Τα κορίτσια και τα μηνύματα του 24ου Δ.Ρ.Α. - (Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018) PDF Print E-mail

Πρωί Σαββάτου 28 Μαίου 1977. Αθήνα, στην διασταύρωση των οδών Αγ. Άννας & Ορφέως, στο Βοτανικό, στις εγκαταστάσεις Ηλιόπουλου, αντιπρόσωπου τότε, μεταξύ άλλων, των  Σοβιετικών Lada, τελείται ο τεχνικός έλεγχος των αυτοκινήτων που έλαβαν μέρος στο 24ο Δ.Ρ.Α.

Ένα από τα 167 πληρώματα που δήλωσαν συμμετοχή ήταν το Kadett ομάδας δύο του γυναικείου πληρώματος που συγκροτούσαν η οδηγός Heidi Hetzer και η συνοδηγός Helga Bauer. Ασφαλώς και δεν ήταν οι πρώτες. Ο δρόμος για τα αμιγώς γυναικεία πληρώματα είχε ανοίξει από την δεκαετία του '50. Η Hetzer είναι παρά ένα μήνα 40 ετών, γεννημένη Βερολινέζα, και ποιος ξέρει που ήταν στα οκτώ της, τον μακρινό Απρίλιο του ’45,  όταν πάνω από Reichstag υψωνόταν το σφυροδρέπανο στο κόκκινο φόντο.


Εκείνο το Σαββάτο πάντως στην Ελληνική πρωτεύουσα, την πόρτα του γερμανικού κουπέ, διακρίνεται ένα αυτοκόλλητο που αναφέρει: «Ganz Berlin ist eine Wolke», όπερ μεθερμηνευόμενον εις την Ελληνικήν: «Όλο το Βερολίνο είναι ένα σύννεφο», μήνυμα που μας οδηγεί σε μια ποιητική προσέγγιση ενοποίησης, παίζοντας με τις λέξεις Wolke (σύννεφο) Volk (λαός) και οπωσδήποτε αρκετά μακριά από το διαβόητο «Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer», (ένας λαός, ένα έθνος, ένας ηγέτης) του Αδόλφου, που κόστισε, μαζί με άλλα, κάποια 50τόσα εκατομμύρια νεκρούς.

 

Διακριτό, το μήνυμα περί Βερολίνου, στην πόρτα της οδηγού.

 

Ο πατέρας της Heidi, Siegfried Hetzer, είχε συστήσει από το ’19 εταιρεία εμπορίας μοτοσυκλετών, ενώ από το ’33 βρισκόταν στο δίκτυο της Opel. Πριν τα είκοσί της χρόνια,  η Heidi, απασχολείται στην επιχείρηση ως μηχανικός, ενώ συμμετέχει και στον πρώτο της αγώνα μοτοσυκλετών.

Με τον θάνατο του Siegfried το ’69, αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης, που εδρεύει πάντα στο Βερολίνο, και την κάνει κορυφαία στον τομέα της. Ταυτόχρονα, δεν λησμονεί τις αγωνιστικές της καταβολές και συνεχίζει να συμμετέχει σε διεθνείς αγώνες.

Θα κρατήσει την  επιχείρηση μέχρι το 2012. Τότε, στα 75 της, και αφού ούτε ο γυιός της ούτε η θυγατέρα της, θέλουν να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση, αποφασίζει να την πουλήσει.

Απελευθερωμένη από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, κάνει το γύρο του κόσμου με ένα Hudson Greater Eight, κατά επτά χρόνια γηραιότερο από την ίδια, καθότι μοντέλο του ’30.

Ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου 2014 από το Βερολίνο και μέσω Κωνσταντινούπολης, Τασκένδης, Τεχεράνης, Κίνας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Καναδά, Η.Π.Α., Λατινικής Αμερικής, και διάσχιση της Αφρικής, επέστρεψε, στην πύλη του Βρανδεμβούργου στις  12 Μαρτίου 2017.

Την επόμενη μέρα στην πρωινή ζώνη του ZDF, μιλώντας για τις περιπέτειες της, απαντώντας σε ερώτηση είπε: «Die Schwarzen klauen, wenn sie nur eine Jacke, eine olle Jacke sehen. Die klauen alles». (Οι μαύροι κλέβουν, αν βλέπουν μόνο ένα σακάκι, ένα σακάκι. Κλέβουν τα πάντα). Χρειάστηκαν μόλις 24 ώρες προκειμένου να ζητήσει συγνώμη.

«Das war ein Fehler. Ich entschuldige mich für diese Äußerung. Wie kann ich das wieder gut machen?» (Ήταν ένα σφάλμα. Ζητώ συγγνώμη για αυτή τη δήλωση. Πώς μπορώ επανορθώσω;)

Όλα τούτα στα 80 της. Σαράντα χρόνια αργότερα από τότε που είχε έρθει στην Ελλάδα. Τότε που χορηγημένο από τη Citizen και από την οικογενειακή επιχείρηση της  το κιτρινόμαυρο κουπέ δεν κατάφερε να δεί την καρώ σημαία.

Εγκατέλειψε μετά την Τσούκα, 24η ε.δ. από τις 52 του αγώνα, όπου είχε γράψει μάλιστα  έναν αξιοπρεπέστατο 18ο χρόνο, την καλύτερη της θέση που πέτυχε σε ε.δ εκείνου του 24ο Δ.Ρ.Α. Είχε ξεκινήσει την Κυριακή 28 Μαίου με μια 68η θέση ανάμεσα στους 134 τερματίσαντες της πρώτης και κατατακτήριας ε.δ., της Δεκέλειας.

Μια άλλη δραστηριότητά της με Ελληνικό χρώμα, ήταν ότι υπήρξε μια από του δρομείς, που περιέφεραν στους δρόμους του Βερολίνου την φλόγα των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.

...στα 80της στο Βερολίνο, στον τερματισμό του γύρο του κόσμου, στην πύλη του Βρανδεμβούργου.