Επτά εικόνες, επτά σχόλια – Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013 PDF Print E-mail

Η Βοιωτία και η Φωκίδα, υποδέχονται το φετινό χειμώνα

Λίγες εικόνες με αντίστοιχες σημειώσεις για τον τόπο και τους ανθρώπους.

1. Στον, κατάφορτο από λιόδεντρα, κάμπο της Άμφισσας, η φωτιά του περσινού καλοκαιριού έχει αφήσει καίρια τα στίγματά της. Κορμοί καμμένοι, σημάδια καταστροφής, ίχνη μαύρα. Φύση νεκρή τω όντι. Κι’ όμως η γη αντιστέκεται και πρασινίζει, υποσχόμενη καρπούς και ζωή.


2. Για όσους πιστεύουν ότι το Φθινόπωρο είναι μια μελαγχολική περίοδος, τίποτα άλλο παρά μια εισαγωγή στον άκληρο χειμώνα, η εικόνα τούτη προσφέρει μια διαφορετική άποψη. Ανάμεσα από την Ελατού και την Τερψιθέα στην ορεινή Ναυπακτία οι τόνοι του γκρενά, του πράσινου, του πορτοκαλί γεννούν ότι περίπου υπόσχονται. Κατ’ αντιστοιχία: Πάθος, Πλούτο, Ελπίδα


3. Σχεδόν 30 χρόνια έχουν περάσει από τότε που κατασκευάστηκε το φράγμα και ο Μόρνος πλημμύρισε τη φυσική λεκάνη στο Λιδωρίκι. Τα πέντε, σχεδόν, εκατομμύρια κατοίκων του Λεκανοπεδίου ξεδιψούν από αυτόν τον υδάτινο αποταμιευτήρα. Στο βάθος η Γκιώνα, το ψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας, έχει δεχτεί, στις κορφές της το πρώτο φετινό χιόνι.


4. Αργά το απόγευμα, χαμηλά, νότια στα Βαρδούσια, εκεί κοντά που συναντούν την Γκιώνα, το λιγοστό χειμωνιάτικο φως, περνά πλάγια φωτίζοντας τις εναέριες γραμμές του ηλεκτρικού. Τα ανήλια κομμάτια θα μείνουν ώρες βουτηγμένα στην παγωμένη υγρασία μέχρι την επόμενη μέρα.


5. Η Εθνική οδός που συνδέει τη Λειβαδειά με την Άμφισσα, καθώς διασχίζει την Αράχωβα, μετατρέπεται σε ένα στενό πέρασμα. Διάφορα καταστήματα βρίσκονται εκατέρωθεν. Στη βιτρίνα του εικονιζόμενου, που δύσκολο να κατανοήσεις τι πραγματεύεται αλλά με μια όψη που απηχεί δεκαετίες πίσω, αντανακλά το είδωλο του απέναντι, το οποίο συγχρονισμένο με την εποχή, στολισμένο, φωτισμένο έρχεται σε πλήρη αντίθεση.


6. Στον ίδιο δρόμο, λίγο πιο κάτω προς τους Δελφούς μια αντίθεση ακόμα πιο ακραία. Κάτω από την επιγραφή του καταστήματος με τα τοπικά προϊόντα, όπως τραχανάς, χυλοπίτες, τυριά, κρασί, μέλι, στην προθήκη του διπλανού, προβάλει η δίλιτρη Moet γαρνιρισμένη με κρυστάλλινα ποτήρια. Η Αράχωβα αποτέλεσε και αποτελεί μια σημαντική σημειολογία της συμπεριφοράς του νεόπλουτου νεοέλληνα και όλων των συνθηκών που τον δημιούργησαν αλλά και τον υπηρέτησαν.


7. Στον περιφερειακό της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, το πετρελαιοκίνητο λευκό CRV, πατά μαλακά πάνω στο παχύ στρώμα των πλατανόφυλλων, καθώς οδεύει με το τελευταίο φως της ημέρας. Με καταναλώσεις μοτοσυκλέτας, ανέσεις λιμουζίνας και χώρους φορτηγού αποτελεί μια ιδιαίτερα αξιόπιστη, οικονομική λύση. Τόσο για περιηγήσεις εκτός πόλεων όσο και για την καθημερινότητα στα αστικά κέντρα. Αν η τιμή του ήταν πιο προσιτή θα ήταν έτι ελκυστικότερο.