Εκτός πραγματικότητας (09.01.2012) PDF Print E-mail

Στη γη της ευκαιρίας ένας μέτριος ηθοποιός, ο Ronald Reagan, έφθασε πριν 31 χρόνια στο ύπατο αξίωμα. Ήταν ο γηραιότερος πρόεδρος που ανέλαβε.

Στην πρώτη του θητεία, ήταν 70 ετών και παρέδωσε στα 78 του. Στις μέρες μας, το έργο του θεωρείται από πολλούς πετυχήμενο.

Είχε διατυπώσει την άποψή του περί οικονομικής πολιτικής: «..αν κινείται φορολογισέ το, αν συνεχίζει να κινείται ρυθμισέ το νομοθετικά, αν σταματήσει επιδότησέ το.»

Στη γη όπου κάποτε κάθονταν στην ίδια θεατρική κερκίδα, ο Σωκράτης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης, ο Θουκυδίδης, όλοι τους σύγχρονοι, ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες του 2011 τα νέα τεκμήρια διαβίωσης.

Ανίκανες οι αρμόδιες υπηρεσίες να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια δίκαιη φοροεισπρακτική πολιτική επιδίδονται στην εύκολη λύση, την απότοκη πανικού και ενέχουσα θέση άλλης μιας απόδειξης αποτυχίας.

 

Η κίνηση κρύβει και αθλιότητα καθώς αφορά τη χρήση του 2011, έρχεται δηλαδή στο τέλος του έτους δίκην τιμωρίας. Ασφαλώς και πλήττει εκατομμύρια πολίτες, κάθε άλλο παρά ευνοούμενους. Σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 €, το ειδικό τέλος ακινήτων, την ανεργία που ακουμπά στο 20%, την αφυδάτωση της αγοράς και την ευρύτερη ύφεση της οικονομίας, η έλευση των νέων τεκμηρίων ερμηνεύεται σαν ένα ακόμα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση.

Είναι επίσης μια επιπλέον ένδειξη ότι εκείνοι που ασκούν εκτελεστική και νομοθετική εξουσία δεν έχουν σαφή γνώση του τι ακριβώς συμβαίνει, δεν έχουν τη δυνατότητα να αφουγραστούν, να εννοήσουν τις εξελίξεις, να νοιώσουν τα αδιέξοδα.

Ευχόμενος να κάνω λάθος, δείχνουν να είναι εκτός πραγματικότητας.