ, με 435 ίππους και ένα ογκώδες νούμερο ροπής, με κίνηση στον πίσω άξονα, convertible, με Γερμανικές πινακίδες και πλήρες καυσίμων . Πλην όμως κανείς δεν το ήθελε. Σημεία των καιρών; Προφανώς. Σε ένα τόπο, τόσο παράφορα αδικημένο τα τελευταία δυο χρόνια, όσο και παράλογα “ανεπτυγμένο” τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία, η χρήση τέτοιου οχήματος δημιουργεί μια φοβική διάθεση. Αν μάλιστα δεν σου ανήκει, σου δημιουργεί και μια έξτρα πίεση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η “κυρία” διανυκτέρευσε ειρηνικά στο φυλασσόμενο χώρο στάθμευσης , παραμένοντας ανενεργή και αναξιοποίητη μέχρι το επόμενο απόγευμα.

Read more...
 
Sant’ Agata Bolognese (08.08.2012) PDF Print E-mail

Η Μπολονέζα αγία Αγάθη στέκεται σε ξεχωριστή θέση στο παγκόσμιο αυτοκινητικό γίγνεσθαι. Φρόντισε, κατ΄ αρχήν, να φωτίσει το μονοπάτι του Ferruccio Lamborghini, ο οποίος δεν έφτιαξε απλώς μερικά θαυμαστά οχήματα αλλά απόδειξε τη υψηλή σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε τεχνολογία και τέχνη.

Πέντε αιώνες νωρίτερα, ο L. da Vinci γράφοντας, χωρίς ίχνος αλαζονείας στα 30 του χρόνια ένα βιογραφικό σημείωμα, πραγματική όμως μαρτυρία της ποικιλίας του ταλέντου του, ολοκλήρωνε λέγοντας: "Προσθέτω πως στη ζωγραφική το έργο μου είναι εξ' ίσου αξιόλογο όσο και οποιοιδήποτε άλλου". Η Ιταλία τότε οδηγούσε την ανθρωπότητα στην αναγέννηση. Όπως τότε που ο Σοφοκλής ο Αριστοφάνης και ο Θουκυδίδης μοιράζονταν την ίδια εποχή και συναντιόντουσαν στο θέατρο έτσι και ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Ντα Βίντσι, ο Μακιαβέλι συνυπήρχαν σε εκείνη τη μαγική περίοδο.

Read more...
 
Μια άλλη ιεροτελεστία άνοιξης (11.05.2012) PDF Print E-mail

Ενενήντα εννέα χρόνια μετά την πρεμιέρα της, η δημιουργία του Igor Stravinsky, θεωρείται πια ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά έργα του 20ου αιώνα. Ερευνούμε το μήνυμά της ένα ανοιξιάτικο πρωινό, τη συνδρομή τριών τετράτροχων.

Τέλος Απριλίου στις δυτικές κλυτίες της Πάρνηθας, στη χαμηλή διάβασή της, και η φύση οργιάζει. Κάτω από τα κωνοφόρα, πλούσια χλόη, διάστικτες πινελιές με το έντονο μωβ από τα δένδρα του Ιούδα και εκτυφλωτικό φως. Ησυχία, και ένας απαλός άνεμος θρόιζε ανάμεσα στις βελόνες των πεύκων.

Σε αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό,

στο δρόμο προς την Μονή Κλειστών, έχουμε παρκάρει τα τρία ξεχωριστά οχήματα. Ήταν το Mini Cooper S roadster, το Renault Clio RS και Opel Corsa OPC N.e. Τα κοιτούσα και προσπαθούσα συμπιέζοντας το παρελθόν να θυμηθώ την προέλευση, τις ρίζες τους. Μόνο το Mini έχει διατηρήσει το όνομα, κάποια κοινή φιλοσοφία από το παρελθόν. Καθώς επίσης και μια σχεδόν συνεχή παρουσία σε επίπεδο παραγωγής από το 1959 ως τις μέρες μας. Όπως βέβαια τα όλα τα θέματα υπόκεινται στον ανελέητο Ηρακλείτιο κανόνα “πάντα ρεί”, έτσι και αυτό, έχει μοιραία υποστεί τις συνέπειες της καλπάζουσας τεχνολογίας. Είναι μεγαλύτερο, βαρύτερο, ισχυρότερο, ευκολότερο και στην περίπτωση μας, χαρακτηρίζεται και ως roadster. Όπως και να είναι όμως, αυτό που έχουμε μπροστά μας σήμερα δεν έχει πολλά κοινά σημεία με εκείνο που θαυμάζαμε πριν από 45 χρόνια όταν το κλασσικό Mini είχε φτάσει στα καλύτερά του. Διατηρεί όμως τη μηχανική του διάταξη (κινητήρας κίνηση μπροστά) και το χαρακτηριστικό Cooper S, ακόμα και τώρα που ο John Cooper δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Επίσης μέσω της Prodrive επιχειρεί έστω και με εμπόδια να ξαναβρεθεί ως πρωταγωνιστής στο χώρο που φέρει την επονομασία WRC.

