Μαυρόασπρες ή Ασπρόμαυρες ιστορίες και εικόνες.

Έρχονται από το παρελθόν, φορτωμένες με αναμνήσεις, νοσταλγία και χαμένες ευκαιρίες.Σιδηρούν Παραπέτασμα - (Κυριακή 5 Μαρτίου 2017) PDF Print E-mail

Σαν σήμερα ήταν, πριν 71 χρόνια. Τρίτη 5 Μαρτίου του '46, όταν ανέβηκε πάνω στο βήμα του Westminster College στο Μιζούρι των Η.Π.Α., ο Winston Churchill και στην διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο iron curtain ο οποίος στα καθ' ημάς ερμηνεύτηκε ως Σιδηρούν Παραπέτασμα:

«Από το Στεττίν της Βαλτικής, έως την Τεργέστη στην Αδριατική, ένα σιδηρούν παραπέτασμα έχει κατέβει σε όλη την ήπειρο. Πίσω από αυτή τη γραμμή βρίσκονται όλες τις πρωτεύουσες των αρχαίων κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», είπε ανάμεσα σε άλλα ο, και πατέρας της νίκης αποκαλούμενος, Βρετανός πολιτικός. Τότε ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης και θα παρέμενε έτσι μέχρι τον Οκτώβριο του '51 οπότε και εκλήθη, από το εκλογικό αποτέλεσμα να αναλάβει για δεύτερη φορά την πρωθυπουργία στα 77 του χρόνια.

 

Από εκείνο το σημείο, της ομιλίας  στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ο όρος έμεινε ισχυρός και χαρακτήρισε σε μεγάλο βαθμό τον επερχόμενο «ψυχρό πόλεμο», ανάμεσα στις δυνάμεις της Δύσης και τον Σοβιετικό συνασπισμό.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 Next > End >>

Page 4 of 4