Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Το βαρβαρικό πανηγύρι γύρω από τον νεκρό Καντάφι (23.10.2011) PDF Print E-mail

Δεν είναι μόνο το βίντεο του λιντσαρίσματος του πρώην Λίβυου ηγέτη που σοκάρει τον αποκαλούμενο πολιτισμένο κόσμο. Περισσότερο, μεγαλύτερο σοκ μπορεί να νιώσει ένας σόφρων, ήρεμος πολίτης από την αντίδραση της υπουργού των εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το θεσμικό πλαίσιο που υποτίθεται ότι οφείλει ή καλύτερα υποχρεούται να ακολουθεί ο κορυφαίος διπλωμάτης μιας πολιτισμένης, μια ηγέτιδας χώρας έγινε κυριολεκτικά κουρέλι από την αντίδραση της Αμερικανίδας Υπ. Εξ.


Η έκφραση της άγριας χαράς -που κατ' αρχήν εκδηλώθηκε με επιφωνήματα κολεγιακού επιπέδου, συνεχίστηκε με παραφθορά λατινικών αποφθεγμάτων, συνοδεύτηκε με το ρήμα "πέθανε" και ολοκληρώθηκε με θριαμβικό γέλιο- πέρα από έλλειψη κάθε διπλωματικότητας αναδεικνύει πρωτίστως την αδυναμία της Δύσης να διαχειριστεί τα προβλήματα του Ισλαμικού κόσμου.

Read more...
 
H παράξενη 18η Οκτωβρίου (18.10.2011) PDF Print E-mail

Στην νεότερη Ελληνική ιστορία τούτη η ημερομηνία έχει αφήσει ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα. Υπάρχουν τρία γεγονότα που από μια περίεργη σύμπτωση ενώνουν τρεις γενιές της ίδιας οικογένειας.

Από την Ακρόπολη και την έπαρση της γαλανόλευκης στον λόγο της απελευθέρωσης στην πλατεία Συντάγματος. 18 Οκτωρίου1944. Η Αθήνα γιορτάζει, ο ρήτορας Γιώργος Παπανδρέου υπόσχεται.


Η Τετάρτη 18 Οκτωβρίου του '44 ήταν μια ηλιόλουστη μέρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Έξι μέρες νωρίτερα οι Γερμανοί είχαν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα. Ακόμα ισχύει η θεωρία ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία του Ε.Λ.Α.Σ. να κατακτήσει την εξουσία. Σεβόμενος όμως τη συμφωνία της Καζέρτα, ο ισχυρότερος αντιστασιακός μηχανισμός, περίμενε την έλευση της Ελληνικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ύψωσε την γαλανόλευκη στην Ακρόπολη μέσα σε ένα έντονο συγκινησιακό κλίμα. Λίγες στιγμές αργότερα εκφωνούσε τον περίφημο λόγο της απελευθέρωσης στην πλατεία Συντάγματος. Ξεκίνησε με τις λέξεις: «Aσπαζόμεθα την ιεράν γην της Ελευθέρας Πατρίδος...” και δεινός ρήτορας όπως ήταν έκανε λόγο για την εθνική, την οικονομική αποκατάσταση, την βούληση για την δημιουργία ισχυρού κράτους, την τιμωρία των ενόχων, την πεποίθηση του ότι ο λαός θα ανακτήσει τις ελευθερίες του, ενώ τέλειωσε με τρεις λέξεις: “Ζήτω η Ελευθερία!” . Ο στρατηγός Roland Scobie ήταν συνεχώς στο πλευρό του. Η έλευση των πρώτων δυνάμεων των Βρετανικών στρατευμάτων έγινε μέσα σε ενθουσιώδες πλαίσιο υποδοχής. Παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε ο τόπος με μια καθημαγμένη οικονομία, με διαλυμένη κάθε είδους παραγωγή, βουτηγμένος στην παράνοια της Γερμανικής βαρβαρότητας, υπήρχε αισιοδοξία. Μετά από τριάμισι χρόνια στην άβυσσο του τρόμου και της πείνας ξαναγεννιόταν η ελπίδα. Τίποτα όμως από αυτά, που με την ρητορική του δεινότητα διατύπωσε ο πρωθυπουργός, δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν. Κάτι περισσότερο από 6 εβδομάδες αργότερα το αίμα έρεε πάλι. Η Αθήνα ζούσε τον εφιάλτη του Δεκέμβρη. Η συμφωνία της Βάρκιζας έδωσε ελπίδες μόνον στους αιθεροβάμονες. Αποδείχτηκε χάρτινη. Ο κλοιός γινόταν ασφυκτικός. Ο δρόμος για τον εμφύλιο είχε ανοίξει διάπλατα. Το δράμα μεγάλωνε.


Read more...
 
Eleonora Ciavarelli. (20.07.2010) PDF Print E-mail

Έζησε 29 χρόνια πριν το γάμο της, 33 κατά τη διάρκεια του και 32 κατόπιν, ως χήρα. Το 1916 γεννήθηκε, το 1945 νυμφεύθηκε τον συνομήλικό της Aldo Moro. Στις 9 Μάιου του 1978, ο σύζυγός της βρέθηκε νεκρός, στο πορτ μπαγκάζ ενός 4L, θύμα της Ιταλικής πολιτικής σκηνής.

