Άλλη ευκαιρία δεν θα ’χω – (Τρίτη 15 Ιουνίου 2021) PDF Print E-mail

Στην «Καθημερινή» ανέγνωσα ένα «τουίτ» του 54χρονου Αμερικανού αστροναύτη  Shane Kimbrough, οποίος ανέβασε μια φωτογραφία τμήματος του λεκανοπεδίου και σχολίασε: «Beautiful Athens, Greece is under a few clouds today. I can still spot 4 airports in this photo. Can you find them? I also spotted Karaiskakis Stadium near the Athens Marina».

Όπερ μεθερμηνευόμενον: «Η όμορφη Αθήνα, στην Ελλάδα, είναι λίγο συννεφιασμένη σήμερα. Μπορώ να εντοπίσω 4 αεροδρόμια σε αυτήν τη φωτογραφία. Μπορείτε να τα βρείτε; Είδα επίσης το Στάδιο Καραϊσκάκης κοντά στη Μαρίνα της Αθήνας»

Δεν είχαμε, ασφαλώς, την απαίτηση να γνωρίζει ο Τεξανός κοσμοναύτης και από τις 24 Απριλίου commander του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το πλήθος των εικονιζόμενων αεροδρομίων, διότι πέραν του διεθνούς αερολιμένος «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ATH), του εγκαταλειμμένου από τον Μάρτιο του 2001  πρώην Κρατικού Αερολιμένος Αθηνών (Ελληνικό) και της στρατιωτικής Αεροπορικής Βάσης Ελευσίνας (LGEL), δεν υπάρχει άλλο.

Αυτό το οποίο καταλόγισε ως τέταρτο αεροδρόμιο είναι οι εγκαταστάσεις της TrainOSE στον Ασπρόπυργο. Σπεύδω λοιπόν, ως ταπεινός Έλλην, να κάμω την μικρή αυτή επισήμανση διότι άλλη ευκαιρία να διορθώσω αστροναύτη δεν νομίζω να  έχω. Εκτός αν στο μέλλον υποκύψει πάλι κάποιος στον πειρασμό για μαθήματα γεωγραφίας ή πατριδογνωσίας στον τόπο μου. Σχετικά με τον εντοπισμό του σταδίου «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αποκλείονται ως ανακριβείς οι εικασίες ότι ο εν λόγω κοσμοναύτης είναι ή υπήρξε οπαδός του ερυθρόλευκου «αιώνιου έφηβου».

...και πέρασαν μέρες δέκα, οπότε κατέφθασε μήνυμα εξ Ιταλίας, από πρόσωπο φιλικό και γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων που με προέτρεψε να παρατηρήσω καλύτερα την εικόνα ειδικά πάνω αριστερά, όπου ήταν διακριτό το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Τατοΐου. Κάπως έτσι συνετρίβη και η τελευταία μου ελπίδα να διορθώσω κοσμοναύτη.