Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.



Ξεπλύντε! – Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 PDF Print E-mail

Αυτή η λέξη, προφερόμενη με τον τρόπο μιας ευγενικής εντολής, έχει καταχωρηθεί στην συνείδησή μου είτε σαν μια ελάχιστη χρονική παρένθεση εν μέσω μιας οδυνηρής περιπέτειας, είτε σαν να σηματοδοτεί το τέλος αυτής της οδύνης.

Είναι η συνήθης κουβέντα που λέγεται από τον οδοντογιατρό, όταν θέλει να καθαριστεί η στοματική κοιλότητα του ασθενούς από το περιρρέον αίμα που εμποδίζει το γιατρό να συνεχίσει τη δουλειά του, προσφέροντας μερικά δευτερόλεπτα ησυχίας στον ασθενή, ή όταν έχει ολοκληρωθεί η τρέχουσα συνεδρία.

Είναι απορίας άξιον πως υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν αγωνιούν, δεν ιδρώνουν, δεν φοβούνται στην οδοντιατρική πολυθρόνα.


Δεν μπορώ να θυμηθώ έναν οδοντίατρο που να κάθισα άνετα στην πολυθρόνα του. Μπορώ όμως να θυμηθώ αρκετούς που μου προσέφεραν μια λαμπρή συλλογή από τους μεγαλύτερους πόνους της ζωής μου. Για μην περάσει η ιδέα μιας ατραυμάτιστης ζωής μπορώ να ανακαλέσω μερικά κατάγματα στα πάνω και στα κάτω άκρα, όπως και μια σειρά ραμμάτων στο τριχωτό της κεφαλής, στο δεξί αγκώνα, στο αριστερό καλάμι, για να μην κάνω λόγο για τις χαίνουσες πληγές της καρδιάς μου, που διάφορες δεσποινίδες, ωσαύτως και κυρίες έστερξαν να με φιλοδωρήσουν.

Αλλά έτσι είναι η ζωή των αγοριών. Τα τραύματά τους είναι παράσημα σε αυτήν την ακήρυχτη πολεμική της ζωής.

Read more...
 
Πόλεμος - Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 PDF Print E-mail

Δίχως εχθρό, χωρίς συμμάχους. Αυτές οι λίγες λέξεις αρκούν για να περιγραφεί, ότι βιώνουμε σε τούτο τον τόπο, αυτή την εποχή. Πόλεμος. Χωρίς πεδίο μάχης, δίχως κανόνες εμπλοκής.

Άνθρωποι αδύναμοι αποκαμωμένοι μετατρέπονται σε αυτόχειρες, άλλοι φυλακίζονται, άλλοι περιθωριοποιούνται, περιουσίες χάνονται, ακίνητα δημεύονται.

Αιρετοί διαχειριστές της εξουσίας δίνουν υποσχέσεις, χαρίζουν ελπίδα, την ίδια ώρα που νομοθετούν αναίσχυντα, την ίδια εποχή που παρακάμπτουν με άνεση το κοινοβούλιο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ως εκ τούτου δικαιώνεται, κατά μεγάλο ποσοστό, ο Ρένος που το περιέγραφε ως κυνοβούλιο. Και οι διακονιάρηδές του, παραδομένοι σε μια ανεπανάληπτη κομματική υποταγή ψηφίζουν δια το καλόν του έθνους.Αυτό σε καμμία περίπτωση δεν συνιστά την αχρηστία του, παρά μόνον την κακή του χρήση.

Read more...
 
Η τεχνητή λίμνη - Σαββάτο 22 Φεβρουαρίου 2014 PDF Print E-mail

«Τραβηγμένη» με το μέσο που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εκατομμύρια ανθρώπους φωτογράφους, με κινητό τηλέφωνο, η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει κυριολεκτικά και μεταφορικά την τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Δημιουργημένη στην καρδιά της Φωκίδας, πριν από 33 χρόνια με σκοπό να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες υδροδότησης του λεκανοπεδίου της Αττικής, αποτελεί έναν σημαντικό και ασφαλή αποταμιευτήρα.

