Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Εικόνες του Πειραιά, εικόνες του κόσμου - (Κυριακή 24 Απριλίου 2016) PDF Print E-mail

Πέμπτη απόγευμα. Λιμάνι του Πειραιά. Στην ακτή Μιαούλη έχει δέσει το Costa Deliziosa. Το μήκους 294 μέτρων, με 12 deck, κρουαζιερόπλοιο, ναυπηγήθηκε το 2009, κόστισε 450 εκατομμύρια ευρώ και τα 1.100 μέλη του πληρώματος φροντίζουν τους 2.890 επιβάτες.

Πέντε χιλιάδες ψυχές, μια κωμόπολη, πάνω σε ένα πελώριο σκαρί που περιπλαίει, τα Φιόρδ της Νορβηγίας, την Καραϊβική, την Ν. Ζηλανδία, τη Χαβάη, τα Σαμόα, την Μεσόγειο, τα Κανάρια. Όλο τον κόσμο.Δεν το λες όμορφο. Δύσκολα σε αυτό το μέγεθος μπορεί να χτιστεί κάτι όμορφο. Κι΄ας μην  υποπέσουμε στο ολίσθημα να το συγκρίνουμε με κατασκευές του παρελθόντος. Με εκείνα τα τα ποστάλια του μεσοπολέμου με τα αιχμηρά πλωριά και τις τις στρόγγυλες  πρύμνες. Σχεδιαστικά θαύματα, μπροστά στους σύγχρονους φραμπαλάδες των 12 deck και τις ουρές σαν άσκημες πολυκατοικίες. Τέλος πάντων.

Read more...
 
Ισλάμ & Δύση - (Σαββάτο 2 Απριλίου 2016) PDF Print E-mail

Το πρόσφατο λουτρό αίματος στις Βρυξέλες, ξανάφερε τον όλεθρο στο Ευρωπαϊκό έδαφος. Δεν είναι μόνον οι νεκροί. Είναι όσοι επέζησαν ακρωτηριασμένοι, είναι το σοκ που δύσκολα θα ξεπεράσουν οι επιζήσαντες και οι οικείοι τους, και ασφαλώς είναι η ανασφάλεια που θεριεύει σε κάθε ψυχή.

Κι αυτή η ανασφάλεια, φέρνει υποψία, φόβο, επιθετικότητα. Και η επιθετικότητα φέρνει πόλωση.

Ο κόσμος, όσος τουλάχιστον θίγεται από ότι συμβαίνει, είναι πολωμένος, διχασμένος. Δυσκολεύεται να αντιληφθεί και ως θύμα εύκολα κατηγορεί. Όταν υπάρχει αίμα και τυφλή βία, τα περιθώρια συγκράτησης και συνεννόησης σβήνουν.

Ο Γάλλος Ιστορικός Marc Ferro, από το 2002 με το βιβλίο του «Το σοκ του Ισλάμ», προσπάθησε να εξηγήσει στον δυτικό άνθρωπο τι περίπου συμβαίνει. Ο οποίος δυτικός πολίτης, το ’79 ήταν πολύ μακριά, από τις αιτίες της Ιρανικής επανάστασης. Δυσκολευόταν να καταλάβει γιατί εκείνος ο φανατισμός, εκείνο το θρησκευτικό μένος. Μόλις 22 χρόνια αργότερα, το 2001, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μεγέθυναν τη σύγχυση της Δύσης μπροστά στην «επιστροφή του Ισλάμ».

Read more...
 
To Εικοσιένα - (Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016) PDF Print E-mail

Μια μόλις πενταετία, πριν την συμπλήρωση δύο αιώνων από το ξέσπασμα της επανάστασης της 25ης Μαρτίου, το μήνυμα εκείνου του ξεσηκωμού γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο, κατανοητό και οικουμενικό.

Δερβενάκια

Το ’21 προοικονομεί όλη τη μετέπειτα εξέλιξη της Ελληνικής Ιστορίας. Ήταν σαν ένα δρομολόγιο που έγινε για πρώτη φορά και όλα όσα ακολούθησαν και ακολουθούν, γίνονταν  και ξαναγίνονταν πάνω στην ίδια τροχιά. Άλλαζαν μονάχα τα ονόματα των πρωταγωνιστών. Οι μέθοδοι παρέμεναν ίδιες.

