Lee & Bruno – (Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019) PDF Print E-mail

Δυο ολότελα διαφορετικές προσωπικότητες αποχώρησαν από τα εγκόσμια μέσα στον φετινό Φεβρουάριο. Διαφορετική εθνικότητα, ηλικία, καταγωγή, επάγγελμα, φύλο, γένος, γλώσσα κι όμως τους συνέδεσε ένα κοινό στοιχείο μέσα στη ζωή τους αλλά και η διαφορά ωρών που εγκατέλειψαν τον μάταιο κόσμο μας.

Ήταν η Lee Bouvier και ο Bruno Granz. Η πρώτη γεννημένη στην Ν. Υόρκη τον Μάρτιο του ’33, ο δεύτερος στη Ζυρίχη επίσης  Μάρτιο του ’41. Το κοινό τους γνώρισμα ήταν ότι για κάποιους μήνες ασκούσαν την ίδια δραστηριότητα. Του ηθοποιού. H Lee γρήγορα απομακρύνθηκε από αυτή την ιδιότητα, ο Bruno αποδείχτηκε η πιο αναγνωρίσιμη μορφή Γερμανόφωνου ηθοποιού. Ωστόσο, στην υπόλοιπη ζωή τους υποδύθηκαν ολοκληρωτικά διαφορετικούς ρόλους.

 

Η Lee Bouvier πρόσθεσε τρία επίθετα στο πατρικό της.  Τα: Canfield από τον πρώτο της σύζυγο και γάμο το ‘53,  Radziwiłł από τον δεύτερο το ’59, Ross από τον τρίτο το ’88. Όχι ιδιαίτερα ασυνήθιστα πράγματα για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά αυτό που την έκανε ξεχωριστή ήταν πως από τον Γενάρη του ’60 έως τον Νοέμβρη του ’63 ήταν αδελφή της πρώτης Κυρίας.

Το πρωινό της 22ης Νοεμβρίου του ’63 στο Ντάλας του Τέξας, αυτή η συνθήκη έπαυσε. Σε κάθε περίπτωση όμως, η σχέση των δυο αδελφών δεν χαρακτηριζόταν από αδελφικά συναισθήματα. Υπήρχε ανταγωνισμός και συχνά αν όχι αντιπαλότητα, σίγουρα ψυχρότητα.  Δηλωτική η άποψή της: «Πάντα θα είμαστε αδερφές. Αλλά κάποτε ήμασταν και φίλες», καθώς και η ομολογημένη αποξένωσή τους μέχρι τον θάνατο της Jackie, τον Μάιο του ’94.

Η Jackie που μετά από Kennedy θα γινόταν, κυρία Ωνάση. Σύζυγος του Αρίστου. Ο οποίος Αρίστος, πριν νυμφευθεί την πρώην πρώτη Κυρία, διατηρούσε ερωτικές σχέσεις (και) με τη Lee. Ενοχλημένος ο Bobby Kennedy τηλεφώνησε στον Σμυρνιό Κροίσο και του διεμήνυσε να σταματήσει. Χρειάζεται λίγη προσοχή εδώ. Δεν επικοινώνησε ο σύζυγος, ο Πολωνός πρίγκιψ  Stanisław Albrecht Radziwiłł, ούτε συνέστησε ο Bobby στη Lee να το κόψει. Την κίνηση  έκανε ο Αμερικάνος Γενικός Εισαγγελέας, ο υπουργός δικαιοσύνης δηλαδή, ο αδελφός του Προέδρου.

Όπως, εκ των υστέρων, καταλαβαίνουμε έγινε η λάθος κίνηση, με τον λάθος τρόπο, προς τον λάθος άνθρωπο. Έτσι όπως μας την περιγράφει ο Peter Evans, βιογράφος του Σμυρνιού, η απάντηση του οποίου υπήρξε 100% Ελληνική:  «Bobby, εσύ και ο Jack μπορείτε να γαμάτε την ηθοποιό σας όσο γουστάρετε, και εγώ θα γαμώ την πριγκίπισσά μου όσο γουστάρω». Όπου φυσικά «η ηθοποιός» είναι η Marilyn Monroe.  Σε αυτό το ερωτικό πλαίσιο ας προστεθεί και η σφόδρα πιθανή, ερωτική σχέση του Jack με την Lee.