Από τον ταμιευτήρα του Μόρνου ξεκινά ο υδραγωγός μήκους 188 χιλιομέτρων για να καταλήξει στα διυλιστήρια του Μενιδίου, τα μεγαλύτερα από τα τέσσερα που εξυπηρετούν την Αθήνα, αφού πρώτα στο 146ο χλμ. διακλαδώνεται και ο δευτερεύων κλάδος κατευθύνεται προς τον αποταμιευτήρα Υλίκης Μαραθώνα.

Read more...
 
Η φύση των παιδιών - Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 PDF Print E-mail

Εργάσιμη μέρα. Tέλη του Γενάρη. Είχε σκοτεινιάσει. Στο αρτοπωλείο και όχι αρτοποιείο, η αλλοδαπή πωλήτρια ευγενική και υπηρεσιακή εξυπηρετούσε ένα ζευγάρι παιδιά ηλικίας περίπου δέκα ετών. Πλήρωσαν, παρέλαβαν το σοκολατούχο γάλα τους, προχώρησαν προς την έξοδο και την ώρα που είχα κερδίσει το βλέμμα της και ήμουν έτοιμος να ζητήσω ψωμί, γυρνά ασθμαίνων ο διοπτροφόρος πιτσιρικάς και φωνάζει κάπως αγχωτικά : «Την απόδειξη παρακαλώ!». Την ώρα που την παραλαμβάνει από την κοπέλα του ταμείου και εξαφανίζεται προς την έξοδο, εκείνη μονολογεί χαμογελώντας με ξενικά, αλλά σωστά ελληνικά: «Έχει γίνει μπει στη φύση τους»


Πήρα το ψωμί, γύρισα σπίτι και προσπάθησα να βάλω σε τάξη τα πράγματα. Δεν είναι ότι δεν πιστεύω οτιδήποτε από αυτά που ακούω από δημόσια χείλη, δεν είναι ότι νομίζω πως δεν βγαίνει ο λογαριασμός με τα Μνημόνια, ούτε που είμαι πεπεισμένος πως η πλειοψηφία όσων έχουν περάσει από υψηλές θέσεις της δημόσιας διοίκησης δεν είχαν και δεν απέκτησαν τα προσόντα. Στο κάτω – κάτω όλα αυτά είναι προσωπικές εκτιμήσεις και ενδέχεται να είναι λανθασμένες.

Read more...
 
Επτά εικόνες του φετινού Γενάρη - Σαββάτο 25 Ιανουαρίου 2014 PDF Print E-mail

1.

Έχοντας εκτελέσει την αποστολή του, βρισκόταν πεταμένο και αξιολύπητο αναμένοντας (ποιος ξέρει πόσο;), την αποκομιδή του. Όπως χιλιάδες άλλα που, πιθανότατα, φυτεύτηκαν επί τούτου, μεγάλωσαν, ξυλεύτηκαν και είχαν το ίδιο τέλος.

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα 15 περίπου ημερών, έζησαν το πιο λαμπρό κομμάτι της ζωής τους, σε κάποιο σπίτι. Στολισμένα, φορτωμένα με φωτάκια, φιλοξενώντας στη βάση τους τη φάτνη με την αναπαράσταση της θείας γέννησης και βέβαια τα δώρα, εκπέμποντας ενίοτε και τη χαρακτηριστική ευωδιά τους.

Λαμπρό κομμάτι όμως για μας τους εορτάζοντες, διότι όλες αυτές οι κορφές αν είχαν βούληση προφανώς θα επιθυμούσαν να βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο.

Αναπόσπαστο τμήμα και τίμημα των Χριστουγεννιάτικων εορτών ο έλατος, μας θυμίζει τη σκληρή πορεία όλων των πραγμάτων που διέπουν τη ζωή μας, δηλαδή το μικρό διάστημα της ύπαρξης και το βέβαιο τέλος.

Ίσως να ήταν καλύτερα αν τεμαχίζονταν, και καίγονταν σαν μια τελευταία προσφορά, εκείνη της ζεστής θαλπωρής, μπροστά σε μια εστία, αντί να το αντικρίζουμε πεταμένο στο πεζοδρόμιο.

Read more...
 
