Pegasus stories

Άτι μυθικό με φτερά και οπλές ικανές να γεννήσουν πηγές στον Ελικώνα. Με αρκετές εκδοχές για τον τρόπο που ήρθε στο πλαίσιο της μυθολογίας.

Έκτοτε έδωσε το όνομά του σε  αστερισμό, σε αεροπορική εταιρεία, σε βαπόρι, σε αθλητικά σωματεία και αλλού.

Το έδωσε και σε εκδοτικό οργανσιμό, ο οποίος μετά από λαμπρή πορεία, εξέπνευσε σε κλίμα βαρύ και δύστυχο.

Με αυτόν Πήγασο θα ασχοληθούμε



p.s.14.: Ποιοι ήμαστε - (Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Για ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα, προσπάθησα -επί ματαίω- να βρεθούμε με δύο συναδέλφους μου, με την ευρύτερη έννοια του όρου, από τον Πήγασο. Την μοναδική φορά που ευθυγραμμίστηκαν εκείνοι, αδυνατούσα εγώ. Πέρα από την δεδηλωμένη συμπάθειά μου για τους χαρακτήρες τους, ήθελα και θέλω ακόμα να γίνει αυτή συνάντηση, για ένα ακόμα λόγο.

Ήταν δυο, ας τους χαρακτηρίσω, όχι αμελητέα στελέχη, μέσα στον εκδοτικό οργανισμό. Ο ένας με τριακονταετή παρουσία σε καίριο πόστο, ο άλλος για πιο βραχύ χρονικό διάστημα, αλλά με εξίσου υπεύθυνες αρμοδιότητες. Εκτιμώ ότι και οι δύο ήταν συνεπείς, παραγωγικοί επαγγελματίες και πρωτίστως έντιμοι άνθρωποι. Ένα άλλο κοινό τους χαρακτηριστικό ήταν το (μανιωδώς) καπνίζειν όπως και η αδυναμία, παρά την επιθυμία τους, να απαλλαγούν από αυτό.

Ο επιπλέον λόγος που προσπάθησα να βρεθούμε, ήταν, διότι ήθελα να καταλάβω γιατί στα προβλήματα του Πήγασου η αντίδρασή τους ήταν  διαφορετική. Δεν εννοώ την αντίδραση για το μέλλον τους. Που θα βρουν απασχόληση, πως θα αντιμετωπίσουν την κρίση κλπ. Εννοώ στον τρόπο που στάθηκαν απέναντι στην εργοδοσία και στον ιδιοκτήτη του συγκροτήματος.

Read more...
 
p.s.13: Ερωμένη – (Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017) PDF Print E-mail

Για να το ξεκινήσουμε από την πολύ αρχή, τον πιο υψηλό βαθμό στο απολυτήριο του Γυμνασίου, τον είχα στα Νέα Ελληνικά. Ήταν το αστρονομικό, για μένα, 15 (δεκαπέντε), αφού τέσσερα μαθήματα ήταν στη βάση και τα υπόλοιπα έξι όχι πάνω από το δεκατρίο (13.) Το αυτό και για την βαθμολογία στο αποκαλούμενο και ακαδημαϊκό, όπου το μάθημα το οποίο απέσπασε τον πιο καλό βαθμό ήταν η έκθεση, που συγκέντρωσε 50% περισσότερες μονάδες από το επόμενο καλύτερο μάθημα. Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι ανάμεσα στο γράψιμο και στην ταπεινότητά μου, υπήρχε ένα είδος έλξης. Η οποία στο μέλλον ολοένα και θα ενισχυόταν.



Όσο κοντά κι αν ήρθαμε όμως, η έλξη δεν επισημοποιήθηκε. Διότι ήταν αυτοσκοπός. Δεν ήταν ένα σκαλοπάτι, για να ανέβεις στο επόμενο. Για να γίνεις π.χ. επιχειρηματίας, τηλεπερσόνα, πολιτικός, ομιλάρχης. Έτσι δεν έγινε γάμος, οικογένεια και κοινόχρηστα, μήτε σύμφωνο ζωής. Καθόλου τυχαίο βέβαια, αφού το δοκιμάσαμε σχεδόν δέκα φορές, φθάσαμε κοντά, αλλά Δεν. Έγινε όμως κάτι ουσιαστικότερο. Eρωμένη. Διατήρησε μέσα της, το φτερούγισμα στο στήθος, τη φούντωση που νιώθεις αλλαχού, το πνευματικό κέντρισμα, την έντονη συγκίνηση, αλλά και το βαθύ έρεβος που χωρίζει τους εραστές όταν το κλίμα αντιστρέφεται.