Read more...
 
Χωρίς κινητό! – Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 PDF Print E-mail

Τα πιο ανέμελα χρόνια, όταν έφευγες από το σπίτι, το μόνο που απαραίτητα έπαιρνες μαζί σου ήταν κλειδιά. Και λίγες δραχμές. Λίγο αργότερα προστέθηκε το πακέτο τσιγάρα και το «δίπλωμα».

Τα χρόνια παρέμεναν ανέμελα, τουλάχιστον για κάποιους, παρά το γεγονός ότι το 50άρι έγινε δυόμιση, ενώ επιπροσθέτως, υπήρχε η ελάχιστη συνείδηση, στο να κουβαλάς και ένα κράνος, στοιχείο ολίγον εξωτικό για λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Ήταν οι εποχές που οι «δίπλα» επιχειρούσαν τον Ιστορικό συμβιβασμό. Εμείς ζούσαμε την Μεταπολίτευση, ενώ κάπου εκεί ήταν η «Αλλαγή», σαν σιγανή φωτιά. Τα χρόνια πέρασαν, μαζί τους και η ανεμελιά, η σιγανή φωτιά θέριεψε αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Άλλαξαν όμως, πολλά άλλα.

Με φόντο τον μυχό του κόλπου της Ελευσίνας και το Θριάσιο πεδίο, η γαλανόλευκη κυματίζει πάνω στο ρολόι του αρχαιολογικού χώρο της πόλης, ένα νεφοσκεπές πρωινό του Οκτωβρίου του '11

Όπως, παραδείγματος χάριν, άλλαξαν περιουσίες χέρια μετά την ανακάλυψη της λαϊκότητας του Καπιταλισμού, μέσω του Χ.Α.Α. Άλλαξε επίσης η σχέση μας με την Οικονομία, καθώς γνωρίσαμε την μαγεία των δανείων και του πλαστικού χρήματος.

Πανηγυρίσαμε επισήμως, δια χειρός πρωθυπουργού, την ολόλαμπρη είσοδό μας στην Ο.Ν.Ε., ο οποίος ανέμιζε έμπλεος χαράς το ενιαίο χαρτονόμισμα με  φόντο τον τραπεζίτη που αργότερα θα γινόταν επίσης πρωθυπουργός. Τεχνοκράτης αυτός, όχι σαν τους άλλους τους συστημικούς. Μετά εντρυφήσαμε και στον ενδιαφέροντα κόσμο των Μνημονίων.

Στο μεταξύ, προστέθηκε στη ζωή μας κάτι απαραίτητο. Ξεκίνησε ως σούπερ εξωτικό αξέσουαρ πριν 20κάτι χρόνια μα σήμερα σπάνια θα συναντήσεις πολίτη χωρίς αυτό. Ήταν το...

Read more...
 
Ο εγγύς Διός, εγγύς κεραυνού - Σαββάτο 5 Μαρτίου 2016 PDF Print E-mail

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που είχα μια πεποίθηση, πως για μερικά προβλήματα τα οποία ταλάνιζαν τον δημόσιο βίο και την κοινωνία, είχα μια πρόταση λύσης, συχνά πιο δίκαιη, πιο αποτελεσματική από εκείνη που εφαρμοζόταν.

Ταυτόχρονα αντιλαμβανόμουν ότι και πολλοί άλλοι σκέφτονταν, με συγγενή τρόπο, ακόμα και εκείνοι που είχαν την ευθύνη των αποφάσεων, μα για διάφορους λόγους, του  τύπου «πολιτικό κόστος», ή «αναπόφευκτοι συμβιβασμοί» και τα τοιαύτα, δεν εφάρμοζαν την κατά τεκμήριο καλύτερη πρόταση.

