Για τον Τέλη (μας) – (Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019) PDF Print E-mail

Ψάχνοντας για κάτι, ως συνήθως χάθηκα, και έπεσα πάνω σε ρεκλάμα του περιοδικού ώτο τουρίσμ, τεύχος του Ιουνίου του ’71. Μεσούσης της junta, με διευθυντή τον Αλέκο Φιλιπόπουλο και αρχισυντάκτη τον Γιάννη Παγώνη. Το πρώτο τεύχος είχε κυκλοφορήσει τέσσερα, σχεδόν, χρόνια νωρίτερα τον Σεπτέμβρη του ’67. Στο συγκεκριμένο τεύχος του «ω-τ» λοιπόν, υπήρχε μια καταχώρηση για κατάστημα οπτικών, στο κέντρο της Αθήνας.


Κεντρικό και σφόδρα αβανταδόρικο πρόσωπο που πρωταγωνιστούσε στην διαφήμιση ήταν ο Telly Savalas, ή Αριστοτέλης Τσαβαλάς με καταγωγή από το Γεράκι της Λακωνίας, στα 49 του, τότε, χρόνια με μια αξιοσημείωτη, ήδη, καριέρα ηθοποιού στην Αμερική.

 

Έχοντας ήδη κάνει την καλλιτεχνική παρουσία του αισθητή στο ελληνικό κοινό, θα γινόταν ακόμα πιο δημοφιλής τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ελλάδα με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην τηλεοπτική σειρά Kojak.

Όπου ο Lt. Theo Kojak, είναι υπαστυνόμος σε αστυνομικό τμήμα του νότιου Μανχάταν, στο τμήμα ανθρωποκτονιών. Ήταν μια σειρά που διήρκησε πέντε σεζόν από το ’73 – ’74 έως το ’77 – 78. Γυρίστηκαν συνολικά 118 επεισόδια.

Ήρθε λοιπόν, τότε, ο Τέλης στην πατρίδα, έδωσε και μια τηλεοπτική συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, μιλώντας αρκετά καλά τα Ελληνικά και πιθανόν έκανε και κάποια φιλική εξυπηρέτηση στον ιδιοκτήτη του καταστήματος των οπτικών, που θα ήταν γνωστός του, διότι με την καριέρα που είχε μέχρι τότε, δεν θα είχε οικονομικούς λόγους να το κάνει.

Λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν ακόμα πιο γνωστός στο ευρύ Ελληνικό κοινό, καθώς θα έμπαινε σε σχεδόν κάθε σπίτι μέσα από την τηλεόραση. Ο καραφλός επιθεωρητής, με το οξύτατο πνεύμα, την αυστηρότητά, αλλά και την καλοσύνη του, που δεν ξεχνούσε τις Ελληνικές του ρίζες, και είχε συχνά μια ατάκα στα Ελληνικά.

Άτεγκτος, κομψός, με εκφράσεις κλισέ (who loves you baby), τα πουράκια του, που σιγά – σιγά, λόγω του πολιτικά σωστού γυρνούσαν σε γλειφιτζούρι, ο Τέλης (μας) δημιούργησε έναν ζηλευτό τηλεοπτικό ήρωα με έμφαση περισσότερο στην σκέψη και λιγότερο στη δράση. Υπομέναμε και το ανοικονόμητο κάπως, όχημα του, μια Buick Century, που όταν απόκτησαν χρώμα οι τηλεοπτικοί δέκτες, καταλάβαμε ότι ήταν καφέ.

Πολλά σημαντικά ονόματα, παρέλασαν από την σειρά ως guest stars, πριν ισχυροποιήσουν το τηλεοπτικό τους είδωλο ή πριν δημιουργήσουν το κινηματογραφικό τους βαρύ όνομα, όπως οι James Woods, Daniel Travanti, Leslie Nielsen, Vincent Gardenia, Richard Gere, William Hurt, Christopher Walker, Murray Abraham, ο Sylvester Stallone ένα χρόνο πριν απογειωθεί με το Rocky, ο «δικός μας» Τίτος Βανδής, αλλά και o Paul Anka, όπως και ο Liberace.

Ας μην λησμονηθεί, πως η εικόνα του καθαρού πέραν πάσης υποψίας  αστυνόμου, της Νέας Υόρκης ήταν το τηλεοπτικό αντίβαρο στην σοβαρή υπόθεση διαφθοράς που είχε ξεσκεπάσει ο Frank Serpico. Την ίδια δε χρονιά δε ξεκινούσε η προβολή της τηλεοπτικής σειράς, ο Sidney Lumet σκηνοθετούσε τον Al Pacino στο ρόλο του Serpico,  και γινόταν παγκοσμίως γνωστό το θέμα της διαφθοράς των αστυνομικών της πόλης.

Έξι χρόνια αργότερα, το φθινόπωρο του ’77 ο Τέλης μας ξανάρθε στην Ελλάδα, στη Ρόδο για τα γυρίσματα του «Escape to Athena» υπό τις οδηγίες του George Cosmatos ή Γιώργου Κοσμάτου, του γεννημένου στην Φλωρεντία από Έλληνες γονείς, μεγαλωμένου στην Αίγυπτο και ομιλούντα έξι γλώσσες, ο οποίος ένα χρόνο νωρίτερα είχε γνωρίσει μια ακόμα επιτυχία με το εξίσου πλούσιο σε πρωταγωνιστές Casandra crossing.

Τότε στη Ρόδο, βρέθηκαν μαζί του στο πλατώ οι Roger Moore, David Niven, Claudia Cardinale, Stefanie Powers, Elliot Gould, Sony Bono αλλά και ο Λυκούργος Καλλέργης η Μιμή Ντενίση ο Απόστολος Σουγκλάκος.

O Τέλης εγκατέλειψε τα εγκόσμια, χτυπημένος από καρκίνο του προστάτη, μια μέρα μετά τα 70α γενέθλιά του, στις 22 Ιανουαρίου του '94, στην Καλιφόρνια.