Και το κλίμα αντιστρεφόταν συχνά. Αυτό ήταν που καθόριζε και το πλαίσιο της σχέσης. Το κλίμα, ο περιβάλλον χώρος. Δεν κάνω απόπειρα να αποποιηθώ τις ευθύνες μου. Τα αντιμετώπιζα πριν 41 χρόνια με την πρώτη μας επαφή, μα τα αντιμετωπίζω και σήμερα, τούτα τα θέματα, με την αφέλεια εφήβου. Δεν βλέπω αυτό που υπάρχει. Βλέπω αυτό που θα ήθελα να υπάρχει. Ολέθριο σφάλμα και αθεράπευτη τακτική. Μα όποιος πιστεύει ότι οι σχέσεις με τις ερωμένες κινούνται σε  διαφορετικό επίπεδο, λανθάνει. Δεν κατέχει το άθλημα. Βεβαιότατον, τούτο. Ο έρως, δεν είναι επάγγελμα.

Read more...
 
p.s.12: …για το «ΕΘΝΟΣ» – (Σαββάτο 16 Σεπτεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Εκτός Αθηνών βρισκόμουν, κατά τη διάρκεια του ζεστού αυτού Σαββατοκύριακου του γλυκύ Σεπτέμβρη, όταν έφτασε η είδηση της επανέκδοσης του «Εθνους».

Όχι ότι η ταπεινότητά μου υπήρξε σαρξ εκ σαρκός, του πάλαι ποτέ μεγάλου εκδοτικού ονόματος, αλλά μοναδικό κομμάτι των τελευταίων εννέα επαγγελματικών μου χρόνων, όπως και να το δούμε, υπήρξε. Έτσι, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι αδιάφορο.

Δομημένο, μέχρι τον Ιούνιο, πολύ διαφορετικά απ’ ότι η σημερινή του μορφή σε άλλο κτίριο, με άλλους επιχειρηματίες, άλλα ονόματα, και διαφορετικά στάνταρτς.

Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην επιθυμία να προμηθευτώ αυτό το νο 1 φύλλο της τρίτης περιόδου, τούτης της νέας απόπειρας και ακολούθως να αρχειοθετηθεί, μαζί με όλα τα υπόλοιπα πρώτα τεύχη ή φύλλα άλλων εκδοτικών προσπαθειών.

Read more...
 
p.s.11: …φάση Πρίπριατ, σου λέω – (Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Με τον κίνδυνο να φανώ, αν δεν έχω ήδη φανεί, κουραστικός επανέρχομαι, δια ενδέκατη φορά στο θέμα Πήγασος. Πολύ φοβούμαι δε, ότι μέχρι να συμπληρώσουμε δεκαοκτάδα, ώστε να έχουμε και τις αλλαγές μας, δεν θα σταματήσω.



Είχε περάσει ο γίγας ο Πανούλης από εκεί, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, που μαζί με τους άλλους συντρόφους, πολεμούσαν να κουβαλήσουν τμήμα του αρχείου. Οπότε:

Read more...
 
p.s.10: Το τέλος – (Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Σε μεγάλο ποσοστό, αν όχι πάντα, κάθε τέλος, κρύβει μέσα του συναίσθημα. Είτε χαρά και ανακούφιση αν είναι κάτι δυσάρεστο, είτε θλίψη και λύπη αν κάτι είναι ευχάριστο. Υπάρχει και το γλυκόπικρο, να υπενθυμίσω την Χατζιδάκειο ρήση: χαρμολύπη.

Υπάρχει και ο εγωισμός. Ο εγωισμός να μην  θέλεις να δείξεις το όποιο συναίσθημα, είτε για να μην φανείς ευάλωτος, είτε γιατί δεν αισθάνεσαι άνετα με αυτό.  Υπάρχει επίσης η συναισθηματική έρημος. Να συμβαίνουν πράγματα και συ να προχωράς ακάθεκτος, αλώβητος, αδιάφορος. Πράγμα ελαφρώς, απάνθρωπον. Τέλος, υπάρχουν και τα ανάμικτα συναισθήματα. Λίγο ανακούφιση μαζί με λίγο στεναχώρια. Σαν μια δόση από «άστο να πάει» μέσα στο «κρίμα, ρε παιδί μου».

Αναφέρομαι, στο τέλος (της παρούσας τουλάχιστον φάσης) του C&D, όπου τον κυρίαρχο ρόλο είχαν εξελίξεις που δεν ορίζαμε, πληροφορίες που δεν κατείχαμε. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποκαλείσαι έρμαιο. Δεν ορίζεις την τύχη σου. Κάτω επίσης από αυτές, τις ίδιες συνθήκες, ο καθένας αντιδρά διαφορετικά.

Άλλος ιδρυματοποιείται, άλλος παθαίνει καθίζηση, άλλος το παλεύει έως τέλους, άλλος το γυρνά στην τρελή.  Η ταπεινότητά μου π.χ., έβλεπε - μέρα μεσημέρι - οράματα. Όπως είχε δει και ο Κωνσταντίνος, ο και Μέγας αποκαλούμενος, τα εν τούτω νίκα, τους αετούς και τα τοιαύτα, στους ουρανούς. Ναι αυτός που ξεπάστρεψε τη δεύτερη σύζυγο και το γιό του, αλλά για την Oρθοδοξία είναι Μέγας. Για τον ίδιο λέμε.

Ε! λοιπόν εγώ, έβλεπα  πιο φιλειρηνικά, πιο λυρικά οράματα. Έβλεπα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, τον

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 Next > End >>

Page 3 of 5