Clockwork Orange (29.01.2009) PDF Print E-mail

Typically Kubrick.

Τo «Clockwork Orange» ανέβηκε στις βρετανικές αίθουσες τον Ιανουάριο του ’72, ενώ ένα μήνα αργότερα κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. και ήταν μια παραγωγή βασισμένη πάνω σε μια νουβέλα που έγραψε ο Anthony Burgess το 1962

Το θέμα της ταινίας είναι η άσκοπη, άνευ λόγου χρήση βίας, ο τρόπος αντιμετώπισης της, αλλά και το πόσο μπορεί, ή πρέπει να προχωρήσει η αντιμετώπιση της βίας με κάθε είδους περιορισμούς.

Ακροβατεί ο Βρετανός σκηνοθέτης με ένα τρόπο ο οποίος στην εποχή του θεωρήθηκε ακραίος με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η δημιουργία του σε κάποιες χώρες.

Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα όμως, το καλοκαίρι του 2001, το «κουρδιστό πορτοκάλι» παίχτηκε «άκοπο» στην βρετανική τηλεόραση (Sky).

Σε κάθε περίπτωση ήταν μια δημιουργία που έκανε αίσθηση, όπως οι περισσότερες αν όχι όλες οι ταινίες του Kubrick. Τα ανάμικτα του αισθήματα εξέφρασε και ο Α. Burgess που αφ’ ενός τη χαρακτήρισε «εξέχουσα ταινία» αλλά ταυτόχρονα σχολίασε ότι ακόμα και μια εξέχουσα ταινία μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Ο συγγραφέας της νουβέλας δεν παράλειψε να δώσει τα εύσημά του για τον πρωταγωνιστή Maclolm McDowell που ενσάρκωσε τον κεντρικό ήρωα Αlex DeLarge.

Να θυμηθούμε βέβαια ότι «κουρδιστό πορτοκάλι» προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας χάνοντας από το «French connection» του W. Friedkin όπου έδωσε το δικό του ρεσιτάλ ως  Jimmy «Popeye» Doyle, ο Gene Hackman.

Στην Ελλάδα παίχτηκε και το χειμώνα ’74 – ’75 από όπου και υλικό από το «Παλλάς».