Περί της τέχνης της πολιτικής - Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 PDF Print E-mail

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αιθαλομίχλης με συστάσεις, κλείσιμο των σχολείων, απαγόρευση κυκλοφορίας, αρνούμενη πεισματικά να χαμηλώσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης καθώς ομολογεί, πως δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων.

Η κατάσταση θυμίζει το αφελές σόφισμα που απευθύναμε στον δάσκαλο των Θρησκευτικών στην 5η Δημοτικού: “Είναι ο θεός τόσο παντοδύναμος ώστε να φτιάξει μια τόσο μεγάλη πέτρα που δεν θα μπορεί να σηκώσει;” Ότι και να απαντούσε ο δυστυχής διδάσκων θα κατέρριπτε τον μύθο της παντοδυναμίας του Πλάστη. Έτσι και οι εξουσιάζοντες. Ότι και να πράξουν αποδεικνύουν ότι δεν κατέχουν το χάρισμα της τέχνης της πολιτικής..

Τι είδους πολιτική ασκείς όταν επιβάλεις φόρο κατοχής στα ακίνητα; Επειδή εκεί ξεπλύθηκαν χρήματα, άρα, εξομοιώνεις απατεώνες και τίμιους, ενώ την ίδια στιγμή αφήνεις τις off shore να αλωνίζουν;

Ποια είναι η πολιτική του να δεσμεύεις καθημερινώς 500 τραπεζικούς λογαριασμούς; Τι είδος ευνομούμενης πολιτείας είναι;

Read more...
 
To γιορτινό κλίμα - Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013 PDF Print E-mail

Μπορώ να φανταστώ ότι οποιαδήποτε αντίθεση, σε κάθε κλίμα που θεωρείται γιορτινό, εμφανίζει στοιχεία κατάθλιψης. Δεκτόν. Ας τεθεί όμως υπ’ όψιν και η altera pars. Δηλαδή το τεχνητό του εορτασμού. Ότι το όλο κλίμα σε μεγάλο βαθμό ωθείται, δεν έρχεται αφ΄εαυτού. Είναι μια συνθήκη που δεν γεννάται αλλά σε μεγάλο βαθμό επιβάλλεται. Δεν γνωρίζω τα θέματα αυτά, πως λειτουργούν στην επαρχία, στην πρωτεύουσα όμως της κατανάλωσης του κενού και του καινού, στα μάτια μου τουλάχιστον φαντάζουν, εδώ και δεκαετίες, ως μια σαπουνόφουσκα.

Οφείλω βέβαια, να αποδεχτώ ότι είναι ένας τρόπος να γυρίσει το μαγκανοπήγαδο της οικονομίας, ότι θα κυκλοφορήσει το χρήμα. Ότι ο κόσμος ταξιδεύοντας, ξεφαντώνοντας, ξενυχτώντας, ξεφεύγοντας από την όποια καθημερινότητα, πρωτίστως θα ξοδέψει.

Από τα ρεπορτάζ των αντίστοιχων περιοδικών για «λαμπερά ρεβεγιόν», σε όλη την κλίμακα μάλιστα, από τις χασαποταβέρνες στης Φυλής έως τις αναλυτικές περιγραφές για τις «άγιες μέρες» των επωνύμων στα θέρετρα του εξωτερικού. Από τις προτάσεις του τι «θα φορέσετε», τι «θα σερβίρετε», πως «θα ξεχωρίσετε», έως τους στολισμούς που πλέον κρατάνε περισσότερο από έναν μήνα, επιτρέψτε μου να ισχυρίζομαι ότι όλα δείχνουν επίπλαστα, θεατρινίστικα.

Read more...
 
Λίγα σχόλια για τον Μ. Λιάπη - Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 PDF Print E-mail

Δεν προτίθεμαι να «σταυρώσω», τον Μιχάλη Λιάπη. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί για αυτό. Δεν επιθυμώ επίσης να αποδομήσω τους πολιτικούς εν γένει, καθότι έτσι βολεύονται σκοτεινότερες δυνάμεις.