Read more...
 
Η απόρριψη και ο θυμός ως παράγοντες δημιουργίας (22.02.2012) PDF Print E-mail

Τον χειμώνα του 1916, ο Εnzo Ferrari είναι 18 χρονών. Χάνει τον πατέρα του από πνευμονία, λίγο αργότερα πεθαίνει και ο πρεσβύτερος αδελφός του Alfredo (Dino) και τέλος στρατεύεται με την ειδικότητα του πεταλωτή αλόγων

Τον στέλνουν στο μέτωπο από όπου επιστρέφει ημιθανής σε νοσοκομείο της Brescia. Απολύεται το 1920 σωματικό και ψυχικό ράκος.

Τότε θα ζητήσει δουλειά στο εργοστάσιο της FIAT στο Τορίνο.

Του το αρνήθηκαν και ο βιογράφος του Brock Yates, σημειώνει πως εκείνη η απρόσωπη απόρριψη τον ισοπέδωσε. Ο μύθος τον θέλει να αναλύεται σε λυγμούς στο πάρκο Valentino στις όχθες του ποταμού Πάδου.

Ο Enzo θα ζητούσε εκδίκηση και θα τη ζητούσε με τον πιο καθοριστικό τρόπο. Την επιτυχία.

Αν ισχύει η ρήση του Νίτσε πως η πνευματική ικανότητα μιας μεγάλης διάρκειας εκδίκησης είναι σημάδι ενός ευγενούς εγκεφάλου, τότε ο Εnzo ήταν αριστοκράτης.

Πέρασαν τα χρόνια, από μέτριος οδηγός, θα γίνει καλός βελτιωτής, ακολούθως κορυφαίος κατασκευαστής.

Τα κόκκινα οχήματα από το Maranello θα διαμορφώσουν το μεταπολεμικό αγωνιστικό γίγνεσθαι.

Read more...
 
H νέα 911 (κάτι παραπάνω από «καλό» αυτοκίνητο) (29.01.2012) PDF Print E-mail

Στην ευρύτερη περιοχή της Valencia, γνωριστήκαμε την νέα 911 Carrera. Κάτω από έναν ανοιξιάτικο ουρανό με θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες από τις Ελληνικές, παρουσίαστηκε η τελευταία γενιά του διαχρονικότερου κουπέ της αυτοκινητικής ιστορίας.

Η έβδομη γενιά λοιπόν της 911, γνωστή και ως 991, ήρθε κατάφορτη τεχνολογίας και έμφορτη σημαντικών εξελίξεων.

Έτσι επιγραμματικά, ας αναφερθεί το Porsche Dynamic Chassis Control, που αναδιαρθρώθηκε εκ βάθρων, το Porsche Torque Vectoring, που προσφέρεται σε δυο εκδόσεις, αλλά και οι βελτιώσεις στο PCM,  με τέσσερις νέους αισθητήρες.

Τώρα πως γίνεται και το εξακύλινδρο επίπεδο μοτέρ της, ενώ είναι μικρότερου κυβισμού (- 200 κ.εκ.), να παράγει περισσότερη ισχύ (+5 ίππους),να  δαπανά λιγότερο καύσιμο (-16%), ενώ  με 194 γρ./χλμ. CO2, να είναι το πρώτο σπορ αυτοκίνητο της Porsche που βρίσκεται κάτω από τα 200 γρ./χλμ. είναι κάτι που μπορούν να το απαντήσουν οι τεχνολόγοι του εργοστασίου.

Παραπλήσια απάντηση θα δοθεί και στο ερώτημα πως το νέο επανασχεδιασμένο (κατασκευασμένο από αλουμίνιο και χάλυβα) αμάξωμα, είναι κατά 45 κιλά ελαφρύτερο από το προηγούμενο, ενώ η ακαμψία του αυξήθηκε κατά 20%.

Οι απαντήσεις  είναι προφανείς. Μέσα από συνεχή έρευνα και εξέλιξη.

Να μην λησμονηθεί επίσης, ότι είναι το πρώτο όχημα μαζικής παραγωγής με επτατάχυτο μηχανικό κιβώτιο.

Λίγο ή πολύ βέβαια, όλα αυτά καθώς και πολλά άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι γνωστά από τον Σεπτέμβρη του 2011, οπότε και παρουσιάστηκε στο σαλόνι της Φρανκφούρτης.

Αυτό που αναμενόταν με ανυπομονησία ήταν η δια ζώσης επαφή με την 7η γενιά της 911, πράγμα που έλαβε χώρα, στους δρόμους γύρω από την Ισπανική πόλη.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 Next > End >>

Page 4 of 5