Χρονογράφημα

Ως χρονογράφημα ορίζεται, ένα ελαφρύ πεζό λογοτέχνημα. Άδηλον, αν ο επιμελητής τούτου του ιστότοπου μπορέσει να επιβεβαιώσει τον ορισμό.



Θερινές υποθέσεις - (Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021) PDF Print E-mail

Η Ελλάδα, κατά πως φαίνεται, έχει πλέον μεγάλη ανάγκη τον Τουρισμό για να βιοπορισθεί, πράγμα όχι ιδιαιτέρως υγιές, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Μοιραία, το είδος του Τουρισμού που εφαρμόζεται στην τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα δεν έχει καμία σχέση, τίποτα κοινό  με ότι προγενέστερο.


Μαζί με το όποιο ύφος, την κάθε εικόνα από το παρελθόν που ισοπεδώνεται από αυτή την ανάγκη, μεταμορφώνεται τόσο ο τόπος όσο και ο πληθυσμός. Εννοείται πως δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο. Τα πιο ελκυστικά μέρη του πλανήτη μεταμορφώθηκαν και προφανώς είναι θέμα γνώσης, πληροφόρησης και παιδείας το πως ερμηνεύεται αυτή η μεταμόρφωση.

Read more...
 
Η γαλή - (Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021) PDF Print E-mail

Με τίτλο «λες και ήταν χθες…» ο Αλέκος Σακελλάριος έγραψε ένα βιβλίο με 120 μονόπρακτες ιστορίες της ζωής του. Τις είχε προλογίσει ο Φρέντυ Γερμανός. Είναι ένα μωσαϊκό με περιστατικά από την πολύ ενδιαφέρουσα και συχνά ανατρεπτική ζωή του πολυσύνθετου καλλιτέχνη. Η τελευταία αφήγηση στη σελίδα 538 ( 1990 εκδόσεις Σμυρνιωτάκη) έχει τίτλο «οι δυο πεταλούδες» και μας περιγράφει με τρόπο γλαφυρό, απαλό και σαν τα φτερά της πεταλούδας δαντελένιο, ένα είδος ένδειξης μετεμψύχωσης, όπου πρωταγωνιστούν δυο πεταλούδες ως δυο φίλοι του που είχαν εγκαταλείψει τον μάταιο κόσμο μας.

Ο Σακελάριος δεν κακοκαρδίζει τον αναγνώστη και τον αφήνει έντεχνα να καταλήξει όπου θέλει. Αν π.χ. πιστεύει στη θεωρεία της μετεμψύχωσης, το ερμηνεύει κατά το δοκούν. Αν πάλι εκτιμά ότι όλο αυτό είναι ένα ευχάριστο παραμύθι ο συγγραφέας πάλι τον καλύπτει. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, λίγες μόλις μέρες αφού είχα τελειώσει την ανάγνωση, κατέφθασε στην αυλή μια γαλή.

Read more...
 
Ο Στρατηγός και ο Πρόεδρος - (Σαββάτο 29 Μαΐου 2021) PDF Print E-mail

Ως γνωστόν, η Νομική είναι εκείνη η επιστήμη που κατέχει τα παγκόσμια ρεκόρ της ελαστικότητας και της ολκιμότητας. Ακόμα και η μαγειρική είναι πιο σταθερή, επιστήμη. Αν βάλεις σε μια κατσαρόλα με ζέον ύδωρ μακαρόνια, σε 10 λεπτά θα είναι έτοιμα. Ε! στην Νομική δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Με τα ίδια δεδομένα βγαίνουν διαφορετικές ετυμηγορίες. Ειδικά αν ο Avvocato είναι καλός. Ειδικότερα αν ο Κατής είναι καλύτερος.

Έτσι μέσα από ασυνήθιστες νομικές διαδικασίες, απότοκες ενός ανορθόδοξου πολέμου που είχαν οι κηρύξει οι καθολικώς διαμαρτυρόμενοι, πιθανότατα και ατακτοποίητοι πάσης φύσεως λειτουργοί, ενάντια στην τότε ηγεσία της Ομοσπονδίας, κατάφεραν να την χαρακτηρίσουν έκπτωτη. Επιχειρώ να φανταστώ τη σκηνή. Θα την παρομοίαζα, σε μια άλλη κλίμακα, με τις τρεις λέξεις που ξεστόμισε ο Douglas McArthur όταν αναγκαζόταν να εγκαταλείψει τις Φιλιππίνες. «I  'll be back» είχε πει ο στρατηγός. Και τα είχε τέσσαρα, τότε, τα άστρα στους γιακάδες του.

Read more...
 
Πυρκαγιές - (Πέμπτη 27 Μαΐου 2021) PDF Print E-mail

Τυγχάνει να έχω εικόνες και μνήμες από τα Γεράνεια εξ απαλών ονύχων. Κυριολεκτικώς. Ενδεχομένως και νωρίτερα, καθότι τα γονικά μου εξέδραμον, στις παράλιες υπώρειές τους πριν καν διαβούν το κατώφλι του Άγιου Σώστη, όπου ένωσαν για τα επόμενα 45 χρόνια τις τύχες και τις ατυχίες τους.


Γεράνεια. Είναι αυτός ο ορεινός όγκος που εκτείνεται δυτικότερα των Μεγάρων και ορθώνεται ανάμεσα στο Σαρωνικό και τον ανατολικό μυχό του Κορινθιακού, όπου βρίσκονται οι Αλκυονίδες νήσοι, επίκεντρο του ισχυρού σεισμού τον Φεβρουαρίου του ’81.

Γεράνεια. Με πιο περίβλεπτη κορφή το Λύσι στα 986 μέτρα, όπου κάποτε δέσποζε ο ογκώδης κυλινδροειδής αναμεταδότης των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η μόνη φωτεινή κουκκίδα τη δεκαετία του ΄60 μέσα στη νύχτα, καθώς η ευρύτερη περιοχή βρισκόταν χωρίς παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Στις μέρες μας, το θεόρατο τσιμεντένιο οικοδόμημα έχει κατακτηθεί από τις επίγειες κεραίες των εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας.

Read more...
 
Εις γάμου κοινωνίαν – (Κυριακή 23 Μαίου 2021) PDF Print E-mail

Μέσα από ένα ποταμό κειμένων η Ορθοδοξία, εξυμνεί την ένωση άνδρα και γυναίκας με εδάφια όπως «η εν Χρηστώ ένωσις συνιστά μια μικράν εκκλησίαν»,  «θεωρείται ως ο αρχαιότερος θεσμός θείου δικαίου», «ο γάμος κατέστη εν ιερόν μυστήριον» κλπ. κλπ. Εννοείται πως αντιτίθεται στον πολιτικό γάμο, θεωρώντας τον παρέκκλιση.


Αποδεικνύεται έτσι, η ισχυρή θέση και επίδραση της Εκκλησίας, στο νεοελληνικό κράτος  και η αντίστοιχη  εξουσία που ασκεί. Τέλος πάντων, επιστρέφω στο γάμο περισσότερο ως κοινωνικό γεγονός και λιγότερο ως θρησκευτικό μυστήριο, διότι κατά την ταπεινή μου κρίση έτσι αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία των νέων ζευγαριών που αποφασίζουν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 6 of 15