Χρονογράφημα

Ως χρονογράφημα ορίζεται, ένα ελαφρύ πεζό λογοτέχνημα. Άδηλον, αν ο επιμελητής τούτου του ιστότοπου μπορέσει να επιβεβαιώσει τον ορισμό.



Ο Στρατηγός και ο Πρόεδρος - (Σαββάτο 29 Μαΐου 2021) PDF Print E-mail

Ως γνωστόν, η Νομική είναι εκείνη η επιστήμη που κατέχει τα παγκόσμια ρεκόρ της ελαστικότητας και της ολκιμότητας. Ακόμα και η μαγειρική είναι πιο σταθερή, επιστήμη. Αν βάλεις σε μια κατσαρόλα με ζέον ύδωρ μακαρόνια, σε 10 λεπτά θα είναι έτοιμα. Ε! στην Νομική δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Με τα ίδια δεδομένα βγαίνουν διαφορετικές ετυμηγορίες. Ειδικά αν ο Avvocato είναι καλός. Ειδικότερα αν ο Κατής είναι καλύτερος.

Έτσι μέσα από ασυνήθιστες νομικές διαδικασίες, απότοκες ενός ανορθόδοξου πολέμου που είχαν οι κηρύξει οι καθολικώς διαμαρτυρόμενοι, πιθανότατα και ατακτοποίητοι πάσης φύσεως λειτουργοί, ενάντια στην τότε ηγεσία της Ομοσπονδίας, κατάφεραν να την χαρακτηρίσουν έκπτωτη. Επιχειρώ να φανταστώ τη σκηνή. Θα την παρομοίαζα, σε μια άλλη κλίμακα, με τις τρεις λέξεις που ξεστόμισε ο Douglas McArthur όταν αναγκαζόταν να εγκαταλείψει τις Φιλιππίνες. «I  'll be back» είχε πει ο στρατηγός. Και τα είχε τέσσαρα, τότε, τα άστρα στους γιακάδες του.

Read more...
 
Πυρκαγιές - (Πέμπτη 27 Μαΐου 2021) PDF Print E-mail

Τυγχάνει να έχω εικόνες και μνήμες από τα Γεράνεια εξ απαλών ονύχων. Κυριολεκτικώς. Ενδεχομένως και νωρίτερα, καθότι τα γονικά μου εξέδραμον, στις παράλιες υπώρειές τους πριν καν διαβούν το κατώφλι του Άγιου Σώστη, όπου ένωσαν για τα επόμενα 45 χρόνια τις τύχες και τις ατυχίες τους.


Γεράνεια. Είναι αυτός ο ορεινός όγκος που εκτείνεται δυτικότερα των Μεγάρων και ορθώνεται ανάμεσα στο Σαρωνικό και τον ανατολικό μυχό του Κορινθιακού, όπου βρίσκονται οι Αλκυονίδες νήσοι, επίκεντρο του ισχυρού σεισμού τον Φεβρουαρίου του ’81.

Γεράνεια. Με πιο περίβλεπτη κορφή το Λύσι στα 986 μέτρα, όπου κάποτε δέσποζε ο ογκώδης κυλινδροειδής αναμεταδότης των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η μόνη φωτεινή κουκκίδα τη δεκαετία του ΄60 μέσα στη νύχτα, καθώς η ευρύτερη περιοχή βρισκόταν χωρίς παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Στις μέρες μας, το θεόρατο τσιμεντένιο οικοδόμημα έχει κατακτηθεί από τις επίγειες κεραίες των εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας.

Read more...
 
Εις γάμου κοινωνίαν – (Κυριακή 23 Μαίου 2021) PDF Print E-mail

Μέσα από ένα ποταμό κειμένων η Ορθοδοξία, εξυμνεί την ένωση άνδρα και γυναίκας με εδάφια όπως «η εν Χρηστώ ένωσις συνιστά μια μικράν εκκλησίαν»,  «θεωρείται ως ο αρχαιότερος θεσμός θείου δικαίου», «ο γάμος κατέστη εν ιερόν μυστήριον» κλπ. κλπ. Εννοείται πως αντιτίθεται στον πολιτικό γάμο, θεωρώντας τον παρέκκλιση.


Αποδεικνύεται έτσι, η ισχυρή θέση και επίδραση της Εκκλησίας, στο νεοελληνικό κράτος  και η αντίστοιχη  εξουσία που ασκεί. Τέλος πάντων, επιστρέφω στο γάμο περισσότερο ως κοινωνικό γεγονός και λιγότερο ως θρησκευτικό μυστήριο, διότι κατά την ταπεινή μου κρίση έτσι αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία των νέων ζευγαριών που αποφασίζουν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.

Read more...
 
προθερινό κομφούζιο – (Δευτέρα 17 Μαΐου 2021) PDF Print E-mail

Και τώρα που στον τόπο μας, μειώνονται, κατά πως μας λένε, τα ημερήσια κρούσματα, οι διασωληνωμένοι αλλά και το πλήθος των θυμάτων της πανδημίας ανά μέρα, επικρατεί ένα κύμα αισιοδοξίας. Ήρθησαν οι περισσότεροι περιορισμοί, ο καιρός αποκτά αυτή τη γλύκα της βαθιάς άνοιξης, και ο περισσότερος κόσμος ονειρεύεται μια κανονικότητα. Μια μετάβαση σε ένα ανθρώπινο πλαίσιο.

Υπάρχει βέβαια το ερώτημα, πως ορίζεται αυτή η κανονικότητα, πως ερμηνεύεται αυτό το ανθρώπινο πλαίσιο, τέτοιες μέρες που προετοιμαζόμεθα πυρετωδώς για το μεγάλο πείραμα ανάμεσα στη λογιστική του Τουρισμού και τη διαχείριση της Πανδημίας.

Read more...
 
Καλή Ανάσταση – (Δευτέρα 3 Μαΐου 2021) PDF Print E-mail

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι αναστάσιμες καμπάνες ήχησαν ενώ υπήρχε ακόμα ανταύγεια φωτός στον δυτικό ορίζοντα. Είχε ξανασυμβεί πριν έντεκα χρόνια στο ακριτικό Δολό των έντεκα μόνιμων κατοίκων, καθώς ο παππάς ήταν ένας, τα χωριά περισσότερα και έπρεπε να τα προλάβει όλα.


 

Από την Πωγωνιανή και τις εσχατιές της αδούλωτης πατρίδας λοιπόν, στις ακριτικές εξοχές της  Αττικής. Μόνο που η πατρίς μετά από μια δεκαετία Μνημονίων και πάνω στην κορύφωση της Πανδημίας, μοιάζει περισσότερο με τον Πειναλέοντα και την Ανεργίτσα των σκίτσων του Μποστ και λιγότερο με την ισχυρή Ελλάς του εκσυγχρονιστού πρώην πι εμ.

Read more...
 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Page 11 of 20