Χθες, στα 94 της χρόνια, η Eleonora Ciavarelli Moro, αποχαιρέτησε τα εγκόσμια και ετάφη δίπλα στο σύζυγό της.

Read more...
 
Ύφεση & κατάθλιψη (16.10.2011) PDF Print E-mail

H κατάθλιψη καλλιεργεί, άχαρα τραύματα που διαρκούν μια ζωή

Penelope Sweet


Στην Αγγλική γλώσσα η λέξη depression εκφράζει τόσο την έννοια της ύφεσης, όσο και εκείνη της κατάθλιψης. Με τον όρο Great depression, οι αγγλοσάξονες οικονομολόγοι αναφέρονται στην παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929.

Γίνεται σαφές, στις μέρες που βιώνουμε, πως η οικονομική ύφεση που οδηγεί τις εξελίξεις στον τόπο μας θα οδηγήσει και μεγάλο αριθμό πολιτών στην κατάθλιψη. Σε μια επικαιρότητα που κινείται τόσο με ταχύτατες όσο και με απρόβλεπτες εξελίξεις, το μέλλον φαντάζει άδηλο και σκοτεινό.

Από τον Μάιο του 2010, όταν η ελληνική Βουλή ενέκρινε το δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων 30 δισ. €, που έφερε η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι δανείου 110 δισ. €, έως σήμερα, οι εξελίξεις δεν έδωσαν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Read more...
 
Μια Πέμπτη πριν 67 χρόνια (12.10.2011) PDF Print E-mail

To πρωί της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου 1944, η σβάστικα υποστέλλεται από την Ακρόπολη των Αθηνών. Ολιγομελής Γερμανική αντιπροσωπεία καταθέτει στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη και ακολούθως η οπισθοφυλακή των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων εγκαταλείπουν την ελληνική πρωτεύουσα.

Μετά από 1264 νύκτες κατοχής, η πλέον ιστορική πρωτεύουσα του δυτικού κόσμου απελευθερώνεται από το ζυγό. Ο στρατηγός Hellmuth Felmy είχε κηρύξει την Αθήνα ανοχύρωτη πόλη και τα τελευταία μηχανοκίνητα τμήματα του εγκτέλειπαν την πόλη με τα πληρώματά τους σε εγρήγορση.

Λίγες μέρες νωρίτερα τα ίδια στρατεύματα, είχαν καταστρέψει τον Ισθμό της Κορίνθου εγκαταλείποντας μια καθημαγμένη Πελοπόννησο, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα θα αποχώρουσαν από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, αφήνοντας το στίγμα της βαρβαρότητας τους, ανεξίτηλο.

Το ρολόι της ιστορίας είχε αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για το θρυλούμενο χιλιόχρονο Ράιχ. Σε λιγότερο από επτά μήνες, η καγκελαρία έπεφτε, ο Αδόλφος αυτοκτονούσε και η Ευρώπη ξεκινούσε την επούλωση των τραυμάτων της. Αντιθέτως στον τόπο μας οι δοκιμασίες θα συνεχίζονταν επί μακρώ, οι απώλειες θα πολλαπλασιάζονταν, το δράμα θα μεγάλωνε.

Read more...
 
Slaughter & May (04.10.2011) PDF Print E-mail

Στις 8 Μαΐου 2010 εγκρίθηκε η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης με τις χώρες του Ευρώ και ο Διακανονισμός Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας με το ΔΝΤ. Το σύνολο αυτών των συμφωνιών ονομάζεται, εν συντομία, "Μνημόνιο". Ο νομικός οίκος που συνέταξε το κείμενο του, (ο ίδιος επιμελήθηκε και το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού), φέρει το όνομα “Slaughter & May” (Σφαγή & Μάιος στην Ελληνική), θεωρείται ένας από τους πέντε κορυφαίους της γηραιάς Αλβιώνος, οι οποίοι μάλιστα συστήνουν μια άτυπη, ομάδα που ονομάζεται «Μαγικός κύκλος».

Read more...
 
Κρίσεις & πρόσωπα (25.09.2011). PDF Print E-mail

Οι πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως, αλλά και επικεφαλής των οικονομικών που επανέλαβε περίπου τη ρήση του sir Winston Churchill:

«Δεν έχω να σας προσφέρω τίποτα πέρα από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα»

είναι ενδεικτικές του κλίματος της εποχής που διανύουμε.

