Χίλια τριακόσια – (Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Χίλια τριακόσια. Τόσα είναι, μέχρι σήμερα, τα αναρτημένα κομμάτια στο telingstories.gr. Ξεκίνησαν την πορεία τους, τον Φλεβάρη του ‘09. Έκτοτε μεσολάβησαν σχεδόν 9 χρόνια ή ακριβέστερα 456 εβδομάδες. Τρεις αναρτήσεις ανά επταήμερο είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης. Το πηλίκο που θα ήθελε να είχε πει και ένας δύσμοιρος που έφτασε μέχρι την πρωθυπουργία.

Ένας από τους λόγους για τον οποίο γίνεται τούτη η λογιστικού είδους απογραφή, είναι, διότι θέλω να πιστεύω ο παρών ιστότοπος διαφέρει κατά πολύ από τον μέσο όρο της εικόνας του διαδικτύου. Πως στοιχειοθετείται άραγε, αυτή η εν πρώτοις, ολίγον ελιτίστικη, τοποθέτηση;

Κατ’ αρχάς και κατ’ αρχήν από το θέμα της πρωτογενούς παραγωγής. Τίποτα εδώ μέσα δεν είναι αναπαραγωγή. Μπορεί να μην είναι «καλό», ή αρεστό. Μπορεί να είναι αιρετικό ή διαφορετικό. Μπορεί και ρηχό ή αδιάφορο. Μπορεί. Αλλά ότι και να είναι, είναι πρωτογενές.

Ακολούθως, απουσιάζει οποιαδήποτε είδος καταχώρησης. Διότι δεν υπάρχουν τέτοιες. Κομψή περιγραφή για την έννοια της διαφήμισης. Γνωστότερη παλιότερα και ως ρεκλάμα. Ταυτόχρονα δεν επιχείρησε ποτέ να διαδραματίσει ρόλο ενημερωτικό. Κάποιες στιγμές έτρεξε να προλάβει κάτι ως είδηση, είτε ευρύτερου, είτε ειδικού περιεχομένου. Αλλά η πυξίδα του, ήταν και είναι το σχόλιο. Ασφαλώς τα υλικά για κάθε είδους σχόλιο, βρίσκονται παντού μέσα σε κάθε είδηση, μέσα στην καθημερινότητα.

Τέλος δεν έχει φιλοδοξίες. Όσο καταθλιπτικό ακούγεται αυτό, άλλο τόσο απελευθερωτικό είναι. Δεν επιθυμεί να μεγαλώσει το πλήθος των αναγνωστών του, ή έστω δεν κάμει κάτι ως προς τούτο. Δεν επιθυμεί έσοδα, όσο ξένο και να θεωρείται και τελικά η μόνη του ιδιοτέλεια, είναι η ανιδιοτέλειά του.

Αν υπάρχουν θέματα που διστάζει να αγγίζει; Ναι υπάρχουν. Ποια είναι αυτά; Αυτά που με φοβίζουν. Και ποια είναι αυτά που με φοβίζουν; Αυτά που δεν γνωρίζω, που δυσκολεύομαι να αντιληφθώ, που είναι πολύ μακριά μου. Την ίδια στιγμή αποτελούν όμως και ένα πολύ ελκυστικό τόπο. Ελκυστικό και κοπιαστικό.

Σε αυτές τις 456 εβδομάδες λοιπόν, αναρτήθηκαν 1300 διαφορετικά θέματα. Χωρισμένα σε 19 διαφορετικές κατηγορίες, όπως φαίνονται από το βασικό μενού. Η κατηγορία με τις περισσότερες αναρτήσεις είναι η «Κόσμος & ιδέες» με 374, για να ακολουθήσουν, «Αυτοκίνηση» με 165 «Motorsports» με 164, «Βιβλίο» με 123 και «Οδοιπορικά» με 101.

Ξεκίνησε με πιο περιορισμένο μενού, αλλά είναι η ζωή, είναι η ίδια η καθημερινότητα, που τροφοδότησε περισσότερες ενότητες. Όπως η «Τουρισμός» με όσα συμβαίνουν δίπλα μας, ή η «Πήγασος» με όσα συνέβησαν για μας, χωρίς εμάς.

Το ίντερνετ. Διαδίκτυο στη γλώσσα μας. Σαν την χοληστερόλη. Καλή και κακή. Βοηθητικό, εξυπηρετικό,  άμεσο, ανοίγει πύλες πληροφορίας,. Ταυτόχρονα, υποχθόνιο, ψεύτικο, βάρβαρο, επικίνδυνο. Θα βρίσκομαι εδώ, όσο μπορώ, να προσφέρω στα πρώτα και να αντέχω τα δεύτερα. - ν.σ.ζ.