Αθλητικά

Ο αθλητισμός αποτελεί πλέον ένα τεράστιο παγκόσμιο κίνημα, με μια πελώρια οικονομική ισχύ, την αντίστοιχη αδράνεια αλλά και αδιαφάνεια.

Πέρα από business, είναι θέαμα, δημιουργεί ακραία συναισθήματα, γεννά βία και όλα δείχνουν ότι ο O. Wilde το είχε δει να συμβαίνει πριν συμβεί, τουλάχιστον στην έκταση των ημερών μας, διατυπώνοντας την άποψη πως : «είναι πόλεμος δίχως όπλα.»

Παρακολουθούμε αυτές τις σύγχρονες εκφράσεις των αθλητικών γεγονότων και σχολιάζουμε.Η ευκαιρία (30.06.2011) PDF Print E-mail

Είναι «κρίμα κι’ άδικο» που το καρκίνωμα (ή έστω ένα τμήμα του), του χώρου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αποκαλύπτεται αυτή τη χρονική στιγμή. Ατυχώς ο τόπος και οι πολίτες του έχουν άκρως σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσουν, έτσι δεν μπορούν να αφοσιωθούν ψυχή τε και σώματι σε αυτή την πλημμυρίδα των αποκαλύψεων.

Καθόλου δεν υπονοώ ότι το θέμα ξέσπασε τώρα ώστε να επιχειρηθεί να ξεπεραστεί πιο μαλακά το σοκ με την αναμενόμενη καταιγίδα σκληρών μέτρων, του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού ότι δηλαδή ήταν ένα ακόμα “στήσιμο”. Δεν το αποκλείω, ολοκληρωτικά, αλλά δεν το νομίζω κιόλας. Μάλλον έτυχε.

Έτυχε λοιπόν αυτή τη ζοφερή περίοδο και δεν μπορούμε να το απολαύσουμε. Μιλάμε για ένα θέμα, που υπό κανονικές συνθήκες θα μας κρατούσε συντροφιά όλο το καλοκαίρι. Όχι μόνο με την ουσία του, δηλαδή το βόρβορο του ποδοσφαίρου (ή μήπως πρέπει να λέμε του επαγγελματικού αθλητισμού) αλλά και με όλες τις μικρές στιγμές, τις δηλώσεις, την συμπεριφορά των πρωταγωνιστών της υπόθεσης και όλες τις λεπτομέρειες, αυτής της απίθανης υπόθεσης.

Read more...
 
Patrick & Ray (31.05.2011) PDF Print E-mail

Μετά τον Patrick Sjöberg, προστέθηκε και ο Sugar Ray Leonard στην, προφανώς, μεγάλη λίστα των αθλητών που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τους προπονητές τους. Και αν αθλητές τέτοιου επιπέδου υπέφεραν από αυτές τις συμπεριφορές δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να καταλάβουμε τι μπορεί να συμβαίνει στη βάση του αθλητισμού, στην αφετηρία της ζωής, στα σχολεία, στα γυμναστήρια, στις κατοικίες.


Read more...
 
Ποδοσφαιρικά & άλλα (18.04.2011) PDF Print E-mail

Οι εικόνες που μετέδωσε το συνδρομητικό κανάλι από το Πανθεσσαλικό στάδιο την Κυριακή το βράδυ και το ρεπορτάζ που γρήγορα ήρθε στην επιφάνεια σε όλα τα αθλητικά sites αποτυπώνουν άριστα την εικόνα του τόπου. Όχι του Ελληνικού αθλητισμού. Του τόπου.

Στην αγωνιστική πλευρά, η εικόνα της ομαδικής εξαφάνισης των ball boys μετά το 2 – 0, το γεγονός ότι μετά το 3 – 2  κυκλοφορούσαν περισσότερες από μια μπάλες στο γήπεδο, στο σύνολο σχεδόν των πέντε λεπτών των καθυστερήσεων δείχνει μια αντίληψη του ευ αγωνίζεσθαι. Το πόσο ποδόσφαιρο, παίχτηκαν αυτά τα πέντε λεπτά είναι άλλο ένα θέμα. Το αν επίσης, αδικήθηκαν οι φιλοξενούμενοι επίσης είναι άλλο θέμα, για το οποίο θα απαντήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ειδικευμένοι περί τα ποδοσφαιρικά.

Read more...
 
