Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Αλλοπρόσαλλα, πρωτόγνωρα (14.02.2012) PDF Print E-mail

αλλά και διχαστικά, είναι όσα συμβαίνουν στον τόπο μας. Οι πρόσφατες εξελίξεις γεννούν συναισθήματα φόβου και αβεβαιότητας. Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, είναι υποχρεωμένο να μάθει περί PSI, περί κουρέματος, περί μνημονίου, μεσοπροθέσμου, μνημονίου δύο και ούτε καθ' εξής. Για να μάθει όμως πρέπει να ενημερωθεί, πράγμα όχι εύκολο αν συνυπολογισθεί ότι δεν κατάφεραν να ενημερωθούν υπουργοί, πόσο μάλλον οι πολίτες. Ως εκ τούτου, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού λειτουργεί περισσότερο ενστικτωδώς, μακρία από αντικειμενικές προσεγγίσεις και έξω από πολιτικά κριτήρια, τα οποία κάποτε καθόριζαν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά του.

Αυτή λοιπόν η κοινωνία, η πιστωμένη με πολλά θαύματα, χρεωμένη με άλλα τόσα δεινά βιώνει μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια και είναι η πρώτη φορά μετεμφυλιακά που αναγκάζεται να πραγματοποιήσει όχι βήματα, αλλά άλματα προς τα πίσω με αναμφίβολα μάλιστα αποτελέσματα.

Read more...
 
Λίγα λόγια για τον “Κόλια” (10.02.2012) PDF Print E-mail

“Θά μεταλάβω μέ νερό θαλασσινό
στάλα τή στάλα συναγμένο ἀπ' τό κορμί σου
σέ τάσι ἀρχαῖο, μπακιρένιο ἀλγερινό,
ποῦ κοινωνοῦσαν πειρατές πρίν πολεμήσουν.”


Τριάντα επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Νίκου Καββαδία. Χτυπημένος από εγκεφαλικό επεισόδιο έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο στις 10 Φεβρουαρίου του '75, στα 65 του χρόνια.
Γεννήθηκε στην Ματζουρία, τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Κεφαλλονιά, την εφηβική του ηλικία τη βίωσε στον Πειραιά και στα 20 του, μετά την απώλεια του πατέρα του, ξεκινά ως ναυτόπαις τα ταξίδια. Το 1933, εκδίδει το «Μαραμπού», το ΄40 τον βρίσκει στην Αλβανία ενώ στην Κατοχή θα συμπορευτεί με το Ε.Α.Μ.
Η επόμενη μεγάλη, χρονικά, επαφή του με τη Θάλασσα ως ραδιοτηλεγραφητής πια, η αποχή από την πεπατημένη, (γάμος οικογένεια, καριέρα) και η αυτοκτονία του αδελφού του Αργύρη ήταν τα στοιχεία που όρισαν τη διαφορετικότητα, τη σημαντικότητα του ανθρώπου, του ναυτικού και τελικά του ποιητή.

Read more...
 
Εκτός πραγματικότητας (09.01.2012) PDF Print E-mail

Στη γη της ευκαιρίας ένας μέτριος ηθοποιός, ο Ronald Reagan, έφθασε πριν 31 χρόνια στο ύπατο αξίωμα. Ήταν ο γηραιότερος πρόεδρος που ανέλαβε.

Στην πρώτη του θητεία, ήταν 70 ετών και παρέδωσε στα 78 του. Στις μέρες μας, το έργο του θεωρείται από πολλούς πετυχήμενο.

Είχε διατυπώσει την άποψή του περί οικονομικής πολιτικής: «..αν κινείται φορολογισέ το, αν συνεχίζει να κινείται ρυθμισέ το νομοθετικά, αν σταματήσει επιδότησέ το.»

Στη γη όπου κάποτε κάθονταν στην ίδια θεατρική κερκίδα, ο Σωκράτης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης, ο Θουκυδίδης, όλοι τους σύγχρονοι, ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες του 2011 τα νέα τεκμήρια διαβίωσης.

Ανίκανες οι αρμόδιες υπηρεσίες να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια δίκαιη φοροεισπρακτική πολιτική επιδίδονται στην εύκολη λύση, την απότοκη πανικού και ενέχουσα θέση άλλης μιας απόδειξης αποτυχίας.

Read more...
 
Εικόνες του σήμερα (05.01.2011) PDF Print E-mail

Ξεχασμένος μέσα στις κάρτες και τα ευχητήρια των εορτών, μερικοί στέλνουν ακόμα, δεν πληρώθηκε στην μέρα του ο λογαριασμός της E.Y.Δ.Α.Π. και καθώς ήταν, για λίγες μέρες, εκπρόθεσμος έπρεπε να εξοφληθεί στα ταμεία της εταιρείας.

