Milos & Max - (Τρίτη 17 Μαίου 2016) PDF Print E-mail

Η πρώτη στις επτά του Μilos και η πρώτη με την πρώτη του  Μax!

Τι αθλητικό τριήμερο!

Σε Βερολίνο και Βαρκελώνη, στο Final 4 της Eurolegaue και στην πίστα του Montmelo της Καταλανίας,  ζήσαμε δυο παραμυθένιες ιστορίες. Στο βουτηγμένο σε τεράστια προβολή πανάκριβο αθλητισμό, στην κορυφαία Ευρωπαϊκή εκδήλωση σε επίπεδο συλλόγων στο μπάσκετ μπολ και στον πρώτο Ευρωπαϊκό φετινό αγώνα της F1, είδαμε, να συμβαίνουν σενάρια είτε απίθανα είτε με μέσα από μια αναπάντεχη πλοκή.

O Milos Teodosic από το ξεχασμένο Βάλιεβο της Σερβίας και ο Max Vertappen από το Hαllset του Βελγίου μας λένε τις ιστορίες τους.

Παρασκευή 13 Mαίου:
Βερολίνο. Mercedes Benz Arena. Final 4 του Eurobasket. Eνας Έλληνας προπονητής που εργάζεται στη Ρώσικη ομάδα από το μακρινό Κουμπάν, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο μοναδικός Έλληνας κόουτς, που μέχρι την Κυριακή το βράδυ, είχε κερδίσει την ύψιστη διάκριση σε συλλογικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, έχασε την ευκαιρία  για ακόμα μια παρουσία σε τελικό. Την οποία κέρδισε ένας άλλος Έλληνας κόουτς, ο Δημήτρης Ιτούδης, περνώντας ένα μάλλον εύκολο απόγευμα με την ομάδα του Στρατού της Ρωσίας, την περίφημη Τσε Ες Κα.



Στον άλλον ημιτελικό, δυο Έλληνες παίκτες βρέθηκαν αντιμέτωποι. Στην ομάδα της πολύπαθης Βασκονίας ο Καρδιτσιώτης σέντερ Γιάννης Μπουρούσης έκανε ακόμα μια εντυπωσιακή εμφάνιση αλλά δεν ήταν αρκετή να φέρει την Λαμποράλ, στον τελικό. Πράγμα  το οποίο όμως κατάφερε ο Κώστας Σλούκας, από τη Θέρμη, παίζοντας  για την Τουρκική Φενέρμπαχτσε.

Σαββάτο 14 Μαίου:

Στο Μονμελό της Καταλανίας, η τεχνική ανωτερότητα των Mercedes ήταν για μια ακόμα φορά παρούσα, για να συνεχίσει να κάνει την φετινή κούρσα για τον τίτλο μια άνοστη σούπα.
Κι έτσι αυτό που έμελλε να τραβήξει το ενδιαφέρον μας, ήταν αν θα συνέχιζε το σερί του ο πολιτογραφημένος Γερμανός, Ρόσμπεργκ, η αν θα του το έσπαγε ο εστεμμένος Βρετανός Χάμιλτον, που αποκτούσε ένα πλεονέκτημα μετά το καθαρό 1.22 των δοκιμών και την pole.
Επίσης μας ενδιέφερε, σε στατιστικό επίπεδο, αν η Merc θα ισοφάρισε το ρεκόρ των 10 συνεχών νικών που είχε η McLaren και τέλος αν η  Red Bull θα πέρναγε και στον αγώνα την ανωτερότητα που έδειξε στις δοκιμές απέναντι τα κόκκινα μονοθέσια από το Maranello.

Κυριακή 15 Μαίου, μεσημέρι.

Αν το παλικαράκι από την Λετονία, ο Ralfs Sirmacis, ήρθε στα 21 του, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οδηγώντας επίσης για πρώτη φορά όχημα κατηγορίας R5 και πήρε αέρα τον αγώνα, τι να πούμε για τον Max Verstappen που πριν τα 19 του χρόνια οδηγώντας για πρώτη φορά για τον κόκκινο Ταύρο, έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία της F1.
Φρόντισαν για αυτό οι δυο πιλότοι της Mercedes, που υπό το βλέμμα του προέδρου της εταιρείας, Ντίτερ Ζέτσε σέρνονταν στα χαλίκια της τέταρτης στροφής του πρώτου γύρου με τα μονοθεσία τους κατεστραμμένα.