Είναι οι μικρές ειδήσεις που … (06.04.2011) PDF Print E-mail

…δίνουν το στίγμα του πολιτισμού. Στα πολύ «ψιλά» του ειδικευμένου περί τα αθλητικά, ημερήσιου τύπου, πέρασε μια είδηση. Για το αθλητικό κομμάτι της, ίσως να μην άξιζε περισσότερο χώρο. Στην κοινωνική της όμως διάσταση αποτελεί υλικό για διπλωματική εργασία.

Το γεγονός ήταν η ποδοσφαιρική συνάντηση Καλλιθέας - Οδυσσέα Γλυφάδας σε γήπεδο στις Τζιτζιφιές. Η είδηση ότι συνολικά έγιναν πέντε αποβολές, ότι ο αγώνας διεκόπη στο ’82 και ότι ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλους με ξυλοδαρμούς και διακομιδή δυο τραυματιών σε νοσοκομείο ίσως να μην ήταν τόσο αξιοπερίεργο ή πρωτότυπο στον τόσο λοξοδρομημένο ελληνικό αθλητισμό. Αν συνυπολογίσουμε όμως ότι όλα τα παραπάνω έλαβαν χώρα στην πρώτη κατηγορία του Γυναικείου ποδοσφαίρου, ε! τότε η είδηση παίρνει το πραγματικό της μέτρο.

Read more...
 
Ποδοσφαιρικός πολιτισμός και γκετοποίηση.(20.02.2011). PDF Print E-mail

Προσωπική άποψη για το αν το γκόλ του Κατσουράνη, κακώς ακυρώθηκε και αν το γκολ του Τζεμπούρ κακώς κατοχυρώθηκε, δεν έχω διότι δεν είδα τον αγώνα εκτός από τα πρώτα 10 λεπτά.

Ίσως όμως, η αλλοίωση αποτελέσματος που ισχυρίζεται η Π.Α.Ε Παναθηναϊκός, να είναι το μικρότερο πρόβλημα που έπληξε το Ελληνικό ποδόσφαιρο το Σαββάτο το βράδυ.

Read more...
 
Βία, εντυπώσεις και ποδόσφαιρο (18.02.2011). PDF Print E-mail

 

Η τρέχουσα ποδοσφαιρική σκηνή, δίνει πλούσιες και σημαντικές αφορμές όχι μόνο για αθλητικό αλλά και για κοινωνικό σχολιασμό.

Τα επεισόδια ανάμεσα στον Joe Jordan και τον Gennaro Gattuso, η αναίτια και αντιεπαγγελματική σκληρότητα του γάλλου Mathieu Flamini στον Κροάτη Vedran Corluka, η ανατροπή στο Emirates και βέβαια οι ενδυματολογικές προτιμήσεις του γάλλου Cisse πλουταίνουν και βαθαίνουν τα σχόλια.

Read more...
 
Ronaldo. Η Αυλαία. (16.02.2011) PDF Print E-mail

Ο Ronaldo αποτέλεσε την λαμπερή εξαίρεση στον κανόνα των σκληροτράχηλων αμυντικών: «Ή ο παίκτης περνά, ή η μπάλα. Ποτέ και τα δύο». Ήταν εκείνος που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ανατρέπει αυτόν τον κανόνα και να τους εκθέτει, ή ακόμα χειρότερα να τους διακωμωδεί. Είχε το χάρισμα. Εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός «Φαινόμενο».

Το χάρισμα να κολλάει το τόπι στα πόδια του, να σταματάει και να ξεκινάει πιο γρήγορα αλλά κυρίως πιο αναπάντεχα από τους άλλους, να ντριμπλάρει σε υπομονάδα επιφάνειας, να σουτάρει και με τα δύο πόδια, και βέβαια να σκοράρει. Αυτός ο παίκτης στα καλά του ήταν εφιάλτης για κάθε αντίπαλο, θείο δώρο για τον προπονητή του και πανδαισία για το θεατή.

Με αυτά τα προσόντα δεν απέφυγε τη σκληρή μοίρα στο γύρισμα του αιώνα. Έγινε ένα πολύ ισχυρό προϊόν, ένα πανάκριβο, βαρύ χαρτί στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Το πόσο λύγισε από αυτό το βάρος, είναι ένα θέμα.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως,

Read more...
 
Στο μυαλό του οπαδού (15.12.2010) PDF Print E-mail

Η πρόσφατη επίθεση στο λεωφορείο των οπαδών του Π.Α.Ο.Κ. στο Ζάγκρεμπ και τα συνθήματα που ακούστηκαν στο Καραϊσκάκη (χθες Τρίτη 14/12ου) την διάρκεια του αγώνα κατά της φτώχιας σηματοδοτούν το αδιέξοδο που κυριαρχεί.