Ή ουρά στο περιφερειακό κέντρο της Αγ. Παρασκευής ήταν λογική.

Επτά – οκτώ άτομα περίμεναν ήσυχα στο μοναδικό ταμείο που εξυπηρετούσε.

Στο διπλανό, ταμείο, ένας άλλος υπάλληλος έκλεινε λογαριασμούς και το τρίτο ήταν άδειο με σβηστή την οθόνη του υπολογιστή.

Στα αριστερά των ταμείων, μια αφίσα που το μήνυμά της, εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με στατιστικά και παραδείγματα από την Γαλλία και την Αγγλία όπου μετά τις ιδιωτικοποιήσεις, αφενός η ποιότητα του νερού ήταν κατώτερη, αφετέρου οι τιμές σημείωσαν δραματική άνοδο.

Η ευγενική ηλικιωμένη κυρία που περίμενε μπροστά μου έφθασε στο ταμείο, σκανάρισε ο ταμίας το bar -code του λογαριασμού, αλλά κόλλησε ο υπολογιστής και η ουρά μεγάλωνε.

Read more...
 
Εορτές στον τόπο της ύφεσης. (24.12.3011) PDF Print E-mail

Την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα τα αναγνωρίζουμε ως χαρμόσυνες. χρονικές περιόδους. Ο κόσμος καταναλώνει περισσότερο, γελά καλύτερα, προσπαθεί να ξεχάσει τα τρέχοντα προβλήματα και χάνεται για λίγο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Κάτι η θρησκευτική κατάνυξη, λίγο η αυθαίρετη αισιοδοξία πως η νέα χρονιά θα κυλήσει καλύτερα, κάτι η οικονομική άνεση του «δώρου», οι γιορτές αποτελούν, τουλάχιστον για τα αστικά κέντρα, ένα ευχάριστο διάλειμμα.

Από τα τελευταία χρόνια του προηγούμενου αιώνα, με την επίπλαστη λαμπρότητα, την ψευδή όσο και φευγαλέα, ως αποδείχτηκε, αίσθηση της οικονομικής ευρωστίας, τον εξευρωπαϊσμό όχι μόνο της οικονομίας αλλά και του τρόπου ζωής, το εορταστικό πλαίσιο είχε απομακρυνθεί από την όποια παραδοσιακή του μορφή και είχε αφομοιωθεί από ένα καινούργιο modus vivendi. Η βαθιά ύφεση που σηματοδοτεί την οικονομία, έρχεται να δώσει και αυτή πιά, το δικό της στίγμα.

Προσπαθώ να το ερμηνεύσω, παρακολουθώντας εικόνες και σκηνές που ξετυλίγονται μπροστά μου, παραμονές Χριστουγέννων.

Read more...
 
Ο Ελληνικός Δεκέμβρης (08.12.2011) PDF Print E-mail

Τελευταίος μήνας του χρόνου, πρώτος χειμερινός με μακριές νύχτες, κρύες μέρες. Θυμίζουμε τις πρόσφατες Ελληνικές στιγμές του.

 

 

 

O φετινός Δεκέμβρης έρχεται βαρύς, όχι ως προς τα καιρικά φαινόμενα, απειλητικός και μας παραδίδει σε ένα επόμενο έτος, άδηλο όσο ποτέ. Ερευνούμε αλφαβητικά, ενότητες με δυσάρεστα συμβάντα που έπληξαν τον τόπο, κατά μήνα Δεκέμβριο.

Read more...
 
Να τελειώνουμε (04.12.2011) PDF Print E-mail

Χωρίς να υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης όχι για τον επόμενο μήνα, αλλά για την επόμενη μέρα, η Ελλάδα, από τον Μάιο του 2010, βρίσκεται σε μια πρωτοφανή περιδίνηση. Μέσα από αλλεπάλληλα κύματα πανικού έρχονταν αντίστοιχα κύματα ανακούφισης. “Καταστραφήκαμε” και “σωθήκαμε” αρκετές φορές, λύσεις όμως δεν βρέθηκαν.

Των πολεμικών αναμετρήσεων εξαιρουμένων, ο τόπος βιώνει την πιο βαριά, την πιο δυσάρεστη εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών, σε μια πραγματικότητα που οι προσβολές οι οποίες δέχεται και η επαιτεία στην οποία αναγκάζεται να προσφύγει είναι ένα, σχεδόν, καθημερινό φαινόμενο. Ο τόπος και οι πολίτες του έχουν στοχοποιηθεί ως οι υπαίτιοι των δεινών του πλανήτη. Τα τελεσίγραφα, η επιθετικότητα, οι εκβιασμοί καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς των Ευρωπαίων εταίρων, του Δ.Ν.Τ, αλλά και των «αγορών» στην οικονομική και πολιτική αυτή σκακιέρα όπου τα σενάρια είναι ασαφή αν όχι χαώδη.