Αλλά για να μην μείνουμε στα ερωτικά, η Lee είναι η αλήθεια, ότι έζησε μια πολύ λαμπερή ζωή. Έκανε τουρνέ με τους Stones στην Αμερική, ήταν φίλη με τον T. Capote, συγχρωτιζόταν με τον A. Warhal, τον R. Nureyev και γενικώς με την ελίτ του τζετ σετ. Τα διαμερίσματά της στο Μανχάταν και στο Παρίσι αποτελούσαν παραδείγματα ελεγκάν διακόσμησης, το ντύσιμο της επίσης. Το πόσο ευχαριστήθηκε όλα αυτά, μόνον η ίδια το συνειδητοποίησε. Στα 66 της, βίωσε την δυστυχία να χάσει τον γιό της της, Anthony 40 χρονών, από καρκίνο.

Ο Γερμνανόφωνος Ελβετός Bruno Ganz συνεργάστηκε με πληθώρα διακεκριμένων σκηνοθετών όπως οι W. Herzog, É. Rohmer, F. F. Coppola, W. Wenders και ασφαλώς με τον «δικό μας» Θ. Αγγελόπουλο. Στο palmares του, πρέπει να συναριθμείται  ένας τριψήφιος αριθμός ταινιών.

Την ευρύτερη αναγνώριση πάντως, την εισέπραξε όταν υποδύθηκε τον ρόλο του Αδόλφου στην Γερμανική παραγωγή «Der Untergang» (Η πτώση), μια γερμανόφωνη ταινία, από τον γεννημένο στο Αμβούργο  Oliver Hirschbiegel. Λογικό αποτέλεσμα, ειδικά όταν ερμηνευτικά κατάφερε να ακουμπήσει, αυτό που θεωρήθηκε κοντά σε ότι υπήρξε ως Hitler.

Ακούστηκαν επικρίσεις. Ότι δηλαδή εμφάνισε ανθρώπινα στοιχεία στην ερμηνεία του, επιχειρώντας έμμεσα να ελαφρώσει τρόπον τινά, την ιστορική εικόνα του Φύρερ. Κατ’ αρχάς, αν υποτεθεί ότι είναι έτσι, υπάρχει μια συλλογική ευθύνη. Παραγωγός, σκηνοθέτης έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Μολοντούτο αρνήθηκε την συγκεκριμένη κριτική, αποδεχόμενος ότι δεν κατάφερε να φτάσει στην ψυχή του Χίτλερ, διότι δεν υπήρχε τέτοια, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι σαφώς δεν υπάρχει καμία συμπάθεια.

Για το πόσο επηρεάζεται, ή στηρίζεται ο κόσμος πάνω σε κινηματογραφικούς χαρακτήρες υπάρχουν αφηγήσεις, όπου όταν ταξίδευε αεροπορικώς, οι επιβάτες της πτήσης έλεγαν στους φοβισμένους συνταξιδιώτες τους: «...δεν χρειάζεται να φοβάσαι, γιατί είναι μαζί σου εδώ, τίποτα  δεν θα συμβεί. Τώρα είμαστε ασφαλείς», ή  μια μητέρα που είπε στο παιδί της χωρίς να αστειύεται: «Κοίτα, υπάρχει ο φύλακας άγγελος σου». Οι αναφορές έγιναν για τον ρόλο του ως άγγελος Damiel, στη ταινία του W. Wenders, «Τα φτερά του έρωτα» (ορίτζιναλ τίτλος: Der Himmel über Berlin, ο ουρανός πάνω από το Βερολίνο).

Παιδί Γερμανού μηχανικού και Βορειοϊταλίδας, παντρεύτηκε με την Sabine το ΄65, έφεραν το ’72 στον κόσμο ένα αγόρι, τον Daniel, αλλά αργότερα το ζευγάρι απομακρύνθηκε.  Την δεκαετία του ’70 ήταν σε σχέση με την Romy Schneider. Διετέλεσε πρόεδρος της Γερμανικής ακαδημίας κινηματογράφου από το 2010 έως το 2013. Διαγνώσθηκε με καρκίνο το καλοκαίρι του 2018.