Από τον Μάιο του 2010, οπότε και εγκρίθηκε η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης με τις χώρες του Ευρώ και ο Διακανονισμός Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας με το Δ.Ν.Τ., εν συντομία «μνημόνιο», έως τις μέρες μας, η Ελλάδα βιώνει πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Η ακριβής αποτίμηση του τι ευθύνεται για αυτές τις εξελίξεις είναι σημαντική, προκειμένου να μην επαναληφθoύν, ωστόσο είναι σαφώς σημαντικότερος ο τρόπος και τα πρόσωπα που θα διαχειριστούν το θέμα.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η παρουσία ισορροπημένων και δοκιμασμένων ηγετών, έχει αποτρέψει κρίσεις, ή έχει βοηθήσει λαούς και έθνη να βγουν από κρίσεις. Αντίθετα, ηγέτες με μέτρια προσόντα ή σοβαρά ελαττώματα, άνθρωποι που δεν είχαν την ευαισθησία να αφουγκραστούν τον παλμό της κοινωνίας, αλλά και τις απαιτήσεις της εποχής όχι μόνον απέτυχαν αλλά έσπρωξαν, με τις πολιτικές τους, τις υποθέσεις που διαχειρίσθηκαν σε αδιέξοδο.

Read more...
 
Το κληροδότημα της 11ης Σεπτεμβρίου (11.09.2011) PDF Print E-mail

Δέκα χρόνια νωρίτερα, καθώς στην ανατολική ακτή των Η.Π.Α ξημέρωνε η 11η Σεπτεμβρίου, η τάξη του κόσμου έμελλε να ανατραπεί. Η διαβόητη πλέον νάιν ιλέβεν (9/11) τροφοδοτεί την σύγχρονη ιστορία με άφθονο πρωτογενές αίμα (2.996 οι νεκροί στις επιθέσεις στο Μανχάταν, στο Πεντάγωνο και από την πτώση του 757 - 200 στην Πενσυλβάνια), συνεχείς ένοπλες εμπλοκές και ασφαλώς όλες εκείνες τις ενδιαφέρουσες θεωρίες συνωμοσίας. Τέλος κληροδοτεί τις επόμενες γενιές με ένα δυσβάστακτο φορτίο, γεμάτο βία, μίσος, διαχωρισμούς και ακόμα περισσότερο αίμα.

Είναι να σαστίζει κανείς με αυτή, την αλλοπρόσαλλη τροπή που παίρνουν τα πράγματα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Από την ενεργή συμμετοχή των Η.Π.Α. στο δεύτερο μεγάλο πόλεμο, με το ενδεχόμενο «τρυκ» της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ, από την ανεξιχνίαστη δολοφονία του 35ου προέδρου τους, την ήττα στην Ινδοκίνα, το σκάνδαλο Watergate, στην 11η Σεπτεμβρίου οι ιστορικές διαδρομές ήταν μεγάλες, βαπτισμένες σε αντίστοιχα δράματα, μεγάλες απώλειες και με ακόμα μεγαλύτερες απορίες.

Read more...
 
Μισό αιώνα νωρίτερα (24.08.2011) PDF Print E-mail

Μισό αιώνα νωρίτερα, τo θέρος του ‘61, να ήταν ο κόσµος πιο ήρεµος, πιο ειρηνικός;

Συχνά υπάρχει µια τάση νοσταλγίας για το παρελθόν, ιδιαίτερα για µια κατηγορία ανθρώπων που το παρελθόν τους είναι µακρύτερο από το µέλλον τους. Αυτά τα δεδοµένα συχνά προσφέρουν στα περασµένα ένα είδος ασυλίας. Υπάρχει µια τάση να λησµονούνται τα δυσάρεστα και να ανακαλούνται µόνον τα ευχάριστα. Προφανώς δεν είναι έτσι. Μια προσεκτική µατιά στην ειδησεογραφία του πρώτου πεντάµηνου του ’61 θα µας αποκαλύψει τις αγωνίες, τις απειλές του παρελθόντος και τη στενή συγγένειά τους µε τις αντίστοιχες σηµερινές…

Read more...
 
Περί παιδείας & πολιτικής (28.08.2011) PDF Print E-mail

Στις αλλαγές που πλήττουν δίκην καταιγίδας τον τόπο, ήρθε να προστεθεί και αυτή της παιδείας. Ο χώρος, είναι από τους πλέον ευαίσθητους και σημαντικούς για το παρόν το μέλλον ενός σύγχρονου κράτους.

Έχει περάσει μισός αιώνας από την εποχή που ο ανθός της ελληνικής νεολαίας, διεκδικούσε το 15% του κρατικού προϋπολογισμού, που απαιτούσε δωρεάν παιδεία, που διαδήλωνε μαχητικά. Με το φοιτητικό κίνημα φιμωμένο κατά τη επταετή διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, οι διεκδικήσεις ήταν μια επικίνδυνη τακτική, ειδικά μετά το ’72 οπότε οποιαδήποτε διαφωνία με το καθεστώς μεταφραζόταν σε διακοπή της αναβολής και άμεση στράτευση των διαφωνούντων. Μια ποινή εξαιρετικά δυσάρεστη, κυρίως διότι ο στρατεύσιμος έφερε το χαρακτηρισμό του αντιφρονούντα, γεγονός που του επεφύλασσε μια θητεία ιδιαίτερα επώδυνη. Δεν ήταν τυχαίο το κεντρικό σύνθημα της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου: «ψωμί παιδεία ελευθερία» που τοποθέτησε τη μόρφωση ανάμεσα στο δικαίωμα της αξιοπρεπούς επιβίωσης και το όραμα της ελευθερίας.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 11 12 13 Next > End >>

Page 11 of 13