Read more...
 
Βία & εγκληματικότητα στα χρόνια της κρίσης (27.11.2011) PDF Print E-mail

H κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα. Ο εγκληματίας το διαπράττει.

Ηenry Thomas

Το αστυνομικό ρεπορτάζ χρησιμοποιεί, αυτή την εποχή, χαρακτηρισμούς του τύπου “καλπάζει” ή “στο κόκκινο” ή “διπλασιάστηκε” όταν θέλει να περιγράψει την εγκληματικότητα. Όσοι, λόγω ηλικίας, έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα δεν απασχολούνται ιδιαίτερα με τα νούμερα των στατιστικών. Όχι ότι οι αριθμοί όταν χρησιμοποιούνται σωστά και δίκαια σφάλλουν, αλλά δεν αποτελούν παρά ένα τμήμα της αλήθειας. Το άλλο μισό, βρίσκεται σε συνθήκες που δεν είναι εύκολο να αποτυπωθούν ή ακόμα να ερμηνευθούν με νούμερα.

Δεν είναι μόνον τα νούμερα που περιγράφουν την πραγματικότητα. Είναι ο τρόπος της ζωής,

Το προφίλ του κακοποιού (του γρυλάκια, του κλεφτοκοτά, του μπουγαδοκλέφτη της δεκαετίας του '50 και του '60 που περιγράφει με λεπτομέρεια αλλά και τρόπο χαριτωμένο ο λαογράφος Ηλίας Πετρόπουλος είναι μια ξεχασμένη υπόθεση.

Read more...
 
Μόνο στην Ελλάδα. (15.11.2011) PDF Print E-mail

Αφηγητής της, αρκετά γνωστής, ιστορίας που ακολουθεί, ήταν ο Ερχαρτ Κέσνερ (Erhart Kästner), συγγραφέας και βιβλιοθηκονόμος. Απέφυγε την κόλαση του ανατολικού μετώπου και βρέθηκε στην Ελλάδα ως ένα απλό στέλεχος της Αεροπορίας.

Erhart Kästner

Η συγγραφική του δεινότητα υπήρξε η αιτία να του επιτραπεί να ταξιδέψει στην υπό κατοχή χώρα και ακολούθως να του ανατεθεί η συγγραφή βιβλίου για τις συνθήκες διαβιώσεως των στρατιωτών της Wermacht στην Ελλάδα, που προφανώς θα είχε έντονο το στοιχείο της προπαγάνδας. Η έλξη του τόπου, τον ξαναγύρισε στην Ελλάδα μεταπολεμικώς. Ας σκύψουμε σε ένα μικρό κομμάτι της αφήγησης.

Read more...
 
Περί πολιτικής (11.11.2011) PDF Print E-mail

Η ανάθεση καθηκόντων σε εντολοδόχο πρωθυπουργό, έφερε αναμφισβήτητα μια ανακούφιση στους περισσότερους πολίτες αυτού του τόπου. Η ανικανότητα εκείνων που διαχειρίζονται την πολιτική εξουσία να φθάσουν σε αξιόπιστες, ανθρώπινες και δίκαιες λύσεις κορυφώθηκε με την αδυναμία τους να βρούν έναν άνθρωπο ικανό και τίμιο να διαχειριστεί την κρίση σε ένα πολύ οριακό σημείο.

Στριμωγμένοι από έλλειψη ρευστού, απομονωμένοι με το χαρακτηρισμό του αφερέγγυου, κατηγορούμενοι για διαφθορά και ανικανότητα έχουμε καταντήσει οι επαίτες, οι παρίες του μορφώματος που φέρει τον τίτλο Ε.Ε.

Η Ελλάδα βίωσε, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες ένα οδυνηρό σκηνικό, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους κομματάρχες, οι οποίοι, αφού επί 30 χρόνια φόρτωναν τον κρατικό προϋπολογισμό με τους πελάτες ψηφοφόρους τους, αφού επέδειξαν αδιαφορία να συμμαζέψουν τα δημοσιονομικά, να θέσουν πλαίσιο ηθικής, να δημιουργήσουν το ελάχιστο αίσθημα δικαιοσύνης, να συστήσουν ένα κράτος αξιοκρατικό, συνέχιζαν να έχουν στο νου τους περισσότερο στην επόμενη εκλογική μάχη, παρά στη διάσωση εκείνου που έχει περισσέψει από την έννοια της πολιτείας, της πατρίδας.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 10 of 12