Mafia Usside Solo d’ Estade – (Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Μας ήρθε με την ετικέτα της κωμωδίας. Ας μου επιτραπεί να την αντιμετωπίσω κάπως διαφορετικά και να την χαρακτηρίσω ως μια ιστορική καταγραφή, στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα, ενίοτε με κωμικό μανδύα, ο οποίος όμως, λειτουργεί περισσότερο ως αποφόρτιση, από το βαρύ πολιτικό - κοινωνικό κλίμα της Ιταλίας.

Κι όλα αυτά μέσα στην αρκετά περιπετειώδη και σπαρμένη από στοιχεία ατυχίας, ιστορία αγάπης που περιγράφει. Του Arturo και της Flora, που ξεκινά από τα θρανία του Δημοτικού αρκετά πρωτότυπα και περισσότερο ανορθόδοξα.

Χωρίς το στενάχωρο, συχνά ασφυκτικό ύφος του Paolo Sorentino στην τόσο σημαντική δουλειά του Ιl Divo. Μια παραγωγή, που εύκολα χαρακτηρίζεται ως κόσμημα με την συνδρομή της αριστουργηματικής ερμηνείας του Toni Servillo, στο ρόλο του G. Andreotti. Mιας ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης προσωπικότητας όπου και εδώ έχει, όχι τυχαία, κάποιο ουσιαστικό ρόλο στο σενάριο

Δίχως επίσης την βαθιά νοσταλγική ματιά της Baaria του Giuseppe Tornatore, που έστησε την πλοκή του ακόμα πιο βαθιά στο παρελθόν.

Εδώ, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα επιτηδευμένα αφελές ύφος, που σιγά – σιγά κάτω από πολύ βία, ανεξέλεγκτη βία, αρκετές δόσεις κρατικής διαφθοράς και μέσα από ένα πολύ ιδιαίτερο ερωτικό πλαίσιο διαμορφώνεται, μεταμορφώνεται σε μια πολύ ουσιαστική, ώριμη και κυρίως ψύχραιμη θεώρηση.

Μας εκθέτει, πάνω σε ένα μονοπάτι συνειδητοποίησης, το πόσο εύκολα αστοχεί η σκέψη, το πόσο οδυνηρή είναι η συνειδητοποίηση, και, ασφαλώς, το πόσο βοηθά ο έρωτας.

Σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής είναι ο Pierfransesco Diliberto, (γνωστός και με το παρανόμι PIF) γέννημα του Palermo.

Δίπλα του η Ρωμαία Cristiana Capotondi, με ρόλο κάπου ανάμεσα στα όρια της γοητευτικής καλλονής και της υστερικής Ιταλίδας, έως τουλάχιστον να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει.

Από κοντά και οι μικροί Alex Bisconti και Ginevra Antona που υποδύονται τους ρόλους των Arturo & Flora στις παιδικές ηλικίες.

Εξαιρετική δουλειά, μας δίνει μια εξαίσια εικόνα του Ιταλικού σινεμά, ενώ στο φινάλε μας χαρίζει και μια νότα αισιοδοξία για το μέλλον.