Αριθμοί, νούμερα, ποσοστά – (Σαββάτο 13 Ιανουαρίου 2024) PDF Print E-mail

Υποστηρίζεται ότι οι αριθμοί λένε αλήθειες. Μια πιο αληθινή πρόταση θα ήταν ότι οι αριθμοί περιγράφουν με ακρίβεια. Την πρώτη Κυριακή του 2024, στις εννέα το βράδυ που αποτελεί την πιο ακριβή χρονική ζώνη για τους διαφημιζόμενους, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης στην μουσική εκπομπή του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη προσκλήθηκαν  η Μαρία Φαραντούρη και ο Zülfü Livaneli. Η εκπομπή που θεωρείται ποιοτική και καλοδουλεμένη συγκέντρωσε το 5% στο σύνολο του κοινού και το 3,3% από αυτό που περιγράφεται ως «δυναμικό κοινό».

Το ίδιο χρονικό διάστημα στον ιδιωτικό σταθμό που ελέγχει επιχειρηματίας ο οποίος παραδοσιακώς και οικογενειακώς ενεργοποιείται στον εφοπλισμό προσέφερε τηλεοπτικό προϊόν με το χαρακτηρισμό ριάλιτυ το οποίο σημείωσε τηλεθέαση 28,6% στο σύνολο και 24,8% στο «δυναμικό κοινό». Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το παρακολούθησαν 1.153.717 τηλεθεατές.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να υπάρξει μια ενδελεχής, ακριβής έρευνα που να συνδέει, το πλήθος των πολιτών που προτιμούν το ριάλιτυ από οποιοδήποτε άλλο τηλεοπτικό προϊόν, με την ψήφο τους. Αν υποτεθεί ότι ψηφίζουν.

Όλη η εποχή έχει ενδιαφέρον, αιχμηρό ενίοτε. Το τι βλέπει, ακούει, διαβάζει ο πληθυσμός τον χαρακτηρίζει κιόλας. Όχι ότι αποτελεί απαραίτητα σημείο των καιρών μας αυτό. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ουδέποτε αντίκρισε τυπωμένο βιβλίο του. Αντίθετα «οι μάγισσες της Σμύρνης», έκαναν μερικές δεκάδες εκδόσεων.

Η μαγεία των αριθμών θα είναι κοντά μας, ώστε να μας ερμηνεύει πραγματικότητες, να μας πληροφορεί ποσοστά και να μας θυμίζει πως καλύτερα οι αριθμοί παρά τα νούμερα.