Χειμωνιάτικες εικόνες & σκέψεις. (21.12.2009) PDF Print E-mail

Οι μέρες ολοένα μικραίνουν, το φως λιγοστεύει. Οι σκιές μακραίνουν και ο ουρανός όταν δεν είναι βαρύς αποκτά όλες τις μελαγχολικές αποχρώσεις.

Το κρύο κυριαρχεί κάνοντας τις νύκτες πιο μεγάλες, η φύση είναι σε περιστολή και σε κάθε περίπτωση δεν είναι μια εποχή που εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία εκτός αν συντρέχουν λόγοι ειδικοί.

Της ευρύτερης κατάστασης λαμβανομένης υπ’ όψιν, ο φετινός χειμώνας φαντάζει να τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο κάθε πεσιμιστική διάθεση ενώ η επερχόμενη περίοδος των εορτών και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, της οποίας η γνησιότητα δικαίως αμφισβητείται, δεν βοηθά ιδιαιτέρως.


Ευκαιρίας δοθείσης, αφού μετά την παρουσίαση της νέας έκδοσης του CX-7 της Mazda κάποιος έπρεπε να κατεβάσει μια πετρελαιοκίνητη έκδοση του μοντέλου από τη Βασιλίτσα των Γρεβενών στην πολύπαθη πρωτεύουσα η απάντηση δεν θα μπορούσε να είναι αρνητική καθώς η καθόλου συντομοτέρα οδός που ακολουθήθηκε ήταν βέβαιο ότι θα γεννούσε ενδιαφέρουσες σκέψεις και αντίστοιχες εικόνες,

Ας δούμε και ας ακολουθήσουμε κάποιες από αυτές.

 

1.Με φιλαρέσκεια μεγάλης ντίβας, μια γνήσια Ελληνίδα ποιμενική ποζάρει με φόντο τις χιονοδρομικές εγκαταστάσεις της Βασιλίτσας, αργά το απόγευμα.




2. Ένα στιγμιαίο πλάγιο φως, που την επόμενη χρονική στιγμή εξαφανίστηκε μέσα στα πυκνά νέφη, δίνει μια έντονη μεν, φευγαλέα δε,  πράσινη απόχρωση στα φρεσκοσπαρμένα σταροχώραφα.


3. Ο βαρύς υγρός καιρός δεν αποτελεί απαραίτητα την καλύτερη πρόταση για βόλτα, έτσι ο παραλίμνιος δρόμος στη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων είναι χαρακτηριστικά άδειος από ανθρώπινη παρουσία.


4. Στη Πωγωνιανή, λίγο πριν φύγει το τελευταίο φως η φωτεινή ευχή αιωρείται σχεδόν μαγικά και θυμίζει τις επικείμενες εορτές.



5. Το παραδοσιακό μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας αποκτά μια παραμυθένια διάσταση καθώς φιλτράρεται από την πυκνή χιονόπτωση.

 



6. Στυλοβάτης της ελληνικής υπαίθρου ο κτηνοτρόφος, ο εργάτης της γης πλαισιωμένος από τον πιστό του σύντροφο, από το υπό εξαφάνιση μικρόσωμο μουλάρι που μόνο αφιλότιμο δεν ήταν τόσες δεκαετίες.


7. Η κοίτη του Σαραντάπορου κάτω από ένα λεπτό στρώμα χιονιού, δείχνει να έχει μόνο τόνους του λευκού αν εξαιρέσεις το θυμωμένο υδάτινο όγκο του ποταμού.

 


8. Μελαγχολική εικόνα που αν συγκεντρωθείς θα μπορούσες να ακούσεις τις σταγόνες της βροχής να χάνονται πάνω στο πέτρινη επιφάνεια, ή να σβήνουν στις λακκούβες του νερού.


...Χειμώνας.