Alberto Granado (09.03.2011) PDF Print E-mail

Καθώς τα σημάδια μιας ελπίδας, που δεν βγήκε, χάνονται, λογικά υπάρχει μια νοσταλγία για οτιδήποτε συνδέεται μαζί της. Έτσι η πρόσφατη απώλεια του A. Granado, του συνοδοιπόρου του Αργεντινού γιατρού Ernesto Guevara στο περίφημο ταξίδι συνειδητοποίησης στη Λατινική Αμερική, αποκτά άλλη διάσταση.

Ο βιοχημικός Alberto Granado, γεννημένος έξι χρόνια πριν τον Che, το 1922, στo Henando της Gordoba, άφησε την τελευταία του πνοή, πλήρης ημερών στις 5 Φεβρουαρίου στην Αβάνα. Ο θάνατός του, έφερε ξανά στην επιφάνεια το κοινό παρελθόν του με τον Guevara, όπου πάνω σε μια μονοκύλινδρη Νorton 500 κ.εκ., η οποία έφερε το όνομα Poderosa, περιηγήθηκαν για επτά περίπου μήνες, από τον Δεκέμβριο του ’51, έως τον Ιούλιο του 52 όλη σχεδόν την δυτική ακτή της νότιας Αμερικής ως το Καράκας.

 

Alberto Granado 2007

Ο αποθανών βίωσε μαζί με το 23χρονο τότε, ασθματικό Ernesto, τις εμπειρίες αυτού του μεγάλου ταξιδιού. Οι σημειώσεις από την περιπλάνηση έγιναν βιβλίο και οι εικόνες από τα λεπροκομεία στο Περού, τα ορυχεία χαλκού στη Χιλή, τη βαθιά φτώχια των λαών, το άδηλο αύριο, δημοσιοποιήθηκαν.

Ήταν η θρυαλλίδα που μετέτρεψε τον γιατρό σε επαναστάτη, τον Ernesto σε Che.


Alberto Granado & Ernesto Guevara 1952

Τέσσερα μόλις χρόνια μετά την επιστροφή του από το ταξίδι συνειδητοποίησης ο Che θα βρίσκεται, ως γιατρός, στο πλοιάριο Granma που μετέφερε 82 ψυχές από τον κόλπο του Μεξικό στην Κούβα, με σκοπό να υψώσουν το λάβαρο της επανάστασης. Από αυτούς, 22 μόνον επέζησαν της απόβασης, αλλά ήταν αρκετοί ώστε να πυροδοτήσουν τη εξέγερση και δύο χρόνια αργότερα να μπουν νικητές στην Αβάνα με τον Che πια, σκληρό πολέμαρχο.

Ο Granado τότε, ήταν στην Ευρώπη αξιοποιώντας μια υποτροφία αλλά όταν ο πρώην συνοδοιπόρος του τον κάλεσε το 1960 στην Κούβα, δεν έχασε την ευκαιρία. Την επόμενη χρονιά, έφερε την οικογένειά του, εγκαταστάθηκε μόνιμα και άρχισε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Αβάνα, διδάσκοντας Βιοχημεία.

Δεν τους έμεναν παρά τέσσερα μόνον, κοινά χρόνια. Το ’65 ο Guevara αμετακίνητος από τις αρχές της διαρκούς, παγκόσμιας εξέγερσης άρχισε το ταξίδι της αντίστροφης μέτρησης. Κονγκό, Νταρ Ελ Σαλάμ, Πράγα, Λα Παζ, Bαλεγκράντε.

O Granado παρέμεινε έως τέλους στην Κούβα, πιστός στην ακαδημαϊκή του καριέρα. Το 2004 βοήθησε, ως σύμβουλος, τον Βραζιλιάνο σκηνοθέτη Walter Salles να γυρίσει την κινηματογραφική εκδοχή των: «The Motorcycle Diaries - Ημερολόγια μοτουκλέτας».

Guerrillo Heroico 1961

Από ένα παιχνίδι της τύχης πέθανε ακριβώς την ίδια μέρα, μισό αιώνα και ένα έτος αργότερα από την μέρα που ο Alberto Korda είχε φωτογραφίσει τον Che στην γνωστή του πόζα με τίτλο «ο ηρωικός αντάρτης» (Guerrillero Heroico)

Αυτές ήταν μέρες, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί με έναν βαθύ αναστεναγμό.

Αντίθετα, στις δικές μας μέρες, η επαναστατικότητα γίνεται είτε τέχνη, λογοτεχνία ή κινηματογράφος, είτε μνημείο αλλά όχι  πολιτική πρακτική και κάθε σύνδεσμος που ξυπνά το ηρωικό γίγνεσθαι άλλων, παλαιότερων ημερών είναι καλοδεχούμενος περισσότερο σαν ρομαντική άποψη μιας ηρωικής εποχής παρά σαν μια αποστολή ζωής.

Καλοδεχούμενος, ενίοτε και καλοπούλητος.