Ο Ρόζμπεργκ χάλασε αρκετά και άμεσα την γραμμή του βγαίνοντας από τη (δεξιά στροφή) Ρενώ, βλέποντας τον Χάμιλτον να έχει περισσότερα χιλιόμετρα ώστε να τον εμποδίσει να προσπεράσει πριν την (δεξιά στροφή) Ρέπσολ . Ο Βρετανός δεν σήκωσε το πόδι, βγήκε στο χορτάρι και έκτοτε οι δυο πιλότοι έγιναν επιβάτες σε δυο μονοθέσια που δεν έλεγχαν, σε ένα συμβάν αρκετά ντροπιαστικό για την Γερμανική τελειότητα, αλλά καθόλου σπάνιο για το ακραία ανταγωνιστικό πνεύμα της F1.
Σε κάτι λιγότερο από δυο ώρες, ο γυιος του Γιός Φερστάπεν, σε ένα παραμύθι βγαλμένο από το βαθύτερο συρτάρι φαντασίας, γινόταν ο πρώτος Ολλανδός που ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλοπάτι του πόντιουμ, κι ο νεότερος νικητής στο θεσμό.

Μόλις πριν λίγες μέρες είχε προβιβασθεί στην πρώτη ομάδα, μετά τα λάθη του Ρώσου Κβίατ. Πέρα από την τύχη όμως, διότι πρέπει να σε θέλει και λίγο, έδειξε μια πρωτόγνωρη εμπειρία πιεζόμενος από τον ψυχρό Ραϊκόνεν, δεν έκανε το παραμικρό σφάλμα και πλέον ζει τον μύθο του.
Στο ερώτημα, αφού δεν κέρδισαν οι Ferrari ούτε σε αυτόν τον αγώνα, με τις Merc εκτός, τότε που και πότε, ο καθένας ας δώσει τις δικές του απαντήσεις.

Κυριακή 15 Μαίου, βραδάκι.
Έφευγε η Κυριακή όταν στον μικρό τελικό ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήρε ότι καλύτερο μπορούσε. Άφησε τους Βάσκους στην 4η θέση. Μια πολύ πετυχημένη χρονιά για τον Έλληνα που πολλοί συμπατριώτες του, μερικές χιλιάδες από τα εκατομμύρια κόουτς των καναπέδων, είχαν βγάλει άχρηστο.
Στον αντίποδα ο Μπουρούσης μετά από μια λαμπρή σεζόν στην Λαμποράλ μπορεί να έμεινε άτιτλος, αλλά ξέρει ότι έδωσε ότι είχε να δώσει. Αυτό κι αν είναι διάκριση.
Φτάσαμε έτσι στον τελικό. Όπου χύθηκε το γάλα, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Η Τσε Ες Κα, κάνει περίπατο μέχρι το μισό του αγώνα. Στο δεύτερο μισό οι Ρώσικοι εφιάλτες της Πόλης ξυπνούν. Η διαφορά των 21 εξανεμίζεται. Ο Μίλος, αυτός ο ικανός για όλα Σατανάς από το άγνωστο Βάλιεβο της Σερβίας, περνάει την μπάλα μέσα από την τρύπα την βελόνας, σε μια πάσα μαγική για τον Ντε Κολό και σώζει την παρτίδα μαζί με τον Χριάπα που, στην επόμενη επίθεση, ισοφάρισε με φόλοου σε άστοχο τρίποντο του Ντε Κολό.
Στην παράταση οι Ρώσοι καθάρισαν το παιχνίδι, κάνοντας τον Ιτούδη δεύτερο Έλληνα κόουτς που σηκώνει το βαρύτιμο έπαθλο και τον πρώτο με ομάδα από την αλλοδαπή.



Ο Милош Теодосић  έδωσε, τοις πράγμασι, την απάντηση στην αντιπαθητική ερώτηση της ρεπόρτερ όταν μετά την έκτη του ατυχή παρουσία σε φάιναλ φορ, του είχε απευθύνει το ερώτημα πόσα ακόμα φάιναλ θέλει για να το κερδίσει.
Ένα στα επτά για τον Σέρβο Μίλος, που, στα 29 του παίζει και απαντά στα ερωτήματα με μια περίεργη ηρεμία, κι ένα βλέμμα απροσδιόριστο, δείγμα χαρακτήρα και αυτοκυριαρχίας.

Μα και πρώτος στην πρώτη εμφάνιση με την Ρεντ Μπούλ, ο MAX VERTAPPEN, σε μια πορεία, κυριολεκτικά πρωτότυπη και μοναδική, όπου δεν αποκλείεται να γίνει ο επόμενος lider Maximo των μαινόμενων Ταύρων και της F1. Από τις λίγες εμφανίσεις στα 17 του στην F3, στο κορυφαίο σκαλοπάτι του πόντιουμ πριν τα 19 του. Πως γίνονται αυτά;

Τι τριήμερο!