Στις μέρες μας, αυτό δεν συμβαίνει πια. Εννοώ, ότι όχι μόνον δεν καταφέρνω να αρθρώσω μια άποψη, μια πρόταση λύσης για ότι συμβαίνει δίπλα μας, αλλά πολύ χειρότερα, νιώθω πως όλοι εκείνοι που έχουν την ευθύνη λήψης αποφάσεων, ότι όχι απλώς λαμβάνουν τις ολότελα λάθος αποφάσεις, αλλά επίσης πολύ χειρότερα δεν κατανοούν καν τα προβλήματα. Δεν περιορίζω το θέμα στα στενά πλαίσια

Read more...
 
Μια ντουζίνα Xειμώνας - Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 PDF Print E-mail

Δώδεκα εικόνες από έναν χειμώνα που ακόμα δεν ξέρω αν πρέπει να θυμόμαστε ή αν θα είναι καλύτερα να ξεχάσουμε. Σαν μην αρκούσε η δική μου σύγχυση ήρθε η απάντηση γνωστού τινός, όπου στο καθημερινό ερώτημα (μου):

«τι κάνεις;»
απάντησε με τρόπο ασυνήθιστα ποιητικό:
«Προσπαθώ να χωρέσω ένα ποτάμι δουλειάς σε ένα ποτήρι αντοχής και χρόνου.»

Κι επειδή είναι κάποιος που εκτιμώ, τον οποίον επιπλέον θεωρώ αδικημένο, άτυχο και ταλαιπωρημένο, αφού ελάχιστο προσωπικό φταίξιμο τον βαραίνει, για ότι του έχει συμβεί, θεώρησα ότι τα λόγια του προσπαθούσαν να ισορροπήσουν και να χαμογελάσουν πάνω από ένα χάος απαισιοδοξίας.


Στο ίδιο περίπου μοτίβο, κινούνται οι εικόνες που έπονται. Τέσσερις εικόνες από τον κάθε χειμερινό μήνα της φετεινής σεζόν, τοποθετημένες με χρονολογική σειρά, σύνολο μια ντουζίνα, μαζί με τις ερμηνείες τους.

Απόπειρα ισορροπίας, σε έναν τόπο που αιωρείται εδώ και χρόνια πάνω από ένα πειραματικό πολεμικό πεδίο, τώρα που ο Μάρτης πλησιάζει, η μέρα μεγαλώνει και τα πρώτα όχι και τόσο δειλά δείγματα μιας, ολότελα απρόβλεπτης, άνοιξης πυκνώνουν.

Read more...
 
θα έρθεις να μας την ξανα... - Σαββάτο 6 Φεβρουαρίου 2016 PDF Print E-mail

Είναι γνωστό το ανέκδοτο, όπου γόνος πλούσιας οικογένειας καθιστά έγκυο, νόστιμο φτωχό κορίτσι. Επειδή όμως διακατέχεται από κάποια αισθήματα ευθύνης, παρουσιάζεται ενώπιον του πατέρα της κοπέλας ο οποίος είναι έξαλλος, κάνοντας λόγο για ηθική και αρχές, κρατώντας όμως εκτός συζήτησης την θυγατέρα και την μητέρα.

Ο πλούσιος νέος παραμένει ψύχραιμος και αφού ευθύς εκ πρώτης στιγμής κάνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποκαταστήσει το κορίτσι μέσω ενός γάμου, πράγμα που κάνει τον πατέρα περισσότερο έξαλλο, συνεχίζει  με την ομολογία ό,τι ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει το παιδί.  Ο πατέρας, έχει υπερβεί τα εσκαμμένα και σχεδόν χυδαιολογεί, επιχειρηματολογώντας υπέρ των ηθικών αξιών και της αξιοπρεπείας.

Ο νέος διατηρεί τη ψυχραιμία του και με ύφος λογιστή αρχίζει να απαριθμεί το πως θα στηρίξει οικονομικά το παιδί αν

Read more...
 
Η βάπτιση & άλλα - Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 PDF Print E-mail

Οι  ισχυροί νοτιάδες είχαν κοπάσει, τα σύννεφα είχαν αδειάσει με ορμή όλο το φορτίο τους στη διάρκεια της νύκτας, και το Κυριακάτικο μεσημέρι ερχόταν ήρεμο.