Ότι το ποδόσφαιρο και ευρύτερα ο αθλητισμός, ή τουλάχιστον το τμήμα του που παράγει το περισσότερο χρήμα, αποτελεί εδώ και δεκαετίες τόπο αντιπαράθεσης, πολιτικών, φυλετικών, κοινωνικών ακόμα και θρησκευτικών ή εθνοτικών αντιπαραθέσεων δεν αποτελεί σπουδαία ανακάλυψη. Ούτε χρειάζεται να είσαι διακεκριμένος κοινωνιολόγος ώστε να αντιληφθείς ότι χρησιμεύει σαν άλλο ένα εργαλείο στην προσπάθεια ελέγχου, χειραγώγησης των μαζών.

Ο διαχωρισμός και η βαθιά αντιπαλότητα που γεννά ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες ο «επαγγελματικός» οπαδισμός με κύριο γνώρισμα τον αχαλίνωτο φανατισμό είναι μια κίνηση που βολεύει παντοιοτρόπως την κάθε μορφή εξουσίας.

Read more...
 
Αστέρες & οχήματα (26.09.2010) PDF Print E-mail

Το πρόσφατο ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στο w.motors.gr, σχετικά με τις αυτοκινητικές προτιμήσεις των ποδοσφαιρικών αστέρων, έδωσε μια λαμπρή ευκαιρία για λίγη γκρίνια.

Μεταφέρω συντόμως :

Ο Thierry Henry, που φέτος πήγε στας Η.Π.Α για τα τελευταία ένσημα, είναι κάτοχος Porsche Carrera GT, Mercedes SLR και Aston Martin Vanquish,ο Nicolas Anelka Superamerica Ferrari, ο Christiano Ronaldo Bugatti Veyron, ο Mathieu Valbuena Lamborghini Gallardo Spyder.

Μάλιστα. Όταν ο Michael Ballack είχε πρωτοπάρει μεταγραφή στην Chelsea, υπέφερε από κάποιους τραυματισμούς και όταν κατέφθανε στις προπονήσεις με τη λευκή Lambo του σχολίαζαν οι κακεντρεχείς συμπαίκτες του: «έφθασε το ασθενοφόρο». Να μην λησμονήσουμε βεβαίως την καταστροφή της 599 GTB του C. Ronaldo όταν ακόμα ήταν στην Manchester και την πρόσφατη περιποίηση του R8 από τον Μario Balotelli.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα τούτα;

Read more...
 
Συλλογικός φανατισμός & συλλογική ευθύνη. (24.07.2010) PDF Print E-mail

Το καλοκαίρι που η ποδοσφαιρική κίνηση είναι μηδαμινή, το κέντρο του ενδιαφέροντος στρέφεται στα μεταγραφικά θέματα. Οι ομάδες προσπαθούν να ενισχύσουν το έμψυχο υλικό τους, οι managers να αποσπάσουν την καλύτερη τιμή για την πελατεία τους και οι παίκτες να εξασφαλίσουν πιο πλούσια συμβόλαια.

Όλα, ή σχεδόν όλα, υπόκεινται στις νόρμες της ελεύθερης αγοράς. Η περίφημη αγάπη για τη φανέλα, η συλλογική προτίμηση από την πλευρά των παικτών είναι ένα γράμμα κενό ή καλύτερα εξαγοράσιμο. Θα μπορούσαμε στο σημείο αυτό, να εξάρουμε την περίπτωση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο οποίος πιθανότατα είχε τη δύναμη να διεκδικήσει μια καλύτερη μεταγραφή, ή να παραμείνει στον νταμπλούχο, αλλά αυτός προτίμησε την επιστροφή στην ομάδα της καρδιάς του. Αν δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη αιτία, που γύρισε τον συμπαθή ως άνθρωπο και διακεκριμένο ως ποδοσφαιριστή Δημήτρη στην νύμφη του Βορρά, η περίπτωσή του είναι πράγματι μοναδική. Αν υπάρχει κάτι άλλο, παραμένει απλώς ξεχωριστή.

Όπως και να έχει το θέμα του, η μεταγραφική περίοδος είναι εξ’ ίσου ενδιαφέρουσα, σε ότι αφορά την παρατήρηση συμπεριφορών, όσο και η αγωνιστική περίοδος.

Αφορμή για το  σημείωμα που ακολουθεί έδωσαν οι διάφορες θριαμβευτικές υποδοχές των αστέρων του διεθνούς ποδοσφαιρικού στερεώματος, που έρχονται δίκη Μεσσία στην Ελλάδα.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 2 of 2