11 Φεβρουαρίου. (11.02.2011) PDF Print E-mail

Μόνο άσσοι, διπλά και μηδενικά σε αυτή την ημερομηνία, με μια συμμετρία που διαβάζεται όμοια και με τις δυο φορές (αρχή τέλος, τέλος αρχή, δηλαδή "καρκινική").

Σαν σήμερα λοιπόν, πριν 91 χρόνια γεννήθηκε ο τελευταίος μονάρχης της Αιγύπτου, ο Φαρούκ, ο δέκατος εκπρόσωπος της δυναστείας Muhammad Ali. Επίκαιρο ασφαλώς στις μέρες μας, το θέμα.

Ορκίστηκε στα 17 του, μετά το θάνατο του πατέρα του, τυπικά ανέλαβε την επόμενη χρονιά, αλλά ουσιαστικά δεν κατάφερε να παρακολουθήσει τις υποθέσεις του βασιλείου του. Στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων του ήταν η χαρτοπαιξία, η αμφιβόλου αισθητικής πολυτελής, τρυφηλή ζωή του, το γυναικείο φύλο και τα λουκούλλεια γεύματα.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι πέθανε κατά τη διάρκεια ενός από αυτά τα γεύματα στο εστιατόριο il de France της Ρώμης τον Μάρτιο του 65, στα 55 του χρόνια.

Οι διάφορες φήμες που κυκλοφόρησαν, ότι δηλητηριάστηκε με εντολή του Νάσερ, προφανώς δεν ευσταθούν. Ο τέως βασιλιάς, ή χοντρό πλέυ μπόυ, ή Λουί - Φαρούκ λόγω της αδυναμίας του στα πομπώδη, όπως περιπαιχτικά τον αποκαλούσαν,  μόνον απειλή δεν αποτελούσε για τον Αιγύπτιο αξιωματικό, πραξικοπηματία και πρόεδρο. Ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ είχε τελειώσει με αυτόν από τον Ιούλιο του ’52 όταν και τον ανέτρεψε.

 

 

 

Μόλις 14 χρόνια μετά το θάνατο του Φαρούκ , την ίδια ημερομηνία με τη γέννηση του μα 69 χρόνια αργότερα, δηλαδή στις 11 Φεβρουαρίου του ’79 καταρρέει το καθεστώς του Σάχη της Περσίας. Εγκαθίσταται μουσουλμανικό θεοκρατικό καθεστώς υπό την ηγεσία του Αγιοταλάχ Χομεϊνί. Ο νέος ηγέτης είχε επιστρέψει στο Ιράν, στα 77 του χρόνια, την 1η Φεβρουαρίου ύστερα από 14ετή εξορία. Ο Σάχης Ρεζά Παχλεβί είχε ήδη εγκαταλείψει το θρόνο και τη χώρα του από τα μέσα του Γενάρη του ΄79.

Τον Μάρτιο του ’39 ο Ρεζά, δυο χρόνια πριν διαδεχτεί τον πατέρα του, παντρεύτηκε, σε πρώτο γάμο, την αδελφή του Φαρούκ, Φαζία. Το ζευγάρι έκανε ένα παιδί και χώρισε το ΄45.

Η Φαζία είχε γίνει εξώφυλλο στο Life με το χαρακτηρισμό "η Ασιάτισσα Αφροδίτη" και αντίστοιχα εγκώμια για την ομορφιά και τα μπλε της μάτια .

 

 

 

 

 

 

Σήμερα, 42 χρόνια ακριβώς μετά την κατάρρευση του καθεςστώτος του Σάχη ο Αυγυπτιακός λαός ύστερα 18 μέρες κινητιοποίησεων, διαμαρτυριών και απωλειών ανάγκασε τον Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί. Έτσι, μετά από 30 χρόνια στην εξουσία, στα 82 του πια, ο πρώην ηγέτης της χώρας αποσύρθηκε από το προεδρικό μέγαρο παραχωρώντας την εξουσία σε ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο.

Η είδηση έγινε δεκτή από το πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ με ζητωκραυγές και δάκρυα χαράς. Στην ίδια πλατεία, που αποτέλεσε  τον κυρίαρχο χώρο έκφρασης της λαϊκής δυσφορίας αλλά και σφοδρών συγκρούσεων με την αστυνομία,  αρκετοί αξιωματικοί του στρατού από τους παρόντες ενώθηκαν με τους πολίτες σε μια νότα ενότητας, ενώ το αισιόξο κλίμα απλώθηκε και σε θρησκευτικό επίπεδο. "Τώρα στρατός και λαόςείναι ένα. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι είναι ένα" όπως δήλωσε κάποιος διαδηλωτής.

Οι εξελίξεις θα κρίνουν αν αυτό το ενωτικό κλίμα θα έχει καθολική αποδοχή, εφαρμογή και κατά πόσο η απομάκρυνση του Μουμπάρακ θα δώσει λύσεις και θα ικανοποιήσει τις λαϊκές απαιτήσεις.