Ο Damon δεν είναι μόνος πιά - (Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

Ότι και να συνέβαινε θα ήταν ξεχωριστό. Οι δυο διεκδικητές έφθασαν στον τελευταίο αγώνα με εννέα νίκες. Αν κέρδιζε ο Βρετανός και ερχόταν δεύτερος ή τρίτος ο Γερμανός, ο τίτλος θα πήγαινε στον Rosberg παρά το γεγονός ότι ο Hamilton θα είχε 10 νίκες.

Αν πάλι έχανε τον τίτλο ο Rosberg θα είχε χάσει την ύψιστη διάκριση παρά το γεγονός ότι είχε εννέα νίκες, τη στιγμή που ο πατέρας του Keke είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα του ’82 με μία μόνον νίκη. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα, οι διεκδικητές που κατέλαβαν τις επόμενες θέσεις πέντε θέσεις, 2ος Pironi, 3ος Watson, 4ος Prost, 5ος Lauda, 6ος Arnoux, είχαν όλοι από δύο νίκες!


μυστακοφόροι αμφότεροι οι πατεράδες. Αριστερά ο Βρετανός Graham Hill, δεξιά ο Φιλανδός Keke Rosberg.


O Damon Hill, το ’96 έγινε ο πρώτος γυιός πρωταθλητή που κατέκτησε πρωτάθλημα. Το παιδί του Graham, δεν είχε τα ονειρικά εφηβικά χρόνια που μερικοί φαντάζονται. Έχασε τον πατέρα στα 15 του χρόνια, σε αεροπορικό δυστύχημα, κληρονομώντας το όνομα αλλά και χρέη. Αναγκάστηκε να εργαστεί ως κούριερ στα χρόνια της νιότης του μοιράζοντας με μοτοσυκλέτα, αντικείμενα στις ώρες του κυκλοφοριακού χάους στην Βρετανική πρωτεύουσα.

Φυσιογνωμία συμπαθής, βοηθήθηκε από τις γνωριμίες της μητέρας του Μπέτυ, δεν είχε μεν το καπασιτέ ενός Schumacher, αλλά βίωσε τόσο έντονα όσο κανείς την απώλεια του Ayrton καθότι team mates. Κι’ αν ο Γερμανός, που σήμερα λυπόμαστε, δεν έκανε μια από τις όχι και τόσο αθλητικές του κινήσεις στο τελευταίο GP εκείνης της χρονιάς, στην Αδελαίδα, ο Damon μπορεί να το είχε πάρει από τότε. Από το ΄94. Με καλύτερο αυτοκίνητο μεν, αλλά με την απώλεια του Βραζιλιάνου να τον συνοδεύει. Έκανε υπομονή και με 8 νίκες κατέκτησε τον τίτλο το ΄96.  O Graham δεν θα έβλεπε ποτέ το παιδί του παγκόσμιο πρωταθλητή.


Αντίθετα ο Keke, είδε το παιδί του τσάμπιον. Ποντάροντας στη βαθμολογική διαφορά που είχε χτίσει, ο Nicο έκανε ένα φίνις πολύ προσεκτικό «πουλώντας» αγώνες, μαζεύοντας πόντους, επιδεικνύοντας ψυχραιμία και έγινε ο δεύτερος γυιός πρωταθλητή που κατέκτησε τον τίτλο. Με ένα κάθε άλλο παρά εύκολο τελικό, αγχωτικό ένεκα ο στόχος. Με εννέα νίκες και όχι μια, όπως ο πατέρας. Αλλά με μια λιγότερη από τον δεύτερο. Όπως και ο πατέρας!

Μια όμως και αναφέραμε τον Pironi, αξίζει να θυμηθούμε ότι αν ο Didier δεν είχε εκείνο το τρομακτικό ατύχημα στο Γερμανικό GP, πιθανότατα ο Keke δεν θα στεφόταν πρωταθλητής. Αλλά η ζωή και η Ιστορία, δεν γράφονται με «αν».
Όταν ο Didier, τέσσερα χρόνια αργότερα, έχασε τη ζωή του στην διάρκεια δυστυχήματος με ταχύπλοα ανοικτής θαλάσσης, η σύντροφός του Catherine Goux ήταν έγκυος. Αργότερα γέννησε δίδυμα. Στο ένα, έδωσε το όνομα Gilles προς τιμήν του μεγάλου αντιπάλου του αγαπημένου της, Villeneuve, και στο άλλο το όνομα Didier. Τον 2014 ο Gilles Pironi προσελήφθη στην ομάδα της Mercedes ΑΜG Petronas ως μηχανικός.