Οι ασχολούμενοι με τον παραπολιτικό ρεπορτάζ έχουν καταγράψει ότι ο Μιχάλη Λιάπης ήταν ο αγαπημένος ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τούτο τεκμαίρεται και από την πρώτη εμφάνιση του αποκαλούμενου και Εθνάρχη, μετά από 10 έτη στην μητέρα πατρίδα εκείνη τη θυελλώδη νύκτα της 24ης Ιουλίου του '74. Βγαίνει λοιπόν ο Καραμανλής από το Γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος, που είχε ευγενικά παραχωρήσει ο Ζισκάρ ντ' Εσταίν και ακολουθεί ο και ο Λιάπης. Πλήθος κόσμου, από κάτω, παραληρεί  πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα και την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας.

Read more...
 
Οι ακροβασίες του πολιτευτή - Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 PDF Print E-mail

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω επακριβώς τα προσόντα του Χρήστου Παπουτσή. Δεν ξέρω ούτε τα τυπικά, τι «χαρτιά» και τίτλους δηλαδή κατέχει και πολύ περισσότερο τα ουσιαστικά, δηλαδή την εντιμότητα, το ήθος, την εργατικότητα, την ευφυία, το ειδικό του βάρος ως προσωπικότητα.

Υποπτεύομαι ότι σαν πολιτευτής που υπήρξε, όπως βουλευτής, υπουργός, επίτροπος, εν συντομία πρόσωπο της εξουσίας, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί. Όχι απαραίτητα διότι μετέχουμε μιας ευρύτερης αντιεξουσιαστικής κριτικής, αλλά κυρίως διότι στα δημόσια πρόσωπα η αποτίμηση πραγματοποιείται με την κρίση του παραγόμενου έργου, της παρουσίας, του χαρακτήρα, της εικόνας, ακόμα και της πορείας, τους, δηλαδή τινί τρόπω έφτασαν, όπου έφτασαν.

Μπορούμε, επίσης να τον συνεκτιμήσουμε σε σύγκριση με τι συμβαίνει δίπλα του, διότι, ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν ήταν καπετάνιος ώστε να φέρει ευθύνη για τα 81 πτώματα που σκόρπισε το "Σάμινα" στις Πόρτες της Πάρου, εκείνη τη νύκτα της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000, αλλά:

Read more...
 
Ευτυχώς που στην βάρδια ήταν ο S. Petrov – Σαββάτο 26 Οκτωβρίου 2013 PDF Print E-mail

Τριάντα χρόνια νωρίτερα, η ανθρωπότητα ισορρόπησε στο χείλος της αβύσσου. Μια πυρηνική αναμέτρηση καταστροφικής κλίμακας, αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή. Την παρτίδα έσωσε ένας Σοβιετικός πολίτης.


Ξημέρωνε η Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και μπροστά στις οθόνες των τερματικών της έγκαιρης προειδοποίησης της Σοβιετικής Ένωσης για πυρηνική επίθεση, καθόταν ως υπεύθυνος βάρδιας ο Stanislav Petrov. Ξαφνικά το σύστημα εντόπισε έναν εισερχόμενο Διηπειρωτικό πύραυλο που είχε εκτοξευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στιγμές αργότερα ο υπολογιστής έδωσε σήματα για μια συστοιχία πυραύλων που είχαν μόλις απογειωθεί. Το πρωτόκολλο αντίδρασης της Σ.Ε. ήταν περισσότερο από σαφές. Σε αυτές τις περιπτώσεις προέβλεπε άμεση απάντηση με πυρηνικά. Για να συμβεί αυτό όμως, έπρεπε ο αξιωματικός βάρδιας να αναφέρει άμεσα τα δεδομένα στους ανωτέρους του. Αυτό εξάλλου ήταν το καθήκον του. Ο Petrov όμως κόντρα σε κάθε λογική, ενάντια στην αυστηρή εκπαίδευση που είχε λάβει δεν το έπραξε. Παίρνοντας ένα πελώριο ρίσκο, αποφάσισε ότι ο συναγερμός ήταν ένα τεχνικό σφάλμα, αποφάσισε να σιωπήσει και να μην το αναφέρει στους προϊσταμένους του.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 10 of 14