Στα σκαλιά του Ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο διάκοσμος για τη βάφτιση του μικρούλη γουστόζικος, ευθυγραμμισμένος με τις επιθυμίες του ευτυχή πατέρα. Ο οποίος, κάποιους 14 μήνες νωρίτερα (με) ρωτούσε με ελαφρά αγωνία και αντίστοιχο άγχος: «Πες μου ρε Ζαλ Mαν, πόσο θα αλλάξει η ζωή μου;».

Δεν είχα να πω και πολλά. Εξ άλλου, σε αυτές τις καταστάσεις είναι λίγα τα πράγματα που έχουν σημασία, όπως το πόσο έτοιμος,  προετοιμασμένος είσαι να παίξεις το ρόλο σου, ή πόσο πολύ τον θέλεις. Αν, λοιπόν, είσαι συνειδητοποιημένος  πάνω σε αυτά, όλα ρολάρουν. Άλλες φορές εύκολα, αλλες  δύσκολα, αλλά προχωρούν.

Τέλος πάντων, το μυστήριο ξεκίνησε, το τέλεσε δευτεροξάδελφος του πατέρα, και στο βαθμό που μπορώ να κρίνω, το τέλεσε εξαιρετικά. Αυστηρός αλλά και ανθρώπινος, επιβλητικός στο ρόλο του, συνοδευόμενος μάλιστα  από ιδιαίτερα καλή φήμη στην ενορία που λειτουργεί.

Ο μικρούλης, υπόδειγμα. Δεν έκλαψε, δεν γκρίνιαξε, δεν μουρμούρισε, ενίοτε δε, χαμογελούσε. Υπέστη τη δοκιμασία της τριπλής κατάδυσης αδιαμαρτύρητα, άντεξε τα φώτα του φωτογράφου, του εικονολήπτη  και  μόνο στο τέλος,

Read more...
 
Για το '16 - Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2016 PDF Print E-mail

Τι μπορεί να περιμένει κανείς από την νέα χρονιά; Τι προσδοκίες να έχει;
Τι να θελήσει με την ανατολή του 2016; Τι ευχές να κάμει;

Γεγονός δύσκολα αμφισβητήσιμο ότι, επικρατεί μια απαισιοδοξία στο μεγαλύτερο τμήμα όσων κατοικούν στην Ελλάδα. Είναι σαστισμένοι, αιφνιδιασμένοι και συχνά φοβισμένοι από αυτό που επισήμως αποκαλείται τρομοκρατία και ενδεχομένως ακόμα περισσότερο από τη συντεταγμένη Πολιτεία, που υπό το άλλοθι του «συμμαζέματος» σαρώνει το σύμπαν.

Χωρίς δικαιολογίες πλέον, χωρίς καν υποσχέσεις, με την μόνη σημαντική διαφορά ότι ο προηγούμενος πρωθυπουργεύων σπανίως γελούσε, σε αντίθεση με τον τρέχοντα ο οποίος σπανίως είναι συνοφρυωμένος.

Read more...
 
Για τις γιορτές – Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015 PDF Print E-mail

Λίγο ή πολύ τα είπαμε και πέρσι. Ότι, δηλαδή, τα Χριστούγεννα είναι το έθνος των παιδιών. Οι ενήλικες τα βιώνουν παρελκυστικά, ενίοτε και καταχρηστικά.

Κυριαρχεί, έτσι, η πλασματική εντύπωση της ζωής, η παραμυθένια. Η χαρά της συναδέλφωσης, η γλυκιά αφέλεια του Αη Βασίλη, η εντύπωση ότι η νέα χρονιά θα αλλάξει όλα τα άσχημα.

Τα Χριστούγεννα, από θρησκευτικής πλευράς, δεν διακρίνονται για την οικουμενικότητά τους. Μόλις 2,81 δισ. από τους κατοίκους του πλανήτη είναι βαπτισμένοι, τυπικά έστω, Χριστιανοί, ένα ποσοστό της τάξης του 31,7%.

Για όλους τους υπόλοιπους, τα Χριστούγεννα, είναι περίπου ότι για τους Χριστιανούς, τα γενέθλια του Βούδα. Τίποτα δηλαδή. Πέρα από τη θρησκευτικότητα των ημερών, που συνοδεύονται από αντιδράσεις

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 6 of 13