Εναντίωση (Defiance) (21.02.2009) PDF Print E-mail

Η «Εναντίωση», (πρωτότυπος τίτλος Defiance) είναι μια ταινία του Edward Zwick με ένα ιδιαίτερο και άγνωστο, ευρύτερα, θέμα που εξελίσσεται στα δάση της Λευκορωσίας κατά της διάρκεια του μεσαίωνα της Ναζιστικής κατοχής.

Η υπόθεση στηρίζεται στο βιβλίο της Νechama Tec «Defiance: The Bielski Partisans» και αποτελεί την αφήγηση μιας πραγματικής ιστορίας όπου τα κυρίαρχα πρόσωπα ήταν οι αδελφοί Μπιέλσκι

Έχει εκφραστεί μυριάδες φορές, αλλά επειδή είναι τόσο ακριβές όσο και αληθές δεν ενοχλεί να επαναλαμβάνεται, έτσι αξίζει να ξαναγραφτεί ότι: «Η πρώτη απώλεια σε ένα πόλεμο είναι η αθωότητα.»

Ακριβώς αυτές οι περιστάσεις, οι συνθήκες του πολέμου κατ΄αρχήν αλλά και της σχεδιασμένης αποτρόπαιης γενοκτονίας αφ’ ετέρου μετέτρεψαν τους Μπιέλσκι από φιλήσυχους πολίτες σε ακατάβλητους πολέμαρχους.

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές όταν τα πράγματα φτάνουν σε αυτό το σημείο. Η υποταγή και ο θάνατος σου είναι η μία, η εξέγερση και ο θάνατος των αντιπάλων σου η άλλη. Στην πρώτη είσαι ένα θύμα που δεν θα ζήσει. Στη δεύτερη ένα θύμα που θα ζήσει αφού μοιραία θα υποκύψεις στον κύκλο του αίματος.

Στις μεγάλες μάχες εύκολα μοιάζεις στους αντιπάλους σου και η ναζιστική θηριωδία αυτό που προκάλεσε δεν ήταν μόνον τους αθρόους θανάτους αθώων αλλά και την μετατροπή άλλων τόσων αθώων, σε φονιάδες.

Daniel Craig ως Tuvia Bielski (αριστερά) & Liev Schreiber ως Zus Bielski

Τα εύσημα στο σκηνοθέτη που επέμεινε να γυρίσει την ταινία παρά το γεγονός ότι δεν εύρισκε χρηματοδότες, τα εύσημα και για τη δήλωσή του:

«Στην Ευρώπη ο κινηματογράφος είναι τέχνη, στην Αμερική ποπ διασκέδαση. Συχνά βρίσκεις πιο ενδιαφέροντα πράγματα στην αμερικανική τηλεόραση απ' ό,τι στο σινεμά».

Τα εύσημα όμως και στο Daniel Craig, όχι μόνο διότι βοήθησε και αυτός στην ανεύρεση παραγωγών αλλά και διότι θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα και ευκολότερα χρήματα με οποιαδήποτε άλλη ταινία.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Daniel Craig ως Tuvia Bielski, Liev Schreiber ως Zus Bielski, Jamie Bell ως Asael Bielski, George MacKay ως Aron Bielski, Mia Wasikowska ως Chaya, Alexa Davalos ως Lilka.