Porsche Panamera Turbo. Ένστικτο ή Σύνδρομο; (07.11.2009) |
Page 1 of 2
Είτε υποτεταγμένες στο ένστικτο επιβίωσης, είτε παραδομένες στο σύνδρομο της απληστίας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ωθούνται σε παραδοξότητες. Είναι ασφαλώς και η ταχύτητα αλλαγής της καθεστηκυίας τάξης των πραγμάτων που βοηθά σε αυτή την πρακτική. Η Panamera έρχεται με φούρια να αποδείξει αυτή τη θεωρία. Για την Porsche παράδοξη κίνηση θεωρείται, η κατασκευή τετράπορτων, τετραθέσιων οχημάτων. Η αρχή της παραδοξολογίας ξεκίνησε στις αρχές του τρέχοντος αιώνα (2002) με την παρουσίαση της Cayenne. Η κίνηση ήταν επιτυχής για τα εμπορικά δρώμενα και όταν οι οικονομικοί δείκτες είναι αισιόδοξοι, οι ιδεολογίες αφήνονται στην τύχη τους, δηλαδή να υποφέρουν. Η Panamera ήρθε να εντείνει την παραδοξότητα. Μια τεράστια καρότσα με αντίστοιχη μάζα, με πανίσχυρο, σχεδόν πεντάλιτρο V8 κινητήρα, με τη συνδρομή του γνωστού και εξαίρετου PDK, ενίοτε τετρακίνητη, με ρυθμιζόμενες αεραναρτήσεις και επιδόσεις καλού αγωνιστικού αυτοκίνητου προφανώς είναι μια μεγάλη ανορθρογραφία για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του εργοστασίου. Για αυτούς Porsche σημαίνει μόνον διθέσιο, δίπορτο όχημα, με φλατ 6 μοτέρ που παράγει ήχο στριγκό και μια όχι τόσο φιλική ή εύκολη συμπεριφορά στη γρήγορη οδήγηση. Βεβαίως οι απόψεις των φανατικών είναι τόσο σεβαστές όσο και χρήσιμες για να διατηρούν το μύθο της μάρκας στο διηνεκές αλλά όταν μιλούν τα λογιστήρια και οι marketers, οι απόψεις των υπολοίπων δεν απασχολούν. Αυτή λοιπόν η τετράπορτη, τετραθέσια πρόταση αποτελεί πέρα από οτιδήποτε άλλο μια πλατφόρμα εφαρμογής όλων των τεχνολογιών αιχμής. Είναι κατά κάποιο τρόπο ένα κινούμενο τεχνολογικό πάρκο και μπορεί να γίνει ποθητή και μόνο για αυτό. Αν προστεθεί και το μαγικό σήμα, το σκηνικό ολοκληρώνεται.
Είναι όμορφη; Δύσκολο να πεις. Στο σημείο αυτό, να μην συγχέεται η έννοια του ωραίου με εκείνη του εντυπωσιακού, διότι εντυπωσιακή πέραν πάσης αμφιβολίας είναι. Το μέγεθος, οι καμπύλες, το σχήμα και ασφαλώς το εσωτερικό είναι τα κυρίαρχα σημεία αυτής αισθητικής «επίθεσης» που δέχεται ο περιστασιακός χρήστης. Σχεδιαστικά δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις ένα όμορφο σύνολο πέντε μέτρων με σχεδόν τρία μέτρα μεταξόνιο και πλάτος δύο. Η ουρά της δείχνει να είναι το σημείο που υποφέρει σχεδιαστικά, αλλά η κουβέντα αυτή είναι ατέρμονη και οι απόψεις αυθαίρετες. Για κάποιους είναι ελκυστική, για άλλους όχι, χωρίς να χωράει σε καμιά άποψη τεκμηρίωση αφού δεν υπάρχουν κριτήρια.
Η συζήτηση για την εμφάνιση, μας φέρνει πιο κοντά στην οριοθέτηση του χαρακτήρα της. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια λιμουζίνα υψηλών επιδόσεων, κατασκευασμένη να τέρψει κάθε επιθυμία εκείνων που έχουν συνηθίσει να ζητούν περισσότερο από πολλά. Το όνομά της προφανώς μαρτυρά την επιθυμία των δημιουργών της να εισβάλουν με απαιτήσεις στην πλούσια Αμερικάνικη αγορά, χαϊδεύοντας τα ώτα των υψηλών εισοδημάτων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η φιλολογία που θέλει το όνομά της να γεννάται από τις επιτυχίες του γερμανικού εργοστασίου τη δεκαετία του ’50 στον περίφημο αγώνα Carrera Panamericana αποκαλύπτει τόσο το ιστορικό βάθος της εταιρείας, όσο και τις αγωνιστικές καταβολές. Πέραν πάσης αμφιβολίας όμως, τα 550 Spyder που οδηγήθηκαν και νίκησαν εκεί, ελάχιστα κοινά στοιχεία είχαν, σαν αυτοκινητική αντίληψη, με τη σύγχρονη έκδοση της Panamera. |